Историја Бугара

Прихватљив начин је ....да се ратни злочини почињени пре 100 година током сукоба између две земље у ратном стању не разматрају у контексту савремене
po ovome, tvome, ispada da se zločini uopšte ne spominju
tipično spinovanje istorije

pomiri se sa činjenicom da je makedonskih Slovena bio i u vreme kad uopšte nije bilo slovenskih Bugara.
О томе се ништа не може доказати, мада се може рећи да је формирање неког заједничког идентитета између Бугара и Словена у 9. веку већ било у току.

О томе се ништа не може доказати, мада се може рећи да је формирање неког заједничког идентитета између Бугара и Словена у 9. веку већ било у току.
ne nekog, nego nema nikakvog zajedničkog identiteta, jer Bugari se integrišu sa Slovenima

Poslednja izmena od moderatora:
po ovome, tvome, ispada da se zločini uopšte ne spominju
tipično spinovanje istorije
О злочинима треба говорити из другачије перспективе, односно из перспективе одавања почасти жртвама, обележавања годишњице, а не као изговор да се неко оптужује на националној основи. Подсећам да је тема Историја Бугара, а ако хоћеш да пишеш о злочинима – за то постоји посебна тема.

zar nije i to deo bugarske istorije, šta tu nije jasno
Окупација Србије је део историје Бугарске. Али све настале последице, околности, оптужбе и било какве непоткрепљене тезе су у другој категорији форума, а то је политика.

Zločinac je sama sanstefanska ideja.
Санстефанска идеја је изашла на видело захваљујући грофу Иганетјеву и одлукама Цариградске конференције 1876. године. Вероватно знаш да он није Бугарин. Санстефанска Бугарска је пропала због сервилности руских дипломата Шувалова и Новикова према Западу и због сенилности 80-годишњег Горчакова. И не мање важно – нешто што сви заборављају - због касније ревизије руских интереса везаних за нове политичке околности војног пакта између Немачке, Русије и Аустрије, чији су почетни темељи постављени управо крајем 70-их година 19. века.

Poslednja izmena:
Санстефанска идеја је изашла на видело захваљујући грофу Иганетјеву и одлукама Цариградске конференције 1876. године. Вероватно знаш да он није Бугарин. Санстефанска Бугарска је пропала због сервилности руских дипломата Шувалова и Новикова према Западу и због сенилности 80-годишњег Горчакова. И не мање важно – нешто што сви заборављају - због касније ревизије руских интереса везаних за нове политичке околности војног пакта између Немачке, Русије и Аустрије, чији су почетни темељи постављени управо крајем 70-их година 19. века.
Uvek se zapostavi činjenica da je sama srž sanstefanske ideje bila Bugarska koja bi držala zapadne obale Bosfora i Dardanela i tako sa kopna sprečila prodor Britanske mornarice u Crno More - zahtevao se i bugarski Carigrad, sanstefanska bugarska je inače slavjanofilska verzija projekta obnove Vizantije Katarine Druge u situaciji kad je britanska nadmoć na moru bila ogromna: u doba Katarine Druge Ruska flota je bila dovoljno jaka da je bezbrožno operisala u Mediteranu i zadavala Turcima teške udarce u blizini samog Carigrada.

Zapazi se u odnosu na književni srpski jezik ,ali u vreme Obrenovića ovaj književni nije još zaživeo u tolikoj meri kao danas. Nemoj zaboraviti da je Beograd naročito podavalska sela naseljavan u to vreme i Srbima južnjacima.
Bez obzira, ne znam koji ti je dijalekt maternji, na srpski podsećaju samo najzapadniji bugarski dijalekti, već kad se ode i u Sofiju tu nikakav lužnički (doduše i krajnje loš, učio sam od rodbine za vreme raspusta dok sam bio u srednjoj školi) ne pomaže, još je i klimanje je glavom potpuno suprotno: klimneš “da” oni razumeju “ne” - Bugarska je valjda jedina zemlja na svetu gde klimanje glavom (vertikalno) znači “ne” a horizontalno “da”. Primetio sam da makedonski (sa nama su bili ljudi koji su studirali u Skoplju) mnogo bolje razumeju nego mog oca koji je pokušavao da se sporazumeva na lužničkom - lužnički mog oca razumeju nešto bolje nego standardni srpski ali čak i ‘levo’ i ‘desno’ mora da se kaže na engleskom - začudo koliko se jezici razlikuju bez obzira na geografsku blizinu, makedonski je neuporedivo lakše razumeti nego bugarski. Sofija je Nišu (inače sam iz Smedereva, a doselili smo seču Niš) geografski bliža nego Skopje, ali po jeziku se uopšte ne bi reklo.

