Ja rekoh:Bogovi ste

Da je Hristos trazio progone, mucenje i ubijanja nehriscana, onda bi i ti imao pravo da budes protiv Hrista i Hristove Crkve. Ovako nemas nikakvog opravdanja, osim svoje religije koja mrzi i Hrista i hriscane. I zato te razumijem,mada pokusavas da to prikrijes.

Znam ko je Isus Hrist i protiv njega nemam nishta , da je vishe ljudi poputa njega bilo bi bolje.( Pod tim ne mislim krshten , katolik , pravoslavac , nego chovek pun poshtovanja prema drugima , dushevnog mira , tolerancije , znanja , skromnosti i svih drugih vrlina , koji ne pravi razliku izmedju ljudi )

A protiv crkve svako ima pravo da bude besan , correct me if I'm wrong Isus nikada nije trazhio formiranje crkve , nije se kitio zlatom , nije gradio crkve , niti pa njih kitio zlatom , nije ishao u svete ili bilo kakve ratove , on ni svoje krvnike nije mrzio niti udarao , a kamoli stavljao na lomache ili josh gore.
Isus ne govori o prokletsvu , nego o spashenju i nije trazhio niko da ga brani.
Ja choveka ne mrzim ako je Hrishcanin ili ne , mrzeo bih choveka koji je glup , netolerantan , nasilnik , a ne samo zato shto je Hrishcanin ili neke druge veroispovesti.
"Jedan je meni koliko i deset hiljada samo ako je najbolji ! Karakter choveka je njegova sudbina." - Heraklit
A ja religiju nemam , ne mrzim Hrista ni Hrishcane , osim izuzetaka koji sebe zovu hrishcanima a u stvari su puni netolerancije , mrzhnje i gluposti.
Samo da ti kazhem , ne verujem u Isusa kao lika koji je bio sin bozhji i koji je lechio ljudi , duzao ih iz mrtvih , hodao po vodi , itd. , nego verujem da je postojao chovek po imenu Isus koji je bio veliki chovek i uchitelj .
Problem je shto je njegova ideja mnogo loshe pretvorena u praksu.
(Isto tako je i sa svim utopistichkim idejama)

Ako je ISUS rekao da smo BOGOVI ,koji klinac onda se ljudi koji u sebi traže BOGA proglašavaju sotonistima?

Ajmo kršćani,odgovor????

Tko je onda bio taj koji je zabranio ljudima da jedu s spoznaje dobra i zla?
Tko je taj kojemu nije u interesu bilo da ljudi znaju što je dobro a što zlo?

Tko je spasio čovječanstvo dajući mu šansu da prestane biti kao životinja i da spozna dobro i zlo?
Hristos je spasio....

Pa je li smo saznali sta je dobro a sta zlo ,i sta se onda bunis?!

LJudi u sebi traze boga van pravog i jedinog Boga e u tome je razlika

Satana nije nikog spasio..

Poslednja izmena:
Tu Bog kaze sudijama u Izrailu bohovi ste u smislu da mogu da odlucuju o sudbini i zivotima ljudi kao bog..

Jer su sudije.

Pa u tom smislu im kaze bogovi ne u bukvalnom smislu.

I poziva ih da pravo sude.

Kao mi sto kazemo za lekare bogovi u belom, iako to nisu.

Poslednja izmena:
Tu Bog kaze sudijama u Izrailu bohovi ste u smislu da mogu da odlucuju o sudbini i zivotima ljudi kao bog..

Jer su sudije.

Pa u tom smislu im kaze bogovi ne u bukvalnom smislu.

I poziva ih da pravo sude.

Kao mi sto kazemo za lekare bogovi u belom, iako to nisu.

To je ono prvo jednodimenzionalno tumačenje starog zaveta rezervisano za prostiji narod. Ako hoćeš dublje značenje najbolje je biti Jevrejin, mada u poslednje vreme u tajne imaju pristup i nejevreji.

