Историја Бугара

Сви Немањићи су светитељи осим Душана, а црква сматра узимање ДНК из моштију светитеља скрнављењем моштију.
Тачно тако, зато и кажем да вероватно никад нећемо сазнати коју су хаплогрупу носили.

Тај проблем би се могао превазићи узимањем ДНК из Душанових моштију јер он није проглашен за свеца, мошти су му иначе у цркви св. Марка на Ташмајдану.

Да, али и ту постоји проблем јер није сигурно да ли су оно заиста Душанове кости.

Међутим ја мислим да осим овога постоји и политички проблем, нпр. ако би Немањићи испали нека "непожењна" хаплогрупа то би могло да политичке консеквенце.
Могу мислити албанску еуфорију кад би нпр. испало да су Немањићи E-V13, њихове претензије према српским територијама би добиле још веће размере, ипак је ово Балкан и што је у већем делу свету нормално овде није и обрнуто. Мада мислим да мала шанса да су Немањићи били E-V13.

Било која хаплогрупа кад би испали, ја мислим да то не би ништа битно променило. Једноставно, Немањићи су владари средњовековне Србије и ту је тачка. Уосталом, ниједан народ нема ексклузивно право на одређену хаплогрупу. Не постоје националне хаплогрупе.

Треће ако би се утврдило да Немањићи данас имају потомака по мушкој линији ко зна какве би они претензије изразили што ни цркви ни држави не би одговарало.

Шансе за то су минималне, готово никакве:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...174-Da-li-Nemanjici-danas-imaju-svoje-potomke

Било која хаплогрупа кад би испали, ја мислим да то не би ништа битно променило. Једноставно, Немањићи су владари средњовековне Србије и ту је тачка. Уосталом, ниједан народ нема ексклузивно право на одређену хаплогрупу. Не постоје националне хаплогрупе.

Да, али ово је Балкан, не знам да ли си приметио да се одвија прави рат у вези генетике између Срба, Хрвата, Бошњака, Црногораца и Шиптара.
Сви тумаче генетска истраживања како њима одговара, Срби су још и најреалнији у томе.

Шансе за то су минималне, готово никакве:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...174-Da-li-Nemanjici-danas-imaju-svoje-potomke

Ко зна колико су ванбрачне деце посејали Немањићи. :D

Племићи и краљеви су лакше могли да шире своју генетику него обичан пук, нпр. 10% Ираца су потомци неког њиховог краља који је живео у средњем веку (утврђено преко генетике).

Poslednja izmena:
Да, али ово је Балкан, не знам да ли си приметио да се одвија прави рат у вези генетике између Срба, Хрвата, Бошњака, Црногораца и Шиптара.
Сви тумаче генетска истраживања како њима одговара, Срби су још и најреалнији у томе.

Приметио сам, наравно. Сви су врло пристрасни када је у питању тумачење генетике. Што је најпарадоксалније, те расправе су најжешће баш овде на Балкану где су нације генетски најхетерогеније. Ниједан народ на Балкану нема надполовичан проценат једне хаплогрупе, али им то не смета да истима дају национална имена: ''хрватска'', ''албанска'' итд. Уосталом и да имају 100% једну хаплогрупу, ван памети је назвати је по некој нацији, јер су хаплогрупе настале много пре формирања нација.

Ко зна колико су ванбрачне деце посејали Немањићи. :D

Елита је лакше могла да шири своју генетику него обичан пук, 10% Ираца су потомци неког њиховог краља који је живео у средњем веку.

Све је могуће, мада наука сматра да Немањићи данас ипак немају потомака.

Приметио сам, наравно. Сви су врло пристрасни када је у питању тумачење генетике. Што је најпарадоксалније, те расправе су најжешће баш овде на Балкану где су нације генетски најхетерогеније. Ниједан народ на Балкану нема надполовичан проценат једне хаплогрупе, али им то не смета да истима дају национална имена: ''хрватска'', ''албанска'' итд. Уосталом и да имају 100% једну хаплогрупу, ван памети је назвати је по некој нацији, јер су хаплогрупе настале много пре формирања нација.

Наравно да хаплогрупе немају нацију, али ипак се неке хаплогрупе могу повезати са појединим нацијама/популацијама или регијама.
Нпр. ако неко има хаплогрупу H (Х) а званично се не води као Ром тај има по мушкој линији искључиво ромско порекло. Или рецимо већина људи на овим просторима који су J1 имају углавном јеврејско порекло по мушкој линији. Или ови што су I1 имају скандинавског/германско порекло од пре 1000-1500 година.

