ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro, sta kazete, jel da pisem opet kako je ovu sliku naslikao Leonardo po narudzbini za crkvu i da su na njoj likovi Bogorodice, sv. Jovana, Isusa Hrista i andjela? E, da, i da se zbog necega investitoru radova ova slika nije dopala pa je od njegovog prijatelja narucio drugu, primereniju za crkvu.Ili ste sve to zapamtili... :roll:

"Braća De Predis su od Bratstva Bogorodičinog začeća dobili vrlo zanimljivu ponudu za crkvu Svetog Franje: da prouče plan za izradu velikog oltara čiji bi centralni deo predstavljao Bogorodicu s Isusom i Jovanom Krstiteljem kao decom, izmedju dve slike s prorocima. Smislili su da nekom majstoru, to jest, Leonardu, povere izradu ove značajne centralne slike."
"Slika je nadmašila sva očekivanja. Do tada se u Milanu ništa slično nije videlo"
"Ogrnuta širokim plavim ogrtačem, Bogorodica desnom rukom nežno grli malog Jovana; on je kolenima i okrenut Hristu koji sedi na zemlji. Isus gleda u Jovana podigavši desnu ruku u simboličkom pokretu, dok mu Bogorodica drži ruku nad glavom. Andjeo, koji sedi na desnoj strani, gleda mimo njih, i na taj način je u savršenom skladu s posmatračem. Bogorodica pogledom obuhvata oba deteta i zajedno sa njima čini trougao. U dubini se vide nestvarni, fantastični oblici stena, a u dnu voda koja teče. Napred, u prvom planu je trava prošarana cvećem, kao na obali reke."
"Ovo remek-delo, ko kome je govorio ceo Milano, postoji u dve verzije, obe autentične; jedna se nalazi u Luvru, druga u Nacionalnoj galeriji u Londonu."
"Evo zbog čega: posle sklapanja ugovora 1483.g. Leonardo i Ambrodjo De Predis su ponovo tražili od Bratstva-pošto su već bili započeli posao i bolje odmerili teškoće koje ih očekuju-dodatnu sumu koja je trebalo da bude utvrdjena i isplaćena prilikom predaje dela. Kada je slika završena, Bratstvo je poslalo svoje tručnjake da je procene i odrede njenu vrednost: bila je procenjena na 25 dukatra.Leonardo je bez reči otvorio vrata i pokretom ruke pozvao sudije da izadju.-Slika ostaje ovde- rekao je Ambrodju De Predisu- i za manje od 100 dukata je neće dobiti."
"Na završetku ovog beskonačnog spora koji je trajao preko deset godina, i u kome je Lodoviko Moro nekoliko puta uzalud bio pozivan da donese konačnu odluku, Ambrodjo De Predis se ponudio da KOPIRA Leonardovu sliku: i verovatno je, čak i sigurno, da je Leonardo, znajući vrednost svog dela, dosta pomogao De Predisu. Prva, Leonardova, verzija je ona koja se sada nalazi u Luvru, i na kojoj andjeo pokazuje prstom na malog Jovana. Druga je ostala u Milanu do prvih godina osamnaestog veka a sada se nalazi u Londonu."

Obe verzije slike:

L-Marys.jpg

Ovo je superrrrrrrrrrrr !!! Bravo, druze..

E, da. Prva je njegova- original, a ova druga je čika Ambrodja di Predisa a Lionardo mu je pomagao.
Pa, pogledajte samo likove..Na njegovoj sve deluje kao majka i deca na izletu sa nekom mladjom sestrom. a, na onoj drugoj su to vec svetitelji, božanska bića, ćak i andjeo ( moja "vrca" ) ima -krila !
Ovu prvu je otkupio francuski kralj, najverovatnije Fransoa I kod koga Leonardo i živeo sve do svoje smrti.

