Историја Бугара

Душаново царство је имало површина од 250,000 квадратни километара ,а Симеоново царство површина од 807,000 квадратни километара:mrgreen:

Vrlo je upitna povrsina Simeonovog Carstva severno od Dunava, uglavnom je rec u vazalostvima, poharama i saveznistvima sa raznorodnim plemenima.

Одакле извлачите све ове карте ?

@ Хан Ацо

Ово је карта Душановог царства према овом немачком историчару https://sr.wikipedia.org/wiki/Јохан_Густав_Дројсен

aa9150f75293c103eea554e487b95d1f--serbian-th-century.jpg

Бугарска је била у вазалном положају према Србији од кад смо вас поразили код Велбужда 1330.

Тукли сма вас ми пуно пута а не само на Брегалници 1913. :mrgreen:

Нит' је Бугарска постала вазал Србије. Нит' је Душаново царство обухватало Срем, Мачву, Београд, Босну и Хум. Сем тога, трајало је само 9 година.

Симеонова Бугарска је обухватала један део од Босне

Europe_in_900.png

- - - - - - - - - -
:fdlan:

Симеонова Бугарска до Дњепра и Пелопонеза ??? Свашта !

Нит' је Бугарска постала вазал Србије. Нит' је Душаново царство обухватало Срем, Мачву, Београд, Босну и Хум. Сем тога, трајало је само 9 година.

Nije trajalo samo 9 godina, castvo je nasledio Car Uros i nije se odmah raspalo, iako je to popularno misljenje, i vladao je Macvom, jedno vreme sigurno i Beogradom, ostavio je arheoloske tragove cak, i zasigurno istocnim delom Huma.

Nije trajalo samo 9 godina, castvo je nasledio Car Uros i nije se odmah raspalo, iako je to popularno misljenje,

Јесте га наследио, ал' је био цар само на папиру.

i vladao je Macvom, jedno vreme sigurno i Beogradom, ostavio je arheoloske tragove cak,

За оне остатке бедема у Доњем Граду није баш најјасније да ли припадају том периоду.

i zasigurno istocnim delom Huma.

Није владао Хумом. Хум је део Босне од 1326.. Владао је Травунијом.

Poslednja izmena:
Jeste on prodro do blizu Dnjepra, ali sad uracunati da je deo nekog carstva teritorija gde je doslo do samo privremenog vojnog pohoda, mislim da je besmisleno.

Слажем се. Потребно је трајно интегрисати територију, што Симеон није учинио са добрим делом области које је освојио.

Јесте га наследио, ал' је био цар само на папиру.

За оне остатке бедема у Доњем Граду није баш најјасније да ли припадају том периоду.

Није владао Хумом. Хум је део Босне од 1326.. Владао је Травунијом.

Vrlo je jasno da su to bedimo iz doba Cara Dusana, tako kazu arheolozi.
A sto se tice Huma, licno mislim da je tesko da je mogao da proda Dubrvcanima Peseljac da jos uvek nije vrsilo kontrolu da bar delom istocne Hercegovine, a takodje koliko se secam, posle pohoda na Bosnu krajevi istocno od Neretve ostali su jos neko vreme pod njegovom kontrolom i jako tesko je ustanoviti gde tacno na kraju isla ta granica.

:fdlan:

Симеонова Бугарска до Дњепра и Пелопонеза ??? Свашта !

Ти си само једна од милиона и милиона жртава бечко-берлинског сакаћења српске историје.

Ја не мислим да је Александар Велики био Србин и да Срби живе на Балкану 20 000 година у континуитету, али сам сигуран да су нам окрњили историју. Ја сам учио у школи то што ти тврдиш, али сам касније почео да се удубљујем у то и да истражујем и открио сам да није све баш тако како су нас учили у школи. Ипак је Стојан Новаковић као министар просвете и Аустро-Угарски агент увео у школски систем окрњену српску историју како су мо наредиле газде из Беча, мислиш ли да коза може да чува купус а да га бар мало не обрсти?

Стефан Првовенчани није био први српски крунисани краљ, век и по пре њега Михаило Војисављевић је крунисан као српски краљ 1077. године https://sr.wikipedia.org/wiki/Михаило_Војисављевић

Има још пуно модификација и лажи у "нашој" историји, али дуго би потрајало да их сад набрајам, неке су толико бизарне и бесмислене да мало дете може да закључи да се ради о лажима и полуистинама.

Jeste on prodro do blizu Dnjepra, ali sad uracunati da je deo nekog carstva teritorija gde je doslo do samo privremenog vojnog pohoda, mislim da je besmisleno.

