Postoji i HPC???
Da, postoji:
Poglavar Hrvatske pravoslavne crkve je patrijarh Jelisej Lalatović.
Zar to važi samo za Crnogorsku crkvu?
Ne.
Naravno to nije problem. Problem nastaje kada SPC počne ljude pretvarati u Srbe.
A kada i gdje se to događalo? Vlasi istočne Srbije su u Srbe asimilovani zahvaljujući titoističkoj politici, a ne eksplicitno Srpskoj pravoslavnoj crkvi - o odluci jednog dijela crnogorske nacije da se izjasne Srbima
tek nema nikakvog govora kako ih je SPC (!) pretvorila iz Crnogoraca u Srbe.
Ne Cetinjska mitropolija je vlasnihk sve crkvene imovine u Crnoj Gori (neđe oko 1.500 milijardi eura), kako je uvedena u posjeddovne knjige ako nešto nijesu promijenili zadnjih neđelju dana.
Moguće da si u pravu, ali meni se ipak čini da je i budimljansko-nikšićka isto titular neke nepokretne imovine, kao i još po nešto, mada možda si i u pravu.
I nadam se da nisi htio reći da je vlasti i
rimokatoličke crkvene imovine.
Istovremeno Cetinjska mitropolija nije registrovana u Crnoj Gori nego u Beogradu. Sam vidi što se radi sa imovinom.
O ovome smo više puta raspravljali. Ne znam koliko još puta treba da ti objasnim da je to najobičnija izmišljotina CPC.
Pokazao sam ti više puta do sada Registar crkava i verskih zajednica Republike Srbije, tamo
nema Mitropolije crnogorsko-primorske. Ako ti i dalje želiš tvrditi da je ipak registrovana, slobodno mi to dokaži.
Takođe smo raspravljali i o registraciji kanonske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Po važećem zakonu, komunističkome iz 1977. godine, registruju se samo
novostvorene vjerske zajednice. Pa ni Rimokatolička crkva nije registrovana u Crnoj Gori. Inače po tom osnovu, pošto je CPC registrovana 1999. godine, se i vidi da je ona svjesna neosnovanosti svojih pretenzija na kontinuitet sa Crnogorskom crkvom do 1920. godine.
A što to čini Crnogorska crkva? Vrlo dobro se sjećam poruka nekakvog svešetenika SPC koje su pozivale na krvoproliće i genocid nad Crnogorcima, i9 nje4govih najstrašnijih uvreda nan račun Crne Gore i Crnogoraca, a tobože se samo brine o dušama ljudi bez obzira na etničko, nacionalano, rasno, jezičko i bilo kakvo porijeklo ljudi, što se niukom slučaju ne može odnsoiti na Crnogorce jer su oni sotonska stoka koju treba fizički istrijebiti.
Potrebno je ipak stvari precizirati, zato šti taj sveštenik nije pozvao na krvoproliće i genocid nad Crnogorcima, niti da ih treba istrebiti, već da Pravoslavna crkva ne može blagosiljati crnogorsku naciju, zato što je nju stvorio Đavo, a ne Bog.
Inače dotični sveštenik, Nikodim Bogosavljević, bio je raščinjen
nepuna dva dana nakon što je iznio uvredu na račun Crnogoraca odlukom mitropolita Amfilohija. Od njegove izjave prvo se podgorički paroh Velibor Džomić strogo ogradio:
Reč je o ličnom stavu, neodgovornoj i neutemeljenoj izjavi koja je u direktnoj suprotnosti sa svim onim što je poruka Mitropolije crnogorsko-primorske
Potom se čak bio oglasio i patrijarh Irinej, koji je oca Nikodima osudio u ime cijele SPC.
Interesantno crnogorski nacionalisti vole Bogosavljevića često isticati kao nekakav tobožnji dokaz anticrnogorstva Srpske pravoslavne crkve, a jednostavno prelaze preko potpuno svega što se dogodilo poslije, počev od same činjenice da Bogosavljević više uopšte nije u SPC...
S druge strane, Miraš Dedeić, jedna poprilično kontroverzna ličnost (mogu slobodno napisati i
klovn) se nikada nije
ni potrudio ograditi ni na bilo koji način, od recimo izjave njegovoga sekretara da su Srbi genocidan narod, pa je zapravo
i sam lično nosilac raspirivanja mržnje u Crnoj Gori u čemu prevazilazi čak i Amfilohija, a dakako nije ni na koji način ravan rukovodstvu SPC: Dedeić je negirao Srbe i uopšteno Srpstvo u Crnoj Gori, lično, rekavši da su to ljudi koji su
dovedeni u zabludu i pretvoreni u
robove (!) Beograda i Srpske crkve.
