Вук Горски
Primećen član
- Poruka
- 952
Тачно тако, зато и кажем да вероватно никад нећемо сазнати коју су хаплогрупу носили.Сви Немањићи су светитељи осим Душана, а црква сматра узимање ДНК из моштију светитеља скрнављењем моштију.
Тај проблем би се могао превазићи узимањем ДНК из Душанових моштију јер он није проглашен за свеца, мошти су му иначе у цркви св. Марка на Ташмајдану.
Да, али и ту постоји проблем јер није сигурно да ли су оно заиста Душанове кости.
Међутим ја мислим да осим овога постоји и политички проблем, нпр. ако би Немањићи испали нека "непожењна" хаплогрупа то би могло да политичке консеквенце.
Могу мислити албанску еуфорију кад би нпр. испало да су Немањићи E-V13, њихове претензије према српским територијама би добиле још веће размере, ипак је ово Балкан и што је у већем делу свету нормално овде није и обрнуто. Мада мислим да мала шанса да су Немањићи били E-V13.
Било која хаплогрупа кад би испали, ја мислим да то не би ништа битно променило. Једноставно, Немањићи су владари средњовековне Србије и ту је тачка. Уосталом, ниједан народ нема ексклузивно право на одређену хаплогрупу. Не постоје националне хаплогрупе.
Треће ако би се утврдило да Немањићи данас имају потомака по мушкој линији ко зна какве би они претензије изразили што ни цркви ни држави не би одговарало.
Шансе за то су минималне, готово никакве:
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...174-Da-li-Nemanjici-danas-imaju-svoje-potomke