Историја Бугара

https://www.nacional.hr/milanovic-napao-bugarsku-zbog-sjeverne-makedonije/

Predsjednik Rublike Zoran Milanović napao je Bugarsku zbog njezina uvjetovanja Sjevernoj Makedoniji ulazak u EU izmjenom povijesnih udžbenika.

“Sjeverna Makedonija nalazi se u nemogućoj poziciji, a tu temu nismo ni dotaknuli u razgovorima i deklaraciji”, kazao je Milanović na konferenciji za novinare sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom u Brdu kod Kranja poslije summita država zapadnog Balkana. “Radi se o uvjetima postavljenima u zreloj fazi pregovora, a tiče se udžbenika povijesti. Hrvatska i Slovenija su imale vrlo živ odnos kada je Hrvatska ulazila u EU, Slovenija je postavljala uvjete koji su bili vrlo životni, borila se za ono što je njoj bilo važno, izlaz na otvoreno more. Razumio sam to i nisam vidio da Slovenija želi spriječiti ili poniziti Hrvatsku”, kazao je Milanović.

“Ovo što sada službena politika jedne članice radi Sjevernoj Makedoniji je ulazak u intimni prostor. Da se traži od jedne aspirantice da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira onako kako to radi susjedna država. Tome ću se aktivno suprotstavljati. Ako ti je cilj da uništiš slabijega od sebe samo zato što je slabiji, to nikada ne završi dobro”, kazao je Milanović, koji ni u jednom trenutku nije spomenuo Bugarsku, ali iz konteksta je jasno kako je govorio o toj zemlji
EU sve radosna da primi Severnu Makedoniju, evo samo što nisu, samo im Bugarska kvari planove hahhaha. Kakva priča za naivne.

Za početak bi bilo dobro makar da SNS prestane da drži Vladimira Zaharieva na vlasti i da konačno taj lik ode posle 23 godine blamiranja. A i da se prestane sa pravljenjem lažnih biračkih spiskova za nacionalne manjine.
Nikad čuo za tog lika. Bugari su u Srbiji minorna zajednica. Slovaci su npr. mnogo uticajniji. A i Srbija uz pomoć Kine ubrzano napreduje pa joj ni neće trebati EU.

Za početak bi bilo dobro makar da SNS prestane da drži Vladimira Zaharieva na vlasti i da konačno taj lik ode posle 23 godine blamiranja. A i da se prestane sa pravljenjem lažnih biračkih spiskova za nacionalne manjine.
Eto vidiš da si iz Bosilegrada, a ‘vamo neki “Crnogorac” “zabrinut” što je južna Srbija deo Srbije. Ko još zna za vašeg gradonačelnika, da nije dao onaj intervju o svojih 80 žena niko živ ne bi čuo za njega.

https://www.nacional.hr/milanovic-napao-bugarsku-zbog-sjeverne-makedonije/

Predsjednik Rublike Zoran Milanović napao je Bugarsku zbog njezina uvjetovanja Sjevernoj Makedoniji ulazak u EU izmjenom povijesnih udžbenika.

“Sjeverna Makedonija nalazi se u nemogućoj poziciji, a tu temu nismo ni dotaknuli u razgovorima i deklaraciji”, kazao je Milanović na konferenciji za novinare sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom u Brdu kod Kranja poslije summita država zapadnog Balkana. “Radi se o uvjetima postavljenima u zreloj fazi pregovora, a tiče se udžbenika povijesti. Hrvatska i Slovenija su imale vrlo živ odnos kada je Hrvatska ulazila u EU, Slovenija je postavljala uvjete koji su bili vrlo životni, borila se za ono što je njoj bilo važno, izlaz na otvoreno more. Razumio sam to i nisam vidio da Slovenija želi spriječiti ili poniziti Hrvatsku”, kazao je Milanović.

“Ovo što sada službena politika jedne članice radi Sjevernoj Makedoniji je ulazak u intimni prostor. Da se traži od jedne aspirantice da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira onako kako to radi susjedna država. Tome ću se aktivno suprotstavljati. Ako ti je cilj da uništiš slabijega od sebe samo zato što je slabiji, to nikada ne završi dobro”, kazao je Milanović, koji ni u jednom trenutku nije spomenuo Bugarsku, ali iz konteksta je jasno kako je govorio o toj zemlji.

