ИЗМИШЉЕНИ НАРОД ХРВАТА

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Majka Ljudevita Gaja bila je Nemica, rodjena Schmit. Gaj je zeleo da za hrvatski knjizevni jezik usvoji srpski, pa je najpre predlozio da se jezik nazove ilirskim, sa idejom kasnijeg preimenovanja u srpsko-hrvatski, odnosno u Hrvatskoj cak hrvatsko-srpski, sto je imalo smisljene politicke posledice iscezavanja srpskog jezika, a time i srpske nacionalnosti. Profesor dr Laza Kostic u knjizi "Kradja srpskog jezika" pise da je data ideja delo nacionalista, dok sami Hrvati izbegavaju da o tome otvoreno razgovaraju. Medjutim, sam Ljudevit Gaj je 1846 godine u listu "Danica" otvoreno priznao da je za hrvatski knjizevni jezik uzeo jezik srpskog naroda. Djuro Danicic se olako saglasio sa hrvatskim predlogom, cime im je ucinio ogromnu uslugu, za cega Olga Lukovic-Pjanovic kaze da nije imao politickog obrazovanja i da nije prozreo hrvatske namere, sto im Vuk Karadzic nikada nebi ucinio.

nemoj mi samo o kosticu i toj fukari,pjanovic.

prvi,kostic,di god vidi Hrvat ili Hrvatsko,brishe i stavlja "srbin" i "srpsko".
CIRKUSANT!!!

a ta pjanovic,je samo slaba kopija trecorazrednog inzinjera,deretica i amaterskog "istoricara".
ta je skoro kao i deretic SVE narode proglasila"srbima".
ona vise nije ni CIRKUSANT.ona je nesto puno smjesnije.

sta je, ili si iz niksica ili iz trebinja,sto god da si,preci su ti prije nepunih 300godina bili Hrvati,a ti sad slobodno skaci u trokut.:mrgreen:

Ne, nego ne volim da me nazivaju Hrvatom, jer to smatram uvredom chasti. Ali obzirom da si junak sa netta, moze ti se i dalje da pishesh tako.... Uzivo bi drugu pesmu pevao.

A za Pivljane i Nikshicane, vec znash shta ti je chiniti. U CG na more, pa otidji u Pivu ili Nikshic, i pitaj ljude jesu i Hrvati, i ko su i shta su bili pre 300 godina, slobodno ;)
Ili prosto odesh na neki chisto istorijski forum i postavish pitanje o Pivi, ili Nikshicu, i o Eveliji Chelebiji... pa nam javi shta su ti rekli heh

CIRKUSANT!!!

a ta pjanovic,je samo slaba kopija trecorazrednog inzinjera,deretica i amaterskog "istoricara".

Ма грешиш, веруј ми.То су веома паметни Срби, а богами и добро начитани и образовани. Пјановић Олга је радила на француском универзитету на Сорбони.
Није шала Сорбона је то.

Костић и Пјановићка не иду у исти кош само због тога што је Костићев рад необорив, и што је драгоцена литература за све области којима се бавио, док је Пјановићка својим делом "Срби... народ најстарији" себе више сврстала у неку алтернативну и полу-езотеријску причу, иако је такође реч о доктору наука.

Иначе, била је удата за Хрвата, не знам да ли си знао.

Не, ово није тачно. Сви писци јасно кажу да се "Славенски" (како називају црквенословенски) користи у црквеном богослужењу и литератури, а да се у цивилним пословима и свакодневној комуникацији Срби служе "Илирским, односно простим дијалектом Српским".

Можеш веровати у шта желиш, али ја ти кажем како јесте, и то могу да ти докажем примерима. А само од тебе и од тога колико ти је стало до истине, зависи да ли ћеш то прихватити или не.

bogarte,ja se mogu s tobom uvik slozit.
jer si nacitan covik,ruku na srce, i ti nekad malo svijesno ili nesvijesno vuces na svoju(srpsku) stranu,ali ni ja nisam slobodan toga.;)
kao niti jedan profiesionalni poviesnicar naseg podneblja.

no,stvar je ubiti vrlo jednostavna.
dvi pismice,dva takorec povesna dokumenta.

jedan lako za procitat i razumit,drugi manje.

cuo sam i ja za crkvenoslavnski jezik,
kojji je "matica" i modernim Hrvatskim i srpskim jezicima.

ali to ipak ne minja cinjenicu,da je Hrvatski
krste frankopana pisan prije 300godina
skoro isti kao i govor velikog dijela danasnjih Hrvata,posebno za istaknut je IKAVICA.

koja je barem u 80% Hrvata kod kuce.
(sem mozda zagorja/medjimurja),no oni i nisu u etnickom smislu Hrvati.
nego su tek kasnije asimilirani.
ali to je vec druga tema.