To je ono prvo jednodimenzionalno tumačenje starog zaveta rezervisano za prostiji narod. Ako hoćeš dublje značenje najbolje je biti Jevrejin, mada u poslednje vreme u tajne imaju pristup i nejevreji.

U ovom tekstu nema dublje.

Iz konteksta se vidi da je rec o sudijama koji ljudima dosudjuju ovako ili onsko.
Kao bogovi.

I to je kraj.

Ako idemo dublje, onda ce mo videti da stvorenja ne mogu da budu bukvalni bogovi.

Mojsije je Farapnu na primer bio kao bog.
Ali ne bukvalno bog.

Gde piše ''Sudije su kao Bogovi?''

Bog je ljubav. Ljubav ne sudi.

Ko je onaj u našoj glavi koji nam neprestano sudi? Ko nas tera da se osećamo krivi,
jadni, nemoćni, nevoljeni? Nije li to nešto što nas od ljubavi - Boga odvaja?

Gordost je novčić sa dva lica.
Jedno kaže ''Ah, znam ja šta je Bog. To je onaj što sudi, samo što sudi savršenije od mene.
On će uraditi ovo ili ono. On misli ovako ili onako. Ima ovakve ili onakve emocije.''
Druga strana kaže ''Ah, tako sam grešan, mali, nikakav. Ne zaslužujem ni da postojim.
Gde ja ovakav mogu biti sin Svevišnjega.''

5 Ali oni ne gledaju na to, ne uviđaju to, tumaraju dalje po tami: drmaju se svi temelji zemlje.
6 Rekoh: "Bogovi ste; vi ste svi sinovi Svevišnjega.
7 Ali morate umrijeti kao ljudi, morate pasti kao jedan od knezova!'

Ovo ne znači bacimo se pod autobus ili legnemo i umremo, pa nas sahrane, a gore negde
čeka Bog da nam presudi, pa nas nakon presude usvoji ili na se odrekne.
Ne znači ni da bi trebali da živimo u negativnim emocijama, sa osećajem odbačenosti,
pogrešnosti, krivicom. Jer tako temelje zemlje drmamo.

Ovo znači da treba u nama sudija da umre. Vladar nad našom prirodom.

Bibliju ne treba tumačiti. Možemo je čitati sa distancom ako baš želimo jer sve religije su izmanipulisane. Najbolja religija je svoja religija, najbolja duhovnost je svoja duhovnost a ne tuđa. Ako nismo u stanju da izgradimo svoju religiju i duhovnost, onda je najbolje biti ateista.

Gde piše da su sudije?

Pa citaj glavu vidis da su sudije...

Nisu mesari

Ako zakljucis da su mesari svaka cast.

- - - - - - - - - -

Psalam 82,2 "Dokle ćete suditi nepravedno i zauzimati se za bezbožnike!
Psalam 82,3 Sudite pravo ubogima, sirotama; siromahe, potlačene opravdajte!
Psalam 82,4 Izbavljajte ubogoga, slaboga; oslobodite ih iz ruke bezbožničke!"
Psalam 82,5 Ali oni ne gledaju na to, ne uviđaju to, tumaraju dalje po tami: drmaju se svi temelji zemlje.

- - - - - - - - - -

U 6. stihu prevedena kao "bogovi" na hebrejskom je elohim i ona se obično odnosi na jedinog istinitog Boga, ali ima i druga značenja. Psalam 82:1 kaže: “Bog stade na saboru Božijem, usred bogova izreče sud.” Iz konteksta sledeća tri stiha jasno nam je da se ovde radi o starešinama, sudijama i ostalima koji vladaju u Izrailju. Nazivanje jednog starešine bogom ukazuje na tri stvari: 1) on ima autoritet nad ostalim ljudima, 2) moć koja se ispoljava kroz njegov autoritet treba da se poštuje i 3) on svoju moć i autoritet dobija od Boga koji je u 8. stihu prikazan kao sudija nad celim svetom.

Pa zar covjek je bog?! Tko su ondak izvanzemaljci?! Ciji sam ja ondak tajnik?!