Tema nece zamreti ili kako si se vec izrazila.
I ne mojte sebi pridavati toliki znacaj,ako je neko u 2 sata sisao sa interneta to moze da znaci da ima i neku drugu obavezu a ne samo prepucavanje koje uglavnom ostane ogluseno.
A kakva je direktna veza ovog remek dela sa temom?Izmedju ostalog,Leonardo je imao drugaciji pristup umetnosti i slikarstvu,kao i nauci,i to ga i izdvaja od njegovih savremenika.Zna se da je u svemu trazio sta je ispod,da je cesto posecivao mrtvacnice,secirao,i u svakom vidu pokusavao da nadje odgovore koji su mu bili potrebni,kako iz anatomije tako i u raznim poljima nauke(biologiji,tehnici...).Tako se interesovao i za zakone i elemente slikarstva(kompozicija,boja,oblik,linija...).Zna se da su iz tog razloga mnoga njegova dela i ostala ne dovrsena.On jae na pocetku rada imao ideju i zadatak sta na njemu treba da otkrije,istrazi i dokaze,i kada bi u tome uspeo ne bi ni radio dalje.Konkretno na ovoj slici,on je uspeo da gestom izrazi ono sto je do tad izrazavano simbolima koji likovi nose.Mada je devicanstvo Bogorodice veoma jasno ali ne nametljivo otkriveno velikom tamnom povrsinom na njenoj draperiji koja pokriva moge,sa kojom je samo vest slikar poput njega smeo da se igra.Ako uzmemo u obzir ranija dela na tu temu videcemo da niko nema oreol.To je bio jedan od razloga koji je smetao naruciocima,a on nije zeleo da narusi svoj ideal koji je otkrio.Zato ako ga uporedite sa kasnijim delom na istu temu videcete bas ove razlike.Tamo nedostaje gest,vraceni su simboli i oreoli.A sto se tice novca,On zaista nije oskudevao,znao je koliko vredi i mogao je za svoja dela da trazi i milione,to mu niko nije mogao zameriti.Moze mu se.
A ovde mozemo pricati i o obrazu Hrista kao pod temi,to bi imalo logike.
Ne znam u cemu je tacno poenta da se na ovoj temi raspravlja o slikarstvu,srpstvu i ostalim podgrupama kad su o tome vec nacete posebne teme.
Ako se vratimo tamo gde smo stali,stizemo do stvaranja sveta.
Kao sto sam vec rekla Biblija nije roman i ne mozemo iz nje vaditi citate na pola recenice,van konteksta.I tumaciti ne mozemo bez predznanja.
Tekst je poduzi pa cu ga drugom prilikom prekucati,a verujem da ste svi u prilici da i sami dodjete do Biblije i procitate taj odlomak,pa cemo onda nastaviti o tome.
A stvarno mi nije jasno o kojim to cinjenicama neki pricaju,i na koje su pitanje ostali bez odgovora.
Trudim se da odgovorim akone na sva,onda bar na meni postavljana pitanja.
A crow jw tacno odgovorio na moje pitanje(prvi put da je uopste odgovorio),i cestitam.
Mislila sam bas na pojavu pisma,ali nisam rekla Svetog Pisma,nego svakog pisanog traga.Na osnovu raznih pisanih tragova,dolazi se do predpostavki i njihovom proverom dolazi se do cinjenica.Pa posto se moze poci od svakog pisanog dokumenta,moze se poci i od Sv.Pisma.Zato se i njegova verodostojnost proverava.
To ima ko vec vekovima radi za nas,a i mi smo pozvani da se uveravamo u Njegovu istinitost.
Ako malo bolje pogledas,videces da se istorijske i Bibnlijske cinjenice poklapaju.Dogadjaji koje opisuje i Stari i Novi zavet imaju svoje opravdanje i mesto u istoriji.Ni Hriscani ne uzimaju kao jedini istorijski izvor Sv.Pismo,vec kao jedan od,a za svoju veru uzimaju u obzir kako Sv.Pismo tako i pouke Sv.Otaca.Tako hriscanstvo nije staticna filozofska i religiozna misao i iskustvo,vec se bogati daljim iskustvima kroz zivote i istoriju.
Znaci,hriscanstvo nije hermeticki zatvorena celina,ona otvara vrata mnogim iskustvima pa i tvom,i svacijem,ali pod uslovom da je srce iskreno i otvoreno da primi odgovore.Zato hriscanstvo proucava i druge religije,i u razlikama nalazi identitet.
Zato je svakom dobrom hriscaninu poznata i jevrejska,i muslimansma i indijska,samanska i druge filozofije.One cesto imaju i zajednickih tacaka.
Vede jesu istorijski dokaz za Induse i budiste.Ovde niko ne porice njihova postojanja i verodostojnost,tj.oreginalnost.
Bilo bi lepo da kada iznosite cinjenice koristite oreginale,a ne prepeve.
I zato mislim da je kapernaum zasluzio da mu barem zapamtite ime.On je jedini iscrpan,tacan i najargumentovanijeg stava od svih nas.