Cak tu nije bilo reci ni o nekom velikom vojnom pohodu, ta plemena na juzno od Dnjepra jednostavno su usla u saveznistvo sa Bugarskom.

- - - - - - - - - -

I da, Srpsko Carstvo je postojalo, nema veze sto je car bio slab, niko ne kaze da Rimsko Carstvo nije postojalo u vreme onih silnih slabih careva, sto se menjela i po vise puta godisnje.

Vrlo je jasno da su to bedimo iz doba Cara Dusana, tako kazu arheolozi.

То је теза Марка Поповића, коју већина прихвата. Међутим није искључено да остаци припадају и времену Драгутинове владавине Београдом.
Чињеница јесте да су Мачва и Београд били на граници са Угарском и да се ту често смењивала српска и угарска власт.

A sto se tice Huma, licno mislim da je tesko da je mogao da proda Dubrvcanima Peseljac da jos uvek nije vrsilo kontrolu da bar delom istocne Hercegovine, a takodje koliko se secam, posle pohoda na Bosnu krajevi istocno od Neretve ostali su jos neko vreme pod njegovom kontrolom i jako tesko je ustanoviti gde tacno na kraju isla ta granica.

Могуће да је Хум накратко и остао под његовом контролом, али ту је ситуација слична као и са Симеоновим поседима северно од Дунава. Није га трајно интегрисао.

I da, Srpsko Carstvo je postojalo, nema veze sto je car bio slab, niko ne kaze da Rimsko Carstvo nije postojalo u vreme onih silnih slabih careva, sto se menjela i po vise puta godisnje.

Добро и то је тачно. Хтео сам да кажем да цар Урош није ефективно владао великим делом царства које је наследио од оца. Једноставно су великаши превише ојачали.

Ти си само једна од милиона и милиона жртава бечко-берлинског сакаћења српске историје.

Ја не мислим да је Александар Велики био Србин и да Срби живе на Балкану 20 000 година у континуитету, али сам сигуран да су нам окрњили историју. Ја сам учио у школи то што ти тврдиш, али сам касније почео да се удубљујем у то и да истражујем и открио сам да није све баш тако како су нас учили у школи. Ипак је Стојан Новаковић као министар просвете и Аустро-Угарски агент увео у школски систем окрњену српску историју како су мо наредиле газде из Беча, мислиш ли да коза може да чува купус а да га бар мало не обрсти?

Стефан Првовенчани није био први српски крунисани краљ, век и по пре њега Михаило Војисављевић је крунисан као српски краљ 1077. године https://sr.wikipedia.org/wiki/Михаило_Војисављевић

Има још пуно модификација и лажи у "нашој" историји, али дуго би потрајало да их сад набрајам, неке су толико бизарне и бесмислене да мало дете може да закључи да се ради о лажима и полуистинама.

Слажем се да има ствари које су ''модификоване'', али са оним мапама Душановог царства се претерује, што јес', јес'. Заиста нема основа да се тврди, да је имало онолики опсег.

Симеоново царство
Svi dosadasnji @Simeoni@ behu razlicite rase i dinastija, raspon ide od azijskog klana Dulo do austrijskog husarskog puka

Simeon Saks-Koburg i Gota
(Bugarski: Simeon Borisov Sakskoburggotski), poznat pod dinastičkim imenom kao Simeon II
Rođen je 16. juna 1936. godine kao drugo dete i sin jedinac bugarskog kralja Borisa ІІІ Saks-Koburg-Gote i kraljice Đovane Savojske, kćerke italijanskog kralja Vitorija Emanuela i njegove supruge Jelene Petrović Njegoš.

Nikad nije abdicirao, ali je morao u izgon, kad je, pod nadzorom sovjetske vojske, održan referendum 15. septembar 1946. na kome je više od 90% građana glasalo za republiku.

250px-Simeon_II_of_Bulgaria.jpg

Иначе, последњи блгарски цар био је
Борис Клеменс Роберт Марија Пиус Лудвиг Станислаус Ксавер (Софија, 30. јануар 1894 — Софија, 28. август 1943) (1918—1943),
250px-BASA-3K-7-342-28-Boris_III_of_Bulgaria.jpeg

Био је син аустријског потпоручника, па кнеза, па краља Фердинанда I (рођен као Фердинанд Максимилијан Карл Леополд Марија Сакс-Кобург-Гота (нем. Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria von Sachsen-Coburg und Gotha) који је абдицирао након пораза Бугарске у Првом светском рату.
Фердинанд је рођен 26. фебруара 1861. године у дворцу Кобург, у Бечу. Син је аустријског генерала кнеза Августа фон Сакс-Кобург-Гота (1818-81) и принцезе Клементине Бурбон-Орлеанске (1817—1907).
У Бечу је достигао чин потпоручника у другом пуку аустријских хусара, који ће задржати све до његовог избора за бугарског кнеза ...Исте недеље кад је објавио "независност Блгарије" , и Аустрија је објавила анексију Босне и Херцеговине. Тад се прогласио краљем. Изгубио је Балкански рат и Први светски рат.
Умро је у западној Немачкој
250px-Ferdinand_of_Bulgaria_2.jpg

