ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Angelico-Payne:
Bilo koji pravi vernik, zna da je stari zavet prestao da vazi sa novim zavetom.

Samo Jevreji ovo negiraju, i drugi razni sektasi koji ovo zloupotrebljavaju.

Jos jednom savet Aknehtonu, porazgovaraj sa nekim ko se razume u tumacenje biblije i drugih svetih spisa. Iskrivljeno tumacenje je veliki greh, za koji se dobijaju vecne muke u paklu ( procitaj Otkrovenje po Jovanu)

Shvatas li ti da je ovo zaebancija, jbt?
A drugo ne verujem, ni u Stari ni u Novi Zavet, pa ni u taj greh......

P.S. Jovanovo otkrovenje je sjajna pricica, ali samo pricica i nista vise.......

Angelico-Payne:
Bilo koji pravi vernik, zna da je stari zavet prestao da vazi sa novim zavetom.

Samo Jevreji ovo negiraju, i drugi razni sektasi koji ovo zloupotrebljavaju.

Jos jednom savet Aknehtonu, porazgovaraj sa nekim ko se razume u tumacenje biblije i drugih svetih spisa. Iskrivljeno tumacenje je veliki greh, za koji se dobijaju vecne muke u paklu ( procitaj Otkrovenje po Jovanu)

Auu, bre, šta se sve ovde pisalo dok sam ja bila na slavi.. :roll:

E, sad bih ja mogla ponoviti ono pitanje, il savet, koji si uputio Akhenatonu. Znaš ono o pokušaju da ponekad shvatiš šta si napisao..
Da li si ti ovim rekao da je Vuk Stefanović Karadžić ateista?Jevrejin, sektaš ? Djura Daničić? Postoji li pravi ili krivi vernik ?Ili si ti ovim postom rekao da oni nisu znali šta rade? Zaista ne znam kako da protumačim ovu tvoju izjavu, obzirom da imam ispred sebe knjigu sa sledećim naslovom: BIBLIJA ili SVETO PISMO - STAROGA I NOVOGA ZAVJETA (?)
Preveo Stari zavjet: Djura Daničić, Novi zavjet preveo: Vuk Stef.Karadžić.
U Beogradu, Izdanje Britanskog i inostranog društva.

Ili je Stari zavet prestao da važi tek krajem prošlog veka ?

Nisam vernik u crkvu i Bibliju, niti me previse zanima koja crkva sta priznaje, ali ja ovako ucio u skoli.

save.jpg

Izvinjavam se na pravopisnim greskama, nikad nisam vodio racuna previse o pravopisu kad sam vatao beleske na casovima......i na rukopisu (mada ovde i nije tako odvratan, kakav je inace)

Bi2:
Misliš da je dovoljan podatak o Vavilonu i ovi citati, pa da se sva pisanija iz Biblije bace u vodu?

Tek u tom slučaju mi ništa nije jasno...Nemoguće da milioni, milijarde ljudi ne zna da je Vavilon postojao pre Hrista? Čak i nije bitna godina, bitno je ono "pre".

Lepo sam pitala Kapernauma:
" Zar ti Haldejci nisu bili već svesni sebe i svoje moći? Kad su znali napasti i osvojiti Vavilon, znači vrlo dobro su znali šta i zašto rade, jel tako? Bili su svesni šta žele. E sad,
pitanje: ko može svesne ljude da "podigne" na bilo šta što je protivno njihovoj svesti, bilo to dobro ili zlo? Nešto tu ne pije vodu..I zašto On sebi daje za pravo da objašnjava dogadjaje koji su se zbili pre Njega, i pri tom im pridaje svoju volju i moć? ."

Umesto odgovora, on reče da ima uplaćen net do 20-tog, i ne reče ništa. A, izgleda mi da je i Ristobu uplaćen net dotle.. :roll:

Pa, dobro, bre, majkoviću. Meni sad tek Crow objasni da On nije Hrist, nego, bože me oprosti, Bog. A, ja lepo pitala kakve veze ima Hrist sa Haldejcima? I to je deo Starog zaveta. Ako je u pitanju Bog, onda "tehnički" ima veze sa Haldejcima, zar ne?