crow:
greshish...
meni smor u zadnje vreme...
a i na poslu me nezrviraju...
8) pa mi raspravljanje bash godi.

na karmu loshe utichu losha dela.
recimo ovaj kopernikus...
on upropashcava svoju laganjem, izvrtanjem, vadjenjem iz kontexta...
moja karma uziva 8)
Ako baš želiš da uživaš:

Jednog je dana srela vrana
Orla na nekoj santi leda.
Šacnula ga je sa svih strana,
Pa reče prva, preko reda:

Znaš, ti si or'o, ja sam vrana,
Smatra se skoro da si car.
K'o Standard Oil si sav bez mana
Što ne predjemo onda na stvar?

Ja sam ti vrana bez gavrana,
Zasto da zalud gubimo vreme,
Samo ćurana veže zabrana,
Nema dileme za boeme!

I kao ženska i kao ženka,
Mnogim se čarima mogu da dičim,
Nisam ti neka meka femka,
Garantujem ti - necu da cičim.

Ako te usrećim malim muškarcem -
Polovnim orlom, tim bolje za nas;
Jednom sam rodila dete s komarcem,
Smejem se zato i dan - danas!

Skinuvši krunu, orao reče
Posto je izgubio svaku nadu:
Od tebe nema gadure veće -
Ali si jedina ptica u gradu.

Kapernaum:
Ako baš želiš da uživaš:

Jednog je dana srela vrana
Orla na nekoj santi leda.
Šacnula ga je sa svih strana,
Pa reče prva, preko reda:

Znaš, ti si or'o, ja sam vrana,
Smatra se skoro da si car.
K'o Standard Oil si sav bez mana
Što ne predjemo onda na stvar?

Ja sam ti vrana bez gavrana,
Zasto da zalud gubimo vreme,
Samo ćurana veže zabrana,
Nema dileme za boeme!

I kao ženska i kao ženka,
Mnogim se čarima mogu da dičim,
Nisam ti neka meka femka,
Garantujem ti - necu da cičim.

Ako te usrećim malim muškarcem -
Polovnim orlom, tim bolje za nas;
Jednom sam rodila dete s komarcem,
Smejem se zato i dan - danas!

Skinuvši krunu, orao reče
Posto je izgubio svaku nadu:
Od tebe nema gadure veće -
Ali si jedina ptica u gradu.
Ja sam zaista mislila da si ti ozbiljan čovek...

