Izbor hrane za pse u Srbiji.

Kad smo kod ishrane, samo da podelim ovde i s vama.
Mnogi vlasnici pasa su navikli svoje ljubimce hraniti kostima ne znajući pri tome da ishrana kostima pored pozitivnih strana može da ima i loše posledice po zdravlje psa.
Kosti domaćih životinja koje se koriste u ishrani pasa predstavljaju dobar izvor kalcijuma i fosfora koji ulaze u sastav organizma. Naime, kacijum i fosfor koji se nalaze u kostima su iskoristivi više nego iz bilo kog drugog izvora, a odnos kalcijuma i fosfora i njihov udeo u ishrani je veoma vazan faktor naročito kod pasa koji su u porastu. Pored toga što su dobar izvor minerala koji učestvuju u izgradnji skeletal i zuba, kosti regulišu tvrdoću stolice tako da psi koji su hranjeni od malena kostima retko imaju probleme sa analnim vrećicama s obzirom da čvrsta stolica pomaže pražnjenju analnih vrećica. Štenci u uzrastu od 4 meseca menjaju zube i u tom periodu im se mogu dati cevaste goveđe kosti da “glabaju” jer time pomažu ispadanje mlečnih zuba dok stariji psi sa stalnim zubima mogu oštetiti sekutiće prilikom “glabanja” kostiju.
Problemi u ishrani s kostima počinju onda kada su one osnovni deo obroka, kada se u obroku nalaze često i u velikoj količini i kada se daju kosti koje mogu oštetiti digestivni trakt zbog svoje strukture . Tvrda i bela do beložuta stolica govori nam da je pas pojeo više nego što treba kostiju. Nakon dospeća u donje partije digestivnog trakta oštre ivice kostiju se uklješte na sluzokožu debelog creva i uzrokuju opstipaciju (tvrdu stolicu, zatvor).Pored opstipacije neke kosti mogu dovesti i do oštećenja i rupture creva, naročito cevaste kosti peradi koje nakon lomljenja imaju oštre krajeve koji se mogu zabosti u sluzokožu prilikom prolaska kroz digestivni trakt. Riblje kosti su takođe opasne za ishranu pasa i mačaka i nikako se ne smeju davati.
Kao dobra zamena za kosti danas se na tržištu mogu kupiti presovane kosti , koštano brašno, dikalcijum fosfat i dr. koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe u kalcijumu i fosforu. Ukoliko vlasnici ne mogu da priušte kupovinu ovih hraniva i ne mogu samleti kosti u pastozno stanje, onda se preporučuje davanje goveđih cevastih kostiju, kostiju kičme, zglobova, karlice (kosti koje pas neće moći da zdrobi i proguta)ili mlevene ljuske jajeta. Pored toga potrebno je davati vitamin D koji je značajan za regulaciju odnosa kalcijuma i fosfora. U veterinarskoj praksi, veterinar se često sreću sa problemima nastalim zbog ishrane kostima tako da ni jedan veterinar neće preporučiti ishranu kostima. Ishrana pasa kostima ne znači da će pas sigurno dobiti zatvor zbog čega je vlasnike životinja teško ubediti da pse ne hrane kostima.

Evo zadnjih par godina sam se bas namenjao raznih hrana od raznih proizvodjaca.
Imam tri psa , Dalmatinca , Koker spanijela i Nemackog ovcara.
Voleo bih da cujem vasa iskustva o tome i koja se hrana najbolje pokazala po vasim licnim iskustvima.
Zanima me takodje i odnos cena kvalitet.

Izbor je ogroman, ne samo za pse, vec i za macke. Kad sam procitala sastav onoga, ostala sam bez reci. Jos gore-procitaj sastav nase hrane. Uskoro ce biti da je zuto belo. Ne zna se sta je gore

Ljudi, pomagajte! Na ivici sam nervnog sloma. Moj ljubimac je od samog dolaska kod nas imao razno-raznih problema. Jedan od njih je i preosetljivost na hranu. Po preporuci veterinara jeo je samo Royal Canin za pse srednjeg rasta. Sve je bilo u redu dok Royal Canin nije promenio sastav te hrane.