Међутим за носиоце хаплогрупа које су процентуално више заступљене на овим просторима или које имају више грана/подграна, кластера итд. ствари су већ мало копликованије, а те хаплохрупе су I2a-Din, Е1b, R1a па и J2b.

Poslednja izmena:
Чекај, како није истина? Шта је онда Љеш Туз? Имаш и на примеру имена града: млетачки Alessio, на албанском је Љеш.

Da te podsetim, "Није надимак, него арбанашка варијанта имена Алекса."
Albanska varijanta imena "Aleksa", jednostavno je "Aleks".

Ruku na srce kod Srba je cescu su slicni nadimci koji se zavrsavaju na "ša", Ljuša, Peša, Teša, Staša, Lješa, ali sad da li bas to jedno slovo "a" manjka na kraju nadimka, dokaz je da su Crnojevici albanskog porekla, stvarno je totalno sulud argumenat.

A da imamo i LJEStansku nahiju, nije takodje lose napomenuti.

Само у твојим великорумунским фантазијама.
Ајд добро, нисам рекао да је Немања уствари влашки Нимења (Нико), али ако се ради о пукој коинциденцији, то је бар мени занимљиво. А ти, ајд објасни одакле му то име? Шта није имао?

Наравно да хаплогрупе немају нацију, али ипак се неке хаплогрупе могу повезати са појединим нацијама/популацијама или регијама.
Нпр. ако неко има хаплогрупу H (Х) а званично се не води као Ром тај има по мушкој линији искључиво ромско порекло. Или рецимо већина људи на овим просторима који су J1 имају углавном јеврејско порекло по мушкој линији. Или ови што су I1 имају скандинавског/германско порекло од пре 1000-1500 година.

Међутим за носиоце хаплогрупа које су процентуално више заступљене на овим просторима или које имају више грана/подграна, кластера итд. ствари су већ мало копликованије, а те хаплохрупе су I2a-Din, Е1b, R1a па и J2b.

Слажем се са већином написаног, али штос је у томе што која год хаплогрупа преовлађује код неког балканског народа, већина тог народа јој не припада: код Срба је, рецимо, појединачно најјача хг I2a, али ипак 2/3 Срба не припада тој хаплогрупи, слично је и са Хрватима. Код Шиптара 27.5% њих је Е1б, 72.5% није. Бугари, 23.5% Е1б, 76.5% друге хаплогрупе. Зато су ми бесмислене те расправе.

Управо је та област добила име по досељеницима из околине Љеша. Не знам да ли су чуо за то.

Diskutabilno, doduse nije lose ni spomenuti da su oblasti oko Ljesa ( Lezha or Lezhë, na albanskom, svakako ne bas indeticno nadimku "Ljes" ) nazivane sklavonijama. Evo koje su jos mogucnosti.

"Божидар Вукчевић, у раду наведеном у литератури, сматра да су преци Љешана дошли из области Љешанске Црне Горе, која је крајем средњег века такође била у саставу области Кастриота (Љеша у ширем смислу), а која се налазила у области између Дечана и Призрена. Међу овим досељеницима, Вукчевић налази црнојевићког кефалију Николу Стањевића, његовог сина монаха и штампара Макарија Хиландарца, владику Мардарија Корнећанина, и друге знамените личности с краја средњег и почетка новог века у Црној Гори. Један од доказа о пореклу из источних области србског говорног подручја, Вукчевић налази и у дијалекту који они користе у сачуваним документима, а који је близак говору јужне Србије."

Ајд добро, нисам рекао да је Немања уствари влашки Нимења (Нико), али ако се ради о пукој коинциденцији, то је бар мени занимљиво. А ти, ајд објасни одакле му то име? Шта није имао?

Ево како је настало име Немања https://sr.wikipedia.org/wiki/Немања

Сви Немањићи су светитељи осим Душана, а црква сматра узимање ДНК из моштију светитеља скрнављењем моштију.
Тај проблем би се могао превазићи узимањем ДНК из Душанових моштију јер он није проглашен за свеца, мошти су му иначе у цркви св. Марка на Ташмајдану.

