Crow,
dobro je..Imaš reakciju na post

Oblačim se kao žensko , istina je

, no pisao si u ženskom rodu i posle mog posta pa sam tako povezala...Sorry..
Na češkom je, da nismo imali Vukovu reformu, lakše bi razumeli - ali razume se kad pročitaš naglas

Nije lična opaska, ali svi čitaju Bibliju , retko ko Čehe, Ruse , Srbe i šta oni( i šta mi) kazasmo u prošlosti kako je nastao svet i šta se sve izdešavalo...
Jeste u mitologiji Veliki Triglav (Jav,Nav i Prav) i mali Triglav .., ali nisam mislila na to kao na ideju trojstva..nego na ovo da je Rod u tekstu Otac ( uzrok stvaranja Vaseljene-kosmičko jaje iz koga nastaje Sve-MIR), Svarog njegov sin (uzrok stvaranja naše Galaksije), a onu Matersvu prikazujju kao pticu i tumače Božjim dahom- odnosno tumače je kao Božji Dah ( odnosno Sveti Duh)...
Ne podržava fizika Bibliju, nego slovensku priču o stvaranju Mlečnog puta...
Ista je priča--iz jednog centra nastade velika eksplozija svetlosti (verovatno uz VEEliki prasak) i stvori se ( nobelovac Vajnberg tvrdi za 3 minuta) naša Galaksija sa svim zvezdama, satelitima i slično.. Mi Sloveni taj centar zovemo Svarog, a sva nastala tela Svarožići- jer su od njega proistekla..Dal za 3 minuta ili manje, to je sad druga priča...
Onaj deo gde se pominje Krava Zemun (poznato?) je deo koji je Slovenima bio zgodan da opišu Mleko (energiju) koje ističe iz Krave i čini Mlečni put, odnosno Galaksiju...
Predanje dalje kaže da je Zemlja nastala "mešanjem mleka dok ne postane maslac" - odnosno - kombinacija energije (mleka) na visokoj temperaturi, uz mućenje (Alatirom- Olatirom kažu Rusi) daje vrelu masu ( Zemlju u početku) koja se hladjenjem stvrdne i formira...
Sveta 685
Baš mi je drago da jop neko zna da je Ellohim množina- prevodi se kao Bogovi...Stručnjaci tvrde da su jevreji u prvom delu Biblije sabrali sve što su do tada čuli od Sumera (čiji je ep o postanju najstariji..u smislu najranije zapisan na tablicama)i da su jednostavno sva ona imena (a bilo ih je mnogo) "strpali" jednostavno u jednu reč "Bogovi"..Pa nastavili da pišu dalje ..
Ja sam čitala da je Jovan verovatno prvobitno ime Boga, ali vezano je slovenske izvore i narode..Misliš li da su Jevreji to preuzeli kao svoje i premetnuli u JHVH ili obrnuto?Velika je razlika izmedju "karaktera" slovenskog prvobitnog božanstva i jevrejskog Elohima/Adonaja/Jehowe..
Ako se sećaš nekog pouzdanog izvora ili linka vezano za ovo, molim te da proslediš...