ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pobunjenik:
Када читате Јеванђеља, онда видите неколико нелогичности у вези са Исусовим рођењем. Наиме, код Матеја читамо како је Јосиф са Маријом побегао у Египат, да би сачувао Исуса од покоља, док код Луке пише да је у Витлејем отишао због пописа. Нигде другде није забележено да се попис одржао баш у то време, а рекли смо да прича о покољу није тачна.
Исус ЈЕСТЕ рођен у Витлејему, али не у граду Витлејему, већ у КУЋИ која се звала «Витлејем», а припадала је једној секти по имену «терапеути», са којима је, иначе, Јосиф био веома близак. Рођен је у марту месецу седме године пре нове ере, а прве године нове ере је рођен његов брат Јаков, али о томе следећи пут.

Када читате о бекству Јосифа, Марије и Исуса у Египат, немојте то буквално да схватате. Они се јесу склонили у Египат, али опет у КУЋУ терапеута, која се звала «Египат», а не у физичку земљу Египат – удаљену неколико стотина километара.

Три мудраца са Истока, која су дошла да се поклоне малом Исусу су припадници још једне секте, која се звала «маги», или «магови». Када кажем «секте», под тиме не подразумевам само верску, већ и политичку организацију. У то време их је било неколико: фарисеји, садукеји, есени и у оквиру есена је било мноштво фракција, међу којима су били магови и терапеути.

У Јеванђељима пише како је Исуса родила девица. Марија ЈЕСТЕ била девица, али не у буквалном смислу. «Девица» је ТИТУЛА коју су носиле све удате жене у есенској заједници, чији је Јосиф, а касније и Исус био припадник. Такође је постојала и титула «сестра», као и «удовица». Удовица је свака жена која напуни шездесету годину, без обзира на то да ли јој је муж жив или не. Има још једна интересантна титула, а то је «анђео». Анђео је свештеник, па када читате да је анђео јавио Јосифу да се склони у Египат, онда знајте да му је свештеник из секте терапеута сугерисао да се привремено склони у њихову кућу, како га се не би дочепао Ирод Велики, који је желео будућег Месију да одгаја у својим редовима.
A o ovome je besmisleno komentarisati jer očito da Pobunjenik nije pažljivo pročitao Jevandjelja.

Pobunjenik:
Исус Христос је заиста постојао, дакле можемо говорити о њему као о историјској личности. Доказе о његовом постојању налазимо не само у Јеванђељима, већ и код јеврејског историчара из првог века, Јосифа Флавија, као и код неколико утицајних Римљана. Али овде бих се позабавио оним што је забележено у Новом Завету, тачније у Јеванђељима.
A ovde Pobunjenik jasno stavlja do znanja : "Исус Христос је заиста постојао". i iznosi dokaze "и код јеврејског историчара из првог века, Јосифа Флавија, као и код неколико утицајних Римљана"

Kapernaum:
I šta sad to treba da znači.
A gde su tvoji odgovori.
Gde su tvoji dokazi.koji su tvoji dokazi, ili su tvoji dokazi stelt tehnologija pa ih mi ne vidimo.
Nismo mi ovde dužni da odgovaramo na tvoja pitanja, Koliko znam ovaj forum služi za diskusiju i verodostojnost ono o čemu pričamo.
Vrani sam rekao da njegovim sistemom razgovora na ovom podforumu možemo se prepucavati do mile volje.

Hm...ako hoćeš neke odgovore onda odgovorite na pitanja kao što sam ja odgovarao na vaša!Tačno,diskusija se i sastoji i od pitanja i od odgovora i od razgovora a pre svega od sučeljavanja mišljenja!Ovo što ti radiš zoveš ''diskusijom''!?Copy/Paste!?Grešiš.O kojoj to ''verodostojnosti'' ti pričaš!?Imate li još neki dokumenat osim Biblije da je istina to što pričate i pišete?Naravno da nemate!Na mojoj strani su razum i logika a na vašoj knjiga koju su pisali ljudi a kao što znamo ljudi greše...knjga koja je mnogo puta menjana...dopisivano mnogo toga što je nekada i nekome odgovaralo...!
Btw. to što si Crow-u rekao...tvoj problem!Ne vređam nikoga...postavljam pitanja...i ništa više...za sad!:lol:

Египат се у оно време није звао Египат него Мисир, Земља орлова, познато је да су Фараони били обожаватељи Орлова, а та Препирка о Исусу Христу није на историјском нивоу него на политичком, и треба те је пребацити на Политику.