Evo šta se desilo. Prvo smo kupovali hranu kod veterinara, pakovanje od po kilogram i plaćali oko 700 dinara. Sve je bilo O. K. Potom smo počeli da kupujemo na merenje, jer je cena bila oko 500 dinara po kg. Sve je bilo O. K. Nakon dva meseca stigla je nova vreća hrane u prodavnicu i pas je katastrofalno reagovao na tu hranu. Mislili smo da smo prevareni od strane trgovca...

Rečeno nam je da je proizvođač promenio sastav hrane. Nismo verovali. Suprug je otišao u Pet Centar i kupio Royal Canin koje je kuče jelo kada nije imalo problema. Inače, pakovanje od 18 kg, plaćeno 70 evra!

Na kraju se spostavilo da je sastav hrane zaista promenjen, da ne odgovara našoj kuci, a da smo mi ostali bez para. Ljudi šta da radim sada? Šta da dajem kučetu.

Da napomenem da sam mu kuvala pirinač i mešala granule i nije pomoglo. Malo pre me probudio, ukakio se u kući, a pre toga se toliko upuvao da mi dođe da plačem od muke. Šta da radim? Pomagajte! Ne mogu ovakvog da ga gledam, duša mi plače. Help!!!!

Poslednja izmena:
Stvarno ne znam šta mu sada smeta u ovoj hrani i šta je promenjeno u njoj. Znam samo da mu nije odgovarao Brit Care Lamb & Rice koji smo kupovali na početku, pa Puppy Chow i evo sada i RC koji mu je jedini i odgovarao. Inače ne sme mleko baš zbog dijareje... Ne znam stvarno...

Volim i ja junetinu :zcepanje: Šalim se od muke.

Znam da bi mu odgovarala junetina ili piletina sa pirinčem, ali kao što rekoh platila sam hranu koja mu je odgovarala 7000 i to je trebalo da mu traje 3 meseca. Za junetinu nemam para, kuvam mu sada pirinčanu vodu i kupila sam pola kg granula po preporuci veterinara, pa cu mu davati po malo par dana. Nadam se da ce biti u redu.

Inače, komšinica mi je rekla (ima zlatnog retrivera) da mu dajem dvopek. Kaže to pomogne njenom psu kada ima dijareju. Eto probaću i to.

ja izgleda nisam shvatila pitanje. da li je pitanje:

1. cime da hranim psa (generalno)?
2. sta da radim sa hranom koju pas nece da jede?
3. kako da resim problem sa probavom?
4. kako da hranim psa sa specificnim potrebama?

meni se ucinilo da se pitanje odnosi na 1. ili eventualno 4, a ne na 2.

Ljudi, pomagajte! Na ivici sam nervnog sloma. Moj ljubimac je od samog dolaska kod nas imao razno-raznih problema. Jedan od njih je i preosetljivost na hranu. Po preporuci veterinara jeo je samo Royal Canin za pse srednjeg rasta. Sve je bilo u redu dok Royal Canin nije promenio sastav te hrane.

Evo šta se desilo. Prvo smo kupovali hranu kod veterinara, pakovanje od po kilogram i plaćali oko 700 dinara. Sve je bilo O. K. Potom smo počeli da kupujemo na merenje, jer je cena bila oko 500 dinara po kg. Sve je bilo O. K. Nakon dva meseca stigla je nova vreća hrane u prodavnicu i pas je katastrofalno reagovao na tu hranu. Mislili smo da smo prevareni od strane trgovca...

Rečeno nam je da je proizvođač promenio sastav hrane. Nismo verovali. Suprug je otišao u Pet Centar i kupio Royal Canin koje je kuče jelo kada nije imalo problema. Inače, pakovanje od 18 kg, plaćeno 70 evra!

Na kraju se spostavilo da je sastav hrane zaista promenjen, da ne odgovara našoj kuci, a da smo mi ostali bez para. Ljudi šta da radim sada? Šta da dajem kučetu.

Da napomenem da sam mu kuvala pirinač i mešala granule i nije pomoglo. Malo pre me probudio, ukakio se u kući, a pre toga se toliko upuvao da mi dođe da plačem od muke. Šta da radim? Pomagajte! Ne mogu ovakvog da ga gledam, duša mi plače. Help!!!!

Drzim pet shop i nisam primetila da je ista menjano u RC u zadnjih godinu dana ?!?