+++
Kakve li će tek uslove da Bugarska postavlja Srbiji!
Kakve li će tek uslove da Bugarska postavlja Srbiji!
Ne može nikakve, to je američka prerogativa, zemlja koju ne možeš da nađeš na turskim kartama.

22621D3A-3F2B-4666-B04A-AD6102137C7F.png
1C31B520-09CF-4D83-814D-73A6AC537124.jpeg

Pa Mađarska deli samo ko zna mađarski, a Bugari u Bosilegradu danas većinom ne znaju bugarski, važno je samo kako se izjašnjavaju. Prošle godine je u Nišu uhapšen zemljak ovog tvoj pajtaša iz Zaplanja pod sumnjom da je prodavao izvode iz matične knjige za 1,000€.
Odakle bi neki Crnogorac znao kako govore Bugari iz Bosilegrada? Dokaži to sa “prodajom izvoda iz matične knjige u Nišu”.

Hrvatska enciklopedija 1941-45:
U stanovništvu se miješaju oznake nordijske, istočnobaltičke, mediteranske i dinarske rase, a ima nešto i mongoloidnih primjesa. Najčešće je zastupan tip srednje visine s tamnom kosom i smeđim očima. Plava je kompleksija zastupana samo s 5%. Oblik je lubanje najčešće mezokefalni. U jugoistočnoj Bugarskoj dosta je čest dolihokefalni tip, a na sjeverozapadu gotovo prevlađuje brahikefalni.

2016-02-14-ivanov.jpg

Trifon Ivanov sve iz opisa

Kakva laž. Sad vas ima 20,000? Ubrajaš i Srbe iz okoline Bosilegrada i Dimitrovgrada u Bugare?
Prema bugarskim procenama Bugara u Srbiji ima preko 750.000. Niš je treći najveći bugarski grad. Dva najveća su Sofija i Skoplje. Mitomanija teška.
Nisam znao da je Ivanov umro. Sad mi je žao što sam stavio njegovu sliku. Hristu Stoičkova sam isto jako cenio i cenim.

Na manjinskoj listi za Bugare ima oko 20.000 glasača, a pripadnika bugarske manjine prema popisu ima samo 12.000. Neko tu nekoga opasno po zdravom mozgu.
Zašto opet lažeš? Ili polaziš od onih vaših velikobugarskih teorija o “Bugarima koji ne znaju da su Bugari”? Koliko bi to bilo u Srbiji? 7 miliona? Plus svi Srbi iz RS i po koji Bošnjak i Hrvat još bar jedan milion. I nekako “ne znaju da su Bugari”? Dabome.

Izbori za NS: Kako su glasali pripadnici bugarske manjine u Dimitrovgradu i Bosilegradu​

Petar Videnov
November 13, 2022
U Srbiji su održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a pravo glasa imalo je 456.199 pripadnika nacionalnih manjina. Od ukupno 23 nacionalna saveta, za 19 članovi su birani neposredno, među kojima je i Nacionalni savet bugarske manjine, dok su za četiri birani putem elektorskih skupština.
Za portal FAR Miodrag Jakimov, koordinator radnog tela za sprovođenje izbora u Bosilegradu saopštio je prve preliminarne rezultate izbora za ovu opštinu, gde je u poseban birački spisak bugarske manjine upisano 4.605 birača.

Za izbornu listu br. 1 “To smo mi” – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev glasalo je 3.613 birača, lista br. 2 Grupa birača: Koreni – Vladica Dimitrov osvojila je 73 glasa, a za listu br. 3 Za Bugare u Srbiji glasalo je 78 birača.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, na izborima za Nacionalni savet u Opštini Dimitrovgrad glasao je 2.891 birač od 5.681 upisanog u poseban birački spisak bugarske manjine, što je 51%.

Za listu br. 1 “To smo mi” – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev glasala su 354 birača, odnosno 12%, lista br. 2 Grupa birača: Koreni – Vladica Dimitrov osvojila je 2.024 glasa, odnosno 70%, a za listu br. 3 Za Bugare u Srbiji glasalo je 418 birača, odnosno 14%.

