Jafetovi Sinovi, Unuci Nojini?

crow:
a namera mi je???

ja samo sledim tvoju logiku i pitam za nejasnoce...

nemam pojma shta vrana radi... a nije ni deo priche...

pa... budi ljubazan pa kazi gde greshim u prethodnom postu.
jel sam negde neshto iz tvoje logike prevideo, izmenio... shta vec?

Све грешиш, то ми није био доказ, ако је Бог створио Фараона онда је и његовог зета и све остале, ја не сматрам себе Богом него Фараон, и већ сам ти рекао да нисам секташ, а нисам ни црн. Не знам на основу чега си све то закључио.

vujadin:
Све грешиш, то ми није био доказ, ако је Бог створио Фараона онда је и његовог зета и све остале, ја не сматрам себе Богом него Фараон, и већ сам ти рекао да нисам секташ, а нисам ни црн. Не знам на основу чега си све то закључио.

na osnovu sledeceg posta i polemike po pitanju istog 8)

vujadin:
Нисам мислио да ћу оволико научити из историје у своје старе дане, али оно што сам пре научио не би мењао за ово што сам сад научио ни уз придав. Ипак морам признати да има неке логике у свему. Прво што ми је пало у контрадикцију су разни аватари, који не морају значити ништа, али на пример нисам нигде приметио да неко помиње Египћане, па ни они сами, да су постали од Хомосапиена или Мајмуна. Да ли то значи да ми познамо постојање света боље него они и ако су они много ближи Хомо-Мајмунима, временски, или Богу него ми, и зашто су се Фараони сматрали Боговима, уместо неким другим бићима. И море других записа са хироглифима и знаковима. Не, има нешто што није логично у данашњим проучавањима постанка света, и зато није корисно тражити истину по жељи него по истинитости.

a sve ostalo je proisteklo iz ovog, kao i iz tvojih odgovora... 8)

a to shto si boga nazvao bicem iz iste ravni kao i homo sapiens,
to ti raspravi sa Perom kad se sretnete... 8)

Не, и то није случај само са Фараонима него и са Римљанима и Грцима, па и Перзијанцима, који су се повезивали са Божјом силом, али зашто, вероватно да то нико још није тачно одгонетнуо, зар није и Александар Македонски син неког полубога или полубогиње. Па и у Библији се помињу генерације Богова и генерације људи, а зашто то ја не знам, Ја сам то читао по књигами, некад ми изгледа нормално а некад не, мислим да је због тога католицима ускраћено право да читају и тумаче Библију, јер је логично да је за већину неприхватљива теорија о постанку света, али то не значи да је то доказ и да што у Библији пише није тачно.

vujadin:
Не, и то није случај само са Фараонима него и са Римљанима и Грцима, па и Перзијанцима, који су се повезивали са Божјом силом, али зашто, вероватно да то нико још није тачно одгонетнуо, зар није и Александар Македонски син неког полубога или полубогиње. Па и у Библији се помињу генерације Богова и генерације људи, а зашто то ја не знам, Ја сам то читао по књигами, некад ми изгледа нормално а некад не, мислим да је због тога католицима ускраћено право да читају и тумаче Библију, јер је логично да је за већину неприхватљива теорија о постанку света, али то не значи да је то доказ и да што у Библији пише није тачно.

poshtovani korisnici 8)
nakon ovog nema nikakve sumnje u verovanja vujadina 8)

ristob je dodushe manje pokvaren, al ... prochitash 2 posta i sve ti jasno :(
tachnije, za zaljenje je... al jbg :(

a ova pametnica je u pochetku i delovala ko pravoslavac 8)

posle ovog...