Kad je pas ciscen od parazita? Zasto ne odnesete stolicu na analizu? Skuplja se tri dana i cela gomilica se nosi u laboratoriju,po meni mnogo jednostavnije nego da svaki cas menjate hranu,unisticete psu stomak.

Jeste, čišćen je uredno. Nema gliste. Pitanje se odnosilo na to kako da zaustavimo problem i šta da mu dajem uz Royal Canin hranu koje kako sam rekla imam 20 kilograma i ne mogu da kupujem bilo koju drugu, ma kako to vama sada zvučalo. Nisam od onih koji kupuju psu kosti ili hranu za 99 dinara. Smatrala sam da kupujem najbolje i to najbolje nije bilo ni malo jeftino. Eto, da ne ispadne da mislim prvo na finansije , a posle na ljubimca.

P. S. Ja sam prvo pomislila da su nas prevarili kada smo kupovali na merenje, ali sam se uverila da je promenjena hrana koju sam kupovala kod veterinara kada su mu stigle nove zalihe. Isto tako i u Pet centru. Tako da se promena desila. Moj pas jeste osetljiv, svesna sam toga. Isto tako sam svesna da je najbolje da mu kuvam, ali nisam trenutno u mogućnosti. Granule su kupljene i ja sada ne mogu da ih bacim. Sada mu dajem pirinčanu vodu, dvopek i malo granula da se privikne na promenu, tako da je dan protekao bez problema. Savet komšinice (dvopek) i veterinara (pirinčana voda i malo granula u više obroka dnevno) je pomogao.

Pozdrav

Da, jako je osetljiv... :( Jesi li cula mozda za onu hipoalergijsku hranu? One "granule sa vockicama", nema sanse sad da se setim kako se zovu, poslusaj Vilus za analizu pa onda razmisli i o ovome. A ovaj tek nacet dzak ponudite nekom manjem pet shopu po povoljnijoj ceni. :tajna:

Jeste, čišćen je uredno. Nema gliste. Pitanje se odnosilo na to kako da zaustavimo problem i šta da mu dajem uz Royal Canin hranu koje kako sam rekla imam 20 kilograma i ne mogu da kupujem bilo koju drugu, ma kako to vama sada zvučalo. Nisam od onih koji kupuju psu kosti ili hranu za 99 dinara. Smatrala sam da kupujem najbolje i to najbolje nije bilo ni malo jeftino. Eto, da ne ispadne da mislim prvo na finansije , a posle na ljubimca.

P. S. Ja sam prvo pomislila da su nas prevarili kada smo kupovali na merenje, ali sam se uverila da je promenjena hrana koju sam kupovala kod veterinara kada su mu stigle nove zalihe. Isto tako i u Pet centru. Tako da se promena desila. Moj pas jeste osetljiv, svesna sam toga. Isto tako sam svesna da je najbolje da mu kuvam, ali nisam trenutno u mogućnosti. Granule su kupljene i ja sada ne mogu da ih bacim. Sada mu dajem pirinčanu vodu, dvopek i malo granula da se privikne na promenu, tako da je dan protekao bez problema. Savet komšinice (dvopek) i veterinara (pirinčana voda i malo granula u više obroka dnevno) je pomogao.

Pozdrav

pa pogledaj sastav na starim kesama od rca i na novoj
valjda bi trebalo da je jasno istaknuto sta je mijenjano

ja sam recimo hills iz istog razloga prestala kupovat
kad su promijenili sastav na etiketi

ako ti je pas preosjetljiv, koa sto je nasa Lora bila dok je odrastala
bojim se da granule generalno nisu dobar izbor
recimo Lora i dan danas ako se prejede granula povrati
i u takvim situacijama, kad povraca, receno mi je da joj dam, bukvalno, pola plazma keksa
samo da pokupi visak zelucane kiseline
jer je situacija kod nje otpilike kao kod covjeka s gastritisom
tako da granule nisu dobar izbor za njenu osnovnu ishranu
ima ih uvijek, ali ne zivi na njma, vise gricne neku tu i tamo

