Izuvanje po kucama

paul-wolfowitz-socks.jpg

Пол Волфовиц :mrgreen:
kla_holbrook.jpg

Ричард Холдбрук :-x

:worth: :rtfm: :sad2:

Sta ces! Uvek su zene sa sela negativci! :dontunderstand:

Podatak nije ne bitan,jer smo vec rezimirali da ljudi iz ruralnih sredina imaju tu praksu.Nikoga ne nipodastavam tom cinjenicom(cak vrlo razlikujem seljake od seljacina!)ali za bolje razumevanje njenog insistiranja na izuvanju i poznavanja kucnog reda i vaspitanja smatrala sam da treba pomenuti.
Izvinjavam se ako je neko ovde uvredjen tom cinjenicom.Ali sela kod Jagodine postoje i obicaji u njima,i mi tu nista ne mozemo pomoci:roll:
Takodje zelim da napomenem da covek moze pobeci iz sela ali selo iz njega jako tesko!:wink:

Podatak nije ne bitan,jer smo vec rezimirali da ljudi iz ruralnih sredina imaju tu praksu.Nikoga ne nipodastavam tom cinjenicom(cak vrlo razlikujem seljake od seljacina!)ali za bolje razumevanje njenog insistiranja na izuvanju i poznavanja kucnog reda i vaspitanja smatrala sam da treba pomenuti.
Izvinjavam se ako je neko ovde uvredjen tom cinjenicom.Ali sela kod Jagodine postoje i obicaji u njima,i mi tu nista ne mozemo pomoci:roll:
Takodje zelim da napomenem da covek moze pobeci iz sela ali selo iz njega jako tesko!:wink:

ko je rezimirao ?:rolleyes:
taj običaj ne postoji samo u selima,ako malo pažljivije pročitaš...i ne postoji samo kod nas...ako još pažljivije pročitaš...

Vrlo pazljivo sam procitala.:)
Da,izuvaju se u Japanu,Turskoj,Pristini,Novom Pazaru, u Bosni...neki jer je to stvar kulture a neki iz verskih razloga.Kako se muslimanima zivot odvija mahom na podu(sede,jedu..)onda je i razumljivo...Izuvanje nije bilo niti ce biti obicaj zapadnjackih zemalja i tzv.civilizovanog sveta.
Zna se gde se izuva:dzamija,hramovi budista ili hinduisticki..
Ako zivis na asfaltu,a bas imas potrebu da sacuvas tepih,ili svoje ruke postedis brisanja onda okaci tepih na zid ili ga urolaj pa iza kreveta..:roll:a gostima mozes traziti i pantalone da skinu da ne prljaju fotelju jer ko zna gde su sedeli prethodno...
Ovo se Limunado ne donosi na tebe vec sam TI upotrebila u prenesenom znacenju.

Vrlo pazljivo sam procitala.:)
Da,izuvaju se u Japanu,Turskoj,Pristini,Novom Pazaru, u Bosni...neki jer je to stvar kulture a neki iz verskih razloga.Kako se muslimanima zivot odvija mahom na podu(sede,jedu..)onda je i razumljivo...Izuvanje nije bilo niti ce biti obicaj zapadnjackih zemalja i tzv.civilizovanog sveta.
Zna se gde se izuva:dzamija,hramovi budista ili hinduisticki..
Ako zivis na asfaltu,a bas imas potrebu da sacuvas tepih,ili svoje ruke postedis brisanja onda okaci tepih na zid ili ga urolaj pa iza kreveta..:roll:a gostima mozes traziti i pantalone da skinu da ne prljaju fotelju jer ko zna gde su sedeli prethodno...
Ovo se Limunado ne donosi na tebe vec sam TI upotrebila u prenesenom znacenju.

Bi ovde spomenuta i Norveška i Češka,a ti se baš sjeti Prištine i Novog Pazara...:p
I nije stvar u običajima,već u higijeni...Prljavo ne može biti čisto,makar to bio i velegradski asfalt...:P
I znam da se ne odnosi na mene,zašto bi se odnosilo...ovdje uopšteno pričamo...

Razmisljam vec nekoliko dana o ovoj temi (ocigledno nemam pametnijeg posla :lol:).
Dakle izuvanje po kucama… Da li se kod vas gosti izuvaju, da li to zahtevate ili ne, da li se izuvate kada odete kod nekoga itd.

