Историја Бугара

Kako si u pravu kad je Geogiev izjavio da je prezime Georgiev zaostavstima bugarske okupacije juga Srbije gde su im tute skinuli Ic.
Нека то каже свом деди да чујемо шта ће он да каже.Ili je tо требао рећи јавно на оном концерту у Димитровграду да чујемо шта ће његови рођаци и земљаци како их он назива рећи да ли је то истина или није.А ја ти могу рећи да није истина.

Poslednja izmena:
Pa koliko znamo taj grad je poreklo njegovog oca. Naravno da ce iz kurtoazije reci da su to njegovi zemljaci, nije nigde rekao Bugari, obican grad u Srbiji gde zivi vecinski narod i nacionalna manjina.
Ја ни не сматрам да је он када је рекао земљаци мислио на нешто национално.Само кажем да каже ову по мени лаж свом деди или својим земљацима да чујемо шта ће они да кажу.Донекле га и схватам али не могу да га поштујем ако је истинита та његова изјава.Схватам га због тога што су Бугари у Србији стигмитизирани и створене су разноразне негативне предрасуде о њима.Тако популарном певачу у Србији пуној предрасуда о Бугарима би нашкодило у смислу његове популарности да се јавно изјасни као Бугарин.То не поштујем али донекле схватам.Ипак се велики новац врти око њега и мора да брине о својој што већој популарности.А то око мењања презимена опет понављам нека каже свом деди да чујемо и његовог деду шта каше о тој теми.Или неком његовом рођаку овде у Димитровграду.Ја мислим да би му рекли да лаже.

Ја ни не сматрам да је он када је рекао земљаци мислио на нешто национално.Само кажем да каже ову по мени лаж свом деди или својим земљацима да чујемо шта ће они да кажу.Донекле га и схватам али не могу да га поштујем ако је истинита та његова изјава.Схватам га због тога што су Бугари у Србији стигмитизирани и створене су разноразне негативне предрасуде о њима.Тако популарном певачу у Србији пуној предрасуда о Бугарима би нашкодило у смислу његове популарности да се јавно изјасни као Бугарин.То не поштујем али донекле схватам.Ипак се велики новац врти око њега и мора да брине о својој што већој популарности.А то око мењања презимена опет понављам нека каже свом деди да чујемо и његовог деду шта каше о тој теми.Или неком његовом рођаку овде у Димитровграду.Ја мислим да би му рекли да лаже.

Sto, znas mu dedu? :D

Kakve predrasude, ovde Eskim da dodje bio bi uvazen kao ceneni clan zajednice, Da su Srbi generalno zao i osvetoljubiv narod Bugara ne bi bilo na potezu Dimitrovgrad-Sofija, ali brzo prasta i zaboravlja.
Не кажем да код свих Срба има предрасуда према Бугарима али код доброг дела има.Не верујем да су Срби икада могли и да су хтели да уклоне нас Бугаре са наших вековних огњишта на потезу Димитровград-Софија.
Што се тиче теме....
Ивица Тончев је такође пореклом Бугарин.Његови родитељи су пореклом из села Божица које се налази на југоистоку Србије.Био је на многим одговорним државничким и спортским функцијама.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Ивица_Тончев
250px-IvicaToncev2013.jpg

vica Tončev rođen je 17. novembra 1968. godine u Nišu. Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ završio je u rodnoj Surdulici. U Surdulici je završio i Tehničku školu „Nikola Tesla“. Visoko obrazovanje stiče studijama na Megatrend univerzitetu, Beograd na smeru poslovna administracija i menadžment. Na Fakultetu za menadžment istog univerziteta stekao je zvanje diplomiranog master menadžera.

