Istorija i porijeklo slave

Здраво Славене.

Годинама се држиш исте приче.

Позиваш се на научне методе, али објасни како је Порфирогенитово писање историјски извор. Није научник, није историчар, није савременик догађаја о којима пише, па по тим критеријумима и ја могу да пишем о догађајима од пре 300 год. а ти се слободно позови на мене.

Сви који се позивају на његово писање су злонамерни, и из те зле намере су настали тобоже и још неки докази.

Али после скоро два века нема више будала које наседају на те глупости, људи прате нова открића и управљају се према њима.

Naravno da se držim te priče, jer ona nema alternativu. Alternativni pogledi na to pitanje su bili iznova i iznova tokom svih ovih godina postavljani na ovaj forum, ali maltene svi dolaze iz usta manje ili više diskreditovanih ili nestručnih ličnosti, a tvrdnje nemaju potpore u argumentima. Bili su upitani ljudi, uključiv i tebe, ali nikada nisu do sada predstavili dokaze za svoja revizionistička stanovišta.

Car Konstantin VII je itekako bio naučnik, istoričar i zapravo jedan od najučenijih ljudi svog vremena. On je najzaslužniji za veliki preporod učenosti koji je vratio Carstvo iz mraka vjerskih borbi (ikonoklazam..) i započeo period koji mnogi nazivaju Makedonska renesansa.

Човече то је прирора наративних извора, сваки од њих пише са неким разлогом, било то лепо сећање, поука, политика или величање некога или неке врлине, правдање себе и тако даље. Тј. није прост нуспроизвод бирократије. И када се тумаче из њих се одстрањује идеолошки слој не би ли се добила гола суштина.

Ниси ми одговорио на питање, шта ти значи оно да се "нека сведочења не важе"?

Нисам мислио на ништа посебно, само на то да има и извора која се не уклапају у Порфирогенитово писаније и да се она заобилазе. Само ме не питај који су то извори јер се тема распала.

Нисам мислио на ништа посебно, само на то да има и извора која се не уклапају у Порфирогенитово писаније и да се она заобилазе. Само ме не питај који су то извори јер се тема распала.

Hehehehe samo me ne pitaj koji su...

A to je zbog toga što niko ne zna za te izvore...da uopšte postoje, neko bi ih do sada već bio postavio na ovoj ili onoj temi...

Naravno da se držim te priče, jer ona nema alternativu. Alternativni pogledi na to pitanje su bili iznova i iznova tokom svih ovih godina postavljani na ovaj forum, ali maltene svi dolaze iz usta manje ili više diskreditovanih ili nestručnih ličnosti, a tvrdnje nemaju potpore u argumentima. Bili su upitani ljudi, uključiv i tebe, ali nikada nisu do sada predstavili dokaze za svoja revizionistička stanovišta.

Car Konstantin VII je itekako bio naučnik, istoričar i zapravo jedan od najučenijih ljudi svog vremena. On je najzaslužniji za veliki preporod učenosti koji je vratio Carstvo iz mraka vjerskih borbi (ikonoklazam..) i započeo period koji mnogi nazivaju Makedonska renesansa.

Али ти је познат научни метод доласка до истине и доказивања истине.Почев од Декарта па до сада многи су допринели да данас имамо јасно дефинисан научни метод.

По данашњем научном методу Порфирогенитово дело, без обзира на његову ученост за то време, у неким деловима не би прошло.

Данас је научник човек који истражује, открива истину и доказује је, он није само научен човек.

Откуд код њега Срби као народ прелазе Саву и Дунав и траже од Ираклије територију коју би населили.Није забележено ни да се неко племе звало Срби, а камо ли народ. Српско име као име народа јавиће се доста касније после догађаја које он описује. Како тај научник то није знао?

Али ти је познат научни метод доласка до истине и доказивања истине.Почев од Декарта па до сада многи су допринели да данас имамо јасно дефинисан научни метод.

По данашњем научном методу Порфирогенитово дело, без обзира на његову ученост за то време, у неким деловима не би прошло.

Данас је научник човек који истражује, открива истину и доказује је, он није само научен човек.

Откуд код њега Срби као народ прелазе Саву и Дунав и траже од Ираклије територију коју би населили.Није забележено ни да се неко племе звало Срби, а камо ли народ. Српско име као име народа јавиће се доста касније после догађаја које он описује. Како тај научник то није знао?

Pa nije dosta kasnije. Imamo Grad Srba iz druge polovine VII stoljeća, koji nam može ukazati da se seoba Srba do sada već bila odvila, čime se daje kredibilitet priči u DAI (barem u smislu hronologije).

Ne znam na šta tačno misliš kada pišeš kako to nije znao. Koje?

Pa nije dosta kasnije. Imamo Grad Srba iz druge polovine VII stoljeća, koji nam može ukazati da se seoba Srba do sada već bila odvila, čime se daje kredibilitet priči u DAI (barem u smislu hronologije).

