ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ristob:
Sta je sa Hriscanstvom prije Nikejskog sabora? Tu se nije vijecalo o Bibliji, nego o necemu drugom! Ne mozes bas poreci da se Hrscanstvo siri iako ima onih sto ga napustaju. Ako su vjernici ranije imali vise izgleda da budu u zabludi da li su u zabludi i ovi koji danas istinski vjeruju u Hrista? Ko moze sa njima tako dobro da manipulise? Dodji, ako vec nijesi, jedne subote veče, u Gornji Manastir Ostrog da vidis koliko vjernika prespava na otvorenom na platou ipred Manastira. Hoce li biti da su bas svi ono izmanipulisani?

kljuchna rech u tvom postu je "veruju"
kad god neko u neshto "veruje"
u ovom sluchaju NEKOM, tachnije NEKIMA
postoji verovatnoca da budu izmanipulisani

tim pre shto ti NEKI finansijski zavise, iliti ZIVE, od ovih koji VERUJU

pre nikeje je postojalo 156 shvatanja hriscanstva
pa je tu radikalni rez nastao preglasavanjem!

danas opet imamo 156 shvatanja hriscanstva

znash li koliko njih jednog shvatanja pobije one drugog shvatanja godishnje???

jel to volja tog izmishljenog isusa? jel to manipulacija?

p.s. no shto no su izmanipulisani 8)

ristob:
. Da bi se o necemu uopste imao sud (misljenje) mora se to najprije upoznati. Da li uopste poznajete hriscansku religiju? Je li mislite da znate sve o njoj ako ste procitali Bibliju? Biblija se i ne razumije samo citanjem. Sta onda istinskog Hriscanina goni da toliko vjeruje u Hrista? Vjecnost je primamljiva ali je nejasna, nerazumljiva. Postoji nesto drugo. To se moze samo dozivjeti primjenoim Biblije u praksi. To je osjecaj prisustva zivog (zasto ne vjecno?) Boga. Najprije provjerite ove navode (stvarno zivite hriscanski) pa tek onda donosite zakljucke?

Kao prvo, da te pozdravim... :lol: Gde si do sad? Zaboravio si nešto da mi proveriš.. ;)

Što se tiče ovog tvog posta, slažem se s tobom da samo čitanje Biblije nije dovoljno, niti se ista može razumeti samo jednim čitanjem.
I ovo boldovano, po meni je više nego tačno. Onome ko ne oseća Boga, svuda na svakom koraku, pre svega u sebi samom, džaba Biblija i sve belosvetske nauke.. ;)
Što se tiče Manastira Ostrog, hm..bila sam. Svetinja, šta reći.
Nije reč o izmanipulisanim ljudima, niti bih rekla da su to pravi vernici. To su ojadjeni ljudi, koji, kad zagusti, pomoć očekuju od Boga. Da su pravi vernici shvatili bi Božju poruku i prihvatili život kao Božju volju. Hrišćanstvo ne znači med i mleko, jel tako?
Pozz

crow:
kljuchna rech u tvom postu je "veruju"
kad god neko u neshto "veruje"
u ovom sluchaju NEKOM, tachnije NEKIMA
postoji verovatnoca da budu izmanipulisani.
Da, ja vjerujem, ali ti ni ne znas sta to znaci. Svaki istinski vjernik (tu prednjace zvanicni predstavnici Crkve - svestenici, monasi...) u svakom momentu svog zivota osjeca prisustvo (bukvalno) zivog Boga. Znaci, poenta je da Bog postoji sada (i uvijek) i da je svuda prisutan (sve vidi). Kad bi vjernik manipulisao, kakav bi on bio u ocima Boga, kad zna da ga Bog stalno posmatra? Licemjerje je i od ljudi omrznuto. Ti treba da shvatis da Hriscani ne vejruju u nesto imaginarno i nepostojece nego vjeruju u sveprisutnog Boga i svim svetim koji su ga od Hrista na ovamo proslavili.