Pre ulaska u politiku uspešno se bavio preduzetništvom u Austriji. Od 2008. godine stupio je na državne funkcije u Republici Srbiji. Prethodno je ušao u članstvo Socijalističke partije Srbije, dok je partija bila u opoziciji. Od 2008. do 2012. godine nalazio se na mestu savetnika za evropske integracije Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova. Nakon toga postao je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Vlade Srbije. Za to vreme se nalazio i na mestu izaslanika predsednika Vlade zaduženog za jačanje bilateralnih veza Srbije i Bugarske. Funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost je obavljao do parlamentarnih izbora 2014. godine nakon čega je ostao angažovan u Vladi Srbije kao savetnik za dijasporu i ekonomsku diplomatiju prvog potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova. U međuvremenu je bio i član Narodne skupštine Republike Srbije u sazivu 2012 – 2016 s tim da je početkom 2013. godine odlučio da podnese ostavku na poslaničku funkciju ne želeći da se nađe u sukobu interesa zbog obavljanja savetničke funkcije u Kabinetu predsednika Vlade. Tokom poslaničkog mandata (maj 2012 – januar 2013) Ivica Tončev je bio aktivan kao član nekoliko skupštinskih odbora, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Kao narodni poslanik nalazio se čelu poslaničke grupe prijateljstva Austrije i Srbije. [1]. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine Ivica Tončev je ponovo izborio poslanički mandat obzirom da se nalazio na 23. mestu na listi Socijalističke partije Srbije koja je prema preliminarnim rezultatima RIK-a osvojila 29 poslaničkih mandata.[2] Nakon konstituisanja novog skupštinskog saziva Ivica Tončev je postao član tri skupštinska odbora. Radi se o Odboru za odbranu i unutrašnje poslove (član), Odboru za spoljne poslove (zamenik člana) i Odboru za dijasporu i Srbe u regionu (zamenik člana).[3] Sredinom decembra, tačnije 12. decembra 2016. godine na sednici Vlade Srbije Ivica Tončev je izabran na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.[4] Od kada je postavljen na mesto Državnog sekretara Tončev je imao nekoliko važnih susreta sa predstavnicima diplomatskog kora u Beogradu. susreo se sa ambasadorima Nemačke, austrije, Francuske, Finske, Švajcarske, Švedske, Bugarske, Slovačke, Maroka ... Jedna od oblasti koje pokriva Tončev u svojstvu Državnog sekretara je i politika prema rasejanju odnosno koordiniranje rada Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Među ključnim zadacima Ivice Tončeva u Ministarstvu naveden je nadzor rada diplomatsko-konzularnih predstavništava i poboljšavanje rada DKP i racionalizacija same mreže DKP-ova.

Ivica Tončev u FK Crvena zvezda

Novembra 2012. godine Ivica Tončev postaje deo tima zaduženog za konsolidovanje posrnulog fudbalskog giganta iz Srbije, FK Crvena zvezda. Tokom novembra i decembra Tončev je bio zadužen za finansijsku konsolidaciju i bezbednost kluba. 16. decembra 2012. godine na Skupštini FK Crvena zvezda biva izabran za jednog od potpredsednika kluba i na toj funkciji se nalazi i danas. Od kada se nalazi na poziciji potpredsednika kluba Crvena zvezda je uspela da osvoji jednu šampionsku titulu (sezona 2013/14). Tončev je jula 2014. godine u svojstvu potpredsednika FK Crvena zvezda ugostio Olega Semenova predstavnika FK Spartak Moskva i tom prilikom su dogovorili odigravanje prijateljske utakmice dva kluba povodom otvaranja novog stadiona Spartaka.[5] U ovom trenutku Ivica Tončev zajedno sa ostalim članovima Upravnog odbora radi na daljoj konsolidaciji kluba koji ima ambicije da vrati naslov prvaka Superlige Srbije u fudbalu u sezoni 2015/16.[6] Nakon nešto slabijeg starta prvenstva u sezoni 2015/16 i pod pritiskom navijača i sportske javnosti čitavo rukovodstvo, uključujući i Tončeva, podnelo je ostavke na članstvo u Upravnom odboru Crvene zvezde. Tončev je izrazio spremnost da prepusti drugima rukovođenje klubom ukoliko smatraju da su sposobniji ujedno se upitavši gde su bili u najtežem trenutku kada su on i ostali rukovodioci preuzeli klub u decembru 2012. godine.[7] Za jesen su bili najavljeni izbori za novo rukovodstvo FK Crvena zvezda. Do izbora na kraju nije došlo ali je Tončev, u međuvremenu, podneo ostavku na mesto potpredsednika kluba. U tom periodu se govorilo i o njegovoj nameri da se kandiduje na funkciju predsednika kluba.[8]
Ivica Tončev u FK Radnički Niš
Ivica Tončev sa vlasnikom FK Pari Sen Žermen

