ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za Crow po treći put:

Pošto Novi zavet predstavlja Boga "Trojstvo" (tri osobe ali jedan Bog - kao
"troosobno biće"), onda je u 1. Moj. 26 i 3:22 "mi" i "nas"
predstavlja razgovor unutar Božjeg Trojstva. Bog Otac "razgovara" sa Bogom
Sinom ili Bogom Svetim Duhom. Stari zavet tako jasno daje nagoveštaje
božanske "množine" a Novi zavet objašnjava ovu "množinu".

Mat. 22:42. Govoreći: Šta mislite za Hrista, čiji je sin? Rekoše Mu: Davidov.
Mat. 22:43. Reče im: Kako dakle David Njega duhom naziva Gospodom govoreći:
Mat. 22:44 Reče Gospod Gospodu mojem. Sedi meni s desne strane dok ne položim neprijatelje tvoje pred noge tvoje.
Mat. 22:45. Kad dakle David naziva Njega Gospodom, kako mu je sin?

Psalam 110:1 Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje Tvoje za podnožje nogama Tvojim.

Car David. vladao (1010-970 pre Hrista)

Isa. 40:3 Glas je nekoga koji viče: Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem. - Mat. 3:1-2 U ono pak doba dođe Jovan krstitelj, i učaše u pustinji judejskoj. I govoraše: Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko.

5. Moj. 18:15 Proroka isred tebe, između braće tvoje, kao što sam ja, podignuće ti Gospod Bog tvoj; njega slušajte. - Jn. 6:14 A ljudi videvši čudo koje učini Isus govorahu: Ovo je zaista onaj prorok koji treba da dođe na svet.

Psalam. 41:9 I čovek mira mog, u kog se uzdah, koji jeđaše hleb moj, podiže na me petu. - Mk. 14:10 I Juda Iskariotski, jedan od dvanaestorice ode ka glavarima svešteničkim da im Ga izda.

Psalam. 22:16 Opkoliše me psi mnogi; četa zlikovaca ide oko mene, probodoše ruke moje i noge moje. - Jn. 20:27 Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran.

Amos. 8:9 I u onaj dan, govori Gospod Gospod, učiniću da sunce zađe u podne, i pomračiću zemlju za belog dana. - Mat. 27:45 A od šestog sata bi tama po svoj zemlji do sata devetog.

Psalam. 34:20 Čuva Gospod sve kosti njegove, ni jedna se od njih neće slomiti. - Jn. 19:33 A došavši na Isusa, kad Ga videše da je već umro, ne prebiše Mu noge.

crow:
crkva nije nikakva karika u odnosu Chovek-Apsolut,
vec jedna ekonomsko-politichka organizacija 8)
Moram priznati da mi je ovaj stav crowa izuzetno blizak.

No apsolutno se slažem i sa tim da je Crkva zaslužna za to što je poruka Hrista (istina modifikovana) doživjela svoj treći milenij. Samo je postojanje Crkve, kao institucije, moglo, kao prvo, fiksirati učenje u dogmu i kao drugo stvoriti organizaciju i hijerarhiju koja će to učenje čuvati i širiti kroz misiju.

Međutim poznato je i to da pojava institucije znači kraj ideje. Instituciju po pravilu zahvata bolest institucionalizma tj. ona postaje svrha samoj sebi, tako da se (da ne dužim previše), kada je u pitanju odnos hrišćanstvo - Crkva, opravdano može postaviti pitanje platonovske parusije - da li je i koliko je ideja realizovana u praksi.

Po meni ideje u praksi je malo. Zbog toga ja Crkvu kao posrednika između mene i apsoluta ne priznajem i zato je moj odnos prema apsolutu sličan Štulićevom, koji on izražava kroz onaj njegov stih:"Držim Te na stolu Gospode".

And the LORD God said, "The man has now become like one of us, knowing good and evil. He must not be allowed to reach out his hand and take also from the tree of life and eat, and live forever.
Malo sam šetala po netu i našla sam ovo.Baš ono što smo spomenuli i na engleskom počinje:U početku bog stvori nebo i zemlju.
Malo na ruskom mislim da je dovoljno razumljivo

22И сказал Господь Бог: вот, Адам стал как один из Нас, зная добро и зло; и теперь как бы не простер он руки своей, и не взял также от дерева жизни, и не вкусил, и не стал жить вечно
Početak je isti.