Међутим ја мислим да осим овога постоји и политички проблем, нпр. ако би Немањићи испали нека "непожењна" хаплогрупа то би могло да има политичке консеквенце.
Могу мислити албанску еуфорију кад би нпр. испало да су Немањићи E-V13, њихове претензије према српским територијама би добиле још веће размере, ипак је ово Балкан и што је у већем делу свету нормално овде није и обрнуто. Мада мислим да мала шанса да су Немањићи били E-V13.

Треће ако би се утврдило да Немањићи данас имају потомака по мушкој линији ко зна какве би они претензије изразили што ни цркви ни држави не би одговарало.

Већ је рађена ДНК анализа моштију - кнеза Лазара, као и земних остатака пронађених приликом ископавања у Манасији. Њиховим упоређивањем утврђено је да су те две особе 99% у сродству, те се на тај начин дошло до закључка да су земни остаци пронађени у Манасији уствари мошти деспота Стефана.

И једна и друга особа су свеци СПЦ.

Ja Mislim da trag postoji,samo nauka iz nekog razloga ne zeli da ga vidi,Nije Nemanja bez velikog razloga najstarijem sinu dao ime Vukan,taj predak mora da je bio vrlo postovan u njegovoj porodici,smatram da je Vukan, Nemanjin deda
И ја сам мишљења да је Немања потомак/блиски рођак владарске породице Вукановића.
Наука код нас је увек била веома опрезна. Дозвољава ту могућност, али без потврде директне везе ће је увек гледати са резервом.

Poslednja izmena:
Od kog je uopšte to značaja i da li su krvno srodničke veze sa bugarskim dinastima nešto što je nepoznato, ili se čak uči i u udžbenicima škole?
Није толико значајно али је везано за тему.Већина предак цара Душан су Бугари по националности.Наравно да је он српски цар и по оцу Србин.Нико то и не спори.Али неки споре да његови преци нису Бугари већ Кумани итд.Део Кумана је део бугарске нације као што је и део српске нације.А када се помене да Немањићи можда нису били Словени већ Власи одмах се сви као опечени веома труде да то оповргну.Бугарска нација је мешавина народа као и уосталом и српска и било која друга нација на Балкану.Рећи да је бугарски цар био пореклом Куман па због тога није Бугарин је исто као и рећи да су Немањићи влашког порекла па због тога нису Срби.Основна грешка је у томе што неки за Бугаре сматрају само прабугаре,за Србе сматрају само оне које су словенског порекла,за Румуне само оне који су влашког порекла итд.Бугари су они прабугари,Словени ,Власи,Кумани,Трачани итд. који себе сматрају Бугарима.Срби су они Словени,Власи,Илири,Кумани,па и прабугари итд.који себе сматрају Србима.Румуни су они Власи,Словени,Кумани,Трачани,Илири,прабугари итд. који себе сматрају Румунима.

Poslednja izmena:
Није толико значајно али је везано за тему.Већина предак цара Душан су Бугари по националности.Наравно да је он српски цар и по оцу Србин.Нико то и не спори.Али неки споре да његови преци нису Бугари већ Кумани итд.Део Кумана је део бугарске нације као што је и део српске нације.А када се помене да Немањићи можда нису били Словени већ Власи одмах се сви као опечени веома труде да то оповргну.Бугарска нација је мешавина народа као и уосталом и српска и било која друга нација на Балкану.Рећи да је бугарски цар био пореклом Куман па због тога није Бугарин је исто као и рећи да су Немањићи влашког порекла па због тога нису Срби.

Ваши Асени су били влашког или куманског порекла, а за Немањиће нема никаквих назнака да су могли имати несловенско порекло.

Ти мислиш да ако су Власи били ваши владари да су били и наши, мало си се зезнуо. :hahaha:

Изгледа да Словени никад нису били владари Бугарске. :per:
Аспарух и његова династија су били прото-Бугари, Асени су били Власи или Кумани, а цар Фердинанд је био Немац.

https://en.wikipedia.org/wiki/Asen_dynasty#Origins

https://sr.wikipedia.org/wiki/Фердинанд_I_од_Бугарске

Ваши Асени су били влашког или куманског порекла, а за Немањиће нема никаквих назнака да су могли имати несловенско порекло.