Srebrena:
Crow,
verujem da se komentar "pametnica- pravoslavac" odnosi na moj post o stvaranju sveta.
Nemoguće da ne znaš da nije samo u Bibliji zapisano verovanje o postanku sveta..Niti da ne znaš ko je sastavljao Stari zavet..
Pravoslavci- ako pri tom misliš na istočno hrišćanstvo-nisu semiti. Niti veru zasnivaju na Starom Zavetu nego na Novom, jel da?
Uopšte neću da se složim da ti ceo komentar na moj post bude sveden na "već viđenu opasku" - ko postuje šta je ne znam- taj nije pravoslavac- to je nedoraslo, pre svega.
Očekivala sam (tvoj ili nečiji drugi) komentar vezan za sam tekst, o belačkom poimanju stvaranja sveta- gde, ako pročitaš pažljivije, možeš da vidiš ideju Trojstva , postojeću i živu i u pravoslavlju...
A još ova priča pokazuje prvo stvaranje Vaseljene i tela u njoj pa potom ljudi (nisam vam sve postovala), za razliku od Biblije koja ne pokazuje tako široko tako široko znanje- nego govori samo
o svetu na jednoj planeti (zemlji)...
Savremena fizika se slaže sa ovom pričom.. Vaseljena, pa galaksija Mlečni put, pa u njoj nebeska tela- medju njima Zemlja, a na Zemlji (mora i kopna) pa potom ljudi...
Šta tu ima nepravoslavno?

a jedino ako si vujadina, a volish da se oblachish u zensko
pa da kapiram kako si se nashla prozvanom... :roll:

a ideja trojstva u slovenskoj mitologiji... falsifikat 8)

listaj malo dublje i shire 8)

mislim, triglav je trojak
on je jav, nav i prav

al to veze nema sa hriscanskim tripom!

Srebrena:
Kao da ste zaboravili da je verzija o postanku sveta ispisana u Bibliji semitskog porekla, pisana od strane semita i za potrebe semita i po mogućnostima semitskih zapisivača..
Ako se već gnjavite tumačenjima da li Elohim znači Bog ili Bogovi, i ko je to JHW i kako se čita i zašto je takav...pogledajte malo i priče o stvaranju sveta iz izvora koji su pisali beli ljudi ( a medju njima i naši preci i srodnici) :

.

Ti Semiti ( ili Shemiti ) su bili pripadnici bele rase.
Elohim je imenica u mnozini, ne bi trebala da se prevodi vec da ostane u tom obliku.
JHWH (tetragramaton) se obicno tumaci da znaci Jehova, a po novijem tumacenju Jahve. Ono sto mogu da garantujem je da je to skracenica od imena Jovan (Javan).

Elohim bi znacilo, otprilike Elovi sledbenici ili Elova porodica, posto je Anu ili El bilo "ime" glavnog Boga (otuda i -el kao nastavak u imenima proroka, Ang-el za bozje pomocnike, i slicno).
JHWH je sigurno od Jovan .
Adonaj je zamenica za JHWH - ime JHWH (Jovan, Jehova, Jahve) se nije smelo izgovarati , vec se koristila zamenica Adonaj koja znaci Gospod (Gospodar).

Srebrena:
Crow,
dobro je..Imaš reakciju na post:)
Oblačim se kao žensko , istina je :) , no pisao si u ženskom rodu i posle mog posta pa sam tako povezala...Sorry..

Na češkom je, da nismo imali Vukovu reformu, lakše bi razumeli - ali razume se kad pročitaš naglas :)
Nije lična opaska, ali svi čitaju Bibliju , retko ko Čehe, Ruse , Srbe i šta oni( i šta mi) kazasmo u prošlosti kako je nastao svet i šta se sve izdešavalo...

Jeste u mitologiji Veliki Triglav (Jav,Nav i Prav) i mali Triglav .., ali nisam mislila na to kao na ideju trojstva..nego na ovo da je Rod u tekstu Otac ( uzrok stvaranja Vaseljene-kosmičko jaje iz koga nastaje Sve-MIR), Svarog njegov sin (uzrok stvaranja naše Galaksije), a onu Matersvu prikazujju kao pticu i tumače Božjim dahom- odnosno tumače je kao Božji Dah ( odnosno Sveti Duh)...

Ne podržava fizika Bibliju, nego slovensku priču o stvaranju Mlečnog puta...
Ista je priča--iz jednog centra nastade velika eksplozija svetlosti (verovatno uz VEEliki prasak) i stvori se ( nobelovac Vajnberg tvrdi za 3 minuta) naša Galaksija sa svim zvezdama, satelitima i slično.. Mi Sloveni taj centar zovemo Svarog, a sva nastala tela Svarožići- jer su od njega proistekla..Dal za 3 minuta ili manje, to je sad druga priča...
Onaj deo gde se pominje Krava Zemun (poznato?) je deo koji je Slovenima bio zgodan da opišu Mleko (energiju) koje ističe iz Krave i čini Mlečni put, odnosno Galaksiju...
Predanje dalje kaže da je Zemlja nastala "mešanjem mleka dok ne postane maslac" - odnosno - kombinacija energije (mleka) na visokoj temperaturi, uz mućenje (Alatirom- Olatirom kažu Rusi) daje vrelu masu ( Zemlju u početku) koja se hladjenjem stvrdne i formira...