Bi2:
E, ovo pitanje i mene muči. Slušala sam da Biblija počinje rečima "I na početku bi reč.."
Ovo što ja imam, zove se ovako: Biblija ili Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta,
Preveo Stari zajvet Djura Daničić, Novi zajvet preveo Vuk Stef.Karadžić, U Beogradu, Izdanje Britanskog i inostranog biblijskog društva(ne piše godina izdanja) a počinje rečima: "U početku stvori Bog nebo i zemlju."
King James version w/ Strong*s Numbers
Gen 1:1 In the beginning7225 God430 created1254 (853) the heaven8064 and the earth.776
verovatno misliš na ovo.

Jn 1:1-5
U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

Ona beše u početku u Boga.

Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.
1 Moj. 1:1

U Njoj beše život, i život beše videlo ljudima.

I Videlo se svetli u tami, i tama Ga ne obuze.

crkva nije nikakva karika u odnosu Chovek-Apsolut,
vec jedna ekonomsko-politichka organizacija

Apsolutno tacno, za sve crkve, osim pravoslavne... i opet dolazimo do vecnog sektaskog mesanja svih crkava... sa jedne strane DOBRO i pravoslavna crkva, sa druge ZLO i sve ostale crkve, ako ih tako uposte mozemo i nazvati.

Moram priznati da mi je ovaj stav crowa izuzetno blizak.

No apsolutno se slažem i sa tim da je Crkva zaslužna za to što je poruka Hrista (istina modifikovana) doživjela svoj treći milenij. Samo je postojanje Crkve, kao institucije, moglo, kao prvo, fiksirati učenje u dogmu i kao drugo stvoriti organizaciju i hijerarhiju koja će to učenje čuvati i širiti kroz misiju.

Međutim poznato je i to da pojava institucije znači kraj ideje. Instituciju po pravilu zahvata bolest institucionalizma tj. ona postaje svrha samoj sebi, tako da se (da ne dužim previše), kada je u pitanju odnos hrišćanstvo - Crkva, opravdano može postaviti pitanje platonovske parusije - da li je i koliko je ideja realizovana u praksi.

Po meni ideje u praksi je malo. Zbog toga ja Crkvu kao posrednika između mene i apsoluta ne priznajem i zato je moj odnos prema apsolutu sličan Štulićevom, koji on izražava kroz onaj njegov stih:"Držim Te na stolu Gospode".

Zasto uvek oni sto su otpali, pokusavaju da nagovore i druge da otpadnu sa njima... griza savesti?
Post pun netacnosti koje se proguravaju kroz matrice tipa: "poznato je", "po pravilu", dovodi se u pitanje prakticnost neke ideje, itd... CIA doktrina nema sta, drago mi da lepo vladas sa njom.

Šakal:
Hm...znači...u stanju ste da date odgovore...tj. da odgovorite na postavljeno pitanje ili pitanja...pošto sam ustanovio da vi ipak umete da pročitate ono što napišem onda u skojrijoj budućnosti očekujem i odgovore na prethodna pitanja...možete opet koristiti omiljen priručnik...unapred zahvalan!
I šta sad to treba da znači.
A gde su tvoji odgovori.
Gde su tvoji dokazi.koji su tvoji dokazi, ili su tvoji dokazi stelt tehnologija pa ih mi ne vidimo.
Nismo mi ovde dužni da odgovaramo na tvoja pitanja, Koliko znam ovaj forum služi za diskusiju i verodostojnost ono o čemu pričamo.
Vrani sam rekao da njegovim sistemom razgovora na ovom podforumu možemo se prepucavati do mile volje.

Angelico-Payne:
Apsolutno tacno, za sve crkve, osim pravoslavne... i opet dolazimo do vecnog sektaskog mesanja svih crkava... sa jedne strane DOBRO i pravoslavna crkva, sa druge ZLO i sve ostale crkve, ako ih tako uposte mozemo i nazvati.

