Историја Бугара

Lik koji ne zna da je imenica "boja" Turcizam pretenduje da navodno zna nesto o slovenskim jezicima i dijalektima. Završio fakultet u McDonaldsu. I ko ti jado reče da je srpski nastao iz ruskog? 🤣🤣
Ps. Staroruski je imao 7 padeža takođe, sedmi je vokativ, neznalico.

Mozda nije bugarski ali sigurno nije ni srpski jer postoji na hiljade pisanih dokaza da ljudi južnije od Niša nisu imali srpsku nacionalnu svest do 1870ih kad se pojavljuje fenomen Srbomana. Vranjancima i Piroćancima je 1878. srpski bio strani jezik kao nama danas slovenački.
Lupetaš ovde o ruskom i ukrajinskom i na svaki način pokušavaš da dokažeš svoje gluposti. Izmišljaš nekakav jezik koji “više ne postoji” ali koji je “bio bugarski”.
Rani Bugari:

The Bulgars (also Bulghars, Bulgari, Bolgars, Bolghars, Bolgari,[1] Proto-Bulgarians[2]) were Turkic semi-nomadic warrior tribes that flourished in the Pontic–Caspian steppe and the Volga region during the 7th century. They became known as nomadic equestrians in the Volga-Ural region, but some researchers believe that their ethnic roots can be traced to Central Asia.[3]

E3358011-7AC6-4592-BD32-F75256F64E69.jpeg

Ово је, наравно, врло нереалан одраз западног говора од Лесковца па навише. Ова мапа је коришћена у Белој књизи 2021. године која је била одговор на македонске лажи и манипулације током састанака заједничке историјске комисије.
Постоје веома озбиљни докази да се у Нишу после 1870. године бугарски језик није нигде учио у школама. То је потврдио и тадашњи министар унутрашњих послова и један од највећих бугарских књижевних делатника Тодоров Икономов. Ова чињеница се не може променити.
Главни кривац за србизацију Ниша је епископ и митрополит нишки - Вълко Чолаков, који је Бугарин. Ово је званична верзија, а незванична је да су Срби после 1870. године почели демографски да доминирају.
Дакле, свака констатација да у Нишу и региону постоји неки бугарски моравски дијалект не одговара садашњој стварности, већ оној од пре 200 година.
Po kom osnovu je to “bugarski trebao da se uči u Nišu”? Radi bugarizacije Srba? Sam tvoj komentar najjasnije pokazuje da si sam potpuno svestan toga da se u jugoistočnoj Srbiji nije govorio bugarski nego srpski. Da se u Nišu stvarno govorio bugarski kako se ovde naširoko lupeta ne bi bilo nikakve opasnosti da nestane zato što se nije učio u školi. Maternji jezik se ne uči u školi nego kod kuće. Tačka.

Постоје веома озбиљни докази да се у Нишу после 1870. године бугарски језик није нигде учио у школама. То је потврдио и тадашњи министар унутрашњих послова и један од највећих бугарских књижевних делатника Тодоров Икономов. Ова чињеница се не може променити.
Lament nad činjenicom da nameravana bugarizacija Niša ne da nije uspela nego je potpuno propala. Kao uostalom u i Makedoniji.

Prvi i Drugi svetski rat, doduše za vreme Drugog niste smeli ni da pošaljete koju diviziju kao Rumunija., tj niste imali kog da pošaljete. Da niste bili u ratu sa Rusima ne bi ste vi onako munjevito menjali strane kad si u Rusi došli do vaše granice, šta misliš?
Не знам колико имаш година, нити да ли си икада ишао у школу. Очигледно немаш озбиљну основу.
Бугарска није послала трупе на источни фронт због неслагања Бориса III и бугарске владе да пошаљу бугарске дивизије у рат против Руса. Он је то јасно рекао Хитлеру још 1941. године.

Srbija NE BI BILA u granicama kojekakvih pašaluka, sam znaš da je i te kako postojala i pre 1878, za razliku od bugarskog dela Elajeta Rumelija.
1690280017131.png