Вујадин

Moram da postavim jedno pitanje ,verujem da će Crow-u biti poznato.Odakle Kainu žena?Znate već kako ide po bibliji.Iz ovog mogu da izvučem nekoliko zaključaka:
1.Adam i Eva su pored Kaina i Avelja imali i ćerku što je iz mog ugla i ugla savremenog čoveka veoma bizarno.
2.Bog nije stvorio u početku dvoje ljudi bilo ih je više.
3.Greška namerna ili nenamerna u prevodu ili prepisivanju.
4.Knjiga postanja je puna nelogičnosti i besmislica.

Citat:
Original postavio krauterbox
Moram priznati da mi je ovaj stav crowa izuzetno blizak.

No apsolutno se slažem i sa tim da je Crkva zaslužna za to što je poruka Hrista (istina modifikovana) doživjela svoj treći milenij. Samo je postojanje Crkve, kao institucije, moglo, kao prvo, fiksirati učenje u dogmu i kao drugo stvoriti organizaciju i hijerarhiju koja će to učenje čuvati i širiti kroz misiju.

Međutim poznato je i to da pojava institucije znači kraj ideje. Instituciju po pravilu zahvata bolest institucionalizma tj. ona postaje svrha samoj sebi, tako da se (da ne dužim previše), kada je u pitanju odnos hrišćanstvo - Crkva, opravdano može postaviti pitanje platonovske parusije - da li je i koliko je ideja realizovana u praksi.

Po meni ideje u praksi je malo. Zbog toga ja Crkvu kao posrednika između mene i apsoluta ne priznajem i zato je moj odnos prema apsolutu sličan Štulićevom, koji on izražava kroz onaj njegov stih:"Držim Te na stolu Gospode".

Crkva nije institucija,bar za vernike.CRKVA JE ZIVO I ISTINITO TELO HRISTOVO! Problem o kome vi govorite je upravo problem koji nastaje zbog onih koji su u crkvi, a pristupaju joj kao instituciji, a ne kao zajednici sa Gospodom! Crkva je, za vernika, direktna veza i odnos sa Bogom Ocem,Bogom Sinom, i Bogom Svetim Duhom, upravo posredstvom Sv. Duha. Dakle,Hrist je ostavio drugog Utesitelja =Svetog Duha. To je ucinio na Pedesetnici spustivsi Duha Svetog na svoje apostole i poslavsi ih da kroz Duha propovedaju veru. Upravo je to dan osnivanja crkve u kojoj je Hristos glava, a mi Njegovo telo i udovi. Tako je narod,u direktnoj i neraskidivoj vezi sa Gospodom,a ne sa institucijom.

Gospod je trojcan jos pre sveta, jer za Njega ne vaze kategorije,kao sto su vreme i prostor,jer je i njih On stvorio. U pocetku,kad jos ne bese dana ni vremena,stvori Bog nebo i zamlju. Pod nebom se podrazumeva svet nevidljivi i duhovni,obdaren razumom i slobodnom voljom (andjeli i njihovo mesto zivenja), a pod zemljom svet vidljivi vestastveni. Po Jovanu 1"U pocetku bese Logos(Rec),i Logos bese u Boga,i Logos bese Bog. 3 Sve kroz njega postade,i bez njega nista ne postade sto je postalo." Iz toga se vidi da je u pocetku postojao sam Gospod (Trojica) koji je sve stvorio iz nebica,i preveo ga u bice,ostavivsi coveku "zadatak" da tvar privede Gospodu tj. obozi. Covek je pre pada bio obozen (u neposrednoj zajednici sa Bogom i ziveo sa njim i prirodom u skladu), a posle pada je od Gospoda dobio kozne haljine (smrtnost i progonstvo iz raja), sto je znacilo da je morao da se obozi i privede svu tvar Tvorcu,kako bi povratio besmrtnost,tj. zivot uz Gospoda u Eshatonu. To je moguce jedino kroz Crkvu,tj. Hristosa. Zato je Hrist poslat od Oca kao novi Adam,da okaje njegov(ljudski) greh, i ostavi nam mogucnost da se oslobodjeni od pada, kroz Svetog Duha,a u zajednici sa Hristom,(u Crkvi),kroz Liturgiju i bogougodan zivot uzdizuci i tvar sa sobom,vratimo prvobitnoj zajednici Boga i coveka.