ristob:
Da, ja vjerujem, ali ti ni ne znas sta to znaci. Svaki istinski vjernik (tu prednjace zvanicni predstavnici Crkve - svestenici, monasi...) u svakom momentu svog zivota osjeca prisustvo (bukvalno) zivog Boga. Znaci, poenta je da Bog postoji sada (i uvijek) i da je svuda prisutan (sve vidi). Kad bi vjernik manipulisao, kakav bi on bio u ocima Boga, kad zna da ga Bog stalno posmatra? Licemjerje je i od ljudi omrznuto. Ti treba da shvatis da Hriscani ne vejruju u nesto imaginarno i nepostojece nego vjeruju u sveprisutnog Boga i svim svetim koji su ga od Hrista na ovamo proslavili.

kakve veze ovo crveno ima sa bilo kojom verskom zajednicom?
zashto kazesh vernik ako on ne veruje vec oseca, dozivljava... jednostavno zna!

ako je bog sveprisutan,
tvorac i sudija

shta ce mu neki likovi da po ceo dan mumlaju i poste,
i tako do smrti... kako su ga to sveci proslavili.

objasni mi na rarakternim osobinama recimo konstantina,
nemanje

kog vec...

Sve hriscanske Crkve baziraju se na Bibliji. One samo rade ono sto im je u Bibliji naznaceno. Ako ja kao obicni vjernik nalazim da je sve sto pise u Bibliji tacno, zasto bih osudjivao Crkvu kao izrabljivaca ili manipulator kad je Crkva sve to znala bolje i prije nego ja? Mozda postoje Crkve kod kojih je obavezna clanarina ili neka druga nadoknada od vjernika. To onda nije prava Hristova Crkva.
U mojoj Crkvi je sve dobrovoljno. Niko me ni na sto ne prisiljava. Kako bi me onda izrabljavao?

ristob:
Sve hriscanske Crkve baziraju se na Bibliji. One samo rade ono sto im je u Bibliji naznaceno. Ako ja kao obicni vjernik nalazim da je sve sto pise u Bibliji tacno, zasto bih osudjivao Crkvu kao izrabljivaca ili manipulator kad je Crkva sve to znala bolje i prije nego ja? Mozda postoje Crkve kod kojih je obavezna clanarina ili neka druga nadoknada od vjernika. To onda nije prava Hristova Crkva.
U mojoj Crkvi je sve dobrovoljno. Niko me ni na sto ne prisiljava. Kako bi me onda izrabljavao?

Ristob slazem se sa tobom i u vecini si u pravu ali pomalo mi ovi postovi lice na onu pricu o slonu i sedam slepaca ( svaki od njih je opipao odedjeni deo slona i na osnovu toga doneo svoj sud o slonu). Smatram da bi se cela prica razumela moramo se drzati i cinjenica koje su nedvosmislene a to je da Istorisku ulogu u formiranju Hriscanstva nema Hristovo ucenje vec ucenje Pavla tako da se sve hriscanske crkve upravo tako ponasaju a razlike su samo u nijansama.Problem je i u pojedincima i nacinu kako svataju celu pricu. Najjednostavnije receno sve religije su u pravu sve govore istinu istinu o postanku sveta o zivitu o smrti samo na svoj nacin ,problem je samo sto sve imaju svoj jezik koji treba razumeti i desifrovati i u tome je sva lepota i draz.

povodom prica o Bogu zeleo bih da primetim:
- Isus je "Sin Bozji" (po Novom Zavetu)
- logican zakljucak: postoji Bog Otac (to je jedan)
- Isus je Bog hriscana ("nas Gospod Isus Hristos")
- logican zakljucak: postoji i Bog Sin (to je drugi )
Kad hriscanin kaze Bog, na kojeg misli?
u prvoj recenici prve knjige Svetog Pisma pise (ako sam dobro zapamtio citat): bsarah bresa Elohim sto moze jedino da se prevede kao : u pocetku stvorise Elohimi... (ili malo nepravilnije: u pocetku stvorise Bogovi (Elohim je imenica u mnozini i po pravilu ne bi smela da se prevodi, kao npr. imenica Srbi). Sem u Kuranu (koji je mlad po nastanku) nigde u starim (i svetim ) spisima ne pise da je Bog jedan. Cak i onaj koji je razgovarao sa Mojsijem kaze:"nemoj imati drugih Bogova pored mene" (ne kaze : nema drugih Bogova osim mene vec nemoj slediti druge Bogove osim mene).
u sustini oduvek su bila tri Boga koji su cinili "Sveto Trojstvo" - Otac, Sin... i drugi sin.