Ja nikoga ne teram da se izuva, cak i napomenem da ne moraju da se izuvaju, glupo mi je da nekome skidam cipele. Neki moji gosti to urade sami ali to su uglavnom ovi ”domaci”. Kada odem kod nekoga uvek pitam da li se kod njih izuva, bezveze mi je da udjem obuvena bez pitanja. Naravno da ne idem po blatu ali kada bacim pogled na ulicu u more pljuvacke i pticijih govanceta po kojima svakodnevno gazimo smuci mi se pomisao da to unosim u kucu. Bljak…:| Danas mi se zgadio jedan koji je hraknuo na ulicu, neko ce da stane u to i da raznosi okolo. :rolleyes:

Cula sam razne price tipa samo na selu se izuvaju jer idu po njivama i blatu. Mi u gradu se ne izuvamo, to je ”seljacki” itd. To mi je malo smesno jer je i u gradu strasno prljavo, ali dobro, to je sada nebitno… Zanima me i kako se ljudi sa detetom koje puza po kuci odnose prema izuvanju/neizuvanju gostiju?

Dakle sta vi mislite o temi? :)

Kod mene se izuva, imam bar 10 pari kucnih papuca(sto muskih, sto zenskih, svih brojeva), ali ako vidim da neko udje obuven bez pitanja-Boze moj-nema veze, mada ne volim.
Ja se takodje izuvam kod koga god da odem, samo popizdim kad odem negde, izujem se a nemaju kucnih papuca-e to mi je fuj... mada ja odmah trazim papuce...

Ajd da rezimiramo. Ko trazi da se gosti izuju i ko se sam izuva kad dodje u goste taj je seljak ili seljacina, zavisi od stepena insistiranja na izuvanju.
Ko se ne izuva, taj je kul.

Шта си ти имало(ла) из логике у средњој школи?

Све што је зелене боје - то је спанаћ.
Све што није зелене боје - то је ротквица.

:lol:

Razmisljam vec nekoliko dana o ovoj temi (ocigledno nemam pametnijeg posla :lol:).
Dakle izuvanje po kucama… Da li se kod vas gosti izuvaju, da li to zahtevate ili ne, da li se izuvate kada odete kod nekoga itd.

Ja nikoga ne teram da se izuva, cak i napomenem da ne moraju da se izuvaju, glupo mi je da nekome skidam cipele. Neki moji gosti to urade sami ali to su uglavnom ovi ”domaci”. Kada odem kod nekoga uvek pitam da li se kod njih izuva, bezveze mi je da udjem obuvena bez pitanja. Naravno da ne idem po blatu ali kada bacim pogled na ulicu u more pljuvacke i pticijih govanceta po kojima svakodnevno gazimo smuci mi se pomisao da to unosim u kucu. Bljak…:| Danas mi se zgadio jedan koji je hraknuo na ulicu, neko ce da stane u to i da raznosi okolo. :rolleyes:

Cula sam razne price tipa samo na selu se izuvaju jer idu po njivama i blatu. Mi u gradu se ne izuvamo, to je ”seljacki” itd. To mi je malo smesno jer je i u gradu strasno prljavo, ali dobro, to je sada nebitno… Zanima me i kako se ljudi sa detetom koje puza po kuci odnose prema izuvanju/neizuvanju gostiju?

Uopšte ne razmišljam o tome. Ne izuvam se. Postoje otirači koji služe da se istrese sneg ili voda, ako je napolju strašno nevreme. Taman posla da to od nekoga tražim ili da razmišljam da to neko od mene očekuje.
A to za dete. Pa ako praviš sterilan stan ili kuću onda će ti dete biti bolešljivo.
Svako treba da pazi kako hoda da mu cipele ne bi bile prljave, pošto je to i ružno. A potom, ako je baš tako gadno da se nešto ne može izbeći, onda, kao što sam napisala, postoje otirači. Ili očisti cipele u ulazu maramicama (baci maramice u kantu), ako su baš kaljave, pa uđi kao čovek ljudima u kuću.
Ovo za maramice i kantu sam namerno zbog onih koji se hvataju za sve nedorečeno, pa da ne bude kako mislim da se čiste cipele o zidove ili stepenište ili bacaju maramice po ulazima. Ljudi svašta rade. Na svašta se nailazi.