Ti si vanzemaljcima neki faraon a to ne ukapiraš.

Čovjek je stvoren na sliku Božiu. I onaj đavo reče bičete kao bogovi znajuči dobro i zlo. U neku ruku jesu čovjek bog, mali sitni bogovi. Ali onde Bog kaže bogovi ste, ali čete umrijeti kao ljudi. Znači nekako mi se iz toga čini da ne govori ljudima, jer ljudi već i umiru kao ljudi. Nema potrebe naglašavati im da će umrijeti kao ljudi. Onda moguće govori neposlušnim anđelima, ili možda ne. Ali u sred skupa Božijeg im govori. I kaže im da u tami hodaju. Prilično je moguće da govori i zemljanima i nezemljanima ili samo nekima od tih. :think: I mene ovo drži zamišljena :confused:

Pa citaj glavu vidis da su sudije...

Nisu mesari

Ako zakljucis da su mesari svaka cast.

- - - - - - - - - -

Psalam 82,2 "Dokle ćete suditi nepravedno i zauzimati se za bezbožnike!
Psalam 82,3 Sudite pravo ubogima, sirotama; siromahe, potlačene opravdajte!
Psalam 82,4 Izbavljajte ubogoga, slaboga; oslobodite ih iz ruke bezbožničke!"
Psalam 82,5 Ali oni ne gledaju na to, ne uviđaju to, tumaraju dalje po tami: drmaju se svi temelji zemlje.

- - - - - - - - - -

U 6. stihu prevedena kao "bogovi" na hebrejskom je elohim i ona se obično odnosi na jedinog istinitog Boga, ali ima i druga značenja. Psalam 82:1 kaže: “Bog stade na saboru Božijem, usred bogova izreče sud.” Iz konteksta sledeća tri stiha jasno nam je da se ovde radi o starešinama, sudijama i ostalima koji vladaju u Izrailju. Nazivanje jednog starešine bogom ukazuje na tri stvari: 1) on ima autoritet nad ostalim ljudima, 2) moć koja se ispoljava kroz njegov autoritet treba da se poštuje i 3) on svoju moć i autoritet dobija od Boga koji je u 8. stihu prikazan kao sudija nad celim svetom.

Ima to smisla. Iako je pomalo baca kao da govori ipak nekim nebeskima. ali opet sjetim se kako je Mojsiju rekao da ga postavlja bogom faraonu. 2 Moj 7:1 Ali 2 Moj 4:16 to objašnjava kao da će njemu biti mjesto Boga.
16 I on će mesto tebe govoriti narodu, i on će biti tebi mesto usta, a ti ćeš biti njemu mesto Boga.

1 Mojsiju je Jahve odgovorio: "Vidi! Faraonu ću te nametnuti kao božanstvo; tvoj brat Aron bit će tvoj prorok.

1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.

Poslednja izmena:
Suci 2,8 Jošua, sin Nunov, sluga Gospodnji, umrije u dobi od sto i deset godina.
Suci 2,9 Pokopaše ga u području baštine njegove u Timnat-Heresu u gori Efraimovoj, sjeverno od gore Gaaš.
Suci 2,10 Kad se je onda i sav ovaj naraštaj pribrao k ocima svojim, i nastao drugi naraštaj iza njih, koji nije poznavao Gospoda ni djela, što ih je bio učinio Izraelu,
Suci 2,11 Tada su sinovi Izraelovi činili, što se nije dopadalo Gospodu, i služili su baalima.
Suci 2,12 A ostavili su Gospoda, Boga otaca svojih, koji ih je bio izveo iz Egipta. Potrčali su za drugim bogovima, bogovima pogana unaokolo, poklonili se njima i tako razgnjevili Gospoda.