Sredinom 2000ih Ivica Tončev se nalazio na čelu FK Radnički iz Niša koji se tada takmičio u drugoj fudbalskoj ligi. Deceniju kasnije Tončev je u javnosti počeo ponovo da slovi za kandidata za predsednika FK Radnički Niš. Ubrzo je organizovana skupština kluba i uz podršku gradskih i klupskih struktura on je 8. decembra 2016. izabran za predsednika Radničkog.[9] Nakon imenovanja na funkciju Državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Tončev odlučuje da zamrzne poziciju čelnog čoveka kluba ali ostaje prisutan u klubu kom i dalje daje veliku podršku. U martu 2017. godine u jednom od intervjua uzjavljuje da očekuje da će Radnički možda i u sezoni 2017/18 zaigrati u Evropi obzirom na dobre igre koje klub beleži. Istakao je da je u klubu zavedena disciplina i da Niš kao najveći grad južne Srbije zaslužuje da ponovo postane jedan od glavnih centara srpskog fudbala.[10]. Kao prvi čovek kluba Tončev je 26. oktobra 2017. godine prisustvovao utakmici FK Pari Sen Žermen - FK Nica i tom prilikom se susreo sa vlasnikom PSŽ-a Naserom Al Kelaifijem.[11]
Zanimljivosti
Poseta Republici Bugarskoj

Kao jedan od najbližih saradnika jednog od glavnih državnih funkcionera, Tončev se u nekoliko navrata našao u žiži javnosti. Tokom 2013. godine protiv njega je vođena kampanja oko navodne validnosti njegove fakultetske diplome. Nakon pritiska dela javnosti i kontrole nadležnih državnih organa utvrđeno je da je Tončev stekao visoko obrazovanje u skladu sa zakonskim procedurama. Bilo je i govora o njegovim navodnim vezama sa pripadnicima balkanskog podzemlja. Ni jedan od tih navoda nije dokazan iako je vođena svojevrsna hajka protiv Tončeva koji je tada obavljao funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Vlade Srbije.[12]

U srpskoj politici Tončev je poznat kao važan kontakt i posrednik u održavanju koalicionih veza sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije koju je osnovao i vodio Jovan Krkobabić. Tončev je blizak prijatelj i sa Srđanom Đokovićem, ocem najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića. U javnosti se, zbog njegove lične želje, malo govori o njegovom filantropskom angažovanju koje se ogleda u pružanju materijalne pomoći siromašnim i ugroženim porodicama. Februara 2016. godine Tončev je odlučio da finansijski pomogne studentima prava iz Niša plativši kotizaciju za njihovo učešće na simulaciji suđenja u Strazburu.[13] Tokom 1990ih i 2000ih uspešno se bavio preduzetništvom u Austriji u kojoj, između ostalog, važi za uspešnog poslovnog čoveka u građevinskoj industriji. Pre Crvene zvezde obreo se i na funkciji jednog od čelnih ljudi FK Radnički Niš. U Radničkom iz Niša bio je aktivan sredinom 2000ih godina.