Goddess of the far east:
Moram da postavim jedno pitanje ,verujem da će Crow-u biti poznato.Odakle Kainu žena?Znate već kako ide po bibliji.Iz ovog mogu da izvučem nekoliko zaključaka:
1.Adam i Eva su pored Kaina i Avelja imali i ćerku što je iz mog ugla i ugla savremenog čoveka veoma bizarno.

Hm...zar cela Biblija nije puna kontradiktornosti,besmislica....?!:lol:

krauterbox:
@Angelico-Payne

A kada bi samo znao koliko Tvoja Crkva duguje tom istom Platonu

Zar mislis da se Crkva ne oduzuje Platonu? Pogledaj bilo koju ok kosovskih i resavskih manastira i videces da je u vecini Platon predstavljen kao svetitelj. Mozda njegova filozofija nije u potpunosti prihvacena u pravoslavlju, ali mu je mnogo pomogla i dala puno smernica i jos vise odgovora,da ga obelezi kao Luconosu. (Decani,Ljeviska.... i mnogi sirom sveta i Srbije)

Citat:
Original postavio Goddess of the far east

Bog nije stvorio samo Adama i Evu. Bog je i dalje stvarao ljude,a oni su samo prvi. Ako vam nije jasno,nadjite u Bibliji recenicu koja kaze suprotno.

Hm...još par pitanja...:lol:

1. Ko je stvorio amebu?
2. Kad je stvorio amebu?
3. Šta su fosili?
4. Kako se procenjuje starost istih?
5. Šta je Pangea?
6. Pre koliko godina (otprilike) su izumrli dinosaurusi?
7. Kad je po Bibliji Bog stvorio život na Zemlji?

Bi2:
Nemoj zezati. :lol: ..Mislim da je ovo dobro pitanje, i vi koji ste čitali Bibliju mogli biste dati neki potpuniji odgovor. Ili, sad treba na brzaka da čitam knjigu Postanja?

Odgovor ti je na postu iznad tvog.

Za Sakala,Bog ih je stvorio,zar ne znas?! Sto? Bog je stvorio sve vidljivo i nevidljivo. Sve sto znas i sve sto ne znas. Ako ces to pitanje postavljati za svako bice i stvar,odgovor ti je ovde. Bog je stvorio sve. Imas li ti neki drugi DOKAZ o stvaranju sveta? Darvinovu teoriju je i nauka odavno otpisala. Da pratis to,znao bi.

Dusica84:
Odgovoreno ti je pre desetak strana.
Ajde,prosvetli me,molim te,kad je stvoren svet,ali tacnu godinu.

Hm...ma znam ja šta si ti napisala ili bolje rečeno lupila...mislim da je to jedna od većih gluposti koje sam pročitao u poslednje vreme na ovom forumu...mislio sam da se zezaš...ali avaj...pa ti ipak to ozbiljno...cccccc...
Tačnu godinu ne zna niko...
Pre neki dan sam gledao neku emisiju posvećenu poslednjem Velikom Ledenom dobu...pre 75.000 godina...neverovatno...procenjuju da je tada na planeti bilo oko 60.000.000 ljudi!!!
Nešto tu meni smrdi...izgleda da nisu konsultovali Bibliju...kakva greška...:lol:

Šakal:
Hm...još par pitanja...:lol:

1. Ko je stvorio amebu?
2. Kad je stvorio amebu?
3. Šta su fosili?
4. Kako se procenjuje starost istih?
5. Šta je Pangea?
6. Pre koliko godina (otprilike) su izumrli dinosaurusi?
7. Kad je po Bibliji Bog stvorio život na Zemlji?
Za sva ova pitanja Dušica ti je dala odgovor. A pošto se ti ne slažeš i nismo te ubedili, ajd da čujemo tebe, odgovori ti na svoja pitanja i ubedi nas u suprotno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back