nigde ne stoji da on misli da je njihov zakon i proroci reč Oca....
ne kaže...
kaže naprotiv da mana nije hleb života nego da je on hleb života
| Jovan 6,47 | Zaista, zaista vam kažem: koji vjeruje mene ima život vječni. |
| Jovan 6,48 | Ja sam hljeb života. |
| Jovan 6,49 | Ocevi vaši jedoše manu u pustinji, i pomriješe. |
| Jovan 6,50 | Ovo je hljeb koji silazi s neba: da koji od njega jede ne umre. |
| Jovan 6,51 | Ja sam hljeb živi koji siđe s neba; koji jede od ovoga hljeba življeće vavijek; i hljeb koji ću ja dati tijelo je moje, koje ću dati za život svijeta. |
| Jovan 6,58 | Ovo je hljeb koji siđe s neba: ne kao što vaši ocevi jedoše manu, i pomriješe; koji jede hljeb ovaj življeće vavijek. |
drugim rečima...lažni bog im je davao lažni hleb sa neba a on je pravi hleb života koji im daje pravi Bog...eto to tvrdi u vezi mane...
šta očekuješ od čoveka koji je rođen u judaizmu i obraća se judejcima?
mora da pođe od nečega što razumeju i prihvataju da bi nametnuo svoj pogled...to ti je osnova pregovaranja i uticanja na ljude...
pa kaže im da nije došao da menja zakon i proroke da ih umiri a toi pogledaj da li on i njegovi sledbenici ne raskidaju potpuno sa skoro svime iz Starog Zaveta...
da je tako kao što misliš hrišćanstvo bi bilo sekta judaizma, a nije nego je nova relgiija u kojoj je svrha Starog Zaveta samo da dočara kontekst u kome je Isus rođen i da se na nju pozovu da je tamo nagovešten...