- - - - - - - - - -

-----------------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Suci 2,13 Kad su tako otpali od Gospoda i stali služiti baalu i aštartama,
Suci 2,14 Raspali se gnjev Gospodnji proti sinovima Izraelovim, i on ih predade u ruke razbojnicima, koji ih oplijeniše. On pusti da padnu u ruke svojih neprijatelja unaokolo, tako da se više nijesu mogli održati pred svojim neprijateljima.
Suci 2,15 Svaki put, kad bi pošli na vojsku, bila je ruka Gospodnja proti njima na nesreću njihovu, kao što je bio unaprijed rekao Gospod i kao što im se bio zakleo Gospod. I nevolja njihova bila je velika.
-----------------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Suci 2,16 Tada im je Gospod podizao suce, koji su ih izbavljali iz ruku neprijatelja njihovih.

------------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Suci 2,17 Ali ni sudaca svojih nijesu slušali, nego su tjerali s bogovima tuđim idolopoklonstvo i klanjali im se Brzo su zašli s puta, kojim su išli oci njihovi, koji su slijedili zapovijedi Gospodnje. Ali oni nijesu činili tako.
Suci 2,18 Kad im je Gospod podizao suce, onda je Gospod bio sa sucem i izbavljao ih iz ruku neprijatelja njihovih, dok je živio sudac, jer bi Gospoda dirnule njihove tužbe na mučitelje i tlačitelje njihove.
-----------------------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Suci 2,19 Ali čim bi umro sudac, potjerali bi oni ponovno još gore nego oci njihovi, trčali bi za drugim bogovima, služili im i klanjali im se. Nijesu se ostavljali djela svojih ni putova svojih opakih.
----------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Ali ni te sudije nisu bile uvek kako treba.
Pa ih Gospod opominje.
Imali su vlast kao bogovi i odlucivali o narodu, pojedincima i zivotu i sudbini drugih.

- - - - - - - - - -

Suci 3,9 Kad sinovi Izraelovi zavapiše Gospodu, podiže Gospod sinovima Izraelovim izbavitelja, da ih izbavi, Otniela, sina Kenaza, mlađega brata Kalebova.
Suci 3,10 Na njega dođe duh Gospodnji, i on postade sudac u Izraelu. Kad on izađe na vojsku, predade mu Gospod u ruke Kušan-Rišataima, kralja sjeverne Mezopotamije, i on uništi Kušan Rišataima.
Suci 3,11 I bila je sad zemlja mirna četrdeset godina, dok ne umrije Otniel, sin Kenezov.

- - - - - - - - - -

Suci 3,29 Pobiše tada Moabaca oko deset tisuća ljudi, sve jakih i hrabrih ljudi. Nitko ne umače.
Suci 3,30 Tako se onda morade Moab podvrći vlasti Izraelovoj, i zemlja je bila mirna osamdeset godina.
Suci 3,31 Poslije njega ustade Šamgar, sin Anatov. On pobi šest stotina Filisteja ostanom volujskim. I on je bio sudac u Izraelu.

- - - - - - - - - -

-------------------------------------------------------------

- - - - - - - - - -

Zena sudac u Izrailu.

Bog vodi Izrail zenom.

Suci 4,3 Tada su zavapili sinovi Izraelovi Gospodu za pomoć, jer on je imao devet stotina gvozdenih kola i veoma je tlačio sinove Izraelove dvadeset godina.
Suci 4,4 U ono vrijeme Debora, proročica, žena Lapidotova, sudila je Izraelu.
Suci 4,5 Ona je stanovala pod Deborinom palmom između Rame i Betela na gori Efraimovoj. Sinovi Izraelovi dolazili su gore k njoj na sud.

- - - - - - - - - -

Suci 5,7 Nije bilo vođe u Izraelu, čovjek se je osjećao zapušten, dok ja, Debora, ne ustadoh, ne ustadoh kao mati u Izraelu.
Suci 5,8 Jer se tražilo nove bogove, pokuca tada na vrata rat, ali se nije vidio štit ni koplje među četrdeset tisuća u Izraelu,

- - - - - - - - - -

Suci 5,12 Ustani, ustani, Debora! Ustani, ustani, zapjevaj hvalospjev! Digni se, Barače! Vodi ih u ropstvo, sine Abinoamov!

