Isus kvario subotu Jevrejima

18. И зато још више гледаху Јевреји да Га убију што не само квараше суботу него и Оцем својим називаше Бога и грађаше се једнак Богу.

kako je to isus kvario subotu jevrejima?
Radio je u skladu sa 4-zapovescu ( dakle nije krsio ni jednu jedinu odredbu koja je tamo navedena) a suprotno ljudskim obicajima koji su uspostavili one licemerne verske vodje koje je sve vreme ukoravao.
Naime,4-ta zapovest nigde ne brani da se ljudi trebaju nahraniti kad su gladni i hode kroz njive gde ima sta god uzabrati za jelo ( ovo je cak bilo uredjeno Bozjom zapovesu o berbi poljoprivrednika) a nit brani da se pomogne nekom zivom bicu kada je u neku izuzetno losu situaciju ( pomoci zivincetu ukoliko recimo padne u bunar a jos vise kada je ljudsko bice bolesno i treba mu izlecenje ) !!!

Radio je u skladu sa 4-zapovescu ( dakle nije krsio ni jednu jedinu odredbu koja je tamo navedena) a suprotno ljudskim obicajima koji su uspostavili one licemerne verske vodje koje je sve vreme ukoravao.
Naime,4-ta zapovest nigde ne brani da se ljudi trebaju nahraniti kad su gladni i hode kroz njive gde ima sta god uzabrati za jelo ( ovo je cak bilo uredjeno Bozjom zapovesu o berbi poljoprivrednika) a nit brani da se pomogne nekom zivom bicu kada je u neku izuzetno losu situaciju ( pomoci zivincetu ukoliko recimo padne u bunar a jos vise kada je ljudsko bice bolesno i treba mu izlecenje ) !!!
jesi ti video šta sam pitao

jesi ti video šta sam pitao

Valjda od onog sto sam izneo jasno se da videti da Isus definitivno nije kvario subotu Bogu nego "subotu jevrejima",kao sto i sam kazes.
Jevreji su mislili recimo da se u subotu gladni ne trebaju nahraniti iz plodova u prirodi nit su se smeli leciti bolesne zato su i prigovarali Isusu...ali su i pored toga,odmah bili spremni da izvade neko zivince iz bunara da ne bi uginulo a oni trpeli materijalnu stetu...!!!

Valjda od onog sto sam izneo jasno se da videti da Isus definitivno nije kvario subotu Bogu nego "subotu jevrejima",kao sto i sam kazes.
Jevreji su mislili recimo da se u subotu gladni ne trebaju nahraniti iz plodova u prirodi nit su se smeli leciti bolesne zato su i prigovarali Isusu...ali su i pored toga,odmah bili spremni da izvade neko zivince iz bunara da ne bi uginulo a oni trpeli materijalnu stetu...!!!
zasto se bolesni ne smeju leciti subotom? i zasto se ne sme nahraniti gladan subotom?

zasto se bolesni ne smeju leciti subotom? i zasto se ne sme nahraniti gladan subotom?
Pojma nemam,to su propovedali licemerne verske vodje onog vremena i mnostvo obicnog naroda su takva ucenja prihvatila ( to su tokom vremena postali obicaji o kojima je Isus jasno govorio da se trebaju odbaciti jer su zazeli mesto Bozjim zapovestima... a mozda mozes pitati i Saleta jer se cini da i on zna. :D ).
Isus je to pojasnio i razjasnio svima koji su bili zainteresovani nauciti....tada a i danas !
Dakle danas,svi koji svetkuju subotu trebaju uvek pomagati bolesnima kada im zatreba pomoc i ukoliko idu sumom a gladni su i primete zrele divlje jagode ili mozda koju jabuku ne samo da mogu nego imaju obavezu da uberu i da to pojedu kako bi utolili glad kako ne bi gladan stomak umanjio subotnji blagoslov onom koji je odlucio da je svetkuje u skladu sa Bozjim zakonom.