Sveta 685
Baš mi je drago da jop neko zna da je Ellohim množina- prevodi se kao Bogovi...Stručnjaci tvrde da su jevreji u prvom delu Biblije sabrali sve što su do tada čuli od Sumera (čiji je ep o postanju najstariji..u smislu najranije zapisan na tablicama)i da su jednostavno sva ona imena (a bilo ih je mnogo) "strpali" jednostavno u jednu reč "Bogovi"..Pa nastavili da pišu dalje ..

Ja sam čitala da je Jovan verovatno prvobitno ime Boga, ali vezano je slovenske izvore i narode..Misliš li da su Jevreji to preuzeli kao svoje i premetnuli u JHVH ili obrnuto?Velika je razlika izmedju "karaktera" slovenskog prvobitnog božanstva i jevrejskog Elohima/Adonaja/Jehowe..
Ako se sećaš nekog pouzdanog izvora ili linka vezano za ovo, molim te da proslediš...

vidish... kolko god smeshne neke paganske priche bile
imaju mnoooooooooooooooooooooooogo vishe smisla od Almanaha

znash onu grchku, beshe Haos, pa nastade Hronos...

i to je tachno.

vidish... odavno sam chito kosmogoniju slovena i njene interpretacije
bash se ne secam dal ide ovako, il treba malo da se koriguje...
OK, pretpostavimo da je ovako

moja opaska je bila zbog par pokushaja, pre dosta meseci da se Triglav predstavi kao Sveto Trojstvo. uz falsifikat da je triglav Svarog-Perun-Svevid, pa uz dodatke njihovim ingerencijama
gde Svarog postade Jahve oridjinal
Perunu nekako nakarikirashe da je Sinak
a Svevid, zbog opshteprisutnosti il chega vec postade Sveti Duh

znash ono... veci katolik od pape fazon, tako i srbi beoshe rodonachelnici hriscanstva :D :D :D

a poshto nisam razumeo text
a u objashnjenju je stojala ta neka paralela Biblija<->Sloveni
preskochio sam diskutovanje.

izvini, nismo se razumeli.

a slazem se da u masi paganizama ima veze sa istinom.
dok s staro-novo-zavetnim tripovima nema.

evo, jedan primer: zbog chega su na vrhu svakog panteona grom?
ja imam jedno objashnjenje... 8)

mislim, na vrhu je uvek sunce 8)
iz nama jasnih razloga
i voda, iz istih...
tu je i majchica zemlja, kako god je zvali...
i to nam je jasno zbog chega...

al otkud grom, i to chesto iznad ova 3?

Srebrena:
Crow,
a slazem se da u masi paganizama ima veze sa istinom.
dok s staro-novo-zavetnim tripovima nema.
evo, jedan primer: zbog chega su na vrhu svakog panteona grom?ja imam jedno objashnjenje...

mislim, na vrhu je uvek sunce iz nama jasnih razloga i voda, iz istih...
tu je i majchica zemlja, kako god je zvali...i to nam je jasno zbog chega...
al otkud grom, i to chesto iznad ova 3?
------------------------------------------------------
Imam i ja, ali 'ajde da čujemo prvo tvoju pa da uporedimo...
A ja da kažem jednu opasku:
U poslednjih 20ak godina ovaj termin "paganizam" (kao i onaj barbarizam) uopšte više ne "stoji" za pitanje prehrišćanske religije Srba i Slovena..Sad se koristi samo da obeleži zapadnjačke prehrišćanske panteone i neke gotičko/wikarijanske pokrete imbecilne. +
Za ovaj naš deo koristi se najčešće izrazi stara vera ili rodna vera. Najinteresantnije je da se lagano otkriva ( deo po deo, knjiga po knjiga) da ta prethodna religija slovenkog življa uopšte nije bila mnogobožačka, nego je u pitanju čist solarni kult ( sunčanizam:))- dakle jjedan Glavni "Bog" i hijerarhijski poredjani ostali, u strogo znanom odnosu prema Sunce..odnosno izgleda da Bogova nije bilo- nego se sve svodi na neko prvobitno Sveznanje ...Neki ljudi iz davne istorije takođe su dobili epitet Božanskih likova ( milsim da je tu i Perun/alias Zeus/Indra i slično)..a generacije koje su počele da prave kipove posvuda po Evropi su ustvari mistifikovale to...I zeznule stvar...