e, sad ja kapiram da ste pukli cijeli budzet na dzak hrane koja vasem psu ne odgovara
sta je tu je :(
psa volite i mor anesto jesti, a granule tesko da su ok varijanta ako mu je sad loshe (dijareja? povracenje?)
pirinac ce ga "zatvoriti", ali nece rijesiti problem
ono sto bi ja uradila jeste da bih skuvala s tim pirincem jedne, dvoje pilece grudi, sa sve kozom
sklonila kosti i isitnila mu s pirincem
i time bih je hranila dok se stomak ne smiri
takodjer, neki jogurt tipa ab kulture (acidofilni) je mozda dobra ideja uz malo kacamaka
kako bi se crijevna flora vratila u normalu, al tek kad joj formirate stolicu opet
znaci, za par dana

sto se granula tice; ja sma tako dzakova i dzakcica poklonila
na kraju sam vise manje odustala od granula i kuvam joj
financijski, nismo na gubitku jer nas izadje gotovo isto kao neka srednja/bolja
granulirana hrana, ali nas pas vise nema problema koje je imala

sto se menija tice; jede piletinu (kuvanu, bez kostiju, sa kozom i hrskavicama), juneca i svinjska srca
telecu, junecu i pilecu dzigu, pilece bubce, mesnate koske junece, svjeze dobije tu i tamo da ocisti zube
(one velike od kicme)
jede bijeli sir i jaja, ribu obozava, al joj ne djam precesto

kao filere koristimo kacamak, pirinac, ekspandirani pirinac, ovas i psenicu (manje kolicine, kad je obrok chorbast)
povremeno dodam i brokole, blitve, mali komadic mrkve i tako...
dodam i kasiku maslinovog ulja i/ili svinjske masti...

granule ima dostupne, al ih jede vrlo malo
a konzervu podijeli s macanom tu i tamo, al prilicno rijetko
sve u svemu, ziva je i zdrava
oporavila se od demodeksa u stenecem uzrastu
i sad nas cesto pitaju od cega joj je dlaka tako gusta i sjajna : )))

moj ti je savjet, generalno, ako te ne mrzi da kuhas recimo dvaput tjedno
da probate tako ako je vec zdravstvena situacija komplicirana, a budzet tanak

Prvo Royal Canin nije promenio sastav nego pakovanja i fabriku u kojoj se hrana proizvodi za naše tržište znači sirovine su drugačijeg prorekla i istog momenta životinje odreaguju prolivom pogotovo kod tako nagle promene. Znači da nas je cenjeni dobavljač te hrane na vreme upozorio da će da se to sve menja pa ljudi koji koriste RC da pre nego što protroše poslednje zalihe hrane nabave tu "novu" njihovu hranu da bi mešali sa starom i tako se mikroflora zeluca i creva adaptirala na novi režim ishrane do ovoga sada nebi dolazilo. Uz to tek da vam ne pričam o kvalitetu iste te hrane koji konstantno i rapidno opada kod tog brenda nažalost ali cene su iste.
@xella moj savet je da ako se proliv pojavljuje prvo uzmete pola preporučene doze hrane i podelite barem u tri četri obroka i dodate uz to pirinča. Svakim sledećim danom smanjujete količinu pirinča a povećavate količinu granula ali u više obroka. Tek kad pas prihvati granule i ne reaguje iše mekom stolicom na njih onda nastavite ga hraniti kako ste i pre tim granulama.
Međutim ako pas raguje bukvalno prolivom na svaku hranu onda ima gastritis i potrebno bi bilo koristiti nešto od veterinarske dijetetike i/d Hils, Gastrointestinal RC, Intestinal Eukanuba...
U slučaju da pas ne prihvati nikako granule RC moj savet promeniti brend i pronaći onaj koji ima konstantnost kvaliteta a u našem srpskom slučaju to je nažalost samo Eukanuba jer oni jedinu fabriku za celo Evropsko tržište i Rusiju imaju u Holandiji koja je i njihova najveća fabrika u svetu. Svi ostali brendovi imaju fabrike po istočnoj evropi ili bivšim sovjetskim republikama i već neko vreme ti brendovi nisu ono što bi morali da budu nažalost.
U svakom slučaju preporuka je da kada primetite da jedan te isti brend u svakom sledećem džaku ima malo različite granule,miris pogotovo i ostalo menjajte ga naročito ako se radi o skupim hranama jer kad plaćate nešto papreno onda kupujte barem ono u šta ste koliko toliko sigurni.

Back