Pojma nemam,to su propovedali licemerne verske vodje onog vremena i mnostvo obicnog naroda su takva ucenja prihvatila ( to su tokom vremena postali obicaji o kojima je Isus jasno govorio da se trebaju odbaciti jer su zazeli mesto Bozjim zapovestima).
Isus je to pojasnio i razjasnio svima koji su bili zainteresovani nauciti....tada a i danas !
Dakle danas,svi koji svetkuju subotu trebaju uvek pomagati bolesnima kada im zatreba pomoc i ukoliko idu sumom a gladni su i primete zrele divlje jagode ili mozda koju jabuku ne samo da mogu nego imaju obavezu da uberu i da to pojedu kako bi utolili glad kako ne bi gladan stomak umanjio subotnji blagoslov onom koji je odlucio da je svetkuje u skladu sa Bozjim zakonom.
po tvom kazivanju ispada da su jevrejske vodje bile licemerne pa su propovedali da subotom ne treba nikome nista pomoci, ono nikako da nahrane ili izlece nekog?

A vidi nešto sad , po tvome, ako se "kvario subotu" odnosi samo na Jevreje a ne i na Boga, iz toga proizilazi da Njemu subota kao kalendarski dan zapravo uopšte i nije "dan odmora".
Jesi li siguran da si ikada procitao NZ ili se oslanjas na neku tvrdnju od prvog komsiju nekoga koji je nekad znao nekog popa...!?
Ajde ne pravi se blesav, piše to lepo. Od momenta kad je prekršio subotu, počeli su da traže način da ga ubiju. Dakle opravdavaš i slaviš nebitan i pogrešan praznik zbog koga je Hristos raspet. Koji to hrišćani rade?

po tvom kazivanju ispada da su jevrejske vodje bile licemerne pa su propovedali da subotom ne treba nikome nista pomoci, ono nikako da nahrane ili izlece nekog?
Tako je,upravo to su rekli Isusu,eto ima sest dana predvidjeni za posao a posto je za njih lecenje bolesnog coveka POSAO smatrtali su da se takav "posao"ne treba raditi u toku subote.
Evo ti Bibliskog dokaza:

Luk.13,14:
"...A starješina od zbornice srđaše se što je Isus iscijeli u subotu, i odgovarajući reče narodu: šest je dana u koje treba raditi, u one dakle dolazite te se liječite, a ne u dan subotni..."

Tako je,upravo to su rekli Isusu,eto ima sest dana predvidjeni za posao a posto je za njih lecenje bolesnog coveka POSAO smatrtali su da se takav "posao"ne treba raditi u toku subote.
Evo ti Bibliskog dokaza:

Luk.13,14:
"...A starješina od zbornice srđaše se što je Isus iscijeli u subotu, i odgovarajući reče narodu: šest je dana u koje treba raditi, u one dakle dolazite te se liječite, a ne u dan subotni..."
16. И зато гоњаху Јевреји Исуса, и гледаху да Га убију, јер чињаше то у суботу.

jesi ti jevrej?
mislim da sam na nekoj temi procitala da si tako izjavio?
Da,u verskom smislu sam hriscanin sto ce reci NZ-ni jevrejin u skladu sa definicijom koju cu ovaj put samo za tebe ponoviti:

Rim.2,27-29:
'...I onaj koji je od roda neobrezan i izvršuje zakon, osudiće tebe koji si sa slovima i obrezanjem prestupnik zakona.
Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja na tijelu;
Nego je ono Jevrejin koji je iznutra, i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga..."

Inace,po nacionalnosti sam etnicki makedonac ( napominjem etnicki jer su kod nas tendenciozno svi postali makedonci koji imaju nas pasos a realno to nisu :)).

Tako je,cinio je UPRAVO TO STO SAM REKAO !!!
ništa ti nisi rekao osim da tripuješ da je subote za hrišćane, a bitna im koliko i sreda.
pre mozesa subota se ne spominje, subota tj šabat znači odmor. ješe se drže tog imena jer tad obeležavaju izlazak, a hrišćani nedelju zbog vaskrsa.
i još kad bi vaš subotarski mozak procesuirao da nema ponedeljka, utorka, srede... u sz već samo šabat, sve bi bilo lakše da shvatite.
zaglavljeni ste u judaizmu. uzeli ste troičnost samo da bi se mogli nazvati hrišćanima. mihajlo je za vas i dalje isus.

