Историја Бугара

Пиротска Буна 1836, Нишка Буна 1841, Видин 1850 ... вероватно их имало још унутар Бугарске, .. Прве две, а посебно прва угашена уз активно учешће М.Обреновића.
Не тврдим да су у овим устанцима учествовали само Бугари. Али српска штампа и мапе тог времена су недвосмислене – територије су описане као бугарске, а становништво као бугари. Е сад, тврдити да су све те побуне биле српске, јер није било бугарске државе, значи занемарити већину примарних извора из тог времена (српски, турски, европски). А значајан део људи овде ради управо то, на челу са модератором птф историје (Лекизан).
Ne laži, i pirotsku i nišku bunu su organizovali Srbi, u pirotskoj nema pomena o učešću Bugara.

Ово није моје мишљење. То пише у изворима – апсолутно свуда, чак и Обреновићи сматрали да су Ниш и Пирот бугарски. Ствар је у томе што људи као што си ти не маре за ове историјске чињенице и покушавају да их релативизују.. То само говори о озбиљном комплексу према свему страном а посебно бугарском. И ако српска историографска наука покушава донекле Србију да стави тамо где јој је заиста место, многи покушавају да оживе и наставе ове лажне приче о некој континуираној српској хегемонији на Балкану, која ни мање н више нo пориче постојање других балканских народа на почетку. 19. века.
Malo manje laganja i sanstefanske magle.

Iskreno, mene Bugari uopšte ne zanimaju. Prema njima imam odnos kao prema Portugalcima.
Ne znam šta znači "ljudi kao ti"?
Ja nigdje nisam ulazio u etnički sastav stanovništva Pirota ili Niša, nego sam konstatovao da ti gradovi nisu bili u Bugarskoj
Stanovništvo Niša i Pirota se nikada nije izjašnjavalo kao ‘Bugari’, a jezik se toliko razlikuje od književnog bugarskog da je turski pokušaj nasilnog uvođenja bugarskog u škole potpuno propao jer su sami stanovnici Niša naručili školske udžbenike iz Sarajeva kad su turske vlasti zabranile korišćenje udžbenika iz Kneževine Srbije.

Iskreno, mene Bugari uopšte ne zanimaju. Prema njima imam odnos kao prema Portugalcima.
Ne znam šta znači "ljudi kao ti"?
Ja nigdje nisam ulazio u etnički sastav stanovništva Pirota ili Niša, nego sam konstatovao da ti gradovi nisu bili u Bugarskoj
Бугари су тада живели у Отоманској Бугарској која је била географска јединица у Отоманском царству ( Бугаристан) и становници ове територије су се звали Бугари. То је чињеница.

Бугари су тада живели у Отоманској Бугарској која је била географска јединица у Отоманском царству ( Бугаристан) и становници ове територије су се звали Бугари. То је чињеница.
Османлијска подела баш ништа ме доказује гос’н Борис Трећи. Исто тако може да се доказује и да су Бугари у ствари Турци јер је ето Турска некада владала целокупном територијом садашње Републике Бугарске. То је чињеница.

Ово је санстефанска лаж, кратко и јасно.

Dobro, dokle se taj Bugaristan rasprostirao na zapadu?

Smiri se.
Na konstataciju da pomenuti gradovi tada nisu u Bugarskoj, ti pričaš o bugarskom Nišu.
Niš nije u Bugarskoj bio ni tada a nije ni sada.
A da li su u relevantnom periodu u njemu živjeli Srbi ili Bugari ili i jedni i drugi je tema za raspravu.
Сретење Господње, 14. фебруара 1804, Збор у Орашцу - 24. Фебруар 1874, полагање заклетве чланова Нишког комитета.

ED6DEF2E-9000-4036-95DA-412DE5D9D241.jpeg
5AE2FC6F-3A72-460B-8412-2BCB22D0FF80.jpeg

Мало мање великобугарских лажи: Бој на Чегру, да ли су се Срби борили до потпуног истребљења да би “окупирали” некакве “Бугаре”?

