Izbor hrane za pse u Srbiji.

hehehe..hvala vam svima na pomoci,jako ste ljubazni.Ja evo vec sada imam pitanje/danas se desilo da je jadnicak povratio sto je pojeo.Dajem mu iznutrice,mleko i hleb pomesane.Pio je dosta vode,ali se neposredno pre i pose jela jurcao sa mm po dvoristu.Da nije mozda zbog toga?Setali so se danas prvi put na povodcu,bio j malko zbunjen i uplasen od drugih pasa ali ok je proslo.Kada so se vratili kuc sacekala sam jedno 20 minuta damu se stomak smir pa sam mu tek onda dala vodu i hranu.I eno gaopet stuca i podriguje.Covek od kojeg smo ga kupili me je savetovao da mu dajem gore navedenu hranu.

Psi tesko vare mleko zbog laktoze, pa izbegavaj mnogo da mu dajes. I trebalo bi da bude miran posle jela, bar 20tak minuta, mislim bez skakanja i preteranog trcanja.
i mora uvek da ima vodu dostupnu.

Hleb svez ne daje se-nadima.Iznutrice tako malom ne.Mleko=proliv.
Nije problem jaca hrana malom psu, cak je i potrebna jer se razvija. Mleko zbog laktoze ne, jer psi ne vare laktozu u toj kolicini koju ima kravlje mleko jer je jace od kujinog.
Mada su moji psi bez problema pili mleko kao mali i sad popiju po pola litre ako im dam bez problema.
Hleb je vrlo diskutabilan, ne znam bas koliko nadima, ali je to cist skrob sa pomalo vitamina B koji sadrzi kvasac. Iz iskustva znam, da daju psima vise hleba kada zele da se pas ugoji.

Takodje, psenica sadrzi gluten a veccina pasa tokom zivota razvije celijakiju, dakle, ne treba im davati hleb. Moja kuja i moj macak (za ovoga znam jer koristi pesak) jako lepu kaku imaju od Frendy granula, menjam im za odrasle i za stence a po ceni od 100 din/kg su mozda i jeftinije od varijante koju mali trenutno klopa.

Нико не помиње јогурт? Јогурт је ОК. Прелијте грануле јогуртом, нема грешке. (да се разумемо, причам све из сопственог искуства!)
Млеко избацити, хлеб такође за сада (после може, када порасте, да се меша, чисто количине ради - а знамо да су изелице!), изнутрице никако док не порасте (затварају).

Уосталом, мимина мама је рекла све.

И tamarabg је рекла. Хауг! :klap:

Da, surutka je prepuna esencijalnih aminokiselina. :super: A znate sta moji jos klopaju? Uzorke od trihinoskopije, pojedine ostatke sa stola (junetinu iz kuvanog spanaca, belo meso ispeceno na piletu pre 2-3 dana, jogurt i sir, pirinac isto vole, domace supice...)

Имам другара који држи козе, каже да не може да произведе толико сурутке колико може да прода. Сурутка је нуспроизвод при сирењу млека, и кажу да је изузетно здрава. Ја је волим, пијем као сок, а и Зари прелијем грануле понекад. Видим да се не буни.

I ja imam NO u treningu. Mozes, molim te, da mi kazes gde kupujes tu Bosch hranu u Bg-u? Ja sam ovoj mojoj davao sijaset hrana od kojih su se najbolje pokazali Bento kronen i Bewi dog, koje su obe nemacke. A sto se jogurta tice, kad god nece da jede granule, samo joj prelijem jogurtom i sve pojede u slast

Poslednja izmena:
Tamara kuvam mu pirinac sa pilecim iznutricama koje inace jedu ljudi,i unutra umesam jedno jaje zbog dlake.Dajem mu i mleko zbog zuba.Muz je kupio i neke vitamine za njega.Kosti naravno zbog zubica i glockanja..granul koje nam je preporucio covek od kog smo ga kupili nece da jede.Zato mu kupim onu hranu iz kesice kao za macke sto ima.E to obozava.Nije vise povracao,bas sam se bila uplasila.A kad je krenuo da stuca mm se uplasio..jao pa sta mu je krenuo da skakuce oko njega sav unezveren.hahahaha

Tamara kuvam mu pirinac sa pilecim iznutricama koje inace jedu ljudi,i unutra umesam jedno jaje zbog dlake.Dajem mu i mleko zbog zuba.Muz je kupio i neke vitamine za njega.Kosti naravno zbog zubica i glockanja..granul koje nam je preporucio covek od kog smo ga kupili nece da jede.Zato mu kupim onu hranu iz kesice kao za macke sto ima.E to obozava.Nije vise povracao,bas sam se bila uplasila.A kad je krenuo da stuca mm se uplasio..jao pa sta mu je krenuo da skakuce oko njega sav unezveren.hahahaha

Uh, izbegavaj te Pedigree i slicne, puni su vestackih aroma i ostalih gluposti, ostetice mu bubrege. Koje ste mu granule uzeli?