Zasto uvek oni sto su otpali, pokusavaju da nagovore i druge da otpadnu sa njima... griza savesti?
Post pun netacnosti koje se proguravaju kroz matrice tipa: "poznato je", "po pravilu", dovodi se u pitanje prakticnost neke ideje, itd... CIA doktrina nema sta, drago mi da lepo vladas sa njom.
Stvarno nemam običaj da se prepucavam ,ali ovaj virus od čoveka se širi i i po drugim podforumima i nameće svoj ideje i pri tom je ismejan.Kakva teorija zavere.... :lol
Kapernaum barem ima neke argumente možda se ne slažem sa tim,ali barem zna da se suprostavi na pristojan način i pri tom ne vređa nikoga,jednostavno brani ono u šta veruje.

Kapernaum:
Za Crow po treći put:

Pošto Novi zavet predstavlja Boga "Trojstvo" (tri osobe ali jedan Bog - kao
"troosobno biće"), onda je u 1. Moj. 26 i 3:22 "mi" i "nas"
predstavlja razgovor unutar Božjeg Trojstva. Bog Otac "razgovara" sa Bogom
Sinom ili Bogom Svetim Duhom. Stari zavet tako jasno daje nagoveštaje
božanske "množine" a Novi zavet objašnjava ovu "množinu".

Mat. 22:42. Govoreći: Šta mislite za Hrista, čiji je sin? Rekoše Mu: Davidov.
Mat. 22:43. Reče im: Kako dakle David Njega duhom naziva Gospodom govoreći:
Mat. 22:44 Reče Gospod Gospodu mojem. Sedi meni s desne strane dok ne položim neprijatelje tvoje pred noge tvoje.
Mat. 22:45. Kad dakle David naziva Njega Gospodom, kako mu je sin?

Psalam 110:1 Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje Tvoje za podnožje nogama Tvojim.

Car David. vladao (1010-970 pre Hrista)

Isa. 40:3 Glas je nekoga koji viče: Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem. - Mat. 3:1-2 U ono pak doba dođe Jovan krstitelj, i učaše u pustinji judejskoj. I govoraše: Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko.

5. Moj. 18:15 Proroka isred tebe, između braće tvoje, kao što sam ja, podignuće ti Gospod Bog tvoj; njega slušajte. - Jn. 6:14 A ljudi videvši čudo koje učini Isus govorahu: Ovo je zaista onaj prorok koji treba da dođe na svet.

Psalam. 41:9 I čovek mira mog, u kog se uzdah, koji jeđaše hleb moj, podiže na me petu. - Mk. 14:10 I Juda Iskariotski, jedan od dvanaestorice ode ka glavarima svešteničkim da im Ga izda.

Psalam. 22:16 Opkoliše me psi mnogi; četa zlikovaca ide oko mene, probodoše ruke moje i noge moje. - Jn. 20:27 Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran.

Amos. 8:9 I u onaj dan, govori Gospod Gospod, učiniću da sunce zađe u podne, i pomračiću zemlju za belog dana. - Mat. 27:45 A od šestog sata bi tama po svoj zemlji do sata devetog.

Psalam. 34:20 Čuva Gospod sve kosti njegove, ni jedna se od njih neće slomiti. - Jn. 19:33 A došavši na Isusa, kad Ga videše da je već umro, ne prebiše Mu noge.

evo opet...
pitash "poshto kruske?"
on tebi kaze "u mexiku pada kisha"
i dao ti je odgovor. :roll:

da se ponavljam i ispravljam ovo tvoje vrdanje, necu.
a veze s razgovorom nema...

da zakljuchim besmislenu raspravu s neukim dogmatama:

POZIVANJE NA BIBLIJU KAO ISTORISKI DOKAZ JE ISTO KAO POZIVATI SE NA CIKLUS PESAMA KRALJEVICA MARKA KAO ISTORIJSKI DOKAZ. s tim shto su vila ravijojla i konj koji pricha i pije vino bar 1000000 puta verovatniji od novog zaveta. 8)

