Jahanje

...Mada sam jesenas naucila da se odrzim na konju...itd...prezivela prvi pad... ;) Sada se nadam da cu stvarno nesto i nauciti...

Sanja V, kako si uspela da padnes? I sta raditi u takvim situacijama? Hvatas se konju za vrat ili sta :roll:

Nisam ni pomisljala na to, dok nisam videla kacigu i skapirala da ipak ima i neku svrhu :lol:

Joj kako si kasala prvi cas?????Pri put cujem za to!!! Mislim da prvo treba da naucis kako da se odzavas na konju i da pravilno sedis,drzis dizgine....a tek onda kas! :shock:

Ja sam pala,ali sam se nekako docekala na noge...:-D Ali kazi da nema jahaca koji nije pao sa konja...Tako da se ne plasis...ako to volis dovoljno-prevazici ces i to...;-)

Izvinjavam se na prilicno glupom odgovoru koji nema bas puno smisla ..... htela sam da kazem da je Korona odlican konj, pogotovo za pocetnike, posto je u kasu stvarno extra i mirna .....ali videces je u galopu ..... prosle zime su skoro svi u klubu bar jednom pali s nje (oni koji su je jahali ukljucujuci i mene) zato sto se zimi verovatno unervozi i nece da galopira pa se izbacuje .... a leti je OK.
Pa, Sanja, kod nas svi odma kasaju ..... radis vezbe i u hodu i u kasu ..... ja sam mislila da je to svakom klubu tako ....
A sto se tice padova ... desi se, ali nista strasno, padnes, usanes, vratis se u sedlo i nastavis da jases .... i kao sto je Sanja rekla, nema jahaca koji nije pao s konja .... to je sastavni deo jahanja ....

Alexa Dundic je dva puta po 8 casova za 100€, a posle je 12 casova za 100€. Sta je Mirko time hteo da kaze ja stvarno ne znam, posto vecina preskace prepone u nasem klubu, tako da kad naucis da jases, pretpostavljam, mozes i prepone, al aj kad on kaze da ne razmisljas o tome ..... a sto se tice konja za takmicenja, u Dundicu ides sa klubskim konjima.
Pa ....... da ....... treba ti oko godinu dana, mada vise zavisi od tebe ....

Gospodin Mirko (nisam to ja) je rekao istinu, jer da bi čovek stvarno mogao da skače prepone i da bude odgovoran prema sebi i još više, prema konju koga svojim početničkim problemima (nedostatak ravnoteže, itd) može što se tiče skakanja uništiti.

Moje iskustvo je da je prosečan početnik spreman za skakanje posle negde 300-500 časova u sedlu. Normalno, postoje klubovi gde će Vam to dozvoliti i pre, ali verovatno se radi o "školskim" konjima koji već imaju razvijene sve negativne navike u smislu skakanja, i nemaju šanse da Vas dovedu do viših prepona.

Ali to je samo moje skromno mišljenje.

Moje iskustvo je da je prosečan početnik spreman za skakanje posle negde 300-500 časova u sedlu. Normalno, postoje klubovi gde će Vam to dozvoliti i pre, ali verovatno se radi o "školskim" konjima koji već imaju razvijene sve negativne navike u smislu skakanja, i nemaju šanse da Vas dovedu do viših prepona.

Ali to je samo moje skromno mišljenje.

Slazem se sa tvojim skromnim misljenjem. Oko godinu dana treba da prodje da bi covek uhvatio balans na konju. S tim sto i pocetnicima rad preko kavaleta jako mnogo moze da pomogne u hvatanju balansa, a o visim preponama moze da se razgovara tek kad se razviju sediste, list i kontakt sa konjem.

Ja nisam ni rekla da nije tako, nego da ne znam zasto je rekao Krofnici da ne razmislja o preponama, posto znam neke u klubu koji su krace od godinu dana jahali a vec se takmice.

Danas sam imala cetvrti cas i prilicno sam daleko od prepona :lol:

Ali nikad se ne zna ;)
A, ima i vremena.. Ne znam zasto mi je to rekao. Mozda zbog godina ..(?)- mozda se pocinje samo do odredjenih godina..

ja sam inace 6god sa konjima. prvi put sam kupio kobilu Anitu (Ninu) pre 6 g. a sad imam 4 konja Nina, Afrodita, koje su se ozdrebile i dobio sam dva prekrasna pastuvcica Princa i Grifona, koji su sad kod mene na farmi, a Nina i Afrodita su u PA na hipodromu

ja sam inace 6god sa konjima. prvi put sam kupio kobilu Anitu (Ninu) pre 6 g. a sad imam 4 konja Nina, Afrodita, koje su se ozdrebile i dobio sam dva prekrasna pastuvcica Princa i Grifona, koji su sad kod mene na farmi, a Nina i Afrodita su u PA na hipodromu

Pa dobrodošao na forum. A kojom jahačkom disciplinom se baviš?

a o visim preponama moze da se razgovara tek kad se razviju sediste, list i kontakt sa konjem.

Da da, tačno tako. Mali problem je što je skakanje preko prepona atraktivna i "laka" disciplina, brzo se dolazi do nekih vidljivih rezultata. Tužno je videti kako i na srednje visokim takmičenjima ima ljudi koji, u stvari, neznaju da jašu, i "troše" konje.

Stvar je u tome što svaki prosečan konj sa dobrim karakterom u principu preskoči 100cm sa bilo čime na ledjima, ali na 110 i 120 već počinju problemi. Tu se odmah oseti ako je jahač "preskakao" faze u razvoju i treningu.

Bio sam i ja u klubovima gde novog jahača puste posle dva časa u manježu da ide napolje, pa se odma ide u galop, pa ko preživi.:-?

Al to nije ono.

Dobrodosao! Lepo ime (Filip=onaj koji voli konje) ;)

Stvar je u tome što svaki prosečan konj sa dobrim karakterom u principu preskoči 100cm sa bilo čime na ledjima, ali na 110 i 120 već počinju problemi. Tu se odmah oseti ako je jahač "preskakao" faze u razvoju i treningu.

To je ono sto ljudi ovde ne shvataju, nego misle da ako imaju dobrog konja mogu da se voze na njemu do besvesti i nazad, a kad konj pocne da staje, daj drugog, pa sve ispocetka.... Umesto da su lepo naucili da jasu...

Sanja voleo bih da te upoznam i odemo zajedno u tvoj klub na jahanje da mi licno pokazes tajne ovog sporta?

Da se upoznamo mozemo,
da odemo u MOJ klub mozemo ali kad ga budem osnovala,jer trenutno nisam vlasnik ni jednog kluba,
a licno mogu pokazivati tajne ovog sporta kada budem postala trener,dobila licencu...itd...
OK?

Back