U suštini, po ponašanju i stolici psa ćeš videti šta mu najprija. Ja u zadnje vreme imam premalo vremena za kuvanje, pa često kupim konzervisanu hranu (najčešće Darling ili onu jeftinu ARO). Skuvam 200-300 grama pirinča i pomešam sa konzervom od 1200gr, lepo jede i ima dobru stolicu. I vesela je.
Ali, povremeno ipak dajem i živo meso. Ipak je to njihova originalna ishrana.
Od granula, uvek ih imam za svaki slučaj, kupujem Bubzi. Nisam snob, a znam da je osnovni sastav svih granula isti (osim kod šarenih, tu ima kojekakvih... da ne psujem).
Ih, da se mi tako hranimo, i da brinemo o našoj hrani kao o njihovoj, živeli bi dugo k'o Japanci.
E, da: Sa zapada ništa dobro nije došlo, pa neće ni hrana za pse.

Ja svog psa i ovog malog koji i dalje ceka usvojenje :dash: hranim hranom iz mesare.

kod nas to izgleda otprilike ovako: kupujem na mesec dana nekih 20ak kg mesa. Pola od toga je junetina (jezici, skembici, srca kad naidjem). pola papila iz DIS-a od 100ak din po kilogramu. sve ja to lepo sameljem, pa u porcije po pola kile. meljem iz razloga sto moja kuja jede celu papalinu... muka me uhvati kad je gledam. onda je, znate, mnogo fina, pa pocne da je zvace, pa joj ta paplina bezi po ustima, pa se ona smori... i da mi riba ne bi stajala u kuci ceo dan i usmrdela se, ispostavilo se da je pravo resenje samleti svo to meso. jos jedan dobar razlog mlevenja je i skladisni prostor. mnogo je lakse mleveno meso drzati u malom zamrzivacu, nego komade.

inace, moja je teorija da mom psu riba strahovito prija, a i da moj pas zna kad se riba jede. naime, prosle zime sam pocela da joj praktikujem takve obroke. i celu proslu zimu je prezimila na ribi i junetini, da bi u maju pocela da odbija te porcije, koje je rado jela :eek: onda sma presla samo na junetinu i pileca ledja, da bih proslog meseca posle par meseci pauze ponovo uvela ribu, opet je jede sa zadovoljstvom. teorija moje majke: zna pas da se riba ne jede u mesecima koji ne sadrze slovo R :D

ovog leta pas mi je odbacio dlaku u strahovitoj kolicini. ona je skotski ovcar jako lepog krzna. posto je pocetkom leta imala nesto vise od godinu i po dana, taman joj je dlacni pokrivac sazreo, a ona to sve odbacila i licila je, mucena, na ulicnog psa :( toliko je dlake bacila, da sam se uplasila da nije neka bolest u pitanju. ono malo dlaka sto je ostalo, bilo je jako suvo i krto. no na svu srecu nije bolest u pitanju. posle jedne kutije oligovita, zaustavilo se linjanje, pocela je opet da jede ribu, i dlaka joj je opet krasna.

a sto se maleckog tice, kuci sam ga dovela, nije imao verovatno ni puna 2 meseca, ako i toliko. od pocetka sam mu davala isto sto i velikoj, s tim sto sam pileca ledja menjala za pielce sije i nogice. njemu smo pojacavali onaj deo sa jogurtom/sirom i hlebom. narasla je momcina onoliko. sad je 3x veci nego kad je dosao, a tu je neki dan vise od 2 meseca. kad smo mu dali ribu prvi put, nesto se becio, ali je sad i on jede.

sve u svemu, iz naseg osobnog iskustva, riba je neprevazidjena stvar. to je ono sto za nas radi. damo vecu kolicinu, jer je kao laganija, ali su psi siti, uhranjeni i zdravi, a trosak nije veliki.

moram da kazem da mi je nekom prilikom veterinar rekao kako ne bi trebalo da mi pas jede ribu svakodnevno, navodno zato sto nije malamut, haski i ostale rase, kojima je to kao hrana primerena rasi, ali ne vidim nikakvih smetnji u ovih pasa kod mene, koji nisu polarne rase. :)

Ja u zadnje vreme zbog cestog otsustva od kuce poceo sam da hranim pse formininim granulama uz dodatak girica ili pilecih ledja otprilike 2 puta nedeljno po pola kilograma,inace te granule se u Indjiji proizvode. Letos sam im davao forminu sa 20% masti,a sad sam presao na 29% zbog nastupajuceg zimskog perioda,da bi malo nabili vise mase.
Sve u svemu ja sam zadovoljan tom hranom,psi lepo jedu i lepo napreduju,a i mnogo manje pojedu formine nego naprimer josere a efekat je isti. To se vidi i po izmetu da je iskoristivost maksimalna,mnogo ga je manje nego sa bilo kojom drugom hranom kojom sam hranio pse.

Ako misliš na slatko: Vrlo malo, i to samo kada učimo novu komandu, ili kada smo ekstremno dobra kuca :) dobijamo parčence plazme ili bevite.
Ponekad, kada baš napravi onu molećivu facu, dobije po neki lešnik/orah/kikiriki (neslan, naravno).

