Izreke i mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme MS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Da, ima u meni nešto neranjivo, nepokopljivo, nešto što raznosi stijene: To se naziva moja volja. To šutljivo i nepromijenjeno korača kroz godine. Hoće ići svojim putem na mojim nogama, moja stara volja; tvrda je srca njezin osjet i neranjiv."- Friedrich Nietzsche

x2s6qt.jpg

Vjeruj u sebe dok drugi sumnjaju
Planiraj dok drugi ljenčare
Uči dok drugi spavaju
Donosi odluke dok drugi odlažu donošenje odluka
Pripremaj se dok drugi sanjare
Počni s poslom dok drugi odlažu
Radi dok drugi smišljaju lijepe želje
Štedi dok se drugi razbacuju
Slušaj dok drugi pričaju
Smij se dok drugi negoduju
Hvali dok drugi kritikuju
Izdrži dok drugi odustaju.

Vilijam Artur Vord

"Kad bih bio siguran da me neće čuti i odmah poslušati ona gomila prosečnih i nedarovitih ljudi koji su i inače uvek spremni da sebe i sve svoje uzdižu i precenjuju,
ja bih mladim i darovitim našim ljudima dao jedan savet.
Radite, rekao bih im, svoj posao ne gledajući ni levo ni desno, ni iza sebe ni preda se, ali svoj cilj postavljajte visoko
i tražite malo od sveta oko sebe (što manje to bolje!), ali mnogo od sebe i svoga dela.
Uveren sam da je većina od nas od početka udarila sebi suviše malen i suviše blizu cilj,
i da je više i bolje mogla od onoga što je želela da uradi i postigne.
Želite mnogo, težite smelo i daleko i visoko, jer visoki ciljevi otkrivaju i umnogostručavaju snage u nama.
Težite smelo ka savršenstvu velikih dela, a radite predano i strpljivo na ograničenim i mučnim pojedinostima bez sjajnog vidika, jevtinog samozadovoljstva i tašte veličine.
Ciljevima svojim živite, a trošite se neštedimice na sivim i nevidljivim poslovima svakog dana i sata.
Često pomišljajte da je život jači i svet bogatiji nego što mi to u svakom pojedinom trenutku možemo da sagledamo,
i ne gubite iz vida da u svakom od nas ima nepoznatih mogućnosti, da u hodu stičemo snage.
Hteti daleko i želeti mnogo, kad je reč o postavljanju nesebičnih ciljeva, nije greh, nije opasno.
Pogrešno je i opasno udariti sebi suviše blisku metu, jer to znači izneveriti i sebe i druge, ostati dužan životu.
Budite nepoverljivi i stvarni, strogi prema sebi pri izvođenju svake pojedinosti, skromni pri njihovoj oceni,
ali kod postavljanja ciljeva budite hrabri i velikodušni, mislite smelo i gledajte daleko."

Andrić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back