Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evooooo još! Šteta je dok još ima lepog paradajza ne iskoristiti priliku. "Kapričo" za četiri osobe:
Materijal
- Četiri velika srednje čvrsta paradajza
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
Obariti pirinač u slanoj vodi i ocediti dok je još čvrst, hladeći ga hladnom vodom i ponovo ocediti. Umešati žumance sa kašikom sirćeta i malo soli a zatim dodajući kap po kap ulja uz stalno mešanje napraviti majonez. U majonez dodati brendi i crveni sos i sve umešati i sjediniti sa hladnim pirinčom. Paradajzu odseći vrh, lagano ga izdubiti i napuniti smesom. S vrha mogu da se dodaju kapre ili seckane masline. Za ostatak ukrašavanja trenirajte maštu! :lol:

Paradajz%20Capriccio.jpg

Ok. Mozda cu se obrukati, ali evo ga i moj recept za sos za spagete. ;) Ne nisam neki majstor, ali nesto malo i kuvam (ucim) kad mi se pruzi prilika.

- smesa za sos od paradajza za spagete Aleva
- pasta od paradajza
- ljuti kecap
- malo bibera
- malo soli
- malo bibera
- dve do tri manje feferonke
- kukurzno brasno (zbog gustine)

Prvo napraviti smesu za spagete po uputsvu... Dodati pastu od paradajza i ljuti kecap po ukusu (probajte kasikom dok vam se ne svidi ukus :)). Dodati malo soli i bibera, iseckati feferonke i umesati... Konstantno mesati nekoliko minuta i ako je potrebno dodati kukurzno brasno (uz stalno mesanje) za zgusnjavanje sosa...

Prijatno...

P.S. Skoro sam od drugara uzeo recept za sos od svezih paradajza. Pa evo i njega...

nekoliko tvrdjih paradajza
malo soli
malo bibera
zejtin
opciono bosiljak ili origano (ili i jedno i drugo ;))

paradajzima oljustiti koru... iseckati na sitne komadice i proprziti na zejtinu... Posoliti i pobiberiti. Kuvati dok se sos ne zgusne.. Dodati origano ili bosiljak (ili i jedno i drugo) po ukusu....

Divne lepinjice koje spasavaju kod iznenadnih gostiju, a lepo menjaju hleb kod raznih jela. Pjadine Romanjole prave se brzo i ne zahtevaju neki poseban materijal. Za 6 osoba potrebno je:
- 500 gr. belog brašna
- 150 gr. masti
- 1/ 2 kašike soli
- Malo tople vode (još bolje mleka)
Priprema
U brašno dodati mast i so i uz lagano dodavanje vode (mleka) mešati dok se ne dobije malo čvršće testo. Mesiti ga nekoliko minuta, a zatim podelite na komade veličine jajeta. Dlanovima ga formirati u kuglice i tanjiti ih prstima i dlanovima dok ne formirate lepinjice. Da se ne bi osušile, svaku pobrašnite i slažite jednu na drugu zamotene u krpu do pečenja. Italijani ih peku na ploči od neglazirane pečene gline, ali je odlična zamena i tiganj od livenog gvožđa. Peku se tek kad je podloga dobro zagrejana, lagano se izbodu viljuškom i kad je jedna strana gotova okreću. Tople se slažu jedna na drugu i zaviju u krpu. Jedu se tople ili hladne, preko njih odlično ide buter, krem sirevi, šunka... Ja ih najviše volim kao na slici (pogodite zašto?) :lol: :wink:

Piadina%20Romagnola.jpg

Espanol:
Evooooo još! Šteta je dok još ima lepog paradajza ne iskoristiti priliku. "Kapričo" za četiri osobe:
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
Obariti pirinač u slanoj vodi i ocediti dok je još čvrst, hladeći ga hladnom vodom i ponovo ocediti. Umešati žumance sa kašikom sirćeta i malo soli a zatim dodajući kap po kap ulja uz stalno mešanje napraviti majonez. U majonez dodati brendi i crveni sos i sve umešati i sjediniti sa hladnim pirinčom. Paradajzu odseći vrh, lagano ga izdubiti i napuniti smesom. S vrha mogu da se dodaju kapre ili seckane masline. Za ostatak ukrašavanja trenirajte maštu! :lol:
Nisam neki poznavalac alkoholnih pica, pa me zanima jel' ovde mora brendi, ili moze i nesto drugo zestoko a obojeno?

iluzionista:
Ok. Mozda cu se obrukati, ali evo ga i moj recept za sos za spagete. ;) Ne nisam neki majstor, ali nesto malo i kuvam (ucim) kad mi se pruzi prilika.

- smesa za sos od paradajza za spagete Aleva
- pasta od paradajza
- ljuti kecap
- malo bibera
- malo soli
- malo bibera
- dve do tri manje feferonke
- kukurzno brasno (zbog gustine)

Prvo napraviti smesu za spagete po uputsvu... Dodati pastu od paradajza i ljuti kecap po ukusu (probajte kasikom dok vam se ne svidi ukus :)). Dodati malo soli i bibera, iseckati feferonke i umesati... Konstantno mesati nekoliko minuta i ako je potrebno dodati kukurzno brasno (uz stalno mesanje) za zgusnjavanje sosa...

Prijatno...

