ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Goddess of the far east:
Slažem se sa tobom čak mi se i čini da ima taj neki zavodnički pogled,dok je na drugoj slici pogled smeran.

Pa to vidi svako ko oči ima..i ko hoće da vidi. Pogledaj prvo, slikao je andjela u crvenoj haljini!! Na drugoj slici taj andjeo je u totalu primereniji, čak i haljina je druge, pristojnije boje.
Taj andjeo uopšte ne gleda ni u jedan od likova! Gleda negde dole desno, sa pravim ženskim, zavodničkim pogledom. Leonardo, kurvaa stara, oborio joj je kapke ali je njen pogled ipak dao taj zavodnički izraz celom njenom licu. I to andjeo ? Ajde, molim te. A pogledaj kakvu joj je mušku ruku nakalemio, čovek koji je radio tone studija o ljudskoj ruci...

I sad ja treba da poverujem u tekst iz one knjige, gde je izmišljen kao razlog- cena slike?
Nije, brate mili. Nego u to vreme se Evropa klala, Fransoa I i Hugenoti se klali sa Papom, pa je Fransoa I pozvao Leonarda kod sebe sa sve slikom, da zezne papu i na taj način. Leonardo je i umro kod njega.Da li nam to govori da nije smeo da se vrati u Milano il firencu? Meni, da. Da je slika ostala u Milanu, misliš da bi je mi danas analizirali? Cvrc...spalili bi je na lomači.

ristob:
Biblija se ne tumači bukvalno ali će se, kad se steknu određena znanja, i bukvalno dokazati.

Izvini, al ova alapača mora opet da se nakači na tebe. .. :lol:
A ti si pre tih stečenih odredjenih znanja, nju već bukvalno shvatio i dokazao?
Pri tom si zaboravio na činjenicu da ćeš ti još živeti i ko zna šta sve još u životu doživeti, što će možda pobiti to sadašnje tvoje shvatanje Biblije?

Zato sto je Tesla, po mom misljenju, najveci UM koji je do sada rodjen (nevezano za to sto je Srbin)! On je prakticno doprineo celom svetu i pokrenuo jos jednu industrijsku revoluciju koja jos uvek traje!

Tesla je van vremena i prostora! Tesla je bio naucnik a Leonardo umetnik. Izmedju ta dva postoji velika razlika. Umetnika uvek neko moze da osporava, ali naucnika tesko.

Goddess of the far east:
To nije bila poenta mog posta...Nego zahvaljujući velikim ljudima uključujem tu i Teslu,pa bili oni naučnici ili umetnici čovečanstvo napredovalo bez upliva neke više sile.

Hmmm, pa nije li svima nama data slobodna volja da cinimo sto god zelimo? Zasto visa sila treba da upliva u otkrivanje onog sto je sama stvorila? Na ljudima je da napreduju koliko god mogu. Jedino sto se od nas "trazi" je da pruzimo ljubav i da postupamo po zakonima koji, nadam se, nikome od nas nisu strani! (za mene su ti zakoni 10 Bozijih zapovesti)

Goddess of the far east:
Nemam ništa protiv 10 božjih zapovesti,ali nisu prilagođene vremenu u kome živimo.Današnji čovek je mnogo složeniji.Niko nama ništa ne daje sami biramo,a druga je stvar što smo sputani društvenim normama,pravilima,etc.I da još nešto drago mi je što pišeš u prvom licu množine.

Hm, hm ... nisu prilagodjeni coveku ili covek njima? Mislim da je ovo drugo u pitanju jer kontam da bi ovaj svet bio mnogo lepse mesto da se postuje bar jedna Bozija zapovest - recimo "ne svedoci lazno na bliznjega svojega". Rece mi jedna drugarica da bi onda ovaj svet bio dosadan ali ne tezi li svako ljudsko bice nekoj pravdi i istini? Ne tezimo li svi nekoj harmoniji koja nam svima "svira" u srcu i umu?

Ovako, imamo svet koji je neravnopravan, koji gazi, koji ubija i koji, pre svega, unistava sebe! Svet kakav danas postoji jednostavno ne moze da egzistira, ni prirodno, ni fizicki, ni duhovno ni naucno, a sve pocinje od coveka tj. od njegovog ophodjenja prema drugim zivim bicima i planeti Zemlji!

Danasnji covek nije nista slozeniji ili prostiji od nekadasnjeg coveka. Ne, danasnji covek je generalno samo pohlepniji, koristoljubljiviji i sebicniji! Ima li takav covek buducnost? Ima li takvo drustvo buducnost? Ne bih rekao.

