Историја Бугара

Pravoslavni, ne ekskluzivno bugarski. Ne kažem ja da su Bugari bili neprijateljski raspoloženi prema njegovim moštima, dok njihove komunističke vlasti to svakako jesu bile...
Св Милутин Немањић је и бугарски светац његове мошти стоје на литургији на одређен дан ппосвећен њему морам да пронађем тачно који дан.
Он је помогао Бугарима заправо свима да се ослободе Турака , Кумана и најезде из Азије мислим да је и владао Бугарском можда не де факто али де јуре јесте.

Св Милутин Немањић је и бугарски светац његове мошти стоје на литургији на одређен дан ппосвећен њему морам да пронађем тачно који дан.
Он је помогао Бугарима заправо свима да се ослободе Турака , Кумана и најезде из Азије мислим да је и владао Бугарском можда не де факто али де јуре јесте.

To i kažem, i bugarski kao pravoslavni svetac, ali nikako u nekakvom etničkom smislu...

Nestale kao poseban entitet, ne razlikuju se više po tom osnovu, već po nižem plemenskom principu. Pričam o narodu, ne o jeziku. Mada ne razumem baš šta si hteo da kažeš primerom Maja...
Мислим да је политика Бугара у 18. и 19. 20. веку нешто сасвим друго условљено деловањем великих сила и њиховим самим опредељењем.
Међутим у ова старија времена он хоће да каже и ја се слажем са тим да Словени нису насилно бугаризовани већ су сами прилазили Бугарима јер су били на удару Византије која је хтела да их почисти са својих територија или ромејизује тако да су Словени стицали независност у савезу са Бугарима.
Бугари су за разлику од Мађара Словене брзо прихватили у своје племство и истакли на највишим функцијама и владајућим јер видимо да осим прве породице или клана Дуло наслеђују их у главном словенске породице.
Тешко да је Михајло Борис ( Ово му је паганско име) био етнички протобугарим већ Словен.

ali nikako u nekakvom etničkom smislu
Ово етничко значење које дајеш у средњем веку није постојало и зато је Милутин бугарски светац (иако данас није популаран у Бугарској) и вероватно највише због људи као што си ти, који покушавају још више да поделе балканске народе.

To i kažem, i bugarski kao pravoslavni svetac, ali nikako u nekakvom etničkom smislu...
Пази тако нешто етнички мислим да у то време није постојало већ политички јер Су Шишмани са женске стране Немањићи а Немањићи са женске стране Шишмани коленима у назад.

Pravoslavni, ne ekskluzivno bugarski. Ne kažem ja da su Bugari bili neprijateljski raspoloženi prema njegovim moštima, dok njihove komunističke vlasti to svakako jesu bile...
Пази сад овако отворено сасвим сигурно су Бугари прихватили Милутина Немањића добровољно као краља исти је случај био са Стефаном Дечанским или сина му Душана после битке код Велебужда али Дечански је из негог разлога то одбио. Ја мислим да тадашња ромејска политика тако нешто није хтела да прихвати ни у најцрњим сновима. Да се нешто тако десило Ромеји су имали одличне везе са папама и западним дворовима тако нешто би било почишћено или са запада или би населили Монголе у Европу.
Сасвим сигурно да би Душан Немањић прихватио титулу цара Бугара да није желео признање цара Ромеја и тражио је ту подршку са запада али је није добио па је урадио самостално налик Симеуну.