Moj naglasak je da hriscanska Crkva ne bi trebalo da bude vladar i izrabljivac masa jer je, po Bibliji, Crkvu utemeljio sam Hristos. Posto smatram da je sve u Bibliji tacno (ali ne bukvalno - dodatno cu o tome) to je i Crkva prva veza izmedju Boga i ljudi. Sam Hristos je "rukopolozio" apostole a oni su to prenijeli (i danas se prenosi) na ostale svestenike. Nijesam istoricar i postujem to sto vi navodite kao nepobitne istorijske cinjenice. Medjuti, nejasna mi je tvrdnja: "da Istorijsku ulogu u formiranju Hriscanstva nema Hristovo ucenje vec ucenje Pavla" Da li to znaci da Hristos nije imao nikakvo ucenje nego sve sto se pripisuje njemu je ustvari Pavlovo ucenje?
Sto se tice "zashto kazesh vernik ako on ne veruje vec oseca, dozivljava... jednostavno zna!" Hristos je rekao: "Ko vjeruje u mene moj Otac ce mu dati zivot vjecni". Ako zivis po Bibliji ne mozes osjetiti Boga ako prvo ne vjerujes u ovo (i sve drugo) sto tamo pise.
Sada o tumacenju Biblije. Bibliju ne treba tumaciti bukvalno. Da li je Bog jedan? Priznajem, to pitanje je jedino imalo smisla kad je trebalo poraziti mnogobozacke (znaci - sve druge) religije. Andjeli su bozje sustine. Sama sustina Boga nama je nepojmljiva ali je Njegova sveprisutnost ocigledna (vjerovatno kao duh, ili kao cista energija). Da li je Hristos jedini sin Boga i da li je uopste Bog? - to nije bitno, ako je Bogu sve moguce... Bog je stvorio Evu od Adamovog rebra - sada nam kloniranje razjasnjava takvu mogusnost. Zivot vjecni? I to je pojam koji ne razumijemo. Jedino mozemo vjerovati Hristovom obecanju.
Kako ja shvatam, nedoumice i nejasnoce iz Biblije mogle su nastati iz razloga sto su Jevandjelja pisana po sjecanju i, kako mi izgleda, mnogo kasnije nego je Hristos razapet. Stoga su i neptpuna. Tu trazim vasu pomoc posto, kao sto rekoh, nijesam istoricar. Svakako i prevodi su kasnije imali dodatnog uticaja.
Jos nesto - zivot je stvoren na slican nacin na koji ljudi danas razvijaju kompjutere. (To je moje misljenje, nije iz Biblije).