@Angelico-Payne

prvo: Nikoga ja ništa ne nagovaram. Zna se ko na ovom forumu spada u «uglednije» cyber misionare. Pogledaj eto npr. kako Te samo karakterišu u jednom od gornjih postova na ovoj strani.

drugo: Ja nisam otpao. Onaj koji nije pripadao ne može otpasti.

treće: Ono «poznato je» namijenjeno je bilo onima koji su se susreli sa bilo kakvim udžbenikom iz opšte sociologije. Mislim da je vrijeme i za Tvoj «susret» sa jednim takvim djelom. Da se ne bi previše zamarao evo pokušaj sa nečim konkretnim – Žozef Lalu «Uvod u sociologiju religije».

četvrto: Ti si prvi koji je povezao Platona sa CIA ... stvarno si velemajstor. Mihajlo i BL su za Tebe mala djeca.
A kada bi samo znao koliko Tvoja Crkva duguje tom istom Platonu

crow:
da se ponavljam i ispravljam ovo tvoje vrdanje, necu.
a veze s razgovorom nema...
Josip Flavije, dobro poznati jevrejski istoričar iz prvog veka govori o životu i smrti Isusa Hrista, i o tome kako je On tvrdio da je Mesija (Božji Pomazanik) čineći pri tom velika dela.
Jozefus takodje poznati jevrejski istoričar - Ratovi Jevreja i Drevni dani Jevreja,
Kao već ranije spomenuti Euzebije, Tacit (koji ovde neki ne priznaju njiovu profesiju),
Kliment, Hegezepus, Origen i još mnogi drugi gde spominju Isusa Hrista.
p.s. nisi ti toliko načitan kao što sam mislio :!:

crow:
POZIVANJE NA BIBLIJU KAO ISTORISKI DOKAZ JE ISTO KAO POZIVATI SE NA CIKLUS PESAMA KRALJEVICA MARKA KAO ISTORIJSKI DOKAZ. s tim shto su vila ravijojla i konj koji pricha i pije vino bar 1000000 puta verovatniji od novog zaveta. 8)
Pa koliko sam video i ti se pozivaš na Bibliju, a što se tiče Marka Kraljevića pa šta s njim.
Marko ( Kraljević) Mrnjavčević, srpski vladar i vitez. Rodjen 1335, poginuo u Vlaškoj 1395
Evo šta je istorija zabeležila o Marku. Da je bio sin kralja Vukašina, pa kad mu je otac poginuo 1371 g. na reci Marici, postao je kralj u Prilepu. Nije bio samostalan, već zavisan od Turaka, morao je da im plaća danak i učestvuje na njihovoj strani u borbama. Tako je i poginuo - u bici na Rovinama, vodjenoj protiv vlaškog vojvode Jovana Mirče.
I šta sad po tebi je Biblija kao pesme o Marku Kraljeviću :?:
Evo ti činjenice koje bio MK.
A gde su tvoje činjenice da Isus nije BOG

:D a josif flavije,
chuveni hriscanski fanatik
je relevantan izvor...

da vidimo shta chuveni srBski istorichar

Pobunjenik Forumski kaze o Isusu

Pobunjenik:
Христос се роди!

Није ми намера да дискутујемо о религиозним питањима, већ о историјским подацима који су забележени у Јеванђељима, а везани су за Исусов живот.

Исус Христос је заиста постојао, дакле можемо говорити о њему као о историјској личности. Доказе о његовом постојању налазимо не само у Јеванђељима, већ и код јеврејског историчара из првог века, Јосифа Флавија, као и код неколико утицајних Римљана. Али овде бих се позабавио оним што је забележено у Новом Завету, тачније у Јеванђељима.

С неба па у ребра, Исус се НИЈЕ родио 25-ог децембра, односно 7-ог јануара прве године нове ере. Нигде у Јеванђељима не пише тачан датум његовог рођења, али ако знамо да је Ирод Велики умро четврте године ПРЕ нове ере, а у Јеванђељима пише како је он организовао покољ јеврејске деце када је чуо да је Исус рођен, онда нам је јасно да се није Исус родио прве године н.е. јер није могао Ирод да организује покољ прве године н.е. ако је умро четврте године п.н.е.