Сад ове ствари не можеш да причас са пајсерима као @хан Ацо или неким нашим пајсерима али кад све прелисташ детаљно схватиш да је било овако.
Инсистирање на овим разликама је плод деловања западних сила у 19. и 20. веку јер Србија није била у плану осамостаљивања као ни Бугарска била је важна Грчка која би сама по себи пробудила аспирације код Стба и Бугара на своје територије.
Сад Јеречек као амбасадор Бугарске нарочито његов ученик Ћоровић су радили инжињерингом на овим разликама и побудили помамни национализам код Бугара који подржавају и дан данас на њихову штету али и на нашу.
Заправо морало се јако пазити на самосталност Бугара и Срба и јако велики проблем би настао уједињењем ове две силе.
Бугари су били у плану Југославије далеко пре краљевине СХС због вере мислим да је зато и дошло до мајског преврата.
У другој комунистичкој су планирани Бугари као и Грци и Албанци и ово је рсавнио са земљом Стаљин који је постао непријатељ Титоизма.
Сад ако је до овога морало доћи а вероватно да јесте до насилног распада Југославије са Бугарима и Грцима би био оснажен православни фактор и не бисмо били сами у рату православци вс католици што би неминовно нарочитоо уз Грчку променило став великих сила али међутим неки људи са разлогом овако нешто нису дозвољавали јер су много раније знали за овај "мој" сценарио.

Пази тако нешто етнички мислим да у то време није постојало већ политички јер Су Шишмани са женске стране Немањићи а Немањићи са женске стране Шишмани коленима у назад.

Ne verujem da je ženska linija igrala ulogu u određivanju etničke pripadnosti, posebno jer se u to doba, a u krajnjoj liniji kao i danas, žene iz kraljevskih porodica udaju u druge kraljevske porodice, odnosno u druge zemlje, to jest prihvataju običaje koji vladaju u toj zemlji.

Сасвим сигурно да би Душан Немањић прихватио титулу цара Бугара да није желео признање цара Ромеја и тражио је ту подршку са запада али је није добио па је урадио самостално налик Симеуну.

Sumnjam u ovo, jer je njegov otac već imao prilike da uzme bugarsku krunu koja mu je nuđena od strane samog njihovog plemstva, pa je takođe odbio...

Sumnjam u ovo, jer je njegov otac već imao prilike da uzme bugarsku krunu koja mu je nuđena od strane samog njihovog plemstva, pa je takođe odbio...
Помеуо сам и то али прочитај зашто јер би као непријатеље имао и Ромеје и прилике са запада. Али милим дефинитивно да ни Срби ни Бугари нису били дозрели таквом политичком плану.
Сад као што постоје 2 Србије ментално 2 Бугарске и 1.Храватска увек је постаојао страх од те 2. Бугарске која би могла да се повампири попут Хрватске.

Докле год Словени не расчисте са својим менталитетима и коренитим заблудама странци ће им писати историју и кројити будућност као што је Џек Лондон рекао "Германи неће дозволити да им порасту први бркови већ ће их посећи".

Nemam nikakvih trenutno, nigde vas ne srećem osim na internetu, pa tako ovde i raspravljamo. Rasprava se sastoji od slaganja i neslaganja sa iznetim stavovima. Ti si svoj izneo, ja ti objašnjavam da nije tako, a argumenti bi bili dovoljno jasni i kamenu, pa se stoga da zaključiti kako Bugari očigledno imaju neki problem sa intelektualnim kapacitetima.
cd6a94a61c989d0ab23335298aba65bf.jpg

E, upravo o tome i pričam. Dakle, reći da je neki Niderle nešto rekao nije dovoljno. Nije dovoljno bilo ni da jedan Ajnštajn dokaže svoju teoriju da bi ona bila odmah prihvaćena. Reputacija naučnika ne znači isto što i proces dokazivanja. A ja i dalje nisam video nikakve dokaze, niti si ih ti predstavio. I ništa ja nisam odlučio, jer sam Srbin po rođenju, nisam odlučivao da ću se roditi baš ovde. Drago mi je što se jesam rodio ovde, posebno kada poredim moj narod sa Bugarima, tad mi je još milije.
Ako si iz okoline Krusevca mozda si i malo Bugarin ;)

:rotf:

Рекао сам да правиш неке немогуће екстраполације од 19. до 9. - у 9. веку не постоји етноним Турци.
Ma nema uopšte. Ima Huni, Avari, Bugari, Hazari, svi iz ogurske ili bugarske grupe turkijskih jezika.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oghur_languages
P.S. Šta ti to znači ekstrapolacija? Molim počinješ da me brineš polako....