Biračka mesta su bila otvorena od 7:00 do 20:00 sati, u Dimitrovgradu se glasalo na 23 biračka mesta, a u Bosilegradu na 15

Prema nezvaniničnim podacima iz izbornih štabova lista “To smo mi” i “Koreni” u Pirotu od 679 upisanih birača na izbore su izašla 123. Za listu br. 1 “To smo mi” – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev glasalo je 11 birača (8,8%), lista br. 2 Grupa birača: Koreni – Vladica Dimitrov osvojila je 85 glasova (68,54%), a lista br. 3 Za Bugare u Srbijie 28 glasova (22,6%).

Iz izbornog štaba liste “Koreni” je nezvanično saopšteno da je u Babušnici lista br. 1 “To smo mi” – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev osvojila 2 glasa, lista br. 2 Grupa birača: Koreni – Vladica Dimitrov 29, dok je za listu Za Bugare u Srbiji glasalo 179 birača. Iz istog štaba je rečeno da je u Trgovištu nezvanično lista br. 1 osvojila 17, lista br. 2 11 i lista br. 3 23 glasa, a u selu Ivanovo lista br. 2 “Koreni” 65 glasova.

Iz izbornog štaba “To smo mi” saopštili su nezvanično da je u Nišu od 881 upisanog birača za listu br. 1 glasalo 450 birača, za listu br. 2 24, a za listu br. 3 13 birača. Prema nezvaničnim podacima ovog štaba, u Vranju od upisanih 623 birača za listu br. 1 “To smo mi” – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev glasalo je 312 birača, dok su liste br. 2 Grupa birača: Koreni – Vladica Dimitrov i br. 3 Za Bugare u Srbiji osvojile po 8 glasova. U opštini Surdulica od 363 upisana birača, prema nezvaničnim informacijama iz izbornog štaba “To smo mi”, u selu Klisura za listu br. 1 glasala 53 birača, lista br. 2 nije osvojila niti jedan glas, dok je za listu broj 3. glasalo 38 birača. U selu Božica lista br. 1 “To smo mi” osvojila je 47 glasova, a za liste br. 2 i br, 3 glasao je po 1 birač. Isti štab je nezvanično saopštio za FAR da je u Leskovcu za listu br. 1 “To smo mi” glasalo 24 birača, za listu. br. 2 “Koreni” 4 i za listu br. 3 Za Bugare u Srbiji 3 birača.

Statistički unos rezultata glasanja na neposrednim izborima može se pratiti preko web prezentacijeRepubličke izborne komisije (RIK) na zvaničnom sajtu: www.rik.parlament.gov.rs.

Konačne rezultate izbora Republička izborna komisija proglasiće 96 časova od momenta zatvaranja biračkih mesta, ako nije uloženo neko pravno sredstvo ili ako RIK ne ponovi glasanje.

Kako se završavaju izbori za pojedini savet, u roku od 20 dana Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zakazuje sednice saveta. Nakon toga, oni se sastaju, biraju predsednika i nastavljaju svoj rad.

P. Videnov

Prema bugarskim procenama Bugara u Srbiji ima preko 750.000. Niš je treći najveći bugarski grad. Dva najveća su Sofija i Skoplje. Mitomanija teška.
Nisam znao da je Ivanov umro. Sad mi je žao što sam stavio njegovu sliku. Hristu Stoičkova sam isto jako cenio i cenim.
Procenama?! Samo 750,000?! Što ne stave bar 7,5 miliona, kad je bal nek je s muzikom.

Moram teškog srca to da priznam, ali rođak mi živi u jednom mestu Topličkog okruga. Tašta mu je Srpska Bugarkinja. Pitao sam ga za ove vaše priče. I kaže da stariji ljudi za od njih istočnije stanovništvo kažu da su bugarskog porekla. Čak mi je i jedan čovek poreklom blizu Niša a živi u Beogradu rekao da je bugarskog porekla, pa jedan iz Crne Trave. Naravno da sam ih izgrdio. Da je to posledica bugarskog Egzarhata i sl.

Back