Poslednja izmena:
Брат Ивице Тончева је такође био на неким политичким и спортским функцијама.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Новица_Тончев
Новица Тончев (Ниш, 9. децембар 1962) је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије, председник скупштине Општине Сурдулица, српски политичар, члан председништва СПС-а.
Биографија

Новица Тончев рођен је 9. децембра 1962. године у Нишу. Потиче из радничке Породице од оца Стојана и мајке Маре. Четири прва разреда Основне школе завршио је у Божици, остала Четири разреда завршио у Основној школи Јован Јовановић Змај у Сурдулици. Средњу школу, Природно-математички смер, завршио је у Техничкој школи у Сурдулици са одличним успехом. Завршио је Грађевински факултет у Нишу, Одсек високоградње, Где је Дипломирао 1989. године са оценом 10. Ожењен је и отац двоје деце. Живи и ради у Сурдулици. Власник је грађевинског Предузећа „Тончев градња“ д.о.о. у Сурдулици и предузећа „Тона-Бау“ у ​​Бечу. Сувласник је „Сурдуличке Радио Телевизије“ и кабловског система. Од 1990. до 2000. године био је Председник месне заједнице Божица. Од 1996. до 2000. Године је члан извршног савета СО Сурдулица, од 2000. до 2004. године је потпредседник СО Сурдулице и одборник у СО Сурдулица од 1996. године до данас.

На локалним изборима 2012. године освојио је 67,02% гласова што је уједно био најбољи појединачни резултат на локалним изборима те године. Члан је председништва Социјалистичке партије Србије од 2012. године.

Не, Вене Богославов је име и презиме дошло са Аспарухом из централне Азије, одмах се види.

А и језик којим говоре бугараши је исти као у руском Татарстану или у Гагаузији... :roll:

"Бугарин" је термин из средњег века, оприлике као "Ромеј". У етничком смислу тако нешто не постоји.
Мислим постоји, али право на тај термин имају пре оних милион што их је Тодор Живков најурио 1989 него ових 7 милиона што су остали у републици Бугарској, ако се разумемо.

Овде смо добили читав списак афирмисаних бугараша у српском друштву, волео бих да ми неко наведе списак афирмисаних Срба у Бугарској.
Али смо овде зато добили примедбу да смо јел'те пуни предрасуда.

Срам нас било, оно Блгарија на три морета.

Не, Вене Богославов је име и презиме дошло са Аспарухом из централне Азије, одмах се види.

А и језик којим говоре бугараши је исти као у руском Татарстану или у Гагаузији... :roll:

"Бугарин" је термин из средњег века, оприлике као "Ромеј". У етничком смислу тако нешто не постоји.
Мислим постоји, али право на тај термин имају пре оних милион што их је Тодор Живков најурио 1989 него ових 7 милиона што су остали у републици Бугарској, ако се разумемо.

Овде смо добили читав списак афирмисаних бугараша у српском друштву, волео бих да ми неко наведе списак афирмисаних Срба у Бугарској.

Нема Срби у Бугарској.

То јесте највећи проблем, и логички и историјски .

Тако је, а што је најзанимљивије становништво живи измешано са обе стране границе нас и нама суседних држава, осим у случају наравно Бугарске и Македоније. На пример Румуни живе у српском делу Баната а Срби у румунском.

Дакле, само је у случају те 2 државе тако, кад дођемо до плота, па су до плота наши а преко плота "ванземаљци". Као Берлински зид.

А разрешење проблема се само намеће - српско становништво је у Бугарској побугарено а у Македонији помакедоњено.

