Историја Бугара

No, šta u Bugarskoj znaju o Pašićevoj rodbini? 🤔 To je, negde, jedno nerazjašnjeno pitanje što se tiče srpske istoriografije...u Srbiji se priča da možda ima i danas familije tamo.
Нисам видео доказе о његовом бугарском пореклу осим спекулација да му је мајка можда била из Видина, а отац из Габрова ... .... а име његове мајке, да, ово је већ чисто бугарско име .... Пена/Пенка

Што се тиче Стојана Новаковића, једног од утемељивача српске идеје у Македонији, вреди поменути оно што је написао у својој „Српској читанци за гимназију и реалну школу“, у далекој 1870 године када још није било бугарске кнежевине То се зове "флексибилни" политичар:

1629370699100.png

A sklanjanje tamo?
У принципу, да, био је прилично близак са неким члановима бугарске владе, чак је неко време радио и у Министарству унутрашњих послова. Али колико је све ово истина остаће мистерија. После 1890. његова каријера била је у потпуности повезана са Србијом и њеном спољном политиком на Балкану.

је написао у својој „Српској читанци за гимназију и реалну школу“, у далекој 1870
Не желим да улазим у тему Македоније, јер овде не припада, али овај први Новаковићев уџбеник увелико показује да се пре 1876. године у Србији знало да Бугари живе у Македонији.
Нажалост, ова књига није доступна на Интернету - није ни доступна у дигиталној библиотеци "Матице српскa". Одломак је из издања "Македонски Прегледъ" - 1932. године. Кладим се да врло мало људи овде на овом форуму зна за овај текст и Новаковићеве почетне ставове пре него што је ушао у политику.

E-V13 хаплогрупа код Бугара је 23%, и они су једини славофони народ код којих најјача хаплогрупа није I2a-Din или R1a.
Па, ово ништа не доказује, нико од данашњих балканских народа није прави генетски Словен или прото-становник Балкана.

Onda Britanska wikipedija laže ?
Evo njihove vremenske prognoze !

Pogledajte prilog 994348
Зависи колики је узорак. По неким статистикама E-V13 је нешто јача I2a-Din код Бугара. У сваком случају те 2 хаплогрупе су близу код Бугара. Док је код Срба I2a-Din убедљиво јача од E-V13 (за око 2.5Х јача).

Зависи колики је узорак. По неким статистикама E-V13 је нешто јача I2a-Din код Бугара. У сваком случају те 2 хаплогрупе су близу код Бугара. Док је код Срба I2a-Din убедљиво јача од E-V13 (за око 2.5Х јача).
Drugim rečima se ne može negirati njihovo slovensko(čitaj Srpsko) poreklo !

slovensko(čitaj Srpsko)
Ма опет лупетање - да ли је врло тешко схватити да су Бугари Срби исто толико колико су Срби Бугари ...? све на Балкану је мешавина - ове процентуалне разлике у хаплогрупама не говоре ништа -можда о неким генетским, веома удаљеним разликама - али народе дефинишу
етнo-културне и језичке карактеристике

Ма опет лупетање - да ли је врло тешко схватити да су Бугари Срби исто толико колико су Срби Бугари ...? све на Балкану је мешавина - ове процентуалне разлике у хаплогрупама не говоре ништа -можда о неким генетским, веома удаљеним разликама - али народе дефинишу
етнo-културне и језичке карактеристике
Pa naravno da je sve mešavina , lupetanje je kad novohrvatski povežeš sa posebnom nacijom , postotci u narodima su bitni , zato se i vrše analize ! Čuj "lupetanje" he,he

У принципу, да, био је прилично близак са неким члановима бугарске владе, чак је неко време радио и у Министарству унутрашњих послова. Али колико је све ово истина остаће мистерија. После 1890. његова каријера била је у потпуности повезана са Србијом и њеном спољном политиком на Балкану.

Danko Leovac tvrdi da on ima neke i rodbinske veze tj. da su mu članovi porodice i danas živi, ali nekako nema dovoljno saradnje između Srba i Bugara i nekog predanog istraživača koji bi dobro znao bugarski jezik i otišao tamo da istraži.

Danko Leovac tvrdi da on ima neke i rodbinske veze tj. da su mu članovi porodice i danas živi, ali nekako nema dovoljno saradnje između Srba i Bugara i nekog predanog istraživača koji bi dobro znao bugarski jezik i otišao tamo da istraži.
Можда је тако - али мислим да чак и ако има рођака у Бугарској, они су под другим именом - име Пашић је, колико ја знам, из другог брака његове мајке. Не знам, и искрено не верујем да постоји неко озбиљно интересовање за Пашићеву личност у Бугарској. У бугарској историји, иако се помиње његово "бугарско" порекло, он остаје једноставно премијер Србије и заштитник српских националних интереса на штету бугарске државе после Првог светског рата.

Можда је тако - али мислим да чак и ако има рођака у Бугарској, они су под другим именом - име Пашић је, колико ја знам, из другог брака његове мајке. Не знам, и искрено не верујем да постоји неко озбиљно интересовање за Пашићеву личност у Бугарској. У бугарској историји, иако се помиње његово "бугарско" порекло, он остаје једноставно премијер Србије и заштитник српских националних интереса на штету бугарске државе после Првог светског рата.

Pa eto tebi ideje. :lol:

A propo toga što pričaš i cele veze Pašića s Bugarima...u Srbiji se priča da je on bio za neke ustupke Bugarima, da se vojska povuče s nekih položaja i tako dođe do diplomatskog rešenja i dogovora oko spora. Ali da je bio problem u vojno-bezbednosnom sektoru koji je tamo u Vardarskoj Makedoniji bi svje i svja i da je oko toga išlo dosta sporenja između civilnog i vojnog sektora.

Takođe se tvrdi da su Bugari napravili tu jedinstvo i problem kada su iznenada odlučili da napadnu, jerbo je to bilo u jeku rasprave, zato što je vojni sektor (dobro) procenjivao da bi u ratu Bugari bili poraženi u prvom redu. Ali, Pašić bi trebalo da se zalagao za mirno rešenje, uključujući i ustupke Bugarima bliže originalnom planu.

Back