ADEC0857-49B5-4068-ABDD-D2E70B4D5E24.jpeg

Па није ни Бугарска, али зато сви извори из тог времена говоре о неком бугарском Нишу и Пироту, па није ништа... Или сад кад се некоме овде не свиђа, хајде да се правимо да није било турске и српске штампе, а речи кнегиње Љубице Бланкију „јесте ли видели шта су Турци урадили у Бугарској?" су наравно бугарска митоманија.
Не иде то тако.
Искључиво политичко изврдавање због аустријских планова за ликвидацију Србије као опасног револуционарног преседана за тзв. “монархију”.

Мање лагања, халапљивост шкоди здрављу.
92EFF8BF-36B8-4E23-A209-52C9E458478C.png

Нигде у школама се не учи да су Украјинци били Бугари, већ само да је Кубратова Стара Велика Бугарска била прва земља коју су створили прабугари.

Да сте уступили бар део Македоније, Другог балканског рата уопште не би било.
И ово вам је много, превише сте се јефтино извукли:
F8FC7211-A379-4924-9652-2373BE715158.png

Dobro, dokle se taj Bugaristan rasprostirao na zapadu?

Црвена линија је између Ниша и Врања
ево званичне српске државне карте, коју је први пут издао 1821. године ваш државни секретар и Обреновићев саветник, Димитрије Давидовић. Па сад ми реците, на чијој су територији Ниш и Пирот?
davidovich.jpg

Веома је индикативно за вашу стручност да не правите разлику између турског и туркијског. Али ово је разумљиво. А ко су први на Балкану - да ли Срби или Бугари, нигде нисам разговарао о овој теми.

На овом видео се нигде не спомиње ко је убио Делчева, а још мање да је то био Бугарин. Да ли је Делчев издан, може се само нагађати. Ову „унуку“ добро знамо. Она је Делчева праунука колико и ја ваш стриц. Васко Ефтов је последња особа од које можете научити неке истине.

Док дајете изјаве - очекује се да наведете бар неке чињенице и документе - ево званичне српске државне карте, коју је први пут издао 1821. године ваш државни секретар и Обреновићев саветник, Димитрије Давидовић. Па сад ми реците, на чијој су територији Ниш и Пирот? И да ли на карте постоји територија означена као Бугарска? Врло је сумњиво да само српска историографија тврди да су Ниш и Лесковац ослобођени. Међутим, руска историографија показује друге доказе, наиме да Срби уопште нису заузели Ниш јер су изгубили битку на Чегру 1809. Ни немачки ни британски извори нису потврдили српске тврдње. Карте из тог времена показују да је Ниш остао ван подручја устанка

Pogledajte prilog 861073Pogledajte prilog 861074
Niš, Leskovac, Vranje i Pirot su na srpskoj teritoriji, vidi se iz satelita.

Sledeće pitanje?

Није тачно - Бугарскa егзархија је резултат жеље становништва за сопственом црквом. Сви наводи да је ово била пропаганда, политичко мешање падају због једне чињенице - одржано је локално гласање ( референдум).Султанов декрет утврђује припадност на основу референдума одржаног између становништва. Око 70 посто људи подржава бугарски милет. Ово није само верски фактор, већ етничка припадност заснована на језику
Lupanje gluposti: nikakav srpski milet nije bio u ponudi.

Није тачно - Бугарскa егзархија је резултат жеље становништва за сопственом црквом. Сви наводи да је ово била пропаганда, политичко мешање падају због једне чињенице - одржано је локално гласање ( референдум).Султанов декрет утврђује припадност на основу референдума одржаног између становништва. Око 70 посто људи подржава бугарски милет. Ово није само верски фактор, већ етничка припадност заснована на језику
Laž. Bugarske nacionalne svesti nije bilo do 1878/1908, a savremeni Bugari se formiraju kao nacija tek pod Todorom Živkovim: u XIX veku bi podizanje spomenika Onogurima kao što je Asparuh bilo pravilno percipirano kao nametanje mladoturskog otomanskog narativa.