Ти мислиш да ако су Власи били ваши владари да су били и наши, мало си се зезнуо. :hahaha:

Изгледа да Словени никад нису били владари Бугарске. :per:
Аспарух и његова династија су били прото-Бугари, Асени су били Власи или Кумани, а цар Фердинанд је био Немац.

https://en.wikipedia.org/wiki/Asen_dynasty#Origins

https://sr.wikipedia.org/wiki/Фердинанд_I_од_Бугарске
Не битно је каквог су порекла.Они су себе сматрали Бугарима.Не битно је каквог је порекла цар Душан он је себе сматрао Србином.Да још једном напишем.Основна грешка је у томе што неки за Бугаре сматрају само прабугаре,за Србе сматрају само оне које су словенског порекла,за Румуне само оне који су влашког порекла итд.Бугари су они прабугари,Словени ,Власи,Кумани,Трачани итд. који себе сматрају Бугарима.Срби су они Словени,Власи,Илири,Кумани,па и прабугари итд.који себе сматрају Србима.Румуни су они Власи,Словени,Кумани,Трачани,Илири,прабугари итд. који себе сматрају Румунима.Што се тиче Немањића као што рекох нема прецизних информација да ли су они били словенског или влашког порекла или чак арбанашког порекла.И за Карађорђа неки тврде да су му преци били арбанашког порекла,али он је Србин зато што је себе сматрао таквим.Слично као и Никола Пашић чији су преци досељени из Бугарске.

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Не битно је каквог су порекла.Они су себе сматрали Бугарима.Не битно је каквог је порекла цар Душан он је себе сматрао Србином.Да још једном напишем.Основна грешка је у томе што неки за Бугаре сматрају само прабугаре,за Србе сматрају само оне које су словенског порекла,за Румуне само оне који су влашког порекла итд.Бугари су они прабугари,Словени ,Власи,Кумани,Трачани итд. који себе сматрају Бугарима.Срби су они Словени,Власи,Илири,Кумани,па и прабугари итд.који себе сматрају Србима.Румуни су они Власи,Словени,Кумани,Трачани,Илири,прабугари итд. који себе сматрају Румунима.Што се тиче Немањића као што рекох нема прецизних информација да ли су они били словенског или влашког порекла или чак арбанашког порекла.

- - - - - - - - - -

Не битно је каквог су порекла.Они су себе сматрали Бугарима.Не битно је каквог је порекла цар Душан он је себе сматрао Србином.Да још једном напишем.Основна грешка је у томе што неки за Бугаре сматрају само прабугаре,за Србе сматрају само оне које су словенског порекла,за Румуне само оне који су влашког порекла итд.Бугари су они прабугари,Словени ,Власи,Кумани,Трачани итд. који себе сматрају Бугарима.Срби су они Словени,Власи,Илири,Кумани,па и прабугари итд.који себе сматрају Србима.Румуни су они Власи,Словени,Кумани,Трачани,Илири,прабугари итд. који себе сматрају Румунима.Што се тиче Немањића као што рекох нема прецизних информација да ли су они били словенског или влашког порекла или чак арбанашког порекла.

Каквог бре влашког или арбанашког порекла.
Власи и Арбанаси у средњовековној Србији су били полу-номадски сточари, де они да нам буду владари.
Власима и Арбанасима је било забрањено да се више од тројице могу населити у српско село, могли су да напасају стоку на српској земљи али им није било дозвољено да буду власници земље. Заправо већина Влахa и Арбанасa који су живели у средњовековној Србији су били професионални сточари који су чували стоку за српску властелу.

Бугарско име на Баклан су донели прото-Бугари а они нису били Словени неко Туранци.

Српско име на Балкан је донело словенско племе - Срби.
Постоји теорија да су првобитни носиоци српског имена били Сармати, међутим Срби на Балкан долазе као Словени, а Сармати су ионако били врло слични Словенима тако се исто вата.

Poslednja izmena:
Da se slozim i Ja sa Caribrodom,ako tako pocnemo da prebrojavamo krvna zrnca vladajucih slojeva u Srednjem veku na nashem Srpskom prestolu a i na drugim prestolima bi mogli videti zameshateljstvo raznih nacija gledajuci preko porekla oca ili majke pa bi kod nas imali Mlecice-Italijane u liku Kralja Urosha Iili Francuze Milutina i Dragutina sto je malo zalosno i smeshno ili akocemo tako Britanci od 1688 god,nemaju svoju dinastijunjima vladaju Nemci,manimo se corave rabote, ovakve diskusije na ovom forumu nevode nikuda sem u slepu ulicu sa velikom dozom neozbiljnosti.

