OK ipak nijesam namjerno skrenuo temu. A ne vidim ništo kontroverzno u jednostavnom konstatovanju činjenica. ako je nešto kontroverzno to su teorije nastale na osnovu političkih programa nacionalnih elita a ne na činjenicama.
d još jedan dokaz da se ne radi o istom običaju. Slava je brastvenički običaj koji slavi brastvo ili jedna familija. Kakve su ovo gomile ljudi okolo, nema toga niđe, osim u slučaju kad se radi o sbvetcu zaštitniku kada je ta slava svih koji je slave, kao što je vjerovatno u gornjem slučaju.
FORUMICA. moraću da se složim sa Slavenom, ti u Crnu Goru nisi bio, barem u poslednjih 50 godina. Ko zna đe si, Australij, Novi Zeland, Kanada, neđe deleko sigurno. Neđe đe nemaš koga priupitati za naj prostije stvari.
Bratstvenički običaj, čuj mu nauku. Biti gost kod bliksog rođaka istog prezimena (bratsvenika), to je za Krsnu Slavu neprimeren čin. Nešto slično kao ići u godte na prvi dan Božića, izuzev položajnika. Na Slavi su gosti upravo oni koji ti nisu bratsvenici, znači, kumovi, komšije, prijatelji. Bratsvenici, gotovo svi, taj dan imaju svoje goste u svom domu. Pripadnici istog bratsva, većinom slave istu Slavu ali to nije pravilo. Često se dešava da neko promeni svoju Slavu ali tim činom sebe nije ispisao iz bratsva. Najčešći razlog za promenu Slave (Sveca kojeg slave) je smrtni ili neki drugi nesretni slučaj u porodici koji se desi na taj dan.
U mojoj familiji ogromna većina slavi Aranđelovdan, mada znam jednog daljnjeg rođaka koji slavi Lučindan. Zna on da su slavili ranije Aranđelovdan ali iz nekog razloga su prešli da slave Lučindan. Nije znao razlog prelaska na drugu slavu ali definitovno zna da im je "originalna" Slava ista kao kod nas većine iz bratsva.Znači, ja bih njega ladno mogao da pozovem na slavu, jer on taj dan ne slavi u svojoj kući i ne ugošćuje svoje kumove, prijatelje i komšije. Jel ti sad malo jasnije ? Da slavi Arađela, kakvog bi imalo smisla da ga zovem kod mene u goste, kad on ima taj dan "posla preko glave". Ako poštuje stara pravila, kao domaćin slave, on ne sedi sa gostima, već sve vreme stoji i služi goste.Nije to lak posao, budi siguran.Eto sad sam ti odao neke tajne, pa kad tamo u Australiji počeneš da slaviš Slavu, nemoj slučajno da si seo, moraš sve vreme da dvoriš svoje goste.Nemoj se brukati.
Inače, složio bih se sa Teodolitom, da je Slava kao običaj, jedan od živih dokaza teze autohtonističke škole. Ne samo Slava, ima toga na pretek ali to nije tema. Pomenuću Badnjak i svi rituali koji su vezani za njega. Sve ono što je kod drugih naroda odavno prestalo da postoji i da se upražnjava, kod nas je još uvek živo. Neki tragovi tih paganskih običaja i ritual u drigim narodima još uvek egzistiraju ali su kod Srba, uprkos svemu, još u punoj kondiciji i živahni. Samo poštovanje hrasta (duba) kao svetog drveta kod svih Slovena, naj življe je kod Srba.Pa eto, skoro smo morali i Auto-put da skrećemo zbog jednog hrasta. Gde ćeš na hrast Srbine, bre ?
Gde je naj teže zamutiti potok? Pa svakako na njegovom izvoru, čas posla se izbistri. Svi ti paganski običaji su autohtoni i nemaju veze sa lacmanima a ni jelinima. To je naše, bre.Uključite malo logiku a ne samo Porfirogenete i Dukljanine.Može mnogo toga o prošlosti da se pročita u sadašnjosti.