Wilkołak:
Hm, hm ... nisu prilagodjeni coveku ili covek njima? Mislim da je ovo drugo u pitanju jer kontam da bi ovaj svet bio mnogo lepse mesto da se postuje bar jedna Bozija zapovest - recimo "ne svedoci lazno na bliznjega svojega". Rece mi jedna drugarica da bi onda ovaj svet bio dosadan ali ne tezi li svako ljudsko bice nekoj pravdi i istini? Ne tezimo li svi nekoj harmoniji koja nam svima "svira" u srcu i umu?

Ovako, imamo svet koji je neravnopravan, koji gazi, koji ubija i koji, pre svega, unistava sebe! Svet kakav danas postoji jednostavno ne moze da egzistira, ni prirodno, ni fizicki, ni duhovno ni naucno, a sve pocinje od coveka tj. od njegovog ophodjenja prema drugim zivim bicima i planeti Zemlji!

Danasnji covek nije nista slozeniji ili prostiji od nekadasnjeg coveka. Ne, danasnji covek je generalno samo pohlepniji, koristoljubljiviji i sebicniji! Ima li takav covek buducnost? Ima li takvo drustvo buducnost? Ne bih rekao.

Sa ovim što je boldovano se slažem.Ne mislim da svaki čovek teži harmoniji.Svako od nas nosi nešto destruktivno u sebi i pitanje je kada će se to ispoljiti.Pohlepe,koristoljubja i sebičnosti je bilo i biće dok god postoji ljudska vrsta.Ne znam da li takvo društvo ima budućnost,ali neke činjenice govore da ona nije baš sjajna.

Wilkołak:
Zato sto je Tesla, po mom misljenju, najveci UM koji je do sada rodjen (nevezano za to sto je Srbin)! On je prakticno doprineo celom svetu i pokrenuo jos jednu industrijsku revoluciju koja jos uvek traje!

Tesla je van vremena i prostora! Tesla je bio naucnik a Leonardo umetnik. Izmedju ta dva postoji velika razlika. Umetnika uvek neko moze da osporava, ali naucnika tesko.

leonardo je bio, za svoje vreme, mozda i veci nauchnik od tesle.
al... to su bila nezgodna vremena....

Kapernaum:
"Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će
biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele
zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji." (1. Moj. 1:26)

"I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro
šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i
okusi, te do veka živi." (1. Moj. 3:22)

Ovo su samo dva navoda iz Svetog pisma gde kada se govori o Bogu ili kada se
Bog obraća još nekome, onda se koristi množina. Kao nekome sebi ravnom.
Dalje, veoma je zanimljivo da hebrejska reč "Elohim", koja je jedna osnovnih
reči za Boga u Starom zavetu (pojavljuje se preko 2.500 puta) jeste u
množini.

Da li ovo znači da postoji više Bogova? Kome se to još Bog obraća kada
govori?

Kao prvo, ideju o "više Bogova" možemo odmah da isključimo jer je ona
kontradiktorna Svetom pismu, jer ono jasno govori da "Bog je jedan" i da
oduvek postoji samo jedan Bog (5. Moj. 4:35, 6:4; Isa. 44:6, 43:10).

Kao odgovor na drugo pitanje, nameću nam se sledeće mogućnosti: Kada Bog
kaže "mi" ili "nas", da se obraća nebeskoj vojsci - anđelima. Međutim, ovo
najverovatnije nije ispravno tumačenje, jer Pismo jasno uči da anđeli nisu
ravni Bogu, tj. "nemaju njegovo sliku", "nisu poput Njega" (1. Moj. 1:26).
Takav opis je dat samo za čoveka.

Pošto Novi zavet predstavlja Boga "Trojstvo" (tri osobe ali jedan Bog - kao
"troosobno biće"), onda najverovatnije da u 1. Moj. 26 i 3:22 "mi" i "nas"
predstavlja razgovor unutar Božjeg Trojstva. Bog Otac "razgovara" sa Bogom
Sinom ili Bogom Svetim Duhom. Stari zavet tako jasno daje nagoveštaje
božanske "množine" a Novi zavet objašnjava ovu "množinu", koju su teolozi
nazvali "Trojstvo".

aaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuukakvo sektashenje :D

kako se bog otac obraca sinu ili duhu???
pa u raju su, josh nije nasho za shodno da preko svetog duha pravi sina. to je bilo milenijumima kasnije.

i nisi citirao P 3:5 ;)

i nisi objasnio prvu zapovest.

i dokle ce da se vadite na "greshke u prevodu" ;)

ajde redom... jedno po jedno 8)

p.s. reshenje je vishe nego jednostavno 8)
objasnicu ti jednog dana...
najdireknije se vidi iz 3:22

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back