Srbija nema nikakve vekove književnosti, da li si ti normalan. Prvi roman na srpskom jeziku napisao je Petar Petrović Njegoš 1847. godine. I da, Srbija je po pismenosti dobro zaostajala za susedima, Bugari su bili dosta pismeniji od Srba na početku 20. veka. Maleni Bosilegrad je imao 3 puta više pismenih od Vranja.
Ovo je već tendenciozna neistina:

01D60E03-76A4-4D0E-B13D-ACB1F7CB0B4E.jpeg
5367AB7D-2410-4FBA-BD4B-4C28CC8F118F.jpeg
2483DBE7-F7CC-422E-8072-31CB3D3462DC.jpeg
AAF197FC-2684-4524-AAC4-5C127B7470E3.jpeg
E888793E-2FA8-4747-853B-56365F7ABCAE.jpeg

“Sami plaćali” po turskom naređenju? Bugarizacija Makedonije počinje tek sa Egzarhijom.
Aха, јер су Турци били спонзори "бугаризације", зато су до 1891. одбијали да дају дозволу Егзархију да постави бугарске епископе у Македонији?

Окупација Србије је део историје Бугарске. Али све настале последице, околности, оптужбе и било какве непоткрепљене тезе су у другој категорији форума, а то је политика.
očigledno nije nešto jasno , i ovo što ovde pišemo je istorija , sva dešavanja, pa makar i čašu vode popio ulazi ti u tvoj životni put kojim prolaziš i stvari koje činiš prolazeći vremenski u taj put, a to se zove istorija, tako i ovo
neukome i manipulatoru nikad istinu pokazati
uzdravlje vam dalja diskusija

Poslednja izmena:
očigledno nije nešto jasno , i ovo što ovde pišemo je istorija , sva dešavanja, pa makar i čašu vode popio ulazi ti u tvoj životni put kojim prolaziš i stvari koje činiš prolazeći vremenski u taj put, a to se zove istorija, tako i ovo
neukome i manipulatoru nikad istinu pokazati
uzdravlje vam dalja diskusija
Нема потребе да се поново експонирају ови догађаји за које већ постоје отворене теме и који се на посебно мрски начин претварају у исполитизоване изјаве појединих корисника на форуму. У овој теми нема места говору мржње који је већ десетине пута био сведочан и пријављен супермодерацији. Ако желиш да наставиш у овом духу, добро - побринућу се да сва твоја бахатост и непоштовање буду кажњени у складу са правилима.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!​

Можно е да е слика од текст

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!
„За македонцките работи“, Мисирков ја подготвил во Петроград, по Илинденското востание. Потоа отишол во Софија да ја отпечати. Додека чекал книгата да биде отпечатена го придружувал Војдан Чернодрински со неговата театарска група во Србија.

Кога се вратил во Софија да си ја подигне отпечатената книга, на 25 декември 1903 година, таа веќе била откупена од тамошните власти и изгорена. Од изданието се спасиле и зачувале само мал број примероци.
ДАЛИ Е ЈАСНО СЕГА?!?

КОЈ КРАДЕ ИСТОРИЈА?!?
КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВИСТИНАТА?!?

Oваа Книга ќе биде задолжителна за обработка во основните и средните школи!
Ќе се третира како Евангелие на Македонците!
А вие си знаете, возрасни сте!
#заМакедонцкитеРаботи #Мисирков

Можно е да е слика од текст

o ovome pričaš

Back