Evo i ja kao Bugarin iz Srbije da se priključim temi.Raspravljati o tome da li su Bugari pra Bugari ili Sloveni je isto kao i raspravljati o tome da li su Srbi Sloveni,Iliri ili Vlasi tj.starosedelačko romanizovano stanovništvo Balkana ili nešto četvrto.Bugari za svoje pretke smatraju pra Bugare po kojima nose ime,Slovene i Tračane.I mislim da je to ispravniji i istinitiji stav nego sebe smatrati samo Slovenom što je neistinito i nepravedno prema svojim ostalim precima.Sloveni su danas pre svega lingvistički pojam a ne genetski.Ako ćemo brojati krvna zrnaca ...po DNK-a analizama Srbi i Bugari spadaju među najsličnije narode po procentima raznih DNK-a.Ako ćemo ko najviše ima slovenskog gena onda su to Poljaci ...ali ni oni nemaju sto posto slovenskog gena već oko 60%,Rusi imaju svega 40% slovenskog gena ...a Srbi i Bugari svega 20%.
.
Kako neko reče između Srba i Bugara ni dan danas ne može da se povuče jasna granica zbog sličnosti dva naroda naročito u graničnim područjima.Dva naroda su se preplitali i mešali kroz istoriju i imali slične istorijske sudbine,padove,uzdizanja,periode veoma dobrih i periode veoma loših odnosa.Kako reče istoričar Čedomir Antić....Mi Srbi imamo najsličniji jezik sa Hrvatima sve ostalo imamo najsličnije sa Bugarima.I ja mislim pošto dobro poznajem oba naroda i njihove dobre i loše osobine da smo veoma slični po jeziku, po veri, po običajima,po mentalitetu itd.Kroz istoriju smo kako sam rekao imali i periode veoma dobrih odnosa i periode veoma loših odnosa.Ja se nadam pošto u porodici imam i Srba i Bugara i puno prijatelja u oba naroda da će u budućnosti odnosi biti sve bolji i bolji..