ancika:
Da dodam ja nesto: Kako to da se i predhriscanski bog Mitra rodio 25 decembra, da je ziveo isto koliko i Isus Hristos- 33 godine, da je tri godine,kao i Isus, propovedao ravnopravnost svih naroda, da je ubijen (nisam sigurna da li je bio raspet) i da je posle tri dana vaskrsao- ISTO KAO I ISUS!!!
Verujem u Boga i verujem u Isusa kao bogocoveka mozda zato sto sam tako vaspitana. To je, jednostavno, usadjeno duboko u meni, ali mislim da je narod mnoge stvari dodao njegovom zivotu i da se, zapravo, o njegovom pravom zivotu vrlo malo zna. Biblija je za mene jedna velika filozofija zivota i nju ne moze svako da razume. I kako to da ni jedan izvor, ni jedan popis stanovnistva, ne govori o istorijskom postojanju Isusa? Pocecu da verujem da je on ipak bio "covek koji je imao sjajnu ideju". Jedino me zbunjuje to sto hriscanstvo traje vec vise od dve hiljade godina, a i sami jevreji su sedamnaest vekova pre hrista verovali u jednog boga. Kako je njihova jednobozacka religija opstala toliko dugo medju svim tim mnogobozackim religijama? I kako su sami oni opstali posle tolikih nedaca. Mislim da je to bilo oko 135 godine, kada su toliko istrebljeni da je od njih ostalo samo oko 200 000. Vremenom bi izumrli. Ali nisu! Njih i danas ima! Nije li to Bozja opomena?

Ovo je kefalo istoričarke koja meni nedostaje na Forumu... :sad:

ancika:
I jos nesto; nisam cula bilo kog istoricara na mom fakultetu da je rekao da je Isus rodjen prve godine nove ere ili nulte godine, vec se vodi spor da li je rodjen sedme ili cetvrte godine pre nove ere. Zvanicno, u proslosti se verovalo da se Isus rodio 5508. god. od postanka sveta, pa tako u raznim dokumentima pise da je car Dusan Silni poceo da vlada 6839. godine od postanka sveta, tj. 1331.god. posle Hrista.

Buni me ovaj podatak. Ako ne postoji ni jedan dokaz o postojanju istorijskog Isusa, kako je onda moguće uopšte govoriti o godini Njegovog rodjenja? O čijoj godini rodjenja se raspravlja?

Goddess of the far east:
Crow vidiš meni nešto i nije čudno što se tiče relacije komunista-pravoslavac.Više me to zabrinjava kod mladih ljudi koji baš i nisu imali dodira sa komunizmom.Neverovatno je koliko porodica može da utiče na razvoj deteta u tom pravcu.Ali to dete kada poraste zar se nikada ne zapita,zar nikada ne posumnja?

pa tako su i njih vaspitavali
"cuti sine, kako svi tako i ti" ;)
ko si bre ti da pitash, da mislish... da talasash...
ima ko je zaduzen za to. gledaj svoja posla
;)

jel ti poznato neshto od ovog gore navedenog? 8)

ovde treba uvesti gradjasko vaspitanje josh u obdanishtu :(
ne mislim na ovo kakvo je sada u srednjim shkolama,
tachnije neznam kakvo je...

treba jedno kvalitetno koje bi buducim generacijama objasnilo shta znachi biti gradjanin 8)

Pa veće su šanse kako je krenulo da uvedu veronauku u predškolske ustanove nego građansko.Čak se u školama zapostavljaju neki važni segmenti.Npr.po meni bi seksualno vaspitanje trebalo uvesti kao poseban predmet,ne u okviru biologije i u smislu reprodukcije.Kada se samo setim one "cenjene" ministarke koja je pored TE htela i da izbaci informatiku iz obrazovnog programa.

Bi2:
Buni me ovaj podatak. Ako ne postoji ni jedan dokaz o postojanju istorijskog Isusa, kako je onda moguće uopšte govoriti o godini Njegovog rodjenja? O čijoj godini rodjenja se raspravlja?

Poblem je u tome sto je Dionisius Exigus prilikom prepracunavanja uskrsnjih tablica napravio gresku i "rodjenje" Hrista, pomerio nekoliko godina unapred i ta greska je ostala i do dan danas. Iako se ne zna da li je ili nije postojao, astronomski podaci pokazuju da se godina koju je on uzeo za godinu njegovog rodjenja ne poklapa sa nekim astronomskim zbivanjima.

Није грешка, него није могуће претворити јулијански календар у грегоријански са свим разликама, због тога се преступне године рачунају само у грегоријанском и јулијанском од рођења Христова за које је узета нулта година или задња година пре Христа, а пошто није постојала нулта година онда се прешло на рачунање само од 1-ве године после Христа. Историја повезује догађај Ирода, који је побио децу да тако убије и Христа, а он је умро 4 године пре Христа тако се тумачи да је то грешка.