ristob:
Moj naglasak je da hriscanska Crkva ne bi trebalo da bude vladar i izrabljivac masa jer je, po Bibliji, Crkvu utemeljio sam Hristos. Posto smatram da je sve u Bibliji tacno (ali ne bukvalno - dodatno cu o tome) to je i Crkva prva veza izmedju Boga i ljudi. Sam Hristos je "rukopolozio" apostole a oni su to prenijeli (i danas se prenosi) na ostale svestenike. Nijesam istoricar i postujem to sto vi navodite kao nepobitne istorijske cinjenice. Medjuti, nejasna mi je tvrdnja: "da Istorijsku ulogu u formiranju Hriscanstva nema Hristovo ucenje vec ucenje Pavla" Da li to znaci da Hristos nije imao nikakvo ucenje nego sve sto se pripisuje njemu je ustvari Pavlovo ucenje?
Sto se tice "zashto kazesh vernik ako on ne veruje vec oseca, dozivljava... jednostavno zna!" Hristos je rekao: "Ko vjeruje u mene moj Otac ce mu dati zivot vjecni". Ako zivis po Bibliji ne mozes osjetiti Boga ako prvo ne vjerujes u ovo (i sve drugo) sto tamo pise.
Sada o tumacenju Biblije. Bibliju ne treba tumaciti bukvalno. Da li je Bog jedan? Priznajem, to pitanje je jedino imalo smisla kad je trebalo poraziti mnogobozacke (znaci - sve druge) religije. Andjeli su bozje sustine. Sama sustina Boga nama je nepojmljiva ali je Njegova sveprisutnost ocigledna (vjerovatno kao duh, ili kao cista energija). Da li je Hristos jedini sin Boga i da li je uopste Bog? - to nije bitno, ako je Bogu sve moguce... Bog je stvorio Evu od Adamovog rebra - sada nam kloniranje razjasnjava takvu mogusnost. Zivot vjecni? I to je pojam koji ne razumijemo. Jedino mozemo vjerovati Hristovom obecanju.
Kako ja shvatam, nedoumice i nejasnoce iz Biblije mogle su nastati iz razloga sto su Jevandjelja pisana po sjecanju i, kako mi izgleda, mnogo kasnije nego je Hristos razapet. Stoga su i neptpuna. Tu trazim vasu pomoc posto, kao sto rekoh, nijesam istoricar. Svakako i prevodi su kasnije imali dodatnog uticaja.
Jos nesto - zivot je stvoren na slican nacin na koji ljudi danas razvijaju kompjutere. (To je moje misljenje, nije iz Biblije).

Htela bih da nešto pitam u vezi teme, i podebljanih reči. Ako osećam Boga, da li mi treba posrednik, bilo kakva veza, izmedju Njega i sebe?
Molim te, nemoj shvatiti pitanje ironično.

Bi2:
Htela bih da nešto pitam u vezi teme, i podebljanih reči. Ako osećam Boga, da li mi treba posrednik, bilo kakva veza, izmedju Njega i sebe?

Pitanje nije meni upuceno, ali hajde da dam svoje misljenje...

Realno, ja mislim da covek ima direktan kontakt sa Bogom u svakom trenutku svog zivota ali smatram da je nekada svakome od nas potreban duhovnik. Da razgranicimo, duhovnik nije obican uceni svestenik, mada nekad i obicni seoski popa ume biti dobar duhovnik!

ristob:

poshto krshtenje?
poshto osvecivanje kolacha?
poshto pojanje na sahrani?

meni je to bolesno... :(

a Biblija... :D

pa... dobro
tvoj stav. ;)

Sveta685:
povodom prica o Bogu zeleo bih da primetim:
- Isus je "Sin Bozji" (po Novom Zavetu)
- logican zakljucak: postoji Bog Otac (to je jedan)
- Isus je Bog hriscana ("nas Gospod Isus Hristos")
- logican zakljucak: postoji i Bog Sin (to je drugi )
Kad hriscanin kaze Bog, na kojeg misli?
u prvoj recenici prve knjige Svetog Pisma pise (ako sam dobro zapamtio citat): bsarah bresa Elohim sto moze jedino da se prevede kao : u pocetku stvorise Elohimi... (ili malo nepravilnije: u pocetku stvorise Bogovi (Elohim je imenica u mnozini i po pravilu ne bi smela da se prevodi, kao npr. imenica Srbi). Sem u Kuranu (koji je mlad po nastanku) nigde u starim (i svetim ) spisima ne pise da je Bog jedan. Cak i onaj koji je razgovarao sa Mojsijem kaze:"nemoj imati drugih Bogova pored mene" (ne kaze : nema drugih Bogova osim mene vec nemoj slediti druge Bogove osim mene).
u sustini oduvek su bila tri Boga koji su cinili "Sveto Trojstvo" - Otac, Sin... i drugi sin.

ne ne ne ne...
1 bog, a 3 manifestacije ;)

a shta stoji u postanje 3:5 i 3:22
nadji to.

bibliju je pisala grupa ljudi da bi osigurale svoje interese... da se ne lazemo!

ako ocesh da chujesh kontra prichu, nadji na netu Udarac Ruskih Bogova,
meni bash cool knjigica bila.

