Istorija prezimena Perić

Ne znam da li ova tema već negde postoji, ali volela bih da saznam malo više o istoriji svog prezimena:)

Perić je sigurno među 10 najčešćih srpskih prezimena, klasičan patronimik od muškog imena Pero, ali bi eventualno moglo biti i od riječi pero (ptičije)! Ima desetine, možda i stotine familija koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom! Ja za neke Periće i njihovo porijeklo znam, ali neću ništa da govorim dok ne kažeš odakle si, koja ti je krsna slava, znaš li eventualno starije prezime, itd...

Pa moj deda sa očeve strane je iz Banatskog Arandjelova, i krsna slava nam je Djurdjevdan. Starije prezime od toga ne znam, jer kolko ja znam i pradeda i čukundeda su se prezivali Perić.

Em imaš jedno od najčešćih prezimena, em imaš jednu od najčešćih slava! :D

Stvarno ne znam nikoga sa sjevera Banata sa takvim prezimenom! Pošto starosjedioci Banata (zbog poznate zabrane da imaju prezimena na ić) uglavnom imaju prezimena na ov,ev i in, tako da je vjerovatno neko od tvojih predaka (i to ne baš dalji) doseljen u to mjesto! Da li znaš možda odakle? Ako si porijeklom iz Bosne ili iz užičkog kraja možda mogu da ti pomognem!
Pitaj nekoga od rodbine da li nešto zna i ne odustaj!
Pozdrav

Каква "опште позната забрана презимена на -ић", први пут чујем за тако нешто?

1817. austrijske vlasti su zabranile prezimena koja se završavaju na "ić", odnosno taj nastavak je izbačen! Ta zabrana je najstriktnije sprovedena u tzv. Južnoj Ugarskoj, neki su kasnije promijenili prezimena i dodali "ić" ali je bio još jedan zakon (ne sjećam se iz koje godine) iz tog perioda koji je zabranio promjenu prezimena, e to je zakačilo najviše banatske Srbe kojima je ostalo (skraćeno) prezime na ov,ev a neko je po mjestu življenja tada dobio prezime na "ski"! Tako da se danas razlikuju Srbi starosjedioci Banata (Lale) koji imaju takva prezimena od "dođoša" koji imaju prezimena na "ić"

Poslednja izmena:
I ja prvi put cujem da u Banatu ima bilo kakva zabrana prezimena na -ić... Pa tata je nesto spomenuo da su oni došli sa Kosova u Velikoj Seobi Srba.. ali nije baš siguran koliko je to tačno.

Они који су дошли у соби отишли су махом у северну Бачку, и даље уз Дунав.(а огноман број њих је страдао већ у Ракоцијевом устанку (1703-11)). У Банат сигурно нису отишли јер је он остао под турском влашћу до 1718. г.

Da, ima ih Srba i Hrvata a muslimana Perić nema, da ja znam.
Prezime je sigurno od nekog Petra - Pera, mada je Per naziv za plemića u Engleskoj.

Ima muslimana u Mostaru i Perića i Marića, i ja sam se čudio!
Inače ti "Hrvati" u Hercegovini sa sličnim prezimenima svojih komšija su doskoro svi slavili krsne slave. Čak i za predsjednika HDZ-a BiH muslimani pričaju da je srpskog porijekla i da zato toliko mrzi BiH:D! O svemu ovome ima puno na internetu ali ja nisam u copy/paste fazonu!

Inače ti "Hrvati" u Hercegovini sa sličnim prezimenima svojih komšija su doskoro svi slavili krsne slave. Čak i za predsjednika HDZ-a BiH muslimani pričaju da je srpskog porijekla i da zato toliko mrzi BiH:D! O svemu ovome ima puno na internetu ali ja nisam u copy/paste fazonu!

Da, mnogi Hrvati u Hercegovini slave slavu i to je ostao obicaj iz proslog vremena, kad su im preci bili Pravoslavci.

muslimani u mostaru perici :rotf: .... a tek ovo ostalo

djeco cime vas hrane dreseri :bye:

satraće tebe tolika pamet.

Back