neko definishuci pojam bogovi u politeizmu jednom prilikom reko da su bogovi "Bogovi su – manifestacije (hipostasi) i subličnosti Apsoluta"

i ja se slazem s tim

a sad, ko i za shta koristi pojam paganizam, to je njegova stvar

izvorno, to je kult prirode. kasnije, ono shto je iz njega proisteklo.
jes bilo puno debilnih pravaca... a vecina se drzala sushtine.

paganizam je zbirni naziv za sve politeizme i panteizme, koji nemaju veze sa onom knjigom koju volim da zovem Almanah 8)
i wicca i budizam
i kelski druidi i hindu bramani...

sve to ti to paganizam

e sad, shta ja mislim o komercijalnoj, napravljenoj za filmove wicci, to je duga stvar.
zar ne?

tako da ovo

Glavni "Bog" i hijerarhijski poredjani ostali, u strogo znanom odnosu prema Sunce..odnosno izgleda da Bogova nije bilo- nego se sve svodi na neko prvobitno Sveznanje ...Neki ljudi iz davne istorije takođe su dobili epitet Božanskih likova

stoji...

a ovo josh vishe

..a generacije koje su počele da prave kipove posvuda po Evropi su ustvari mistifikovale to...I zeznule stvar...

shta cesh, nisu svi bili dovoljno inteligentni da razumeju :(

mislim ni kopivi ne bi bili problem, recimo Svevidov pogled na sve 4 strane
da su ga podanici razumeli

da kip simbolishe , recimo, Karmu, Sudbinu, Sudiju.... da shta chinimo il ne chinimo, Kosmos vidi... (ovo lupam, nisam se toliko bavio simbolikom pojedinaca u slovenskom Panteonu)

vec, kad se prvi put desilo da loshe protumache konja
oni izvukli kip i zalozili vatricu ispod njega misleci da se svete laznom bogu
neshvatajuci da neka mudra glava nije mislila na to parche drveta, vec na princim u Kosmosu.

a znash shta je zanimljivo
ta paljevina se desila na Vidovdan
kad je poslednja grupa srba (prema nekim istoricharima, pre svega mom omiljenom i visokocenjenom Relji Novakovicu) u arkoni primila hriscanstvo i krenula ka novoj zemlji gde su se "braca naselila"

a 2 najvece pogibije ustvari 3
su se desile srbiji na taj datum

kosovski boj
prvi sv. rat
i dolazak cobija 89 posle legendarnog mitinga!

i shta sad? ja treba ovu zanimljivost da potezem u svakoj raspravi sa ovim sektonjama po bibliji ovde??? pa bilo bi neozbiljno 8)

ups... daleko odomo 8)

a za grom,
pa jednostavno je

za zivot nam treba sunce, voda, zemlja, vazduh...
al svega toga ne bi ni bilo da pored ovog nismo imali najbitniju stvar, a nastaje pod dejstvom groma 8)
znash na shta mislim?

Srebrena:
Ja sam čitala da je Jovan verovatno prvobitno ime Boga, ali vezano je slovenske izvore i narode..Misliš li da su Jevreji to preuzeli kao svoje i premetnuli u JHVH ili obrnuto?Velika je razlika izmedju "karaktera" slovenskog prvobitnog božanstva i jevrejskog Elohima/Adonaja/Jehowe..
Ako se sećaš nekog pouzdanog izvora ili linka vezano za ovo, molim te da proslediš...

jovan
ili ivan
ili john
ili huan
ili johan

je hriscanska interpretacija isusovog teche
zavisno od mesta zivljenja

tako da ovo ne stoji

Srebrena:
... Srbi su dugo čuvali obred dodolica koje prizivaju kišu i mole "perunovu" Ženu -Dodolu da "urgira".I ostali Sloveni imaju, to stoji...
Znaš, imaš milozvučan nick, iz tvojih tekstova može da se zaključi da si kompetentna da ih pišeš, ali zašto insistiraš na toliko dalekoj prošlosti, čak i naširoko objašnjavaš... a na nešto što se da lako i jednostavnim jezikom objasniti (http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3812561&postcount=103), kažeš samo:

„Lj 950
Simpatična priča“

Da li si ikad čula za dr Velimira Mihajlovića?

