Историја Бугара

Filuješ tvrdnje provokatora casuala da su stanovnici jugoistočne Srbije zapravo poreklom Vlasi.
Ma ne, Srbi su poreklom Srbi.

To što si ti Bugarin ti ne daje prava da određuješ Srbima šta moraju da budu. Ima i Bugara koji govore samo srpski, u tom gu leži zec.

Daleko je Jatova granica, probao je Ferdinand I i da je pomeri na zapad, pa puk Lužničana trećepozivaca razbije celu jednu bugarsku armiju - potpuno propao faktor iznenađenja, bugarska komanda je ipak naredila juriše uzbrdo, pravo uz vrh od oko 1400m, a tamo čekali Srbi. Posle Bregalnica i opšti slom Bugarske - samo zbog želje da se zahvati što više žrtava za prisilno bugarizovanje. Posle Bosilegrad SAMO ZBOG TOGA morao u Srbiju.

604DD16D-AFB0-4E6E-BDB7-A8F531AD55A1.jpeg

Izoglo

Izgoglosa jedne od najarhaičnijih suglasničkih grupa “dl”. povezuje srpski sa češko-slovačkom grupom. To je fonetski lik najstarije srpske fonetike. Istočni i istočnojužnoslovenski imaju striktno samo “l”. a ne “dl”.

Pogledajte prilog 1482142

Опет чаршијско паламуђење – постоји очување tl,dl у неким дијалекатским облицима глагола, посебно у прелазним говорима источне Србије и западне Бугарске: на пример „искрадла“, „уплетла“ – али ови облици не показују континуитет од српског језика, већ су ретроградирали под утицајем облика глагола у презенту: „искрадем“, „уплетем“. Да не говоримо да се чак и у неким дијалектима око Софије може чути облик „искрадла“.
Иначе, ево реконструисане поделе дијалеката - oвде нема ни изблизу онога о чему причаш.

1705327400879.png

Tako sam i mislio. Proizvoljno tumačenje velikosrpskih lingvista, možeš odmah da uključiš i makedonski u štokavski. Belić je smatrao makedonski dijalektom srpskog jezika. Imaš doktorske radove iz Kraljevine SHS gde se dokazuje navodni srpski karakter mijačkog govora, ohridskog, pelagonijskog, maleševskog... Samo što ozbiljna svetska lingvistika ne priznaje srpske izvore kao dovoljno pouzdane :hahaha:
Показујеш само да не владаш ни најосновнијим стварима нити да умеш разговарати. Твој одговор нема везе с мојим тврдњама, најобичнији је сламнати аргумент.

Отвори литературу те озбиљне светске лингвистике и видећеш исто ово што ја писах.

Пресмешно ми је све ово, једни ме оптужују да германишем, други да србујем, трећи да бугаришем... :roll:

Ненаде, ја сам војвођанерски аутономаш, мало је рећи да не марим за великосрбовање, штавише.

Poslednja izmena:
Ma ne, Srbi su poreklom Srbi.

To što si ti Bugarin ti ne daje prava da određuješ Srbima šta moraju da budu. Ima i Bugara koji govore samo srpski, u tom gu leži zec.

Daleko je Jatova granica, probao je Ferdinand I i da je pomeri na zapad, pa puk Lužničana trećepozivaca razbije celu jednu bugarsku armiju - potpuno propao faktor iznenađenja, bugarska komanda je ipak naredila juriše uzbrdo, pravo uz vrh od oko 1400m, a tamo čekali Srbi. Posle Bregalnica i opšti slom Bugarske - samo zbog želje da se zahvati što više žrtava za prisilno bugarizovanje. Posle Bosilegrad SAMO ZBOG TOGA morao u Srbiju.

Pogledajte prilog 1482162
Па, већ смо утврдили истину – Брегалничка битка је била само делимична победа Срба, пошто су Бугари после победе код Калимaнција остали на десној обали Брегалнице. Не неки пук, већ целих 70% Тимочке дивизије II позива уништено је код Криволака. Штавише, ова информација није из бугарских извора већ од команданта Тимочке дивизије.
Колико још можеш трабуњати ?