To što bugarska istoriografija tvrdi da ste bili “neutralni” tokom Drugog svetskog rata je samo izraz bugarskog nacionalizma i ništa više. Ti i ostali velikobugari se ovde polomiste dokazujući i da Bugarska nekako nije napala Jugoslaaviju 1941! A bili ste okupatori i slali jedinice u napade na Partizane i JVuO čak i u Bosni, okupiranu Srbiju da ne pominjem. Potpuno u skladu sa tim što tvoj istomišljenik Nenad1331 drži Savu Kovačevića na avataru i negira bugarsko učešće u napadu na Jigoslavoju i predatornu okupaciju velikih delova Srbije.
Покажи ми бар један документ који доказује да је бугарска војска учествовала у нападу на Југославију 1941. године. Да, 1942. Бугарска је окупирала Србију. Али непријатељства су вођена против партизана и ређе против четника. Ти говориш о некаквом геноциду, а заправо се геноцид десио у Македонији између 1913. и 1940. За то време затворено је скоро 1.500 бугарских школа, a 2.000 бугарских цркава и манастира
претворени су у српске или патријаршијске. Десетине хиљада је репресирано, убијено или прогнано у суседне земље. Ако то није геноцид над становништвом Македоније, не знам шта је.

Evlija Celebija pise za Pirot :
„Пирот има 1.000 једноспратних и двоспратних кућа, покривених црепом и окружених широким двориштем, са виноградима и баштама. Богатије су куће Мехмед-аге и Алиаге из Ниша. Има много џамија. Постоји седам основних школа; има чаршију и конак, два мала хамама и око две стотине дућана. Сав градски рај је бугарски и њихове жене гологлаве ходају...“ /Евлија Челебија, „Путник“, 17. век/
Englez Djon Berberi pise:
Од Јагодине смо на лепом чврстом мосту прешли реку Мораву која раздваја Србију од Бугарске. Следећи град је био Паракин.“/Џон Бербери, енглески путник, 1671/
Srbin Dmitrija Momirovic u 1839 u svojoj knjizi „Краткая исторія и географія Сербіи” pise:
„Број становника Србије је око милион и двеста хиљада. Од тога је Срба око милион, Бугара до 150 хиљада, Власа око 43 хиљаде, Турака до 4 хиљаде, а Цигана око 2 хиљаде”.
http://macedonia.kroraina.com/serb/momirovich_1839.htm

Промашио си тему о српској колонизацији у Македонији, где сам Лекизана на 40-ак страница обучио како да води аргументовану расправу и зашто Ниш није могао бити српски пре 1870.. Нажалост, никада се није научио.
Најбоље би ти било да престанеш да форсираш бугарашку пропаганду и да се вратиш ономе што је тема, ако уопште имаш шта да кажеш.

Računa se da je tokom Topličkog ustanka, u proleće 1917. godine, pobijeno u svemu oko 20 hiljada Srba svih uzrasta i oba pola. Najveći deo pobili su Bugari, koristeći vrlo često samo hladno oružje

Вође и преко 90% људи који су учествовали у Топличком устанку били су Црногорци, косовски Срби и други колонисти Топличког краја. Устанак нема везе са становништвом Сурдулице, а непријатељства су били у Топлици и нешто мало око Босилеградске општине и околних насеља.
Наравно, тада је било доста пропаганде, и доста свакојаких разбојника који су искористили рат.
Топлички устанак је био највећа катастрофа за црногорске и србске колонисте у том крају. Од тога се никада нису опоравили. И данас има села у која није безбедно да оду Сурдуличани, а камоли Бугарин.....
У Сурдулици уопште нема антибугаризма у народу, а ко каже да није тако, треба да зна да је овде градоначелник већ годинама Бугарин Новица Тончев из села Божица. Ако можда има људи који мрзе Бугаре и Бугарску, они су велика мањина, а по правилу су српске избеглице са Косова/Метохије и из Босне који се издају за великосрбе и које мрзе цео свет.
Лесковчани су ионако више од 50% Косовари, који су од 1945. бежали и продавали имања тамошњим Албанцима, а овде се населили да „оплемене” земљу.
Старе породице у граду кажу да нико од локалног становништва Сурдулице није убијен од бугарске војске у Првом светском рату, већ су страдали Црногорци и Срби - колонисти из других градова, као што су Врања, Куршумља, Прокупље и други. Колико убијених дискутабилно је.

Poslednja izmena:
Најбоље би ти било да престанеш да форсираш бугарашку пропаганду и да се вратиш ономе што је тема, ако уопште имаш шта да кажеш.