По Берлинском конгресу, изабран је за кнеза Бугарске Александер Јозеф фон Батенберг (нем. Alexander Joseph von Battenberg) .26. јуна 1879. и био на функцији до 9. септембра 1886. године. Рођен од оца Александра фон Хесен-Дармштата али презиме је морало да буде другачије због породичног скандала,jeр није имао право на племићко презиме.

250px-Alexander-von-Battenberg1878.jpg

Након што је кнез Александар I Батенберг био принуђен да емигрира и убрзо умро млад... требало je сазвати скупштину ради избора новог кнеза. Разматране су разне могућности, али није нађено адекватно решење, све док није пронађен потпоручник Фердинанд од Сакс-Кобург и Готе, који је преузео дужност августа 1887. године, али је остао непризнат у наредних девет година

Poslednja izmena:
Нису у праву,код нас нема разлика и мржња између Бугари православци и Бугари муслимани.За срећу нисмо имали Тито,ко је створио од свако село посебна нација

Дође ли до неког озбиљнијег ратног сукоба између Бугарске и Турске...видећеш бугаре муслимане у правом светлу

Станко Митић показао је запањујућу нестручност и ненаучност поричући да је говор Великог Извора бугарски говор.

Pojam "bugarski" u savremenom shvatanju ne može se protegnuti na vreme staro- i novovekovnih doseoba naroda. Ranosrednjovekovni Bugari su tatarsko pleme i njihov jezik je izgubljen. Južni Sloveni (ili Srbi) Trakije svakako su ogromna većina u odnosu na Tatare i samo oni koji su pod tatarskom državnom organizacijom zvanom Bugarska dočekali 20. vek mogu se smatrati Bugarima u savremenom smislu pojma. U suprotnom, a to je tvoj rezon, sve što je u sastavu Bugarske je jezički i etnički - bugarsko:

ilYh2rb.jpg

Je l tako IgarJ-e?

IgarJ ovde pokazuje zapanjujuću nestručnost.

Тај податак је нетачан, речник не сачињава језик.
Autor je Berhard Grešl. Tačan je podatak o 70% jezičke građe, a ti, kad naučiš nemački, možeš da se iformišeš:

Berhard Grešl: Das Serbokroatische zwischen Linguistik und Politik: mit einer Bibliographie zum postjugoslavischen Sprachenstreit. Lincom Studies in Slavic Linguistics, Bd. 34 (in German). Munich: Lincom Europa. 2009. p. 451. ISBN 978-3-929075-79-3. LCCN 2009473660. OCLC 428012015. OL 15295665W. COBISS 43144034. Contents.

Чини ми се да си омашио наглашавање.

Gde je pogreška?

Не, од досељавања Словена српски и бугарски говори припадали су двема различитим гранама. Неки српски говори касније су, заједно с македонскима и бугарскима, постали део балканскога језичкога савеза те су се слично развијали. Други српски говори нису бии део тога развоја.

Notorna glupaština. Prvo stavi prst na čelo i odgovori na pitanje kojoj od tih grana pripadaju svi makedonski govori pa ćemo onda dalje, da se sad ne brukamo.

Poslednja izmena:
Било би лепо када би пренео шта заиста аутор тврди у вези с лексиком. Што се твојих коментара тиче, немам намеру одговарати некоме ко одбацује сазнања историјске и лингвистичке науке називајући их завером против Срба.

Било би лепо када би пренео шта заиста аутор тврди у вези с лексиком.

Bravo. Ja nisam govorio o leksici. Ti si. Što bi ti rekao "свакако нисам дужан одговарати, будући да у разговору терет доказивања није на мени". Ja sam samo, budući da imam znanja o tome za razliku od tebe, ukazao na autora na kojeg je mislio gosn Nus Proizvod Karakondžule i ispravio budući da imam znanja o tome za razliku od tebe, da se ne radi o leksici, vokabularu, nego ukupnoj jezičkoj građi.

Што се твојих коментара тиче, немам намеру одговарати некоме ко одбацује сазнања историјске и лингвистичке науке називајући их завером против Срба.
Nismo u privatnoj korespodenciji, pa odgovori zbog čitateljstva.