Такође, та прича о покољу није тачна. Ниједан историјски извор не садржи податак да је таквог покоља било. Јосиф Флавије, који је био Иродов противник, сигурно не би пропустио прилику да опише такав Иродов злочин, да га је заиста било.

Када читате Јеванђеља, онда видите неколико нелогичности у вези са Исусовим рођењем. Наиме, код Матеја читамо како је Јосиф са Маријом побегао у Египат, да би сачувао Исуса од покоља, док код Луке пише да је у Витлејем отишао због пописа. Нигде другде није забележено да се попис одржао баш у то време, а рекли смо да прича о покољу није тачна.
Исус ЈЕСТЕ рођен у Витлејему, али не у граду Витлејему, већ у КУЋИ која се звала «Витлејем», а припадала је једној секти по имену «терапеути», са којима је, иначе, Јосиф био веома близак. Рођен је у марту месецу седме године пре нове ере, а прве године нове ере је рођен његов брат Јаков, али о томе следећи пут.

Када читате о бекству Јосифа, Марије и Исуса у Египат, немојте то буквално да схватате. Они се јесу склонили у Египат, али опет у КУЋУ терапеута, која се звала «Египат», а не у физичку земљу Египат – удаљену неколико стотина километара.

Три мудраца са Истока, која су дошла да се поклоне малом Исусу су припадници још једне секте, која се звала «маги», или «магови». Када кажем «секте», под тиме не подразумевам само верску, већ и политичку организацију. У то време их је било неколико: фарисеји, садукеји, есени и у оквиру есена је било мноштво фракција, међу којима су били магови и терапеути.

У Јеванђељима пише како је Исуса родила девица. Марија ЈЕСТЕ била девица, али не у буквалном смислу. «Девица» је ТИТУЛА коју су носиле све удате жене у есенској заједници, чији је Јосиф, а касније и Исус био припадник. Такође је постојала и титула «сестра», као и «удовица». Удовица је свака жена која напуни шездесету годину, без обзира на то да ли јој је муж жив или не. Има још једна интересантна титула, а то је «анђео». Анђео је свештеник, па када читате да је анђео јавио Јосифу да се склони у Египат, онда знајте да му је свештеник из секте терапеута сугерисао да се привремено склони у њихову кућу, како га се не би дочепао Ирод Велики, који је желео будућег Месију да одгаја у својим редовима.

Толико за сада. Следећи пут ћу писати о томе где је Исус био у периоду од своје дванаесте до тридесете године, као и о још неким појединости везаним за његов живот.
...

ristob:
Baš ta Biblija me posebno interesuje. Zašto? Zato što ono boldovano bukvalno dokazuje tačnost Biblije! Naime, čovjek je već napravio kompjutere koji prihvataju govorne komande, dakle izvršaju reči koje im čovek izgovara. Ako to može čovek zašto to ne može Bog?

Nisi me razumeo.Koja od te dve Biblije je "prava" ? Ili, koji je prevod tačniji? To sam pitala.Ako kažu ljudi da Biblija počinje rečima "I na početku bi reč.." šta je ovo što ja imam?

Angelico-Payne:
Nažalost, ni Pravoslavna Crkva nije bezgrešna, pogotovu kod Srba. Oni kao da su malo pomiješali naciju i religiju. O tome moraju dobro povesti računa. Pravoslavna Crkva se najdoslednije držala Biblije ali, govoriti da je bezgrešna - previše je. I pravoslavna Crkva robuje dogmi. Mnoge dogme je morala da odbaci, jer su se pokazale vremenom kao netačne, a i sada ima sijaset dogmi koje, mimo Biblije, hoće da dokaže. Bez obzira na poviku od Pravoslavaca Katolicima, Katolici se doslednije drže religije nego Pravoslavci, uprkos činjenici da se Katolička Crkva udaljila od Biblije mnogo više nego Pravoslavna. Sve hrišćanske Crkve, jednog dana, će postati jedna Hristova Crkva. Hrišćani ne treba da se svađaju. Svi su braća i sestre.
Ovo drugo, što se tiče CIA i prstiju velikih sila... Svjedoci smo da su se, prije raspada EX YU, po našim prostorima, odjednom kao pečurke poslije kiše, namnožile svakojake sekte. One su samo, čini se, pripremile ratini teren. E, sada, da li su velike sile stvarno radile za naše dobro ("ne laje kuca...") pa su nas oslobodile od ... nas samih, ili li su samo gledali svoje interese, neću da komentarišem.

