Mstislav
Legenda
- Poruka
- 74.114
Kako si u pravu kad je Geogiev izjavio da je prezime Georgiev zaostavstima bugarske okupacije juga Srbije gde su im tute skinuli Ic.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Нека то каже свом деди да чујемо шта ће он да каже.Ili je tо требао рећи јавно на оном концерту у Димитровграду да чујемо шта ће његови рођаци и земљаци како их он назива рећи да ли је то истина или није.А ја ти могу рећи да није истина.Kako si u pravu kad je Geogiev izjavio da je prezime Georgiev zaostavstima bugarske okupacije juga Srbije gde su im tute skinuli Ic.
Ја ни не сматрам да је он када је рекао земљаци мислио на нешто национално.Само кажем да каже ову по мени лаж свом деди или својим земљацима да чујемо шта ће они да кажу.Донекле га и схватам али не могу да га поштујем ако је истинита та његова изјава.Схватам га због тога што су Бугари у Србији стигмитизирани и створене су разноразне негативне предрасуде о њима.Тако популарном певачу у Србији пуној предрасуда о Бугарима би нашкодило у смислу његове популарности да се јавно изјасни као Бугарин.То не поштујем али донекле схватам.Ипак се велики новац врти око њега и мора да брине о својој што већој популарности.А то око мењања презимена опет понављам нека каже свом деди да чујемо и његовог деду шта каше о тој теми.Или неком његовом рођаку овде у Димитровграду.Ја мислим да би му рекли да лаже.Pa koliko znamo taj grad je poreklo njegovog oca. Naravno da ce iz kurtoazije reci da su to njegovi zemljaci, nije nigde rekao Bugari, obican grad u Srbiji gde zivi vecinski narod i nacionalna manjina.
Ја ни не сматрам да је он када је рекао земљаци мислио на нешто национално.Само кажем да каже ову по мени лаж свом деди или својим земљацима да чујемо шта ће они да кажу.Донекле га и схватам али не могу да га поштујем ако је истинита та његова изјава.Схватам га због тога што су Бугари у Србији стигмитизирани и створене су разноразне негативне предрасуде о њима.Тако популарном певачу у Србији пуној предрасуда о Бугарима би нашкодило у смислу његове популарности да се јавно изјасни као Бугарин.То не поштујем али донекле схватам.Ипак се велики новац врти око њега и мора да брине о својој што већој популарности.А то око мењања презимена опет понављам нека каже свом деди да чујемо и његовог деду шта каше о тој теми.Или неком његовом рођаку овде у Димитровграду.Ја мислим да би му рекли да лаже.
Не кажем да код свих Срба има предрасуда према Бугарима али код доброг дела има.Не верујем да су Срби икада могли и да су хтели да уклоне нас Бугаре са наших вековних огњишта на потезу Димитровград-Софија.Kakve predrasude, ovde Eskim da dodje bio bi uvazen kao ceneni clan zajednice, Da su Srbi generalno zao i osvetoljubiv narod Bugara ne bi bilo na potezu Dimitrovgrad-Sofija, ali brzo prasta i zaboravlja.
Ma pusti ti to, 20 posto njegovog sela se izjasnjavaju kao Srbi, otkud znas da nije bas jedan od tih?![]()
Možda zbog toga što je završio Gimnaziju u Bosilevgradu na bugarskom.
Nisam siguran, ali mi se cini da su popisivaci 1948. imali naredjenje da sve u Bosilegradu i Dimitrogradu pisu kao Bugara.
Не, Вене Богославов је име и презиме дошло са Аспарухом из централне Азије, одмах се види.
А и језик којим говоре бугараши је исти као у руском Татарстану или у Гагаузији...
"Бугарин" је термин из средњег века, оприлике као "Ромеј". У етничком смислу тако нешто не постоји.
Мислим постоји, али право на тај термин имају пре оних милион што их је Тодор Живков најурио 1989 него ових 7 милиона што су остали у републици Бугарској, ако се разумемо.
Овде смо добили читав списак афирмисаних бугараша у српском друштву, волео бих да ми неко наведе списак афирмисаних Срба у Бугарској.
Али смо овде зато добили примедбу да смо јел'те пуни предрасуда.
Срам нас било, оно Блгарија на три морета.
Ako ti tako kazes. Tvorac njihovog nacionalizma brat Svetozara Miletica, najpoznatiji glumac Srbin...
https://sr.wikipedia.org/wiki/Љубомир_Милетић
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Ђоко_Росић
Нема Срби у Бугарској.