Jelena-84:
A crow jw tacno odgovorio na moje pitanje(prvi put da je uopste odgovorio),i cestitam.
Mislila sam bas na pojavu pisma,ali nisam rekla Svetog Pisma,nego svakog pisanog traga.Na osnovu raznih pisanih tragova,dolazi se do predpostavki i njihovom proverom dolazi se do cinjenica.Pa posto se moze poci od svakog pisanog dokumenta,moze se poci i od Sv.Pisma.Zato se i njegova verodostojnost proverava.
To ima ko vec vekovima radi za nas,a i mi smo pozvani da se uveravamo u Njegovu istinitost.
Ako malo bolje pogledas,videces da se istorijske i Bibnlijske cinjenice poklapaju.Dogadjaji koje opisuje i Stari i Novi zavet imaju svoje opravdanje i mesto u istoriji.Ni Hriscani ne uzimaju kao jedini istorijski izvor Sv.Pismo,vec kao jedan od,a za svoju veru uzimaju u obzir kako Sv.Pismo tako i pouke Sv.Otaca.Tako hriscanstvo nije staticna filozofska i religiozna misao i iskustvo,vec se bogati daljim iskustvima kroz zivote i istoriju.
Znaci,hriscanstvo nije hermeticki zatvorena celina,ona otvara vrata mnogim iskustvima pa i tvom,i svacijem,ali pod uslovom da je srce iskreno i otvoreno da primi odgovore.Zato hriscanstvo proucava i druge religije,i u razlikama nalazi identitet.
Zato je svakom dobrom hriscaninu poznata i jevrejska,i muslimansma i indijska,samanska i druge filozofije.One cesto imaju i zajednickih tacaka.
Vede jesu istorijski dokaz za Induse i budiste.Ovde niko ne porice njihova postojanja i verodostojnost,tj.oreginalnost.
Bilo bi lepo da kada iznosite cinjenice koristite oreginale,a ne prepeve.
I zato mislim da je kapernaum zasluzio da mu barem zapamtite ime.On je jedini iscrpan,tacan i najargumentovanijeg stava od svih nas.

Jelena nema potrebe više da ih ubedjuješ, ateisti, panteisti, gnostici, agnostici, reinkarnatori, denbraunovci ili već kako sebe nazivaju, a ja mislim da i oni ne znaju šta su. Vredjali su nas, mi smo im okrenuli drugi obraz, ali na njihovu žalost nemamo treći. Jednostavno ih treba ignosrisati, a mi (nadam se da smo istomišljenici) nastavimo da se dopunjujemo i razmenjujemo naše stavove na ozbiljnijem nivou.
Pozdrav...

Kapernaum
Prihvatam tvoj poziv.Ako ti vise odgovara moze i na pp.Mene kolje sto sam tvrdoglava pa mi ovi diraju u karakter :)
Al znas sta je jos gore?
Ja ih zavoleh stvarno!Tako su mi dragi da ne mogu da verujem.
Treba im i hleba i vode,ja reko da probamo da im pomognemo al nece oni to.Pa da ne silimo.
Znaci pp?

Akhenaton:
Jelena84:
Potvrdjeno kroz istorijske izvore,od praistorije do sada,pomine se stvaranje sveta na razlicitim njenim krajevima,sa istim pocetkom.
Mozes li onda da mi objasnis zasto u svakom Jevrejskom pisanom istorijskom izvoru stoji da je bog stvorio adama 3761. g. p.n.e, a u svakom Vizantijskom izvoru stoiji da je to bilo 5508. godine p.ne.

Ajd da vidimo tvoje objasnjenje, posto tvrdis da svi istorijski izvori isto kazu?

Jelena84:

Zaista? Pa gde se dede odgovor na ovo moje pitanje? Klasicna kuliraza kad se ne zna odgovor.

Nemam ga u rukavu.Ako ti je toliko bitno poslacu ti kad nadjem.Ne zelim da lupetam kao neki.
Kada nadjem odgovor pusticu ti ga verovatno na pp.Nisam sigurna da ce se ovde uopste raspravljati o istoj temi za koji sat vec.
Nisam rekla da sve znam.I kad nemam odgovor ja to priznam prvo sebi pa ga nda potrazim u vise izvora.

Jelena-84:
Nemam ga u rukavu.Ako ti je toliko bitno poslacu ti kad nadjem.Ne zelim da lupetam kao neki.
Kada nadjem odgovor pusticu ti ga verovatno na pp.Nisam sigurna da ce se ovde uopste raspravljati o istoj temi za koji sat vec.
Nisam rekla da sve znam.I kad nemam odgovor ja to priznam prvo sebi pa ga nda potrazim u vise izvora.

E onda nemoj da se provaljujes i lupetas da je u istorijskim izvorima potvrdjena biblijska godina stvaranja sveta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back