Nisam od početka osme glave jer od 12 stiha je njegova (Hristova) suština.
Jovan 8,12 | Isus im pak opet reče: ja sam vidjelo svijetu: ko ide za mnom neće hoditi po tami, nego će imati vidjelo života |
Sada bi se i ovde o svemu moglo na široko, ali ja ću pokušati da držim fokus na onom što je najvažnije.
Bit...''ko ide za mnom neće hoditi po tami''...
Sad mi reci po čijem idu ovi što izmisliše nepostojeću frazu u Pismu...'Bog Sin'?
I tome slične fraze koje drakonski menjaju Hristov nauk...
Po Hristovom svakako ne idu, jer ovo Hristova nauka nije. Niti se takvi nalaze u Hristovom videlu života.
Jednom davno sam ti rekao da zamisliš sebe kako sediš pored Hrisra i slušaš reči koje su svakako i tebi upućene!
Čuješ sve ovo direktno od njega, vidiš moć kojom je čuda činio i da li bi se posle toga okrenula i verovala nekom drugom čoveku, pre nego Hristu?
Ne bi siguran sam u to.
Jovan 8,13 | Tada mu rekoše fariseji: ti sam za sebe svjedočiš: svjedočanstvo tvoje nije istinito. |
Jovan 8,14 | Isus odgovori i reče im: ako ja svjedočim sam za sebe istinito je svjedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda idem. |
Sada već sumnje farisejske...
Ko si ti, šta je tvoja reč, ko stoji iza tebe...itd..?!
Mi znamo svakako, jer ga za razliku od njih poznajemo. I ne samo to, mi mu verujemo.
Hrist to dalje lepo i jasno objašnjava.
Jovan 8,15 | Vi sudite po tijelu, ja ne sudim nikome. |
Jovan 8,16 | I ako sudim ja, sud je moj prav: jer nijesam sam, nego ja i otac koji me posla. |
Tamo odakle dolazi, Hrist nije sam. Sa njim je i Ota.
Moram napomenuti da ni govora nema o trećem licu Božanstva... Nigde, pa ni ovde.
Hrist i Otac...i Ende...
Iz Hristovih reči je jasno zaključiti, ko je od koga veći.
Hrist ne dolazi sam od sebe, zato što On tako hoće - veći ga Otac šalje.
Baci fokus na to koliko puta samo u ovoj glavi stavlja Oca iznad sebe.
Znam ja da će troičari odmah sada reći, ali On to govori iz zemaljske perspektive...On to govori kao čovek.
Ali onda imamo problem jer tu Hristove nauke nema.
Seti se reči na početku...
''ko ide za mnom neće hoditi po tami''...
Na drugom mestu pre vaznesenja zapoveda učenicima da ostanu u onome što ih On uči i to Apostoli i rade...
Zato i nemamo 'Bogočoveka'...''Ɓože Hriste''...
I slično...jer Apostoli Hode za Hristom i nisu u tami...
Jovan 8,17 | A i u zakonu vašemu stoji napisano da je svjedočanstvo dvojice ljudi istinito. |
Jovan 8,18 | Ja sam koji svjedočim sam za sebe, i svjedoči za mene otac koji me posla. |
Ponovo Dvojica.. trećeg nema...
Radi se o dva bića Ocu i Sinu..
I ponovo Hrist govori ko ga šalje...
Jovan 8,19 | Tada mu govorahu: gdje je otac tvoj? Isus odgovori: ni mene znate ni oca mojega; kad biste znali mene, znali biste i oca mojega. |
Poznaju li Jevreji Jehovu? Da.
Ali ga usnama poštuju...u smislu da se drže Jehovinog zakona i saveza koji dolazi preko Mojsija, ali veoma veoma selektivno...
Usnama da, ali srcem Ne...Što je suština prema prvoj zapovesti, prema zakonu...
Poznaju oni i proročke spise, ali i tu zbog selektivne primene imaju mrak na očima.
Zato ne poznaju ni Hrista ni Oca koji ga šalje...
Da odmah kažem i ovo.
Hristova nauka NIJE njegova već Očeva...
Zato Hrist i kaže... ''kad biste znali mene, znali biste i oca mojega''...
Jer On ne dolazi sam od sebe, niti priča ono što On želi, već isključivo ono što mu Otac govori...
Zato je u potpunosti jasno kako onaj ko poznaje Hrista, poznaje i Oca...jer Hrist ne otkriva sebe, već Oca...