Srebrena:
Zašto insistiram na dalekoj prošlosti?...
Daleka proslost je uzrok bliske proslosti, a bliska proslost je uzrok sadasnjosti, a sadašnjost ce uzrokovati buducnost...zar nije tako?...
Lepo... Dopada mi se! Hvala.

Mada, čudi me da me nisi razumela. Jer, priča o prezimenu Čungurović ide u obrnutom smeru u odnosu na lingviste koji su pristali uz „pokret“ Srbi – narod najstariji. Dr Velimir Mihajlović objašnjava poreklo ovog prezimena na osnovu reči iz drugih jezika.

A ono je i za mene, laika za lingvistiku, prilično zgodno za objašnjenje, recimo po metodi Milića od Mačve:

čun = čamac + gur = gurati = oni koji guraju čamac...!!!

crow:
jovan
ili ivan
ili john
ili huan
ili johan

tako da ovo ne stoji

Jovan je pravo ime ili glavnog boga, ili njegovog sina, ili onog sto je organizovao Izraelsku drzavu. Kasnije to postaje titularno ime u organizacijama koje slede elohijanski sistem, i danas je to, recimo, titularno ime velikog majstora Sionskog Priorata.

Srebrena:
za zivot nam treba sunce, voda, zemlja, vazduh...
al svega toga ne bi ni bilo da pored ovog nismo imali najbitniju stvar, a nastaje pod dejstvom groma
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
crow.
moram ovako..kad citiram bilo čiju poruku, forum mi ne prima ništa...
Misliš na kišu, dažd..., odnosnu neophodnu vlagu da bi seme proklijalo...
Srbi su dugo čuvali obred dodolica koje prizivaju kišu i mole "perunovu" Ženu -Dodolu da "urgira".I ostali Sloveni imaju, to stoji-..
Grci su od Pelazga (iliti pelona) preuzeli ime i kult Dodone..vredi razmišljati...

No, ja mislim drugačije..Ao te interesuje, da pišem šire..
Herodot piše da su antički Grci konkretno preuzeli iz Egipta veliki deo mitoloških značenja i imen, a ostatak da su preuzeli iz Male Azije.. U vreme kad su se ant-Grci razmileli po severnim teritorijama ( gledano od početkog juga današnje grčke) u toj Maloj Aziji bili su beli i ne-beli narodi..Preimenovali su im imena u frigija, Lidija, Luwia itd..itd..
Taj deo ( sad smo opet blizu naslovu teme) pripadao je u toku 2 .i 1. milenijuma pre n.e. prvoj konstituisanoj državi Arijevaca- Hetitima, a nakon 12.veka pre.n.e. taj narod je nastavio da živi tamo i vrđi svojeobrede i slavi svoje Bogove pod drugačijim imenima..I to Hetiti je zapadnjačka izmišljotina kao naziv. Oni su sami sebe zvali po jednom gradu Nesh-i, (mi bi to izgovorili Nešlije), a svoj jezik neshili..Njihov gromovnik, napr.pod imenom Techub (naslednici Hetitiskog carstva-zemlja Uraru takodje čuva mit i slično je ime) ima istu simboliku kao i ostali gromovnici..I ubio je zmaja, kao što srpsko/slovenski Perun ubija Crnu zver ili kao što etrurci(opet pogrčen izraz) slikaju borbu ale koja sipa vatru na junaka (koga je Bilbija preveo opet kao Peruna)..

