Дугометражни играни филм
Khan Asparuh (1981) који описује и орађује сеобу Бугара и насељавање Балкана, гледајући кроз призму филмске умјетности, по мени је више него добар филм. Много тога је заиста добро урађено, прича добро разрађена, радња занимљива, нема "празних ходова" или тривијалних дијалога, дијалози више него добри и (по мени) помажу да разумијемо то вријеме, начин живота, обичаје и вриједности систем укључујући и сукоб вриједносних система Византије и "варвара". Предност је добио реалистичнији приказ на штету драматургије, код приказа битака другачији приступ од оног у рецимо, такође одличном. филму "Храбро срце".
Допада ми се што нису робовали комерцијалном сегменту и нису скратили филм, јер шта год да су избацили филм би остао сиромашнији.
Колико је вјеродостојно приказано то вријеме, начин живота, вјеровања, скрупуле које владају, ствар је ипак субјективног виђења, ту и историчари не ријетко имају различит став, но приметно је да су се потрудили да то вјеродостојније прикажу, уз ипак робовање прихваћеној интерпретацији историје.
Ево и другог дијела тог филм;
Е сад, како написах, ипак се робовало прихваћеној интерпретацији историје. кроз коју је наглашено туркијско поријекло Протобугара или Прабугара.
Није ми баш детаљно фокус занимања на томе какви су трендови међу бугарским историчарима по том питању, чини ми се да постоје бојажљиви наговјештаји отклона од тог традиционалног виђења, но барем како погледах у бугарској википедији, неко прихваћено виђење јесте да Протобугари нису били хомогена племенска заједница, већ су настали спајањем иранских, мађарских, туркијских и других етно-језичких елемената у периоду II-VI вијек, а да је владајућа друштвена елита вукла поријекло од племена Огура, које је доселило из прапостојбине на простору између јужног Сибира и сјеверне Монголије.
И у филму су се и за Кубрата и за неке епизодне улоге тражили глумци са израженим монголоидним цртама лица.
Како написах кроз читав филм дат је велики значај култу врховног божанства Тангра (или Тенгри). Традиционално мишљење јесте да је протобугарска религија,тенгријанизам што је повезница и указује на туркијско поријекло, мада је и то прихваћено мишљење на основу средњевјековних арапских рукописа, односно из ипак нешто каснијег времена.
Како и немамо, осим ако бугарски историчари нису изнијели неку другу теорију о чему нисам упознат, неко алтернативно виђење,можемо то прихватити, али по мени потребан је ипак мали опрез.