Da se slozim i Ja sa Caribrodom,ako tako pocnemo da prebrojavamo krvna zrnca vladajucih slojeva u Srednjem veku na nashem Srpskom prestolu a i na drugim prestolima bi mogli videti zameshateljstvo raznih nacija gledajuci preko porekla oca ili majke pa bi kod nas imali Mlecice-Italijane u liku Kralja Urosha Iili Francuze Milutina i Dragutina sto je malo zalosno i smeshno ili akocemo tako Britanci od 1688 god,nemaju svoju dinastijunjima vladaju Nemci,manimo se corave rabote, ovakve diskusije na ovom forumu nevode nikuda sem u slepu ulicu sa velikom dozom neozbiljnosti.

Немањићи су по женској линији били крвно повезани са многим европским династијама оног времена, али са полу-номадским сточарима Власима и Арбанасима нису сигурно имали никакве везе.

Власи и Арбанаси нису имали своју државу, нити су имали своје владаре и племство са којима би Немањићи могли да се ороде.

Каквог бре влашког или арбанашког порекла.
Власи и Арбанаси у средњовековној Србији су били полу-номадски сточари, де они да нам буду владари.
Власима и Арбанасима је било забрањено да се више од тројице могу населити у српско село, могли су да напасају стоку на српској земљи али им није било дозвољено да буду власници земље. Заправо већина Влахи и Арбанаси који су живели у средњовековној Србији су били професионални сточари који су чували стоку за српску властелу.

Бугарско име на Баклан су донели прото-Бугари а они нису били Словени неко Туранци.

Српско име на Балкан је донело словенско племе - Срби.
Постоји теорија да су првобитни носиоци српског имена били Сармати, међутим Срби на Балкан долазе као Словени, а Сармати су ионако били врло слични Словенима тако се исто вата.
Ти изгледа не можеш да укапираш да можда баш ти ниси предак тих Словена који су донели српско име на Балкан већ можда предак баш управо тих Влаха или неког другог несловенског народа који су се словенизирали тј.посрбили..А готово је сигурно да међу својим прецима имаш и оне који нису словенског порекла.

Ти изгледа не можеш да укапираш да можда баш ти ниси предак тих Словена који су донели српско име на Балкан већ можда предак баш управо тих Влаха или неког другог несловенског народа који су се словенизирали тј.посрбили..А готово је сигурно да међу својим прецима имаш и оне који нису словенског порекла.

Имам словенско порекло по директној мушкој линији, а за остале линији није толико ни битно.

На Балкану ипак влада патријархат, нисмо ми Јевреји па да се качимо по женској линији. :hahaha:

Poslednja izmena:
Имам словенско порекло по директној мушкој линији, а за остале линији није толико ни битно. На Балкану ипак влада патријархат, нисмо ми Јевреји па да се качимо по женској линији.
Ти си онда феномен на Балкану.Сто посто си сигуран да су сви твоји преци по мушкој линији словенског порекла и да се неки твој предак по мушкој линији у рецимо последњих хиљаду година није словенизирао тј.посрбио?

Poslednja izmena:
Не битно је каквог су порекла.Они су себе сматрали Бугарима.

Ich bin BulGarin...tako je govorio Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria von Sachsen-Coburg und Gotha, Ferdinand I od Bugarske:mrgreen:

Ти изгледа не можеш да укапираш да можда баш ти ниси предак тих Словена који су донели српско име на Балкан већ можда предак баш управо тих Влаха или неког другог несловенског народа који су се словенизирали тј.посрбили...

Naravno da ne može..A ako bi ikad uspeo, strpali bi ga u Lazu u odeljenje za pretke.:zcepanje:

Nacija Vladara u Srednjem Veku nije bila mnogo bitna,posebno u Evropi,svaki vladar se smatrao delom shireg kruga Evropskog plemstva,pa su zato sebe u pismima drugim Vladarima oslovljavali sa Brate,Rodjace i dr cak i kad se radi i o udaljenijim zemljama gde nije bilo nikakvog stvarnog srodstva,Nedao lepi Bog da moze naprimer da se desi da neko od nas moze da ode kod Kralja Milutina i da pocne da mu obrazlazhe...znate Kralju po genetskim krvnim i ostalim markerima vi ste u dalekom srodstvu sa ovim Otrokom ili Sebrom, Spasojem...koj vam trenutno namiruje Stoku u Kraljevskoj Shtali...ode Glava pod Sekiru dok josh ni recenicu nisi zavrhio..

Back