Hoću da kažem da su i Egipćani , i Jevreji (kroz Bibliju) i antički Grci svojatali božanstva i imena bogova i ljudi koja su susretali na teritorijama koje su osvajali.. i da danas njihovi zapisi nisu merodavni u celini, posebno ne tumačenja kroz imena..
To je jedan od razloga što sam se uopšte uključila u ovu temu o "Jafetu"(Nojanu, Vanu) jer još nije raščišćeno ko ima "autorsko pravo " na ime ili simboliku pojedinog "lika".I to ne mislim na pojedonačne današnje narode, nego pre svega- da li taj odredjeni "lik" pripada arijanskoj ili ne-arijanskoj kulturi ( u smilsu belog naroda koji je recitovao vede i obožavao Sunce pre 4-5 ooo godina, a ne značenju iz 20.veka)

ne... napomenuo sam vodu

mislio sam na ozon

a ostalo, ne zadirem tako detaljno
nit se vezem za slovenstvo preterano...
nisam neki sagovornik za taj nivo priche

Srebrena:
Povodom imena Jovan,evo dela spiska sa wikipedije (poreklo imena):

Jehohanan ? (Hibru: ?????? ? Y?hô??n?n)
Johanan ? (Hibru: ????? ? Yô??n?n)
Johanan ? (standardni Hibru: ????? (Yo?anan)
Johanen ? (izraelski Hibru: ????? (Yochanan)
Jovan ? (srpski: Jovan, ženski oblik: Jovana ili Jovanka)
Jan - (poljski: Jan, ženski oblik: Janina, Joanna)
Jon ? (rumunski: Ion, Ioan, deminutiv: Ionel, Ionu?, Nelu, Ionic? ženski
Jan - (beloruski: ?n, ?nka i Ivan)
Joan - (bugarski: ?oan, ženski oblik: ?oana)
Johanan ? (malajski Ulahannan, Yohannan)
Jahja ? (arapski:???? , ????? )
Jahja ? (turski: Yahya)
Jahja ? persijski: ????(Yahy?)
Jehja ? (azerbej?anski: Y?hya, Yüh?nna)
Joanis ? (staro gr?ki: ??????? (Ioannis, I?hann?s, I?ann?s), ženski oblik: ?????? (Ioanna)
Johane - japanski: ??? (Yohane) ili ??? (Jon)
Johan - (korejski: ?? (Yohan), ?? (Yohwan)
Johanan - (Malaja India: Yohannan)
Juehan - (mandarinski: ?? Yu?hàn)
Jan - (?eški: nepravilan oblik Honza; Jan)
Jon - (islandski: Jóhannes, deminutivi: Jóhann, Jón, Jens, Hannes, Hans (ime), ženski oblici:Jóhanna i Jensína, ženski oblik u deminutivu: Jónai Hansína
Johanes - (indonežanski: Yohanes)
Janis - (latvijski: J?nis)
Jonas - (litvanski: Jonas)
Iok - (tajvanski: Iok-h?n (protestanski), Jio?k-b?ng (katoli?ki)
Joanes ? (lat: Ioannes, ženski oblik: Ioanna
Houhanes ? (jermenski: ???????? (Hovhanes), deminutiv: ????? (Hovik)
aramanski jezik
Šin - irski: galski i Galsko škotski - Seán (anglikanski oblik: Eóin] i Shane), Seathan (anglikanski oblik: Eathain, Iain, Ian i Eóin), ženski oblik: Sine (anglikanski oblik: Sheena), ženski oblik u deminutivu: (Jeanne) Sinéad
Ivan ? (bugarski: ?ni, ?nko, ?oan, Ivan (Jani, Janko, Joan, Ivan), ženski oblik: ?na, ?nica, ?oana, Ivana (Jana, Janica, Joana, Ivana)

I pri tom, u ovom spisku nije upisano nijedno ime sa teritorije Sumerana i Heti?ana (pa i Egip?ana)...
Svi Johnovi i Djonovi otpadaju iz diskusije kao mnogo nivija stvar, ali ime je (kao kombinacija slova) mnogo rašireno..
Na našem "kamenju" iz perioda srednjeg veka piše IOvan...
Onaj Jovan prete?a iz Novog Zaveta nije bio Jevrej- njegov narod pamti gao kao Juhan-a..

A kod Srba je stvar još mnogo interesantnija: ako se pogledaju praznici zapisani u pravoslavnom crkvenom kalendaru koji ra?una 7515.godina od stvaranja sveta (isto kao i narodni srpski kalendar, i isto kao i oni što su živeli u bitnom gradu tzv. sirije-Antiohiji u vreme po?etka širenja hriš?anstva) ima valjda 12 praznika vezanih za ime Jovan..Neki su pripisani Prete?i, a mnogi ne..Tu su Jovan biljober, pa Jovan Plašivo, pa Kupalo---mnogo pojmova koji pokazuju da je tu umešano nešto što je bilo važno i pre nego se pojavilo hriš?anstvo kao religija...Pa ima više od 20 nekih tzv." use?nih dana" koji se objašnjavaju "usekovanjem glave Jovanu" - što nema nikakve logike-zašto bi se skoro dva puta mese?no(u proseku) obeležavalo se?enje glave..Tu je sakriveno (u sa?uvanom kalendaru) pod "šiframa" mnogo od tog znanja koje je neophodno da rastuma?imo ako želimo da znamo svoje (i tudje) korene..