Ne znam na šta tačno misliš kada pišeš kako to nije znao. Koje?

Неком приликом раније си подржавао тезу да је име града западно од Солуна Сервиа латинског порекла, откуд сада та веза са Србима и преокрет код тебе?

Осим тога археологија каже да је град старији од 6 века.

Мислио сам да уопште није знао ко су Срби јер није знао да се нису тако звали у време Ираклије.

Неком приликом раније си подржавао тезу да је име града западно од Солуна Сервиа латинског порекла, откуд сада та веза са Србима и преокрет код тебе?

Осим тога археологија каже да је град старији од 6 века.

Grad o kojem je riječ (Gordoservon) nije zapadno od Soluna. Rekoh lijepo da se javlja tek nešto malo kasnije, u drugoj polovini tog stoljeća (ili bolje rečeno, 680. ili 681. godine, za vlade cara Konstantina IV).

Servije nema u pređašnjim izvorima što daje izvjesni kredibilitet Živkovićevoj interpretaciji da to ime nosi od tada. Arheologija ništa ne znači za pitanje toponimije, nije se ni Beograd zvao tako prije nekoliko milenija. Međutim to nije bitno jer o njoj riječ ni nije.

Мислио сам да уопште није знао ко су Срби јер није знао да се нису тако звали у време Ираклије.

Ko? Porfirogenit?

Vidim da za "Srbograd" komentara nemaš.

Ne znam što si htio kazati. Naravno da je bilo Srba u vrijeme cara Iraklija...

Да је хтео нешто да каже, рекао би. Овако, испаде да је у питању лош манир, давање полуинформације (чак ни то, већ више назнака неке тврдње), уз "ви са друге стране сте злонамерни" и "ја то знам али нећу баш да вам кажем".

Vidim da za "Srbograd" komentara nemaš.

Ne znam što si htio kazati. Naravno da je bilo Srba u vrijeme cara Iraklija...

Када си споменуо српски град веровао сам да мислиш а Сервију, уосталом то сам и аписао.

Што се тиче Србограда, стварно о томе ништа незам, чак ни где се налази.

Волео бих да наведеш неки извор из доба Ираклије који говори о Србима као народу.

Када си споменуо српски град веровао сам да мислиш а Сервију, уосталом то сам и аписао.

Што се тиче Србограда, стварно о томе ништа незам, чак ни где се налази.

U Bitiniji.

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:gordoservon

U tom krajicku Male Azije stoljecima je postojala jedna srpska zajednica.

Naravno, nije slucajnost sto se javlja bas za vrijeme seobe Slovena odnosno bas nakon navodnog doseljavanja Srba na ta podrucja za vlade cara Iraklija prema Porfirogenitovoj prici.

Волео бих да наведеш неки извор из доба Ираклије који говори о Србима као народу.

(Pseudo-)Fredegarova hronika.

Poslednja izmena:
U Bitiniji.

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:gordoservon

U tom krajicku Male Azije stoljecima je postojala jedna srpska zajednica.

Naravno, nije slucajnost sto se javlja bas za vrijeme seobe Slovena odnosno bas nakon navodnog doseljavanja Srba na ta podrucja za vlade cara Iraklija prema Porfirogenitovoj prici.

(Pseudo-)Fredegarova hronika.

Имате најновији рад о тој архиепископији Гордосервона или Гордосербона с тим да аутор Предраг Коматина, који је релативно скоро докторирао на теми развоја византијске цркве у 9. веку (обрадио је и питање поузданости Порфирогенитових вести о покрштавању Срба и Хрвата у време Василија I Македонца), сматра да се ради о Србима из Горда (област на левој обали реке Сангарије), а не о граду Срба како се мислило углавном. Било како било, Коматина наравно сматра да су ови Срби у Малу Азију пресељени након успешног похода Јустинијана II 689/90. године.

P. Komatina, Settlement of the Slavs in Asia Minor during the rule of Justinian II and the Bishopric ton Gordoserbon, Beogradski istorijski glasnik 5 (2014), str. 33-42.
https://www.academia.edu/10370207/S...ustinian_II_and_the_Bishopric_ton_Gordoserbon

Крсна слава је, у основи, комбинација прасловенског обичаја заветовања божанству и општег хришћанског култа нарочитог завета Богородици и разним светитељима.

iz mog ugla slava je savrseni primer otpora srbende:lol:malo cu da ukombinujem staru veru sa pravoslavljem:D

Крсна слава је, у основи, комбинација прасловенског обичаја заветовања божанству и општег хришћанског култа нарочитог завета Богородици и разним светитељима.

iz mog ugla slava je savrseni primer otpora srbende:lol:malo cu da ukombinujem staru veru sa pravoslavljem:D
Je li znaš nešto više o ovome?

Back