- - - - - - - - - -

Suci 5,15 Iz Zebuluna vođe sa žezlom. S Deborom se ujediniše knezovi Isakarovi, i Naftali s Barakom. Za njim se juriša u dolinu. Dugo vijeće ratno drži se u krajevima Rubenovim.

Suci 5,31 I tada je zemlja bila mirna četrdeset godina

Suci 10,1 Poslije Abimeleka ustade da izbavi Izraela Tola, sin Puahe, unuk Dodov, iz plemena Isakarova. On je stanovao u Šamiru na gori Efraimovoj,
Suci 10,2 I bio je sudac Izraelu dvadeset i tri godine. Tada umrije i bi pokopan u Šamiru.
Suci 10,3 Poslije njega ustade Jair iz Gileada i bio je sudac Izraelu dvadeset i dvije godine.
Suci 10,4 On je imao trideset sinova, koji su jahali na tridesetero magaradi i imali trideset gradova, koji se zovu do današnjega dana Šatorska sela Jairova. Leže u Gileadu.
Suci 10,5 Kad je umro Jair, pokopaše ga u Kamonu.

- - - - - - - - - -

Suci 12,7 Jeftaha je sudio Izraelu šest godina. Tada umrije Jeftaha iz Gileada i bi pokopan u jednom gradu Gileadovu.
Suci 12,8 Poslije njega sudio je u Izraelu Ibsan iz Betlehema.
Suci 12,9 On je imao trideset sinova i trideset kćeri. On ih poudava van, i trideset kćeri dovede sinovima svojim izvan. Sudio je Izraelu sedam godina.
Suci 12,10 Kad umrije Ibsan, bi pokopan u Betlehemu.
Suci 12,11 Poslije njega sudio je u Izraelu Elon iz Zebuluna. Deset godina sudio je on u Izraelu.
Suci 12,12 Kad umrije Elon iz Zebuluna, bi pokopan u Ajalonu u zemlji Zebuluna.
Suci 12,13 Poslije njega sudio je u Izraelu Abdon, sin Hilelov iz Piratona.
Suci 12,14 On je imao četrdeset sinova i trideset unuka, koji su jahali sedamdesetero magaradi. Sudio je Izraelu osam godina.
Suci 12,15 Izakako je Abdon, sin Hilelov iz Piratona, bio umro, bi pokopan u Piratonu u zemlji Efraimu na gori Amalečana.

Resenje.

5. Mojsijeva 1,16 I zapovjedih onda sudijama vašim govoreći: saslušavajte raspre među braćom svojom i sudite pravo između čovjeka i brata njegova i između došljaka koji je s njim.
5. Mojsijeva 1,17 Ne gledajte ko je ko na sudu, saslušajte i maloga i velikoga, ne bojte se nikoga, jer je sud Božiji, a stvar koja bi vam bila teška iznesite preda me da je čujem.
5. Mojsijeva 1,18 I zapovjedih vam onda sve što ćete činiti.

5 Moj 16.
Sudije i upravitelje postavi sebi po svijem mjestima koja ti da Gospod Bog tvoj po plemenima tvojim, i neka sude narodu pravo. Ne izvrći pravde i ne gledaj ko je ko; ne primaj poklona; jer poklon zašljepljuje oči mudrima i izvrće riječi pravednima

- - - - - - - - - -

2 Dnevnika 19.

Potom Josafat sjeđaše u Jerusalimu, i opet prođe po narodu od Virsaveje do gore Jefremove, i povrati ih ka Gospodu Bogu otaca njihovijeh.
I postavi sudije u zemlji po svijem tvrdijem gradovima Judinijem, u svakom gradu.
I reče sudijama: gledajte šta ćete raditi, jer nećete suditi za čovjeka nego za Gospoda, koji je s vama kad sudite. Zato neka bude strah Gospodnji u vama; pazite i radite, jer u Gospoda Boga našega nema nepravde, niti gleda ko je ko, niti prima poklona.

Back