U svakom slučaju, razvio si ceo spektar načina da izbegneš odgovor na postavljena pitanja."Запањујућa нестручност и ненаучност"...
icon_rolleyes.gif

Bravo. Ja nisam govorio o leksici. Ti si. Što bi ti rekao "свакако нисам дужан одговарати, будући да у разговору терет доказивања није на мени". Ja sam samo, budući da imam znanja o tome za razliku od tebe, ukazao na autora na kojeg je mislio gosn Nus Proizvod Karakondžule i ispravio budući da imam znanja o tome za razliku od tebe, da se ne radi o leksici, vokabularu, nego ukupnoj jezičkoj građi.

Nismo u privatnoj korespodenciji, pa odgovori zbog čitateljstva.

U svakom slučaju, razvio si ceo spektar načina da izbegneš odgovor na postavljena pitanja."Запањујућa нестручност и ненаучност"...
icon_rolleyes.gif
Твој одговор није био довољно јасан. Будући да језичка грађа може бити усредсређена само на лексику, чини се да тврдиш како је тврдња форумаша Нус Производ Караконџуле тачна. Дакле погрешио је, као што сам и рекао. Тако је, прочитао си један рад на језику који не говорим и сада имаш знања о нечем за разлику од мене, честитам.

Не могу одговорити на оне остале коментаре јер нису тврдње, него празна реторика и сламнати аргументи.

Da mi je znati sto na ovim kartama Bosnu pripajaju Hrvatskoj :D

Zato što nikog drugog (npr. Mađare, Nemce, Italijane) ne boli uvo za to, jer je u pitanju isključivo srpska interesna zona i nacionalna teritorija, a naši istoriografi iz perioda Hrvoslavije bili su i još uvek su - politički korektne pičkice i nisu se mešali u velikohrvatsku mitomaniju nastalu u drugoj polovini 19. veka. Proces je inertan i indoktrinirana svest teško se i sporo menja.

Upravo to je problem i danas. Nepoznavanje sopstvenog jezika i njegovih dijalekata, pa čak i od onih koji bi to trebali da nas nauče. U školama nas, od najmanjih razreda (i ovde na jugu) uče i govore, da kad nešto kažemo na dijalektu, da to NIJE PRAVILNO, što je apsurdno. Tu kreće to potcenjivanje južnjačkog dijalekta kad te odmalena uče da pričaš nepravilno.
Što nije tačno, ali odmalena stvaraju kompleks da govorimo nepravilno i onda ko god odavde da ode negde pokušava da se izbori da govori približno književnom jeziku, dok npr. ljudi iz drugih govornih zona to ne rade. Crnogorci neguju svoj dijalekt iako veći deo života provedu u Srbiji, sarajlije isto samo "južnjaci" pokušavaju da se reše svog "nepravilnog" govora.
Zato decu treba odmalena učiti da to nije nepravilno samo nije isto kao književno, već jedna od varijanti srpskog jezika.
Edit: evo kako se pre skoro 100 god pričalo u gornjem povlasinju, na granicu tuj kude je šopsko, šopci drugačije pričaju....
I dan danas stariji ljudi koji su rodom iz tih krajeva tako govore ali taj jezik odumire, jer mladi se stide govora svog kraja, zamislite da neko ode da studira u Beograd i kaže na dijalektu nešto ovako bio bi predmet sprdnje iz neznanja svojih sagovornika, čak i onih koji su iz ovih krajeva.....

Дуле, ајд дојдо ево рано на собајле, док неси пуштил говеда, а мож и овце, да си те замолим кад појдемо да ги чувамо, понеси плајвез и неку артију од свеску да ми напишеш писмо оном мојем.

Море ти си турила и рано цвећку на једну стр’ну, неће ли да му писујеш да си дојде за косидбу..ха..ха..

Мори Маро марен те убил, а ти се ете све сећаш, па коме не мило а и младе смо си да си се извидимо и да си пооработимо по поље и да си сено саберемо, ха..ха…

Ајд, ајд мори, знам која те мука, спопала, немој туј свашта пред дете да пљескаш, оно је санито, рано се дигло, ишло да посипује градину. Ћу му спремим у торбицу проју и сирење, и плајваз и свеску за писување.

Добро, добро ја ћу да поитам да се најдемо тамо на Ђорчев Рид, а ћу Дуле, такој си ја тепам од милости на свакој дете, понесем и куфер, па ће си га атресираш, ће га однесем јутре у пошту да га пушти онај селски пандур, што ће да дојде да ни донесе позив за порез.

Jedno od mnogij istinitih pečalbarskih pisama koje jedan lokalni profa skupljao..

https://i.imgur.com/6lYGTRs.png

https://i.imgur.com/FhdMHuD.png

https://i.imgur.com/7YqgOzB.png

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:

Back