IVO АНДРИЋ — nacionalnost & припадност

Посрбио се у Беогаду, после немачког минирања гомиле лешева код панчевачког моста, како би Дунав и даље био плован. Лешева који су допловили Савом. А имали су Београшани прилике да виде са наше стране и шта се догађа на Старом Сајмишту. Јер , акд су немци заршили са Јеврејима, тај логор преузимају усташе, и настављају са Србима, само без душегубке. Све се то знало у Београду.

Po tom ključu nama i Crnogorcima pripadaju Novi Sad i Beograd.

Ma i ne treba Beograda, dosta je do Zemuna :mrgreen:
Само онај део који су Ђађани, то треба одвајати од осталих Београђана и Новосађана. Ми из Централе те новокомоване из Београда и Новог Сада зовемо Ђађани. Тако правимо разлику од оних из та два града што су домаћини.

Ne znam kakvi dokazi vama ovdje trebaju, nakon što je čovjek sam rekao da je Srbin.

Ako se postavlja pitanje njegovog porijekla, Andrić se rodio u vremenu kad još kad čak ni hercegovački katolici, a kamo li bosanski, nisu znali da postoji hrvatska nacija, a tek da su oni dio iste bio bi im apsurd.

Andriće otac je bio bosanski katolik, za majku ne znamo, moguće je da je uzela vjeru supruga kad se udala, a možda je i ona rođena kao katolik. Ono što bez sumnje znamo, da su i Andrić i Pejić srpska prezimena.

Treba naglasiti da su bosanski katolici, za razliku od hercegovačkih koji su od dvadesetih godina 20. stoljeća bili nositelji hrvatskog identiteta, bili vrlo slabašni Hrvati, pohrvaćeni u posljednjim godinama Habsburške Monarhije. To pohrvaćivanje se slabo primalo i do rata u BiH 1992. oni su govorili da su po nacionalnosti "katolici". Nije im to "Hrvati" prelazilo preko usta.

Prema tome, Andrić je sigurno po izboru Srbin, a i po inicijalnom porijeklu, jer su i Andrić i Pejić srpska prezimena. Rođen je u vrijeme dok se bosanski katolici nisu smatrali Hrvatima.

To što Andriću nije smetalo da ga predstavljaju kao Hrvata ili da sebe vidi i kao Hrvata je najnormalnija stvar za ta vremena. Bilo je i pravoslavnih Srba koji su sebe ujedno smatrali i Hrvatima. Kao što je bilo i Hrvata koji su se ujedno smatrali i Srbima.

Ja, osobno, kao Srbin iz Hrvatske, sebe, nakon svih ovih sukoba i potpune diferencijacije hrvatskog i srpskog identiteta, i dalje vidim i kao pripadnika hrvatske nacije, jer sam mentalitetom sigurno i Hrvat, jer sam se rodio u Hrvatskoj i želim doprinositi hrvatskoj naciji, društvu i državi. Da sam pisac, i da me uvrste u hrvatsku književnost, to bi mi bila čast, a problem bih imao jedino ako bi netko rekao da zato što sam u antologiji hrvatske književnosti, nisam Srbin. Također, jezik kojim govorim često nazivam hrvatski, jer uglavnom koristim hrvatski standard.

KAD JE MORAO BIRATI IZMEĐU HRVATSTVA I SRPSTVA, ANDRIĆ JE JASNO REKAO DA JE SRBIN, a kad nije morao birati, nije mu smetalo da bude i Hrvat i Jugoslaven, iako je na prvom mjestu uvijek bio Srbin.

Тај лик је будалетина. Није ми схватљиво да постоји мислећи човјек који придаје пажњу том лику, свакако његова баљезгања не завређују пажњу на птф историја.

Bukvalno mislim da Abramović dolazi kao rekorder po količini gluposti koje sve redom izmišlja ili poznate laži koje dalje prenosi.

Nedavno je već na forumu skrenuta pažnja da je Abramović koristio falsifikat govora jednog jevrejskog propovednika, kako bi ispalo da svrha aktivnosti Vladimira Putina da pobije dovoljno Ukrajinaca do te mere da je demografski isprazni, kako bi se obnovila hazarska državnost kolektivnim preseljenjem Izraelaca sa Bliskog istoka na prostor Ukrajijne:

Sada mislim, nakon dve i po godine rata u Ukrajini i novih bliskoistočnih dešavanja, pošto je u Izraelu postalo previše vruće, Izraelci su odlučili da priznaju da su Hazari i da se nasele u Ukrajinu koju im Putin u tu svrhu prazni, a Iran će ih poterati (kao Tuđman Srbe). Putinov način vođenja rata u Ukrajini ima za posledicu demografsko iscrpljivanje ukrajinskih ljudskih resursa, pražnjenje Ukrajine. Genocidni način postupanja Izraelaca prema Palestincima i ostalima u okruženju ima za cilj poništenje sopstvenog istorijskog prava na Izrael. Sledeće je pozivanje na hazarsko pravo i preseljenje u Ukrajinu zbog iranskog (nuklearnog?) napada na Izrael. Mislim da su masoni o ovom obavešteni još 2019. jer je Ludi Velja nešto ovako trućao još u januaru 2020. Eto, meni tek sada to izgleda kao verovatan scenario.

Ne znam kakvi dokazi vama ovdje trebaju, nakon što je čovjek sam rekao da je Srbin.
Bitno je poreklo, to i sam znaš - ono te u velikoj meri određuje i usmerava u životu.

U slučaju Andrića, slično je kao u slučaju Puhovskog.

Zarko Puhovski, who told Croatian newspapers that the Feral Tribune editorial was “hate speech.” Puhovski, a Zagreb University sociologist whose mother is Jewish but who has never been an active Jew, said the editorial implied a collective Jewish responsibility for Israeli military actions.

https://www.jta.org/2002/05/21/lifestyle/croatian-paper-demands-jews-blast-israel

Znači, ako želiš nekog da shvatiš i upoznaš, na kraju krajeva, ako želiš da budeš naučan namesto političan u pristupu, nemoj favorizovati samo oportune elemente biografije.

Ivo Andrić je primer kako Hrvat, ako nema ideološki koretkiv, prirodno teži jugoslovenstvu, srpstvu i srbofiliji. Nije mu problem da prihvati hrvatsku zajednicu ljudi, kao deo srpskog etnonacionalnog korpusa. Primera je jos, Vane Ivanovic, Igor Mandic, Dzoni Stulic...

Ali, ako mu se u svest ubaci starcevicevski, pravaski korektiv, onda on vrsi nasilje nad svojim prirodnim stanjem i okrece se protiv onoga sto bi trabalo da mu je najblize.

Back