P.S. Skoro sam od drugara uzeo recept za sos od svezih paradajza. Pa evo i njega...

nekoliko tvrdjih paradajza
malo soli
malo bibera
zejtin
opciono bosiljak ili origano (ili i jedno i drugo ;))

paradajzima oljustiti koru... iseckati na sitne komadice i proprziti na zejtinu... Posoliti i pobiberiti. Kuvati dok se sos ne zgusne.. Dodati origano ili bosiljak (ili i jedno i drugo) po ukusu....
Nema brukanja, samo se prikljuci i pisi...i ..kuvaaaj! :lol: :wink:

Espanol:
Materijal
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
s ovim cu se vec izboriti, ali lepinjice...one se ako sam dobro razumela vise sushe (bez masnoce :?: )nego peku? :oops:

Evo jedan jesenji recept:

Špageti s kestenima

Sastojci:
500 g špageta
400 g kestena
2 kasike slatke pavlake
kopar, ulje
biber, so

Opis:
Kestenje skuvajte u posoljenoj vodi, ogulite i ispasirajte onim za krompir. Dodajte im slatku pavlaku i seckani kopar pa izmešajte u jednoličnu smesu. U međuvremenu špagete skuvajte u dosta posoljene kipuće vode i ocedite. Zatim ih istresite u posudu na zagrejano ulje i izmešajte da se ravnomerno naulje. Potom sjedinite kuvane špagete sa smesom od kestena i na vatri lagano izmešajte. Sipajte u ciniju i odmah poslužite.

smeh:
Espanol:
Goscica:
ako ovo moram da mu spremam - od udaje nema nista :P Ovo je mnooogo komplikovano za mene... :(
Stvar je boza za spremanje, a spremaćeš ti i mnogo složenije stvari kad te pravi POGLEDA kako treba!!! :wink: :lol:
Hej... stvarno ne zahteva mnogo vremena.
I super je! :wink:
Vec si spremila :? Svaka cast, znala sam da od mene kao domacice nema nista :cry:

Goscica:
smeh:
Espanol:
Goscica:
ako ovo moram da mu spremam - od udaje nema nista :P Ovo je mnooogo komplikovano za mene... :(
Stvar je boza za spremanje, a spremaćeš ti i mnogo složenije stvari kad te pravi POGLEDA kako treba!!! :wink: :lol:
Vec si spremila :? Svaka cast, znala sam da od mene kao domacice nema nista :cry:
Ne daj se provocirat`! Zavrni rukave pa nas pozovi, a mi ćemo dati stručno mišljenje! :lol: :wink:

Goscica:
smeh:
Espanol:
Goscica:
Joj... Pa cilj mi je bio da te podstaknem, ne ono drugo... Osim toga, tesko da bi mene neko svrstao u kategoriju "dobrih domacica" :lol:
A i treba da podstaknemo coveka da nam kucka recepte :wink:

...bio bi najbukvalniji prevod ove radosti za nepca! Kombinacija je italijansko- francuske kuhinje i najviše se koristi u svečanim prilikama u Pijemontu. Traži malo strpljenja, ali će se kuvari koji ga spreme garantovano proslaviti! :lol:
Materijal:
- 350 gr. šunke
- 250 gr. teletine
- 150 gr. butera
- 200 gr. tečne pavlake (ili gotovog nezaslađenog šlaga)
- 1 stručak žalfije
- 1 kašika brašna
- 1 pakovanje želatina
- Malo pistaća ili oljuštenih badema
- brendi, madera, biber, so
Priprema:
Na 30 gr butera i malo žalfije proržiti na sitne kockice sečenu teletinu. Posoliti, pobiberiti i dodati čašu brendija. Dinstati dok ne ispari a zatim ohladiti. Sve dobro usitniti i protisnuti kroz sito (može i da se samelje u mašini ali gubi puno na ukusu). Isto uraditi i sa sitno iseckanom šunkom (ostaviti malo šunke u komadima za naknadno ukrašavanje). Sve dobro izmešati. Od 20 gr. butera, mleka i brašna napraviti gušći bešamel (dodati prema ukusu so i biber). Mesu dodati prethodno omekšali buter (odlično ide i kašika paste od tartufa koja može da se nađe). Drvenom lopaticom dobro ulupati smesu dok ne postane mekana i kremasta. Dodati nekoliko kašika brendija (može i konjak, vinjak...) i pažljivo dodavati šlag uz stalno mešanje.
Napraviti želatin prema uputstvu sa kesice, zamirisati malo maderom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Popariti u vrućoj vodi pistaće ili bademe, oljuštiti i iseći na pola. U glatki poluokrugli (ili po želji i mogućnostima) kalup, sipati malo želatina i okretati sud dok ga sasvim ne prekrije. Staviti u frižider da se stegne, a zatim ukrasiti seckanom šunkom i pistaćima. preko toga ponovo preliti malo želatina i ostaviti da se stegne. Kalup tada ispuniti penom, dobro pritiskajući, preliti preostalim želatinom i ostaviti u frižider nekoliko sati. Pred služenje, izvaditi iz kalupa, pažljivo ga okrenuvši na veći tanjir. Strplijivi se za sva vremena proslavljaju kao kuvari. :wink: :lol: Računam na Goščicu (Mira i Smeh su već viđeni).

Pena%20od%20teletine.jpg

Back