Istorija Cirilice od 1945 do danas u Srbiji

123.jpg
 
Od 90-tih revizionisti pocinu da pisu kako je Tito ''mrzeo'' Srbe, a da cirilicu nije moga da vidi jer je srpska, i da je on licno zabranio Srbima da pisu na cirilici, i da je sve moralo da bude na latinici.
U Titovoj Jugoslaviji gde su Srbi bili vecinsko stanovnistvo - stampa, mediji, natpisi, postanske marke, razgledince..... sve je bilo na ciriici. U SR Srbiji djaci u skolima su ucili i cirilicu i latinicu, i pisali jedan pismeni iz srpsko-hrvatskog na latinici, a jedan na cirilici i tako neizmenicno. Tako da su djaci u skolama u Srbiji znali i cirilicu i latinicu.
Cak i Vecenje Novosti koje su izrazito anti-titoisticke moraju da kazu istinu

Ćirilicom potpisao i Tita​

Saznali smo i da mu je uspelo ono što nikom nije. Ćirilicu je uveo čak i u Titov kabinet.
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:246690-Cirilicom-potpisao-i-Tita
Inace u SFRJ cak su se i strip junaci prevodili na srpski jezik Hulk je bio Golijat, Flash je bio Munja, Piccolo Renger - Mali Rendzer,...radilo se na ocuvanju jezika
Cirilica pocinje da se potiskuje KRAJ 80-TIH kada kapitalizam ulazi na velika vrata u SFRJ, nazivi firma su strane reci koje se pisu na latinici, logovi privatnij tv,i drugih privatnih medija svi se pisu latinicom,
Tek kada je 2000 dosao DOS, e onda je krenulo carsto latinici. Cirilica je skro bila iskljucena, Davidovic Goran - Firer je ulozio zalbu ns sudu sto mu je presuda napisana na latinici.
Tako da kako kaze nas samouki lingvista Nestorovic da je sada najteze vreme za cirilicu, zbog velikog uticaja engleskog cije je pismo latinica.

Davidoviću presuda pismeno na ćirilici​

Presuda je ukinuta zbog Davidovićeve žalbe da je ispisana na latinici. Kako je rečeno na ponovljenom suđenju, sud će presudu na ćirilici doneti naknadno i pismeno je dostaviti Davidoviću i Gruhonjiću.
https://www.rtv.rs/hu/hronika/davidovicu-presuda-pismeno-na-cirilici_144348.html

Za vreme Tita cirilica je bila na sigurnom, posle Tita nastaju problemi za cirilicu.....koji traju i dan danas....
Pogledajte prilog 1474530
Pogledajte prilog 1474531
Pogledajte prilog 1474532
Pogledajte prilog 1474533
Pogledajte prilog 1474534
Pogledajte prilog 1474536
Tito se potpisivao cirilicom, a zabrano je :rotf:
Pogledajte prilog 1474547
Kad titoisti krenu o “revizionizmu”…
 

Back
Top