ало мање великобугарских лажи: Бој на Чегру, да ли су се Срби борили до потпуног истребљења да би “окупирали” некакве “Бугаре”?
Не зато што су ту живели Срби, већ зато што је Ниш био важан привредни и војни центар у Османском царству.
За то су Срби имали посебну подршку Русије.
Књагина Љубица Обреновић,
по твојој логици претпостављам да је била бугарофилка и митоманка, пошто је за Нишку буну рекла да се десила у "непостојећој" Бугарској.

Poslednja izmena:
Не зато што су ту живели Срби, већ зато што је Ниш био важан привредни и војни центар у Османском царству.
по твојој логици претпостављам да је била бугарофилка и митоманка, пошто је за Нишку буну рекла да се десила у "непостојећој" Бугарској.
Bez lupanja: da li ti je poznato da govornici standardnog bugarskog jezika konstatuju da je i u Nišu i u Pirotu moguće samo najosnovnije sporazumevanje na bugarskom jeziku, i da nema govora o nekoj ozbiljnojoj konverzaciji osim na engleskom?

Govornicima Prizrensko-timočkog dijalekta i te kako treba prevodilac za standardni bugarski ali ne i za književni srpski jezik, koji zaključak sledi iz te proste činjeničice?

Dokaži postojanje bilo kakve Bugarske u vreme o kome je reč.

Što se tiče Srbije nema nikakve diskusije: počev od ranog Srednjeg veka do 1537. i pogibije poslednjeg srpskog titularnog Despota Pavla Bakića, onda habsburška Srbija u raznim periodima od 1686. preko perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka i posle toga.

Što se tiče eventualnog postojanja bilo kakve zavisne ili i nezavisne Bugarske u tom periodu, o tome nema govora:

After 1459, political traditions of the Serbian Despotate continued to exist in exile, in the medieval Kingdom of Hungary, with several titular despots of Serbia, who were appointed by kings of Hungary. The last titular Despot of Serbia was Pavle Bakić, who fell in the Battle of Gorjani in 1537.[1]

Па није ни Бугарска, али зато сви извори из тог времена говоре о неком бугарском Нишу и Пироту, па није ништа... Или сад кад се некоме овде не свиђа, хајде да се правимо да није било турске и српске штампе, а речи кнегиње Љубице Бланкију „јесте ли видели шта су Турци урадили у Бугарској?" су наравно бугарска митоманија.
Не иде то тако.
Kakav je to “bugarski Niš” u kome se govori srpski jezik? Da li ti je poznato da bugarski uopšte nema nikakvih padeža, a bilo ih je pre formalnog ukidanja i pravih zabrana po školama na zapadu Bugarske samo dva, i to se zadržala jedino promena ličnih zamenica - ukoliko se isti kriterijum (menjanje po padežima ličnih zamenica a ne imenica) primeni na Timočko-lužničke govore dolazi se do broja od 5-6 padeža, s tim da srpski jezik formalno ima 7 padeža ali samo 6 različitih padežnih oblika. Toliko o “morfologiji”.

Balkanski jezički savez je mnogo širi od areala bugarskog jezika, bez obzira na konstantnu velikobugarsku indoktrinaciju sanstefanskim ideološkim maglama u bugarskim školama.

Jezičke razlike:

Bulgarian - Здравейте, приятно ми е да се запознаем. Ако имате още въпроси, моля питайте.

Serbian - Здраво драго ми је. Ако имате још питања, питајте.

Timočko-lužnički: Здраво драго ми је. Питај/питуј ако имаш што још/јоште.

Russian - Привет! Рад тебя видеть. Если у вас есть еще вопросы, пожалуйста, спрашивайте.

Не иде то тако.
Аман бре.Јел треба опет да пролазимо кроз то, није ти било доста.

Back