Wilkołak:
Pitanje nije meni upuceno, ali hajde da dam svoje misljenje...

Realno, ja mislim da covek ima direktan kontakt sa Bogom u svakom trenutku svog zivota ali smatram da je nekada svakome od nas potreban duhovnik. Da razgranicimo, duhovnik nije obican uceni svestenik, mada nekad i obicni seoski popa ume biti dobar duhovnik!

Tačno tako. Osećaš Boga u svakom trenutku, na svakom mestu. I ovde na Forumu.
Kada te slome životne prilike, kad ne znaš kako dalje ili se dvoumiš, a sve u cilju da ne skreneš sa pravog božjeg puta, dobro je čuti reči duhovnika. Retki su danas takvi.

Ne moze Tijelo bez Glave. Ruka koja daje nece biti siromasna. Ne moze covjek dati koliko ce biti nagradjen. Nije bitno ko i koliko njih je pisalo Bibliju - bitno je da li je tacno sto tamo pise?
P.S. U prilog tumacenja Biblije. I Bog rece ... I bi .... Evo, vec je covjek napravio kompjutere koji prihvataju govorne komande! Rijec moze da tvori.

Ljudi su razliciti-Video sam primera da se kum i svestenik pogadjaju
u crkvi/ oko cene/ kao na pijaci. Video sam i jednog svestenika u
Sr.Mitrovici koji je sam u crkvi molio satima.Prisao sam mu i zamolio
da ocita za mog skoro preminulog druga.Uopste nije pogledao koliko
sam novca dao samo je rekao -Gospodine kada se umorite slobodno
idite ja cu do veceri moliti " Otisao sam on je ostao sam u crkvi i dalje
molio. Pravi primer svestenika takve postujem i divim im se.

ristob:
Ne moze Tijelo bez Glave. Ruka koja daje nece biti siromasna. Ne moze covjek dati koliko ce biti nagradjen. Nije bitno ko i koliko njih je pisalo Bibliju - bitno je da li je tacno sto tamo pise?
P.S. U prilog tumacenja Biblije. I Bog rece ... I bi .... Evo, vec je covjek napravio kompjutere koji prihvataju govorne komande! Rijec moze da tvori.

naravno da nije tachno 8)
evo ti 2 glupa primera
postanje 3:22 i 3:5

moja pitanja o Bogu su samo trebala da skrenu paznju na stalno brkanje termina. Cak i hriscanski fundamentalisti u SAD (ili nasi prevodioci njihovih knjiga iz CPS-a) koriste termin Tvorac kada oznacavaju ono sto je stvorilo Univerzum, ali to sto je stvorilo Univerzum je cista Stvaralacka Inteligentna Energija i nema muski i zenski pol, nema oblik, velicinu, "lik". Medjutim, Bog Otac jeste bio musko i jeste imao sina (odnosno dvojicu sa kojima je cinio Sveto Trojstvo) i mogao je da se seta po Edenskom vrtu i da kaze svojima ono iz Postanja 3.5 i 3.22 . Jedno od njegovih imena (bolje reci oznaka ) je EL, pa su tako njegovi pomocnici-andjeli : MihaEL, AnaEL, UriEL, OfiEL... zbirno ELohimi, njegovi odaslati proroci: DaniEL, EzekiEL (Jezekilj), ELijah (Ilija),... njegov izabrani narod : IzraELci, grad posvecen njemu ELion (Ilion) itd. Bog Otac nije Stvoritelj Univerzuma , i njega je kao i nas stvorio Tvorac, ono sto je stvorilo sve sto postoji u Svemiru- od atoma do najvece zvezde . On nije otac (u fizickom smislu) Isusa Hristosa jer mu prethodi bar 3500 godina i deli ih prilican broj generacija , mada je Isus bio sledbenik njegovih ucenja pa tako u duhovnom smislu moze da bude "sin" (a ako je tacna Isusova genealogija i neki potencijalni potomak). Prica o bezgresnom zacecu i vaskrsenju je vezana za jednog od njegovih sinova (koji je postovan u Rimskom carstvu) tako da je morala da bude "nakacena" i Isusu da bi mogao da parira prethodnom bozanstvu u svim atributima. Verovanje u Boga je u stvari verovanje u Tvorca, dok u Bogove o kojima govore Sveto Pismo i drugi stari spisi nema potrebe verovati, oni su zaista postojali u davnoj proslosti i poprilicno davno i umrli (ili bili ubijeni). Paganske religije ne postoje - to je samo obozavanje jednih te istih Bogova pod razlicitim imenima (istih onih i iz Svetog Pisma).