Mene lično začuđavaju mnogi ljudi koji iznose kritike na račun SPC, ali pri tome nemaju objektivni pristup, jer u potpunosti optiraju za
nešto mnogo gore (CPC) - ili pak pokušavaju staviti te dvije vjerske organizacije
u istu ravan (što je jednostavno nemoguće). To je i dokaz da se iza takvih razmatranja ne krije racionalno rezonovanje, već samo prikriveni nacionalizam (zamaskiran kao, tobože, objektivna kritika).
Nad nesrpskim zemljama,.Konkretno mislim da Crna Gora nije srpska zemlja ni ti u cjeklini niti na djelove.
Ali FORMICe, ti
griješiš.
Možda ti zapravo nisi bio svjestan koliki je dio Crne Gore
srpski?
Zar ne govorimo ovaj put o etnofiletizmu kad se pominju Pljevlja, Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Plužine i Herceg-Novi? Ili sam ja nešto pobrkao?
Molim? O čemu pričaš?
a haos je neko prouzroćio.
Možda ti nisi razumio. Haos
ne postoji, rekao sam
da bi bio u takvom scenariju kakav ti predlažeš, da hijerarhijska raspodjela između SPC i CPC u Crnoj Gori bude etničkim razgraničenjem razdijeljena (tek tada će nacionalno pitanje postati još aktuelnije, zbog ekonomskih razloga, jer to znači da onda - što se više ljudi tako izjasni, to će Crkva imati više imvoine).
Ja zaista jesam nacionalista ali sam malo dijete za prisutne.
Misliš li na mene?
Nijeswam znao da postoji APC, za HPC ti još ne vjerujem
Čudi me da ne znaš za APC; zato što je u pitanju jedna velika i pomjesna Crkva. Par puta si naglašavao da o Crnogorcima i njihovoj istoriji i uopšteno regionalnim okolnostima znaš
više od mene, što me pomalo kao izjava iskreno vređa, imajući na umu sve što se do sada ispostavilo da nisi znao (postoji ponos i u skromnosti). Pa šta si ti mislio, ko da ima kanonsku nadležnost nad Republikom Albanijom?
HPC je bila osnovana 2010. godine, dejstvom NVO
Hrvatske pravoslavne zajednice pod vođstvom Iva Matanovića.
Evo im zvaničnoga sajta.
Ne razumijem zbog čega mi ne vjeruješ..?
a SPC je prilično mlada crkva da bi se mogla poreditio sa starim crkvama.
Ček, a kako je to poredim sa starim Crkvama?
Crnogorsku crkvu jeste formirala šaka Crnogoraca koji žele imati svoju crkvu.
Bita je naglasak na 1993. godini, a ne to...
Zaista nijesam čitao te stvari niti me interesuju.
Pa šta onda komentarišeš?
Ipak možda i nije ako se može zamisliti da su Crnogorci u XVI vijeku imali vrlo jasnu predstavu o svojoj zemlji o svojoj slobodi o svom istorijskom pravu i o svojoj nacionalnoj pripadnosti budući su imali svoju državu u kojoj su samo oni vršili vlast.
FORMICe, mogao si slobodno napisati i da je pola Crnogoraca porijeklom od Miloša Obilića, a druga polovina od Marka Kraljevića.
To što si napisao je jedan od do sada najubjedljivije razbijenih nacionalnih mitova Crnogoraca. Još u XIX st. Ilarion Ruvarac je započeo sa uklanjanjem tih zabluda!
No, to ne znači da o njoj možemo i raspraviti.
Hajde,
dokaži mi da stanovnici Stare Crne Gore u XVI stoljeću imaju
vrlo jasnu predstavu o svojoj zemlji i slobodi (!), o svom
istorijskom pravu (!!) i
nacionalnoj pripadnosti (!!!), sa
državom u kojoj samo oni vrše vlast (!!!!!). Reci mi, ko je na čelu te države, koje su njene institucije? Da li pod tim uključuješ i plaćanje harača Osmanskom carstvu, kulučenje na sultanovom hasu, te službovanje u turskoj vojsci, kada su Crnogorci u ime svojega cara u Stambolu osvajali 1571. godine Ulcinj, Bar i Spič u vrijeme rata protiv hrišćanskog neprijatelja Turaka?

Baš me zanima kako ćeš sad to
uklopiti (s obzirom da ne postoji
apsolutno niti jedan jedini dokaz).