То јесте највећи проблем, и логички и историјски .
Бугари су народ који своје корене вуче од својих предака Словена,прабугара и Трачана и још од неких народа који су живели на просторима данашње Бугарске.Бугари говоре својим бугарским језиком који је словенски језик и којег су наследили од својих предака Словена и словенизираних прабугара и словенизираних Трачана.Данашњи Срби као и остали словенски народи на Балкану немају ништа словенскију историју него што је имају данашњи Бугари.Серви је термин у средњем веку којим су Византијци називали своје слуге и нема везе са етничким појмом.По мом можда субјективном мишљењу али мислим и да је објективно Бугари много мање имају предрасуда према Србима него што то имају Срби према Бугарима.Ови Бугари који су се афирмисали у Србији су већином грађани Србије и нормално је да се афирмишу у Србији а не у некој другој држави.Али ретко ко од њих јавно каже да је бугарског порекла управо због тих предрасуда.Друга ствар је да ја не знам скоро па ни једног Бугарина из Бугарске који се афирмисао у Србији а знам доста Срба из Србије који су се афирмисали и који су популарни у Бугарској.Који се тамо третирају као звезде иако се зна да су Срби.Који су често радо виђени гости у емисијама на националним телевизијама у Бугарској.Српски глумци,певачи,спортисти су полуларни у Бугарској и увек су радо виђени тамо.Знам за доста Срба из Србије који су у Бугарској отворили своје фирме,ресторане,шпедитерске фирме итд.Знам да у Софији и у осталим деловима Бугарске постоје ресторани који се рекламирају са великим светлећим натписима Србска скара(српски роштиљ) и да Бугари радо одлазе тамо.Не знам да ли би у Србији реклама Бугарски роштиљ поред главне железничке станице тако радо била прихвећена.Вести о догађајима у Србији су у већој мери заступљене у Бугарској.У супротном смеру није то тако.У задње време се ствари мало помичу али ни приближно толико да би то могло да се упореди.Цеца,Брена,Миросла? ? Илић,бијело Дугме.Бајага итд.пуне дворане по Бугарској.Имају и Бугари добре певаче,спортисте,глумце али не верујем да би се афирмисали у Србији у тој мери и да се у Србији зна за њих толико.Не, Вене Богославов је име и презиме дошло са Аспарухом из централне Азије, одмах се види.
А и језик којим говоре бугараши је исти као у руском Татарстану или у Гагаузији...
"Бугарин" је термин из средњег века, оприлике као "Ромеј". У етничком смислу тако нешто не постоји.
Мислим постоји, али право на тај термин имају пре оних милион што их је Тодор Живков најурио 1989 него ових 7 милиона што су остали у републици Бугарској, ако се разумемо.
Овде смо добили читав списак афирмисаних бугараша у српском друштву, волео бих да ми неко наведе списак афирмисаних Срба у Бугарској.
Али смо овде зато добили примедбу да смо јел'те пуни предрасуда.
Срам нас било, оно Блгарија на три морета.
Зашто ти је толико битно име народа.Није то најбитнија ствар у животу.Иначе се слажем са тобом да су Срби и Бугари у суштини близак народ а по неким сегментима и исти.Али је то нажалост на Балкану изгледа негативна а не позитивна ствар.Па овде и говорим о афирмацији домицилног становништва.
С тим у вези сам и скренуо пажњу на непостојање српске мањине у Бугарској, зато што је истребљена (не нужно физички).
У контри је бугарска врло афирмисана у Србији иако је бројно мањина мањине.
Што је последица политике коју је водила Егзархија а и данас води бугарска држава (што директно, што индиректно преко научно-културних институција).
Уосталом и Бугари и Срби знају да су исти народ, поставља се само питање општег имена тог народа.
Sve je to vatikansko-kominternovska zavera. Vene Bogoslavov je tipično srpsko ime i prezime iz jugoistočne Srbije.
Kao i Georgijevi, Tončevi...
Очекујем да у некој од најгледанијих забавних шоуа на РТС-у буде овако најављена нека бугарска певачка звезда.
Зашто то очекујеш, кад просечни Србин не зна име ни једног јединог бугарског певача? Да бисте тако били најављени, прво морате да се пробијете на нашем тржишту. То треба да урадите ви, на начин на који су то неки од наших певача учинили код вас. То њима нико није поклонио, нити то има везе с вашом толерантношћу или било чим слично. Дакле, то што очекујеш је неразумно.Очекујем да у некој од најгледанијих забавних шоуа на РТС-у буде овако најављена нека бугарска певачка звезда.