citam ja vas tako....
huh koliko argumenata za i protiv....da covek ne poveruje....
prosto sam dosla u sukob a samom sobom...:confused:
ulaziti u kuci u cipelama,patikama ili u cemu vec ili se izuvati ima svoje i prednosti i mane (prljanje i udisanje istoga,vise posla,smrad,pocepane carape,lepsi izgled,vece papuce,pokidan parket...)
sta izabrati od svega ovoga,sta je ispravnije,lepse,udobnije,kulturnije???
uh...bas sam se zbunila....
ma,nek ide kod mene kako ko hoce..ako hoces izuj se..imas tu papuce,ako ti se ne svidjaju ne moras ih obuti,ako neces nemoj se izuti ali ne moras mi tako bas blatnjav/a ulaziti otresi to malo,ribacu ja tepih svejedno ali ne bas za tobom..i tako....

Podsetila me ova tema na jednu posetu kod neke poznanice. Kao i chokolada, zivim u Norveskoj, i ovde se svi izuvaju. Elem, bila sam pozvana na veceru kod te drugarice, i ona me je docekala u crnom odelu koje inace nosi na posao, dakle relativno ustogljeno, a bila je, naravno, bosa, odnosno u najlonkama. Po podu u stanu je bilo toliko nekih krupnih mrvica, i ko zna cega jos (nisam se usudjivala ni da detaljno pogledam), da me je sve bockalo po nogama. Secam se da sam tada pomislila kako bih volela da se nisam izula, ali kod njih je takav red, i ja to postujem.

Inace mi je svejedno da li ce se ljudi izuti ili ne, postujem red onoga kod koga dolazim, a i kod mene ljudi mogu da izaberu da li ce se izuti ili ne. Ja licno volim da sam kuci u papucama, komotnije mi je, ali mi je isto tako bezveze kad se lepo obucem za neku posetu i onda se ocekuje da izujem cipelice, a one su tako bitan deo celokupnog izgleda.

mojra...da je kombinacija blato i smrad...definitivno bih se odlucila za blato a da je to neko do "mojih" rekla bih mu..peskir i sapun su u kupatlu ali ako nije....pa jesi ti po najvecem blatu gacao??? aj malo otresi to i upadaj..insistiram da se ne izuvas:roll::lol:..pa posle...ribanjac:x...sta da se radi..u ponekim situacijama ne izbezno je

Mnogo imam problema s tim. sto kazes glupo je ljudima reci da se izuju, ali eto moj mladji sin puzi, a ni stariji nije bolji, toliko ljudi mi ulazi u kucu, grad je prljav....pa ih ja zato lepo zamolim da se izuju (odmah im kazem da je to zbog deteta) i odmah ponudim gomilu papuca da izaberu koje ce. Sve su uglavnom nove i ciste, a meni stan ostaje cist. Desi se da neko na brzaka udje, da ni ne vidim da je usao obuven ili ne stignem da kazem, pa onda odmah uzmem briska posle njega i ribam:x Sve je to izuzetno komplikovano, ali drugi nacin ne postoji:cry:
A ja se uvek izujem kad idem u goste. Volim da se izuju kada dodju kod mene, pa tako i ja radim, a hvala bogu noge mi ne smrde:lol:

Ja trazim da se izuvaju...tako smo navikli...a narocito danas zbog bebe je iskljucivo da cu traziti da se neko izuje i uljudno ponuditi papuce...srecom nisam dolazila u situaciju da od nekoga zahtevam izuvanje jer mi u goste dolaze uglavnom roditelji koji ce se prvo izuti zbog svoje dece...

a je l vi držite bebe na podu...ne kapiram ....ja sam gajio bebe i niko se nije izoovao kad je dolazio u posetu.........logično je da u dečje sobe da ne zalaze obooveni gosti...po mogooćstvu gosti uopšte............i, hteo sam da pitam...... koje grejanje upražnjavaju norvežani kad je izoovanje obavezno?....šta ako se neko prehladi u gostima zato što je morao da ide izooven....bilo bi ond na mestu da može da traži odštetu....

Back