Не форсирам ништа - имам доказ за сваки коментар. Ти немаш. Поштo ти и Casual непрестано користите реч геноцид без доказа, одлучио сам да вам покажем шта значи геноцидна акција, уз неколико слика – Босилеград 1917 и милосрдног косовског Србина – Пећанца, који је штитио мирно становништво: http://promacedonia.org/adpb/index.htm

1690291039315.png

1690291057856.png

1690291075781.png

1690291121888.png

Не форсирам ништа - имам доказ за сваки коментар. Ти немаш. Поштo ти и Casual непрестано користите реч геноцид без доказа, одлучио сам да вам покажем шта значи геноцидна акција, уз неколико слика – Босилеград 1917 и милосрдног косовског Србина – Пећанца, који је штитио мирно становништво: http://promacedonia.org/adpb/index.htm

Pogledajte prilog 1384005
Pogledajte prilog 1384006
Pogledajte prilog 1384007
Pogledajte prilog 1384008
Bolje da je palio Caribrod. U Bosilegradu su mirniji ljudi.

Вође и преко 90% људи који су учествовали у Топличком устанку били су Црногорци, косовски Срби и други колонисти Топличког краја. Устанак нема везе са становништвом Сурдулице, а непријатељства су били у Топлици и нешто мало око Босилеградске општине и околних насеља.
Наравно, тада је било доста пропаганде, и доста свакојаких разбојника који су искористили рат.
Топлички устанак је био највећа катастрофа за црногорске и србске колонисте у том крају. Од тога се никада нису опоравили. И данас има села у која није безбедно да оду Сурдуличани, а камоли Бугарин.....
У Сурдулици уопште нема антибугаризма у народу, а ко каже да није тако, треба да зна да је овде градоначелник већ годинама Бугарин Новица Тончев из села Божица. Ако можда има људи који мрзе Бугаре и Бугарску, они су велика мањина, а по правилу су српске избеглице са Косова/Метохије и из Босне који се издају за великосрбе и које мрзе цео свет.
Лесковчани су ионако више од 50% Косовари, који су од 1945. бежали и продавали имања тамошњим Албанцима, а овде се населили да „оплемене” земљу.
Старе породице у граду кажу да нико од локалног становништва Сурдулице није убијен од бугарске војске у Првом светском рату, већ су страдали Црногорци и Срби - колонисти из других градова, као што су Врања, Куршумља, Прокупље и други. Колико убијених дискутабилно је.
Vidi se da ne poznajes narod juga Srbije, oni su naj ogorčeni na Bugare i još postoji zivo sećanje na njiva zlodela iz drugog sveckog rata. To što je osoba bugarske etničke pripadnosti, lojalni građanin Srbije negde gradonačelnik govori samo da Srbi nisu šovinisti.

Bolje da je palio Caribrod. U Bosilegradu su mirniji ljudi.
Па и сам зликовац ( јунак) Печанац сам у свом дневнику на страни 112 пише:
"Ишли смо уз реку док у 2 сата нисмо стигли у град Босилеград. Ушли смо у град, али грађани су већ знали и побегли, једва да смо нашли некога из града, имали смо само сукоб испред града са неким њиховим наоружаним људима и жандармима који су били у граду. Нешто касније они су се повукли и ми смо ушли у град, кога смо затекли, убили смо, а град је био потпуно запаљен"

Па и сам зликовац ( јунак) Печанац сам у свом дневнику на страни 112 пише:
"Ишли смо уз реку док у 2 сата нисмо стигли у град Босилеград. Ушли смо у град, али грађани су већ знали и побегли, једва да смо нашли некога из града, имали смо само сукоб испред града са неким њиховим наоружаним људима и жандармима који су били у граду. Нешто касније они су се повукли и ми смо ушли у град, кога смо затекли, убили смо, а град је био потпуно запаљен"
Da, ima ova ploča.
150235491134617.jpg

Vidi se da ne poznajes narod juga Srbije, oni su naj ogorčeni na Bugare i još postoji zivo sećanje na njiva zlodela iz drugog sveckog rata. To što je osoba bugarske etničke pripadnosti, lojalni građanin Srbije negde gradonačelnik govori samo da Srbi nisu šovinisti.
Ово што сам написао у коментару није мој лични утисак, већ коментар Сурдуличана преузет са другог форума. Не тврдим да мора да је 100% тачно. Да, има стрељаних Срба, али они нису из Сурдулице, они су колонисти из суседних села и градова.