Ja već pitao na ovoj temi, šta je to čime se Bugari hvale? Okači ovde vaša najveća dostignuća, lako ćemo da uporedimo sa vašim.
Prabugarski kalendar je najtacnije na svetu prema UNESCO.Bugari sa stvorili cirilicu,Bugarska je najstarija slovenska drzava na svetu,Bugarska patrijarsija je najstarija slovenska nezavisna crkva na svetu,Bugari su bili parijarsi Vaseljenskoj,Srpskoj i Ruskoj patrijarsiji,Bugarska je jedina drzava u Evropi koja nikad nije menjala svoje ime.Bugarska je najstarija drzava u Evropi,od ovih koji jos postoje.Bugarski jezik je postao cetvrti jezik kome je dozvoleno da se koristi u crkvama posle grckog,latinskog i jevrejskog,Bugarska je prva slovenska drzava zvanicno priznata za carstvo (imperija).U novom vremenu Bugarska je prva drzava na svetu koja je koristila avione za ratne upotrebe,Bugarin je pronalazac racunara,Bugarin je pronalazio petstepeni automobilni automatski menjac,Bugarin je pronalazac elektronskog kvarcnog sata........

Prabugarski kalendar je najtacnije na svetu prema UNESCO.Bugari sa stvorili cirilicu,Bugarska je najstarija slovenska drzava na svetu,Bugarska patrijarsija je najstarija slovenska nezavisna crkva na svetu,Bugari su bili parijarsi Vaseljenskoj,Srpskoj i Ruskoj patrijarsiji,Bugarska je jedina drzava u Evropi koja nikad nije menjala svoje ime.Bugarska je najstarija drzava u Evropi,od ovih koji jos postoje.Bugarski jezik je postao cetvrti jezik kome je dozvoleno da se koristi u crkvama posle grckog,latinskog i jevrejskog,Bugarska je prva slovenska drzava zvanicno priznata za carstvo (imperija).U novom vremenu Bugarska je prva drzava na svetu koja je koristila avione za ratne upotrebe,Bugarin je pronalazac racunara,Bugarin je pronalazio petstepeni automobilni automatski menjac,Bugarin je pronalazac elektronskog kvarcnog sata........

Dakle, to mu dođe to. Uzmeš bilo koju od ovih stavki i uporediš sa jednim Nikolom Teslom, vidiš onda koliko je sve to beznačajno. To jest, značajno je vama, ali zamisli da razgovaraš sa nekim strancem i on te pita po čemu je Bugarska poznata, garantujem da pojma nema o ovim stvarima koje si pomenuo niti da su mu ikako bitne.

Dakle, to mu dođe to. Uzmeš bilo koju od ovih stavki i uporediš sa jednim Nikolom Teslom, vidiš onda koliko je sve to beznačajno. To jest, značajno je vama, ali zamisli da razgovaraš sa nekim strancem i on te pita po čemu je Bugarska poznata, garantujem da pojma nema o ovim stvarima koje si pomenuo niti da su mu ikako bitne.
Pa mislis da je meni bitno zivot i delovanje Nikola Tesla?I ti da razgovaras sa neki strancem o Tesli,on bi pomislio da ide rec o automobil.

T
Pa mislis da je meni bitno zivot i delovanje Nikola Tesla?I ti da razgovaras sa neki strancem o Tesli,on bi pomislio da ide rec o automobil.

Tebi nije, ali ti si Bugarin, naravno da nećeš pozitivno gledati na naša dostignuća. Bitno je da stranci na ovaj ili onaj način znaju ko je Tesla, lako im se da objasniti da je on razlog zbog kojeg oni u svojim kućama imaju struju, odnosno zbog kojeg je imaš i ti, a što je neuporedivo vrednije od bilo koje stavke koju si ti naveo kao bugarska dostignuća, ogromna većina njih isključivo lokalnog karaktera i vezana samo za Bugare.

Back