3.

zašto je pitao da li je slobodno lečiti subotom ljude koji su znali svako slovo pisma?

zato sto su to bili licimjerni fariseji koji su dozvoljavali da se subotom nahrani zivotinja a ako se covjeku pomogne onda je to grijeh..nije poenta poznavati svako slovo zakona, vec interpretacija tekstova..interpretirali su tekstove SZ kako su ih usi svrbili..poznavali su Toru, al su izgradili svoj sistem interpretacije Tore koje je kasnije preraslo u farisejsku tradiciju..zato ih kasnije pita jel ok ciniti dobro u suboto il zlo..

takodje taj 3 stih koji si citirao ima svoj nastavak, 4 stih - a oni ocutase..

ništa ti nisi rekao osim da tripuješ da je subote za hrišćane, a bitna im koliko i sreda.
E to je vec tvoje licno misljenje koje smatram da je potpuno pogresno ali ipak legitimno - tvoja glava,tvoje odluke,tvoji zakljucci...

pre mozesa subota se ne spominje, subota tj šabat znači odmor. ješe se drže tog imena jer tad obeležavaju izlazak, a hrišćani nedelju zbog vaskrsa.
Cini mi se da nisi pratio prepisku sa Nezgodnim,mozda nije lose da ga prvo konsultiras koji su njegovi utisci nakon te rasprave jer mi se cini da je nekako odleprsao "sa mesta dogadjaja"...
Evo ti jedno pitanje iz te raprave koje je postavio Glasnik a za koje ces mozda dati adekvatan odgovor:

Sta to znaci da je SUBOTA STVORENA ( nacinjena) COVEKA RADI i kada se desilo to stvaranje ???

Pitanje se temelji na sledecu Isusovu izjavu:

Mar.2,27;
"...I govoraše im: subota je načinjena čovjeka radi, a nije čovjek subote radi. "

Po meni,ako je subota stvorena ( nacinjena) radi coveka to znaci da je ona stvorena na kraju samog stvaranja zivota i ambijenta za zivot na zemlji ili jos preciznije - kada ju je Bog Nebeski blagoslovio i posvetio i uspostavio svojom licnom praksom !!!
E sad posto su u to vreme prvi ljudi bili Adam i Eva to znaci da je subota stvorena za njih pa sve do zadnjeg vernika koji ce ziveti na ovu planetu.
Ukoliko smatras da ovo nije argumentovano ili da tekst ima neki drugi znacaj ( primera radi,da je mozda subota stvorena za krokodile i leoparde) daj molim te iznesi nam sve detalje... :)

Ovo nije istina. Kratko vreme koliko sam ovde svaki put ti zameram kontekst na osnovu čega tumačiš. Evo i sad sa subotom. Koji je to tebi i pop "objasnio" na takav nehriscanski način?
Kad se trazi da prigovaras na pogresan kontekst traze se konkretni dokazi: dakle citiraj prvoi moju tvrdnju pa zatim teksta kojeg sam prilozio kao Bibliski dokaz i onda iznesi koji je po tebi onaj ispravan znacaj predmetnog teksta umesto onog sto sam ja naveo.
Eto,"zagrizao si" i sada nije fer da se povuces - ocekujem dokaze ili izvinjenje za neosnovanu optuzbu.
Dakle ...?

zato sto su to bili licimjerni fariseji koji su dozvoljavali da se subotom nahrani zivotinja a ako se covjeku pomogne onda je to grijeh..nije poenta poznavati svako slovo zakona, vec interpretacija tekstova..interpretirali su tekstove SZ kako su ih usi svrbili..poznavali su Toru, al su izgradili svoj sistem interpretacije Tore koje je kasnije preraslo u farisejsku tradiciju..zato ih kasnije pita jel ok ciniti dobro u suboto il zlo..

takodje taj 3 stih koji si citirao ima svoj nastavak, 4 stih - a oni ocutase..
14. А старешина од зборнице срђаше се што је Исус исцели у суботу, и одговарајући рече народу: Шест је дана у које треба радити, у оне дакле долазите те се лечите, а не у дан суботни.

15. А Господ му одговори и рече: Лицемере! Сваки од вас у суботу не одрешује ли свог вола или магарца од јасала, и не води да напоји?

jasno i nedvosmisleno
u subotu se ne sme lečiti.
niti bilo šta drugo
kakva bre interpretacija i tradicija.

Back