Опет чаршијско паламуђење – постоји очување tl,dl у неким дијалекатским облицима глагола, посебно у прелазним говорима источне Србије и западне Бугарске: на пример „искрадла“, „уплетла“ – али ови облици не показују континуитет од српског језика, већ су ретроградирали под утицајем облика глагола у презенту: „искрадем“, „уплетем“. Да не говоримо да се чак и у неким дијалектима око Софије може чути облик „искрадла“.
Иначе, ево реконструисане поделе дијалеката - oвде нема ни изблизу онога о чему причаш.

Pogledajte prilog 1482197
Ne lupaj, “retrogradirale”. Tu gde imaš suglasnički grupu “dl” imaš govornike slovenskih dijalekata koji su nekad bili u istoj grupi sa Lužičkim Srbima, Česima i Slovacima.

Kako se kod tebe kaže ‘voda je duboka’? Ruski je ‘glubokaya’ oduvek. I kako se izgovara ono l? Zapadnojužnoslovenski jezik, bez diskusije. A tek oni metohijski, sa po 15-18 “članova” - nastali na mestu dodira Srba i Mijaka, potomska Berezgita, Slovena sa same sredine podele slovenskog dijalekatskog prostora. Opiri se koliko hoćeš, fonetika je nemilosrdna. Arhaičnog ł ima upravo kod vas. Balkanizovana zapadna dijalekatska grupa.

Zapamti, Balkanizmi su posledica vlaškog klina, imaš na svakoj karti.

Poslednja izmena:
Па, већ смо утврдили истину – Брегалничка битка је била само делимична победа Срба, пошто су Бугари после победе код Калимaнција остали на десној обали Брегалнице. Не неки пук, већ целих 70% Тимочке дивизије II позива уништено је код Криволака. Штавише, ова информација није из бугарских извора већ од команданта Тимочке дивизије.
Kakva BRE delimična pobeda Bugara, pa tamo se još oplakuje poraz.

Ne lupetaj, za alternativnu istoriju idi negde kod Borisovih.

Tako sam i mislio. Proizvoljno tumačenje velikosrpskih lingvista, možeš odmah da uključiš i makedonski u štokavski. Belić je smatrao makedonski dijalektom srpskog jezika. Imaš doktorske radove iz Kraljevine SHS gde se dokazuje navodni srpski karakter mijačkog govora, ohridskog, pelagonijskog, maleševskog... Samo što ozbiljna svetska lingvistika ne priznaje srpske izvore kao dovoljno pouzdane
Nego šta. Pazi ovo:

E2539520-1CDA-49DE-B5DE-2CCEE32EBEAF.png

Kakvi bre Anti? Odakle ti uopšte oči da komentarišeš o istoriji dok pišeš o nepostojećim Antima?
Preci slovenskih Bugara:

The Antes, or Antae (Greek: Ἄνται), were an early East Slavic tribal polity of the 6th century CE. They lived on the lower Danube River, in the northwestern Black Sea region (present-day Moldova and central Ukraine), and in the regions around the Don River (in Middle and Southern Russia).[1] Scholars commonly associate the Antes with the archaeological Penkovka culture.[2][3][4][5]

C85372DE-9520-4613-8A7A-B7263AF83627.png

Poslednja izmena:
Tako sam i mislio. Proizvoljno tumačenje velikosrpskih lingvista, možeš odmah da uključiš i makedonski u štokavski. Belić je smatrao makedonski dijalektom srpskog jezika. Imaš doktorske radove iz Kraljevine SHS gde se dokazuje navodni srpski karakter mijačkog govora, ohridskog, pelagonijskog, maleševskog... Samo što ozbiljna svetska lingvistika ne priznaje srpske izvore kao dovoljno pouzdane
Da se razumemo, dotični velikosrbin Petar Skok je inače bio Hrvat iz Žumberaka, evo i njegovog mišljenja. Ili je i on kao Hrvat forsirao Makedonce? Svuda ta tvoja “ljotićevska filologija”. Ipak i katolik koji Ćirila i Metodija striktno naziva svetom Braćom opet bio “ljotićevac”?

Ako se kod tvojih kaže ‘prozorec’ a ne prozor, i recimo hleb kaže ‘lep a ne ‘leb onda to naravno menja stvar, ali onda nemoj da se lažno predstavljaš.