Bolje nositi šaku granula u džepu i to podrazumevati kao poslasticu.

A, uzgred, i ja da pitam nešto: Kuvao sam pre neki dan hranu (pirinač, džigericu, rep) i ubacio malo susama (otpalo sa đevreka). Da li je susam ok za psa? Vidim da se ne buni, naprotiv.

nece mu nista biti od susama, moji jedu i semenke lana, secas se Lassie se vraca kuci :) i nista im od toga nije.

a za poslasticu- pa naravno neku koscurinu! evo easyjev predlog- juneci rep- da jednog ne drzim na jednom oku, a drugog na drugom oku, pala bi krv. ovako, svakom po komad repa, pa svak u svoje cose, da vidis kakva je poslastica :)

a za usput, nosam neke sitne koskice dr. adlera ili kako se vec zove. bitno mi je da su sto manje, da ne pretrpavam dzep. kad toga nema, odlicni su krutoni od bajatog hleba (za ovo bi se isto pobili).

Procitala sam na skoro svim sajtovima o psima da bi trebalo uvoditi u ishranu steneta jaje, a nemam pojma na koji nacin da ga nudim. Da li sveze ili termicki obradjeno, ujutro ili uvece, sa cvrstom hranom ili sa mlekom?
Juce je popio tableticu protiv parazita i strasno je koliko je izbacio iz sebe tih pantljicara ili glista kako se vec zove. Ne mogu da verujem da tako malo i debelo stene moze imati tolike pantljicare. Vlasnik tvrdi da je stene direktno prodao sa majcinog mleka, ziveli su u boksu i ne znam kako se desilo da bude takvo. Doduse, rekao je odmah da nije ni cisceno ni vakcinisano ali nismo ocekivali bas ovo. Nadam se da mu nije naudilo, da smo opet na vreme sredili to a i da nece biti nekih posledica za decu i nas u kuci jer je bio sa nama celo vreme.

Na vakcinu ide u utorak.

Stenci i macici dobiju gliste jos u materici i jako je bitno da se dok ne isprimaju sve te vakcine ciste na svake dve-tri nedelje a i kuju bi trebalo tretirati dok je skotna.

Psima prija zumance, belance treba izbegavati, nesto oko tipa proteina koje sadrze... Jedno zumance 2-3 puta sedmicno, ne mora cesce, sveze samo ako je bas sveze, skoro vruce ispod koke, inace iz obarenog jajeta ugnjavljeno u hranu. Moze i maslinovo, laneno ili neko slicno ulje, jedna kasicica u hranu, isto 2-3 puta nedeljno, moze jogurt da mu se sipa preko granula ili domaca supica a nista im nije sladje od kuvane kosti, velike govedje ili svinjske, pa u supici ukuvas pirinac ili palentu i u to dodas onu srz kao obrok za malca a naknadno mu das kost da se zanima.

I jos jednom, opusti se i uzivaj, znam da ga nisi htela ali vidim da ti se uvukao pod kozu, nemas pojma kako brzo porastu i uozbilje se. :heart:

Poslednja izmena:
Danas sam bila u kupovini, sve kupih, sem hrane :dash: al ići ću opet kada preuzmem kuče od odgajivača. Štene stiže za dve-tri nedelje :klap:

Odlučila sam se za Brit care
600_600.jpg

Šta mislite o ovoj hrani? I koliko količinski da kupim, mislim koliko će mi mesečno hrane trebati za štene od dva i po meseca?

P. S. Što se tiče domaće hrane Ring 1, da li neko zna gde u Beogradu ima da se kupi
? Moj drug pokušava da nađe već sto godina za svog ovčara.

Danas sam bila u kupovini, sve kupih, sem hrane :dash: al ići ću opet kada preuzmem kuče od odgajivača. Štene stiže za dve-tri nedelje :klap:

Odlučila sam se za Brit care
600_600.jpg

Šta mislite o ovoj hrani? I koliko količinski da kupim, mislim koliko će mi mesečno hrane trebati za štene od dva i po meseca?

P. S. Što se tiče domaće hrane Ring 1, da li neko zna gde u Beogradu ima da se kupi
? Moj drug pokušava da nađe već sto godina za svog ovčara.

Brit care je kvalitetna hrana, znam iz iskustva. Iskoristivost je maksimalna i pas nece imati problema sa varenjem. Jedini je problem sto ova moja razmazotina nece da je jede, nadam se da ces imati vise srece sa svojim psom.
Kolicina hrane koja se daje dnevno zavisi od mase steneta. Na sajtu brit-petfood.com nadji ovu hranu i u donjem desnom uglu moze se ukucati masa psa i izadje kolicina hrane za jedan dan, pa digitron u ruke i racunaj:) Naravno, u ovom dobu psi narocito brzo rastu, tako da im se masa moze udvostruciti za nedelju dana, pogotovu kod manjih rasa, pa imaj i to na umu kad budes racunala

Back