mislim da je obojeno kljuchno

ja tvrdim da je jovan interpretacija krstiteljovog imena

ti smatrash da je vec postojalo

za to nemash pisanih dokaza
a moja pretpostavka ne mora da bude tachna...

Srebrena:
Lj 950...
Hvala ti što imaš lepo mišljenje o mojim sposobnostima, ali priznajem :oops: da mi zasita nije palo na pamet tako jednostavno rešenje..
To znači da previše komplikujemo ( ili su neki, kao ja previše opširnia rešenja su nad pred očima??? Ajde, primeni ovu svoju logiku na priču o mogućem poreklu slovenskih ili srpskih plemena od zapisanog "jafeta"...
Retko to činim (citiram sebe), ali shvati ovo kao ukazivanje na previd:
A ono je i za mene, laika za lingvistiku, prilično zgodno za objašnjenje, recimo po metodi Milića od Mačve:
čun = čamac + gur = gurati = oni koji guraju čamac...!!!
Za ovo što tražiš u vezi sa zapisanim "jafetom", ja sam na žalost, laik. Poznajem lingvistiku onoliko koliko se to poznavanje podrazumeva u okviru opšte kulture.

Ali, ko zna, pogledaću! Može da mi sine nešto, u snu, recimo... Uzgred, da li si lepo videla pitanje kojim je otvorena ova tema? http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3748998&postcount=1

crow:
jovan
ili ivan
ili john
ili huan
ili johan

tako da ovo ne stoji
Nije mu bio teča, već ujak:

Анђео Марији:
И ево Јелисавета, твоја тетка, и она затрудне сином у старости својој, и ово је шести месец њој, коју зову нероткињом. (Лука, 1, 36)

Znači, ovako: Jelisaveta je bila Marijina tetka (Jelisaveta i Ana sestre). Dalje, Jovan je, prema tome, Mariji brat od tetke, a ako je Jovan Marijin brat, onda je Hristu ujak (daidža...).

lj_950:
Nije mu bio teča, već ujak:

Анђео Марији:
И ево Јелисавета, твоја тетка, и она затрудне сином у старости својој, и ово је шести месец њој, коју зову нероткињом. (Лука, 1, 36)

Znači, ovako: Jelisaveta je bila Marijina tetka (Jelisaveta i Ana sestre). Dalje, Jovan je, prema tome, Mariji brat od tetke, a ako je Jovan Marijin brat, onda je Hristu ujak (daidža...).

ma nebitno brajc
ne menja suštinu priče o poreklu imena :(

znaš... tako, s vremena na vreme, neko utripuje određeni deo populacije na određenu temu...

a nishta nije tako crno-belo.

zar ne?

Srebrena:
Лј 95=
Uzgred, da li si lepo videla pitanje kojim je otvorena ova tema?
.........................................................................................
Па....мислим да....јесам....
Ако не, ти ћеш бити ту да ми укажеш на пропусте .)

Било је раније, и у прошлом веку, говора о тој реконструкцији тзв.13. племена тзв.Јафетовог...
У самом почетном посту ја видим ово:

Нетко беше јафет и он је имао порода...
Нетко беше први Србин и он имаде порода такође...

Но, ако је Јафет семит- од њега Срби нису...
А Ако је први Србин (или Словен или још шире-Европљанин )потомак преживелог из потопа (који је унук или праунук, како беше, Јафетов), тај се није звао Јафет него другачије...

Мислим да је ту главни чвор..
mmmmmmmmmm glavni chvor je verodostojnosht priche o noju.
a ne postoji ni jedan jedini dokaz da je ishta od toga tachno...

iliti da pojednostavim
Zashto je Biblija tachna, a Ep o Gilgameshu, Ramajana, Mahabharata, Kalavala, pricha o pernatoj zmiji... nisu???

dakle, tema je besmislena i nije za istoriju 8)

Back