Бугари су народ који своје корене вуче од својих предака Словена,прабугара и Трачана и још од неких народа који су живели на просторима данашње Бугарске.Бугари говоре својим бугарским језиком који је словенски језик и којег су наследили од својих предака Словена и словенизираних прабугара и словенизираних Трачана.Данашњи Срби као и остали словенски народи на Балкану немају ништа словенскију историју него што је имају данашњи Бугари.Серви је термин у средњем веку којим су Византијци називали своје слуге и нема везе са етничким појмом.По мом можда субјективном мишљењу али мислим и да је објективно Бугари много мање имају предрасуда према Србима него што то имају Срби према Бугарима.Ови Бугари који су се афирмисали у Србији су већином грађани Србије и нормално је да се афирмишу у Србији а не у некој другој држави.Али ретко ко од њих јавно каже да је бугарског порекла управо због тих предрасуда.Друга ствар је да ја не знам скоро па ни једног Бугарина из Бугарске који се афирмисао у Србији а знам доста Срба из Србије који су се афирмисали и који су популарни у Бугарској.Који се тамо третирају као звезде иако се зна да су Срби.Који су често радо виђени гости у емисијама на националним телевизијама у Бугарској.Српски глумци,певачи,спортисти су полуларни у Бугарској и увек су радо виђени тамо.Знам за доста Срба из Србије који су у Бугарској отворили своје фирме,ресторане,шпедитерске фирме итд.Знам да у Софији и у осталим деловима Бугарске постоје ресторани који се рекламирају са великим светлећим натписима Србска скара(српски роштиљ) и да Бугари радо одлазе тамо.Не знам да ли би у Србији реклама Бугарски роштиљ поред главне железничке станице тако радо била прихвећена.Вести о догађајима у Србији су у већој мери заступљене у Бугарској.У супротном смеру није то тако.У задње време се ствари мало помичу али ни приближно толико да би то могло да се упореди.Цеца,Брена,Миросла? ? Илић,бијело Дугме.Бајага итд.пуне дворане по Бугарској.Имају и Бугари добре певаче,спортисте,глумце али не верујем да би се афирмисали у Србији у тој мери и да се у Србији зна за њих толико.

Poslednja izmena:
Па овде и говорим о афирмацији домицилног становништва.
С тим у вези сам и скренуо пажњу на непостојање српске мањине у Бугарској, зато што је истребљена (не нужно физички).

У контри је бугарска врло афирмисана у Србији иако је бројно мањина мањине.
Што је последица политике коју је водила Егзархија а и данас води бугарска држава (што директно, што индиректно преко научно-културних институција).

Уосталом и Бугари и Срби знају да су исти народ, поставља се само питање општег имена тог народа.

Ђоко Росић потомак Срба који су побегли у Бугарску за време сукоба Тита и Стаљина је међу познатијим бугарским глумцима

- - - - - - - - - -

Па овде и говорим о афирмацији домицилног становништва.
С тим у вези сам и скренуо пажњу на непостојање српске мањине у Бугарској, зато што је истребљена (не нужно физички).

У контри је бугарска врло афирмисана у Србији иако је бројно мањина мањине.
Што је последица политике коју је водила Егзархија а и данас води бугарска држава (што директно, што индиректно преко научно-културних институција).

Уосталом и Бугари и Срби знају да су исти народ, поставља се само питање општег имена тог народа.
Зашто ти је толико битно име народа.Није то најбитнија ствар у животу.Иначе се слажем са тобом да су Срби и Бугари у суштини близак народ а по неким сегментима и исти.Али је то нажалост на Балкану изгледа негативна а не позитивна ствар.

Друга ствар је да ли ти стварно мислиш да би Бугарска држава дозволила баш оволики медијски сегмент који заузимају Срби у Бугарској да сумња да у делу њеног становништва има колебања у националном смислу да ли су Срби или Бугари?

Очекујем да у некој од најгледанијих забавних шоуа на РТС-у буде овако најављена нека бугарска певачка звезда.

Nema to toliko veze sa Srbima kao Srbima, jednostavno Jugoslavija je za Bugarsku, Rumaniju, pa i Tursku, bila zapad, razvijena drzava ka kojoj se treba ugledati i ovo je samo odjek toga.

Очекујем да у некој од најгледанијих забавних шоуа на РТС-у буде овако најављена нека бугарска певачка звезда.
Зашто то очекујеш, кад просечни Србин не зна име ни једног јединог бугарског певача? Да бисте тако били најављени, прво морате да се пробијете на нашем тржишту. То треба да урадите ви, на начин на који су то неки од наших певача учинили код вас. То њима нико није поклонио, нити то има везе с вашом толерантношћу или било чим слично. Дакле, то што очекујеш је неразумно.

А ја немам ништа против тога да ваши певачи наступају код нас. Суседни народу треба да некују међусобне културне везе.

Back