Ако идете да пајките онда се и ја искључујем.
Морам да се одморим ,јер само одморан могу да размишљам коју ћу тему да ставим
о нашој старој Србској историји за неки дан .Богарту сам обећао тему о Русима.
Већ имам добру тему такође о хрватима.
ЗДС јер чујеш.... не отишо је да пајки.

Ne, nego ne volim da me nazivaju Hrvatom, jer to smatram uvredom chasti. Ali obzirom da si junak sa netta, moze ti se i dalje da pishesh tako.... Uzivo bi drugu pesmu pevao.

A za Pivljane i Nikshicane, vec znash shta ti je chiniti. U CG na more, pa otidji u Pivu ili Nikshic, i pitaj ljude jesu i Hrvati, i ko su i shta su bili pre 300 godina, slobodno ;)
Ili prosto odesh na neki chisto istorijski forum i postavish pitanje o Pivi, ili Nikshicu, i o Eveliji Chelebiji... pa nam javi shta su ti rekli heh

naravno,niksicani i pivljani su danas ili Srbi ili Crnogorci,no prije 300i kusur godina su se izjasnili kao Hrvati.
to su poviesne cinjenice.

i tu nema mrdanja i laznih interpretacija.

naravno,niksicani i pivljani su danas ili Srbi ili Crnogorci,no prije 300i kusur godina su se izjasnili kao Hrvati.
to su poviesne cinjenice.

i tu nema mrdanja i laznih interpretacija.

Jeste, i u to doba, pre 300 i kusur godina, za vreme turske okupacije, upirali su svim sredstvima da obnove srpski pravoslavni hram?!
Pivski manastir, chuo si mozda za njega? Prochitaj o njemu.
I nisu se oni izjasnili kao Hrvati, nego ih je tako Evelija Chelebija upisao... a njemu niko od ozbiljnih nauchnika ne veruje i.... uf... ma ne vredi.
Dosta za nocas.

Ма грешиш, веруј ми.То су веома паметни Срби, а богами и добро начитани и образовани. Пјановић Олга је радила на француском универзитету на Сорбони.
Није шала Сорбона је то.

pazi,ti si Srbin,tebi to godi, kad netko pishe,da su Srbi bili bog i batina, ovi i oni.

ali tu nema nikakvog poviesnog niti priznatog naucnog rada.

tu poviest tih sharlatana nitko ozbiljan od struke ne priznaje.

i kraj price.

ЗДС ајде бре у кревет.
И несекирај се много , бар 70% данашњих хрвата има наше порекло, тако да смо у неку руки ми исто ,само то треба да признаш себи. А дотле

лаку ноћ.

sve se svodi da ste vi ipak Hrvatskog porijekla,znaci "nashi".

ti kad meni ponudish slicne dokaze(mahom srpski izvori) kao ja tebi,
nema problema.

do tada ostajesh Hrvat.:mrgreen:

Костић и Пјановићка не иду у исти кош само због тога што је Костићев рад необорив, и што је драгоцена литература за све области којима се бавио, док је Пјановићка својим делом "Срби... народ најстарији" себе више сврстала у неку алтернативну и полу-езотеријску причу, иако је такође реч о доктору наука.

Иначе, била је удата за Хрвата, не знам да ли си знао.

ha,ha..to njezine frustracije itekako objasnjava.

CIRKUSANT!!!

Самим тим што си употребио тај израз о њој и онај о Костићу, умањује вредност твоје критике и ставља те у кочијашки одгојену особу. Иначе ко год прочита Библију може доћи до закључка до којег је дошао Деретић. То би могло значити да Библија није правилно преведена или да није правилно написана. Ти изабери, па ћеш видети да ти критика није на месту.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back