Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prozvani dobacuje jedan italijanski recept. Zove se "Erbacone" (Erbazzone), jede se po celoj Italiji, a najbolji se prave u pokrajini Emilija odakle i potiče:
ERBAZZONE
Testo:
- 300 gr belog brašna
- 60 gr. butera
- ulje
- so
Sadržaj:
- 1 kg blitve (ja više volim spanać)
- 150 gr mesnate slanine
- češanj belog luka
- vezica peršuna
- 1 jaje
- 70 gr. struganog parmezana
- ulje i so
Priprema:
Prvo skuvati blitvu ili spanać SAMO na vodi koja ostane na lišću posle pranja, dobro ocediti rukama, iseckati i propržiti sa polovinom na kockice iseckane slanine i nekoliko kašika ulja. Na kraju dodati peršun seckan zajedno sa belim lukom i skinuti sa vatre. Kad se malo prohladi dodati jedno jaje, parmezan i malo soli i dobro izmešati.
Sada se sprema testo sa prosejanim brašnom u koje se doda buter, 2- 3 kašike ulja (najbolje maslinovo), so po želji i onoliko vode koliko je potrebno da testo bude srednje tvrdoće. 2/ 3 testa razvaljati do debljine od 4- 5 mm, brašneći površinu ( to nadam se znate), zatim stavite u okrugli pleh namazan dobro buterom i pobrašnjem, ali tako da dobro "visi" preko ivica. Pravilno poređati sadržaj i poravnati kašikom. Od ostatka testa razvaljati "poklopac" i prekriti sadržaj. Spoljnje testo saviti unutra i "štipanjem i savijanjem ga lepo spojiti sa onim sa vrha. Viljuškom izbockati dooobro celu površinu a zatim sa vrha zabadati ostatak kockica slanine. Peče se oko sat na temperaturi od 180 stepeni. Služi se odmah, ali je lepo i hladno. Tražili ste Goščice- izvolite. Sad očekujem rezultate degustacije. :wink:
P.S. Ako ne nameravaš skoro da se udaš, nikako ne pravi ovo dilberu! :lol: Stiže i fotka koja će bolje da objasni ono zatvaranje na vrhu.

ERBAZZONE.jpg

Ovo je odličan recept, brzo se sprema.
Ko god je kod mene jeo, oduševio se.
Spremala i posnu varijantu . Jaje izbacila, a umesto slanine ubacila pečurke i još malo ulja,
Preko prvog sloja testa poređala jako tanke šnitove biljnog sira, a našla i "biljni parmezan".
Postupak je isti.

Evo recepta za lazanje na moj nacin mi svi obozavamo cak i bebac jede

fil;1/2l mleka staviti da provri, u solju od bele kafe staviti 3 kasike brasna malo origana i soli i preliti sa hladnom vodom kada mleko provri sipati vodu sa brasnom i kuvati dok se nezgusne,
kesu makarona skuvati i polovinu staviti u tepsiju pa staviti iseckanu sunku izrendan trapist kecap i fil pa ostatak makarona i ponovo fil i preko izrendan kackavalj i sve to u rernu da se zapece pa prijatno devojke:zjede:

Evooooo još! Šteta je dok još ima lepog paradajza ne iskoristiti priliku. "Kapričo" za četiri osobe:
Materijal
- Četiri velika srednje čvrsta paradajza
- 200 gr. pirinča
- 1 žumance
- 4 kašike crvenog sosa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 kašika brendija
- so
Priprema
Obariti pirinač u slanoj vodi i ocediti dok je još čvrst, hladeći ga hladnom vodom i ponovo ocediti. Umešati žumance sa kašikom sirćeta i malo soli a zatim dodajući kap po kap ulja uz stalno mešanje napraviti majonez. U majonez dodati brendi i crveni sos i sve umešati i sjediniti sa hladnim pirinčom. Paradajzu odseći vrh, lagano ga izdubiti i napuniti smesom. S vrha mogu da se dodaju kapre ili seckane masline. Za ostatak ukrašavanja trenirajte maštu! :lol:

Paradajz%20Capriccio.jpg

Moram da intervenišem. Naime recept je sasviom OK, međutim naziv nije.
‘Karpaćo’ ili ‘Carpaccio’ je predjelo od tanko narezanog sirovog mesa posluženog na listićima od rukole preliveno dresingom. Karpaćo je dobio ime po čuvenom italijanskom renesansnom slikaru Vitoru Karpaću (Vittorio Carpaccio).
Postoje varijante Karpaća od junećeg ili goveđeg mesa, kao lososa i uvek je to sirovo meso serviran na listovima rukole.
Postoji još i Gaspaćo ili Gaspacho, a to je hladna čorba od povrća gde dominira paradajz.

Evo i recepta za ‘Karpaćo’ ili ‘Carpaccio’:
Goveđi Karpaćo
POTREBNO JE: (za jednu osobu)
• do 150 g svežeg goveđeg filea (najbolji je donji kraj bifteka od koga se paravi 'file minjon'),
• začini i začinsko bilje - kapar,
• crni i beli biber,
• crni luk,
• senf,
• sok od pomorandže,
• rukola salata,
• parmezan

Priprema:
Pre svega, komad file mora besprekorno da se očisti, i ostavi u zamrzivač da odleži bar nekoliko dana. Za pripremu neophodno je da se zaleđeni file izvadi iz friza i drži dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi, taman da meso samo spovršine razledi.
Zamrznuti file seći na vrlo tanke šnite i slagati na podlogu od rukola salate, koja je prelivena dresingom od narandžinog soka, senfa i začinskog bilja. Preko tako složenog karpaća staviti kapar, crni luk isečen na kolutove i parmezan narendan na listiće. Služi se kao hladno predjelo ili međujelo.

Karpaćo od lososa

Potrebno
300 gr lososa
100 gr rukola salate
100 gr parmezana
4 čeri paradajza
1 limun
20 maslina

Priprema:
Losos bez kostiju formirati u obliku geometrijske figure valjak, uviti u providnu foliju i zamrznuti na temperaturi -18 stepeni Celzijusa. Smrznut (formiran) karpaćo sijeći na tanke listiće debljine 2-3 mm. Servirati na tanjir, na koji je prethodno stavljena podloga od začinjene rukola salate. Ređati tanke listiće od već napravljenog karpaćo lososa koji je cilindričnog oblika. Sledi začinjavanje: so, bijeli biber, maslinovo ulje. … Preko lososa redaju se tanki listići od parmezana (Grano Padano). Servirati u posebnu posudu (sosijeru) dresing koji se sastoji od : sos majoneza, ringlica (inćuna), kaprija, limunovog soka, peršunovog lista. To sve sjediniti do kompaktne i glatke svijetlo žute mase. Specijalitet se prelije maslinovim uljem i dekoriše, potom servira.

Mislim da postoji razlika u nazivu Karpaco i Kaprico.Mozda si malo pozurila sa intervencijom.Ovde se rekla bih radi o dve totalno razlicite stvari,jela.Jedan je cisto jelo od povrca a drugi mesa.Razumem te potpuno.
Slicno se desava i sad varijacijama na vetrovite torte,mislim na Japanski,Spanski i kakvih jos ima.U osnovi je jedna torta koju su domacice izmenile i dale nove nazive.I sad vise nema pravila.

Moram da intervenišem. Naime recept je sasviom OK, međutim naziv nije.
‘Karpaćo’ ili ‘Carpaccio’ je predjelo od tanko narezanog sirovog mesa posluženog na listićima od rukole preliveno dresingom. Karpaćo je dobio ime po čuvenom italijanskom renesansnom slikaru Vitoru Karpaću (Vittorio Carpaccio).
Postoje varijante Karpaća od junećeg ili goveđeg mesa, kao lososa i uvek je to sirovo meso serviran na listovima rukole.
Postoji još i Gaspaćo ili Gaspacho, a to je hladna čorba od povrća gde dominira paradajz.
Ne razumem kakve veze ima moj recept koji sam dao za KAPRIČO sa ovom ispravkom vezanom za KARPAČO? Ili sam možda propustio neku lekciju iz čitanja i pisanja u nižim osnovne...? Ili su me Italijani slagali...? :think:

Poslednja izmena:
Mislim da postoji razlika u nazivu Karpaco i Kaprico.Mozda si malo pozurila sa intervencijom.Ovde se rekla bih radi o dve totalno razlicite stvari,jela.Jedan je cisto jelo od povrca a drugi mesa.Razumem te potpuno.
Slicno se desava i sad varijacijama na vetrovite torte,mislim na Japanski,Spanski i kakvih jos ima.U osnovi je jedna torta koju su domacice izmenile i dale nove nazive.I sad vise nema pravila.

Ne razumem kakve veze ima moj recept koji sam dao za KAPRIČO sa ovom ispravkom vezanom za KARPAČO? Ili sam možda propustio neku lekciju iz čitanja i pisanja u nižim osnovne...? Ili su me Italijani slagali...? :think:

Očigledno je došlo do greške.
Nema razloga za ljutnju... pretpostavljam da nije namerno.
A i recept je odličan! ;)

Svi ste u pravu, ja sam GREŠNICA. Izvinjavam se zbog moje propuštene lekcije iz čitanja. :worth: Iz ovih stopa idem kod učiteljice da mi vrati pare :zcepanje:

Gde baš na pevca da se nameračim, ovo će me skupo koštati.:dash:

Da ne otvaram novu temu,moze i ovde.
Dobila gospodja na poklon masinu za izradu spageta i testa za lazsnje,npr. ne znam kako da je krstim drugacije.
Ima li je neko,a sigurno da ima,i kakva su iskustva,kakav postupak,hajde malo prakticnih saveta.

jos brze testo za pizzu:
brasno, prasak za pecivo, malo soli, jogurt, ulje... bude mekano i super! Nekad umesto jogurta stavim mlako mleko.

Ja sos za spagete pravim ovako:

Izdinstam luk crni sitno seckani, pa proprzim sa njim malo rendanog parizera, sitno seckanih pecuraka, stavim paradajz sos, malo kecapa, origano, estragon, mirodjiju, so, beli luk dal u prahu ili izgnjecen... i to se skuva i ... mmmm... preko rezanaca... i odozgo kackavalj. Neki ljudi ne vole mnogo zacinjeno, tako da svako po svom ukusu.

Najbrze testo za pizzu skoknes do prodavnice i kupis ono lepo polupeceno sto kosta 30 i nesto dinara... Ne pravi svai privatnik isto testo pa pazis da se ne predjes.

probala sam sos za spagete, odlican je!

Dobro, dobro znam svi manje vise kupimo ponekad spagete, ako smo raspolozeni za avanturu eventualno i pene, ali koliko u stvari znamo o Italijanskoj kuhinji, testeninama: sta je sa njokama, fusilima, kanelonima, sta je sa spagetonima i spagetinima. Da li smo poznavaoci ili su nam vrhunac makaroni sa malo sira. Koliko se u stvari u Srbiji misli Italijanski?:think:

Piletina na italijanski način

m_5fefdf9c42.jpg

400 grama pilećeg belog mesa
50 grama njeguške pršute
40 grama mlevenog parmezana
500 grama testenine (teljatele)
70 grama lešnika
50 grama putera
ulje
peršun
belo vino
začin
kari
gustin
žuti šećer
2 pomorandže

Način pripreme

Piletinu iseći na manje komade, u sredinu staviti parmezan, piletinu urolati u pršutu i propržiti na puteru i ulju. U drugom tiganju propržiti na puteru žuti šećer, dodati sok od 2 pomorandže i manju kašiku gustina. Pustiti sos da se zgusne. Kada se sos zgusne, njime preliti proprženu piletinu sa njeguškom pršutom.

Testeninu skuvati i ocediti. U tiganju propržiti prethodno istucane lešnike, dodati u teljatele, začiniti peršunom i karijem i dodati 1 dl belog vina. Ovako pripremljen prilog može ići uz piletinu. Preporučujemo belo vino ili penušava vina.

Vreme pripreme: 30 minuta

Back