D9AC0EA4-BE16-4E05-8C3C-AAC8E718B4DA.png

И у Великом рату, као и у Другом светском рату у Ћуприји је постојала бугарска окупациона власт. Зашто су Немци уступали Бугарима Ћуприју?

Није сачувано много писане документације о претходним временима поред Велике Мораве. Бугари су се својски потрудили да спале све што је било могуће да се спали – документа, слике, пореске књиге, црквене књиге…

88D0DB49-50E7-491B-AEB8-98D9ABFC5D68.jpeg
A13DC0B4-5E38-433C-8B5D-DEC7090A8BCB.jpeg

Prisvajanje Goranaca​

BUGARSKA po ubrzanom postupku nudi državljanstvo građanima južne srpske pokrajine ako se izjasne kao Bugari. Sofija je među prvima priznala samoproglašenje Kosova, ali je zahtevala kontrauslugu, da se Goranci priznaju kao bugarska manjina. Bugarski agenti i Srbima nude pasoš države članice EU kao garanciju bezbednosti. Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova je 2023. boravila na KiM da bi "posetila oblasti u kojima živi bugarska etnička zajednica od oko 15.000 ljudi u 20 sela u opštini Dragaš, 19 u opštini Prizren i u po deset u opštinama Orahovac i Štrpce".

Ništa nije objašnjeno. Pitam opet ima li oči taj koji u Štokavce svrstava ljude koji ne upotrebljavaju zamenicu što i šta? Ako su Piroćanci Štokavci onda je i cela Bugarska štokavska.
“Ne upotrebljavaju zamenicu što i šta”? Pa ti još svesno i lažeš.

Bugarska i štokavski, pa ima i toga, u Trnu. A tamo je bilo i partizana. Trnski partizanski odred Brozove NOP.

Ne lupaj, “retrogradirale”. Tu gde imaš suglasnički grupu “dl” imaš govornike slovenskih dijalekata koji su nekad bili u istoj grupi sa Lužičkim Srbima, Česima i Slovacima.

Kako se kod tebe kaže ‘voda je duboka’? Ruski je ‘glubokaya’ oduvek. I kako se izgovara ono l? Zapadnojužnoslovenski jezik, bez diskusije. A tek oni metohijski, sa po 15-18 “članova” - nastali na mestu dodira Srba i Mijaka, potomska Berezgita, Slovena sa same sredine podele slovenskog dijalekatskog prostora. Opiri se koliko hoćeš, fonetika je nemilosrdna. Arhaičnog ł ima upravo kod vas. Balkanizovana zapadna dijalekatska grupa.

Zapamti, Balkanizmi su posledica vlaškog klina, imaš na svakoj karti.
Да, већ срамотш не само себе, већ и све који су ти бацали „лајкове“. Причаш такве глупости, буквално шта ти падне на памет, да кад читам твоје коментаре мислим да си се толико препустио својим маштаријама, да си заборавио о чему ми говоримо.
Рекао си да је западно-јужнословенски у истој групи са чешким и пољским у супротности са бугарским и источнословенским језицима.Ја сам ти доказао да ово нико у последњих 200 година у науци нигде није написао.
Даље, тврдиш да чешки "hluboký” и руски "глубокий" имају западно-јужнословенско порекло (због изговора 'l'?!), када је очигледно да српски облик има (као и бугарски) нешто другачији развој, пошто у дубок/дълбок је дошло до „контаминације“ и g > d.
А поврх тога и даље тврдиш да је очување групе tl/dl у Србији (које има само у неким периферним дијалектима) тобоже појава везана за миграцију са севера, када је у ствари, највероватније, губитак t/d није се догодио пре краја 8. века. О чему се може судити по словенском племену Дудлеби, које је у Јужну Чешку дошло крајем 6. почетком 7. века из земаља око Западног Буга, што показује да тада још увек није било промене у групи "dl", иначе би Чеси узели име без "d".
Односно, покушаваш да докажеш да су Срби дошли из Бохемије, када је то у најмању руку врло спорна хипотеза. Штавише, користећи апсурдан квазилингвистички аргумент.