Kapernaum:
E Vrano ako si ti pozivaš na Pobunjenika onda stvarno.....
NO COMMENT
bash tako
ako se pozivash na josifa flavija...
mislim stvarno! mozesh onda i na rebela i na seretica, slobodno

@akheaton
braticu
ti studirash istoriju
aj mi nadji neke letopise iz doba julijana apostata.
ono kad je spalio moshti onog koga jevreji smatraju bogom.
ja moje izgubio :(

Bi2:
Nemam pojma šta je to.. :???:
ENGLESKI PREVOD
U početku Bog stvori nebu i zemlju. - Stari Zavet (Daničić)

Joв 1:1 У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч.
Joв 1:2 Она бјеше у почетку у Бога.
Joв 1:3 Све је кроз њу постало, и без ње ништа није постало што је постало.
Joв 1:4 У њој бјеше живот, и живот бјеше видјело људима (Karadžić)

Jov 1:1 U početku je postojao On koji bijaše Riječ. On je bio s Bogom i bio je Bog.
Jov 1:2 U početku je bio kod Boga.
Jov 1:3Stvorio je sve što postoji. Ne postoji ništa što nije On stvorio.
Jov 1:4U njemu bijaše Život i taj je Život svjetlo ljudima. (Hrvatski prevod)

Pažljivo pročitaj postove što je Ristob napisao, dobro je to objasnio.

crow:
bash tako
ako se pozivash na josifa flavija...
mislim stvarno! mozesh onda i na rebela i na seretica, slobodno

@akheaton
braticu
ti studirash istoriju
aj mi nadji neke letopise iz doba julijana apostata.
ono kad je spalio moshti onog koga jevreji smatraju bogom.
ja moje izgubio :(
U početku sam te smatrao da si relevantan za ovu temu, ali posle ovog posta...

Pobunjenik:
Такође, та прича о покољу није тачна. Ниједан историјски извор не садржи податак да је таквог покоља било. Јосиф Флавије, који је био Иродов противник, сигурно не би пропустио прилику да опише такав Иродов злочин, да га је заиста било.
Što se tiče ovog pasusa, pošto bi danas takav događaj verovatno brzo bio objavljen preko štampanih i elektronskih medija. Ako ste pratili vesti npr. 1997 i 1998 godine mogli ste da čujete i vidite muslimanske ekstremiste koji stalno vrše napade i ubijaju doslovno celokupna sela, uključujući i žene i decu u Alžiru. Celom svetu je skrenuta pažnja na to.
Ali mora se postaviti u situaciju prvog veka n.e. i da se ima nekoliko stvari na umu.
Prvo, Vitlejem nije bio veći od Nazareta, pa onda zaključite koliko bi beba te starosti bilo u selu od 500 ili 600 ljudi. Nekoliko.
Drugo, Irod je bio krvožedni car: ubio je članove sopstvene porodice, pogubio je veliki broj ljudi za kaoje je smatrao da mogu da mu se suprostave. Tako da činjenica da je ubio nekoliko beba u Vitlejemu neće skrenuti pažnju ljudi u rimskom svetu.
Treće nije bilo televizije , radija ili novina. Bilo bi potrebno puno vremena da se novost raširi, naročito iz tako malog sela daleko u brdima, a istoričari su imali daleko veće priče o kojim bi pisali.
U to vreme i nije bila neka priča, ludak koji je ubijao svakog koji je izgledao kao potencijalna pretnja po njega – to je bila obična stvar za Iroda. Kasnije, naravno kako se hrišćanstvo razvijalo, taj događaj je postao značajniji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back