Ако баш морамо прихватити НАТО, не морамо веру мењати у нововерце, код њих је све мајка природа створила, а то је све у ствари исто, али није исто кад се Бога из тог издваја и одбацује као творца свега видљивог и не видљивог, то многи раде јер им је циљ, као и комунистима, одвојити масе од Бога и присвојити их себи. Зато нас је мајка природа и створила да би нас могла искоришћавати, јер мајци природи морамо радити да би имали нешто а Богу се требамо само молити за то исто.

Вујадин

Interesantno je i misljenje Katara. Oni smatraju da je bog cist
bestelesan i da se nije "Prljao" materijom.Zemlju je stvorio
Djavo jer on je bog materijalnih stvari i njegovo carstvo je na
zemlji. Zato na zemlji postoji zla i radjanjem samo uvelicavamo
blago Rex-Mundija -Sotone.

Sveta685:
moja pitanja o Bogu su samo trebala da skrenu paznju na stalno brkanje termina. Cak i hriscanski fundamentalisti u SAD (ili nasi prevodioci njihovih knjiga iz CPS-a) koriste termin Tvorac kada oznacavaju ono sto je stvorilo Univerzum, ali to sto je stvorilo Univerzum je cista Stvaralacka Inteligentna Energija i nema muski i zenski pol, nema oblik, velicinu, "lik". Medjutim, Bog Otac jeste bio musko i jeste imao sina (odnosno dvojicu sa kojima je cinio Sveto Trojstvo) i mogao je da se seta po Edenskom vrtu i da kaze svojima ono iz Postanja 3.5 i 3.22 . Jedno od njegovih imena (bolje reci oznaka ) je EL, pa su tako njegovi pomocnici-andjeli : MihaEL, AnaEL, UriEL, OfiEL... zbirno ELohimi, njegovi odaslati proroci: DaniEL, EzekiEL (Jezekilj), ELijah (Ilija),... njegov izabrani narod : IzraELci, grad posvecen njemu ELion (Ilion) itd. Bog Otac nije Stvoritelj Univerzuma , i njega je kao i nas stvorio Tvorac, ono sto je stvorilo sve sto postoji u Svemiru- od atoma do najvece zvezde . On nije otac (u fizickom smislu) Isusa Hristosa jer mu prethodi bar 3500 godina i deli ih prilican broj generacija , mada je Isus bio sledbenik njegovih ucenja pa tako u duhovnom smislu moze da bude "sin" (a ako je tacna Isusova genealogija i neki potencijalni potomak). Prica o bezgresnom zacecu i vaskrsenju je vezana za jednog od njegovih sinova (koji je postovan u Rimskom carstvu) tako da je morala da bude "nakacena" i Isusu da bi mogao da parira prethodnom bozanstvu u svim atributima. Verovanje u Boga je u stvari verovanje u Tvorca, dok u Bogove o kojima govore Sveto Pismo i drugi stari spisi nema potrebe verovati, oni su zaista postojali u davnoj proslosti i poprilicno davno i umrli (ili bili ubijeni). Paganske religije ne postoje - to je samo obozavanje jednih te istih Bogova pod razlicitim imenima (istih onih i iz Svetog Pisma).

:D
pa ovo je strashno!

ocesh da kazesh da je Otac jedan od bogova???
pa kako ste onda monoteisti???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back