1705511954234.png
1705512004899.png

1705516595029.png
1705516614208.png

Poslednja izmena:
Да, већ срамотш не само себе, већ и све који су ти бацали „лајкове“. Причаш такве глупости, буквално шта ти падне на памет, да кад читам твоје коментаре мислим да си се толико препустио својим маштаријама, да си заборавио о чему ми говоримо.
Рекао си да је западно-јужнословенски у истој групи са чешким и пољским у супротности са бугарским и источнословенским језицима.Ја сам ти доказао да ово нико у последњих 200 година у науци нигде није написао.
Даље, тврдиш да чешки "hluboký” и руски "глубокий" имају западно-јужнословенско порекло, када је очигледно да српски облик има (као и бугарски) нешто другачији развој, пошто у дубок/дълбок је дошло до „контаминације“ и g > d.
А поврх тога и даље тврдиш да је очување групе tl/dl у Србији (које има само у неким периферним дијалектима) тобоже појава везана за миграцију са севера, када је у ствари, највероватније, губитак t/d није се догодио пре краја 8. века. О чему се може судити по словенском племену Дудлеби, које је у Јужну Чешку дошло крајем 6. почетком 7. века из земаља око Западног Буга, што показује да тада још увек није било промене у групи "dl", иначе би Чеси узели име без "d".
Односно, покушаваш да докажеш да су Срби дошли из Бохемије, када је то у најмању руку врло спорна хипотеза. Штавише, користећи апсурдан квазилингвистички аргумент.

Pogledajte prilog 1483491Pogledajte prilog 1483493
slavene mnogo kenjaš

Даље, тврдиш да чешки "hluboký” и руски "глубокий" имају западно-јужнословенско порекло (због изговора 'l'?!), када је очигледно да српски облик има (као и бугарски) нешто другачији развој, пошто у дубок/дълбок је дошло до „контаминације“ и g > d.

Pogledajte prilog 1483572Pogledajte prilog 1483573
Ne lupetaj. Baš ništa od toga nisam rekao. Samo da su nekada bili. Pre dolaska na Balkan. I te razlike su još tu.

Vidi kako izgleda starosrpski jezik i gle odakle su Srbi došli:

0D7C1A96-1984-4513-8FA7-4395CBEAC1E3.png
92B7CC96-574C-4779-A498-FD0A9276EA4F.png
BCCC4AB1-4648-42C6-A98E-2FB4E7946F81.png

Pogledajte prilog 1483572Pogledajte prilog 1483573
Češki nije relevantan za raspravu Borise T(reći), samo praslovenski.

Da se razumemo, dotični velikosrbin Petar Skok je inače bio Hrvat iz Žumberaka, evo i njegovog mišljenja. Ili je i on kao Hrvat forsirao Makedonce? Svuda ta tvoja “ljotićevska filologija”. Ipak i katolik koji Ćirila i Metodija striktno naziva svetom Braćom opet bio “ljotićevac”?

Ako se kod tvojih kaže ‘prozorec’ a ne prozor, i recimo hleb kaže ‘lep a ne ‘leb onda to naravno menja stvar, ali onda nemoj da se lažno predstavljaš.

Pogledajte prilog 1482920
Сада ћу ти објаснити. Ако је и сам Скок Хрват и један од признатих стручњака за ономастику тог времена, он потпуно и дрско негира постојање Бугара у Македонији, и не само то, већ и етноним" Бугари " који је по њему грчки изум, који је заменио ранији израз "Склави". У ствари Скок тврди да је назив Бугари коришћен за два различита народа, турански и словенски, Овим изјавама је негирао спајање Бугара и Словена у један заједнички бугарски народ током векова. То је, наравно, изазвало полемику са делом бугарске научне елите тог времена.
Слично свом мишљењу о Бугарима, Скок је присталица идеје да су се Албанци појавили доласком Турака, али не раније.

Baš ništa od toga nisam rekao
👇👇👇
Izgoglosa jedne od najarhaičnijih suglasničkih grupa “dl”. povezuje srpski sa češko-slovačkom grupom. To je fonetski lik najstarije srpske fonetike. Istočni i istočnojužnoslovenski imaju striktno samo “l”. a ne “dl”.
Чекамо даљу потврду како tl/dl група повезује чешки и српски језик и шта је ова најстарија изоглоса.
Сад си већ сам са својим глупостима, јер више нема оних који су ти бацали лајкове - свако чудо за три дана

Back