Вујадин

vujadin:
Није грешка, него није могуће претворити јулијански календар у грегоријански са свим разликама, због тога се преступне године рачунају само у грегоријанском и јулијанском од рођења Христова за које је узета нулта година или задња година пре Христа, а пошто није постојала нулта година онда се прешло на рачунање само од 1-ве године после Христа. Историја повезује догађај Ирода, који је побио децу да тако убије и Христа, а он је умро 4 године пре Христа тако се тумачи да је то грешка.

Вујадин

Da i to. Zato se smatra da je ucinjena greska od najmanje 4 godine, ali sve ukazuje da je ta razlika malo veca, nekih 6-7 godina.

Niko da prokomentariše ovo:

"Kako to da se i predhriscanski bog Mitra rodio 25 decembra, da je ziveo isto koliko i Isus Hristos- 33 godine, da je tri godine,kao i Isus, propovedao ravnopravnost svih naroda, da je ubijen (nisam sigurna da li je bio raspet) i da je posle tri dana vaskrsao- ISTO KAO I ISUS!!!"

Bi2:

"Kako to da se i predhriscanski bog Mitra rodio 25 decembra, da je ziveo isto koliko i Isus Hristos- 33 godine, da je tri godine,kao i Isus, propovedao ravnopravnost svih naroda, da je ubijen (nisam sigurna da li je bio raspet) i da je posle tri dana vaskrsao- ISTO KAO I ISUS!!!"

Resavska skola. Pisci Novog Zaveta "izresavili" pricicu od Iranaca, kao sto je pleme Maje-kucu posle otkrica Amerike 'izresavilo" Stari Zavet u svom "Rodoslovu poglavara Totonika bana". Sve u svemu - slikovnica.

Bi2:

mitra
persijsi bog pravde
kome je posvecena srpska himna ;)
25. decembra mu je kao rodjendan
al ovo za vaskrs i 33 rodjendan je izmishljotina
koliko se ja secam 8)

Zar ovo ne spada u domen mitologije?Mada da se ne lažemo i knjiga postanja barem za mene spada u ovaj domen.Paralela između Isusa i Mitre odnosno sličnosti nešto ih baš i ne vidim.E da Crow je u pravu Mitra nije razapet već je napustio ovaj svet u Sunčevim kočijama.U ovom mitu se spominje zmija i potop.Mada ni to nije relevantno da bi povezali sa knjigom postanja i hrišćanstvom.Crow za zašto baš 25 decembar?Negde sam našla podatak da Isus nije rođen tada.Baš su napravili zbrku sa kalendarima....Bi2 verovatno "Bože pravde".

Goddess of the far east:
Zar ovo ne spada u domen mitologije?Mada da se ne lažemo i knjiga postanja barem za mene spada u ovaj domen.Paralela između Isusa i Mitre odnosno sličnosti nešto ih baš i ne vidim.E da Crow je u pravu Mitra nije razapet već je napustio ovaj svet u Sunčevim kočijama.U ovom mitu se spominje zmija i potop.Mada ni to nije relevantno da bi povezali sa knjigom postanja i hrišćanstvom.Crow za zašto baš 25 decembar?Negde sam našla podatak da Isus nije rođen tada.Baš su napravili zbrku sa kalendarima....Bi2 verovatno "Bože pravde".

vidish...
arijevci u persiji su imali mitru
Boga Pravde
koji je prestavljen kao pastir koji nosi jagnje preko ramena (zvuchi poznato ;) )

njegov kult je bio mnoooooooooooooogo proshiren po rimskom carstvu
sem u grchkoj... oni nisu podnosili ishta persijsko

25 decembar je i veliki slovenski praznik,
Dan Sunca. taj dan je prvi primetni dan kad je obdanica duza od prethodnog dana
(ustvari, pogreshili su za 2 dana... al ipak nije loshe 8) )

i onda se desi Sabor u Nikeji
do tad su pominjali da je isus rodjen marta...
(ustvari i tada. tek u 6 veku je postao decembar a ne mart.)

al neko se doseti da je lakshe ubediti plovke (pagane koji su trebali biti pokrshteni) da oni to rade kako treba, uz male izmene ;)
kao recimo... ime 8)
"vi ga zovete mitra, a treba isus" 8)

pa jos nadiranje slovena...

i tako...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back