Ово што сам написао у коментару није мој лични утисак, већ коментар Сурдуличана преузет са другог форума. Не тврдим да мора да је 100% тачно. Да, има стрељаних Срба, али они нису из Сурдулице, они су колонисти из суседних села и градова.
U mom gradu ima više doseljenika sa Kosova i Juga Srbije nego starosedalaca, kad se ko od starijih dohvatio teme o drugom sveckom ratu i Bugarima kolektivni odgovor bi bio "mnogo su nam zla pravili dole"... nisu to nikakvi doseljenici vec autohtoni juznjaci (ili vrcani kako ih zovemo od milošte).
Ja lično Bugare ne mrzim, svako je imao svoje motive. Da smo uskladili ambicije nakon prvog balkanskog rata, danas bi možda imali Srbiju sa Bosnom i južnom Dalmacijom i Bugarsku sa izlazom na Egej i Makedonijom sasvim moguće. Ovako su oni hteli zacrtanu veliku Bugarsku na tacni a stišnjenu Srbiju koja je možda i najviše iskrvarila gaće između Austro-Ugarske i njih... da ne zaboravimo da je bugarski car bio Nemac pa ne bi čudilo da mu interesi balkanaca nisu bili od primarnog značaja.

U mom gradu ima više doseljenika sa Kosova i Juga Srbije nego starosedalaca, kad se ko od starijih dohvatio teme o drugom sveckom ratu i Bugarima kolektivni odgovor bi bio "mnogo su nam zla pravili dole"... nisu to nikakvi doseljenici vec autohtoni juznjaci (ili vrcani kako ih zovemo od milošte).
Ja lično Bugare ne mrzim, svako je imao svoje motive. Da smo uskladili ambicije nakon prvog balkanskog rata, danas bi možda imali Srbiju sa Bosnom i južnom Dalmacijom i Bugarsku sa izlazom na Egej i Makedonijom sasvim moguće. Ovako su oni hteli zacrtanu veliku Bugarsku na tacni a stišnjenu Srbiju koja je možda i najviše iskrvarila gaće između Austro-Ugarske i njih... da ne zaboravimo da je bugarski car bio Nemac pa ne bi čudilo da mu interesi balkanaca nisu bili od primarnog značaja.
Autohtoni južnjaci su manjina tamo dole. Recimo u Leskovcu većina današnjih stanovnika nije imala živog pretka u tom kraju pre početka 1880ih.

Ова и још једна плоча се већ 4 године налазе у дому културе у Босилеграду јер српске власти не дозвољавају да буду постављене на јавном месту. Односно, Србија не види ништа лоше у извршењу овог злочина.

Ова и још једна плоча се већ 4 године налазе у дому културе у Босилеграду јер српске власти не дозвољавају да буду постављене на јавном месту. Односно, Србија не види ништа лоше у извршењу овог злочина.
Ravnogorski revizionista i pseudoistoričar Miloslav Samardžić je izjavio da je masakr u Bosilegradu opravdan po Ženevskoj konvenciji, koja navodno dozvoljava ubijanje civila protivničke države ako je delo iz osvete.

Превод овог текста на српски или енглески.

Evlija Celebija pise za Pirot :

Englez Djon Berberi pise:

Srbin Dmitrija Momirovic u 1839 u svojoj knjizi „Краткая исторія и географія Сербіи” pise:

http://macedonia.kroraina.com/serb/momirovich_1839.htm
To se zove laprdanje. Na osnovu čega su Srbi proglašavani za Bugare? Osim onih prebeglih od Pazvan Oglua i njegovoh krdžalija. Jednostavno u školi izučavate velikobugarsku mitologiju.

Ono o Atlantidi je samo hipertrofirani izraz tendencije da se svi živi proglašavaju za “Bugare”. Čemu onakvi lamenti @Boris T nad neuspešnim pokušajem bugarizacije Niša?

@Лекизан @đavolčić @Nina

Promacedonia.org je notorni velikobugarski nacionalistički sajt koji dokazuje “bugarska prava na Makedoniju”, a pravilnik ne dozvoljava nacionalističke sajtove kao izvor na istoriji - ukoliko se uzmu teoretusanja VMRO kao izvor daleko će se stići.

To važi za Toplički kraj(Medveđa, Kuršumlija, delom Bujanovac). Okolina, Vranja, Leskovca i ka Nišu su uglanom autohtoni južnjaci, o njima pričam.
Ti ljudi se samoidentifikuju kao Srbi, a svi srednjovekovni spomenici su srpski, crkve i manastiri redom. Na primer, ktitori manastira svetog Jovana Bogoslova (Poganovski manastir) su bili sestrić Cara Dušana Konstantin Dragaš Dejanović i njegova kći monahinja Jelena. Da oni nisu slučajno bili “Bugari”?

Velikobugarska teorija zahteva da stanovništvo sa teritorija koje zahtevaju Bugari za svoju veliku Bugarsku postane bugarsko. Zato prvo zamagljivanje istorijskih fakata, proglašavanje za neku posebnu etničku grupu pa bugarizacija. U komentaru se pominju se srednjovekovne teritorije srpskog vojvode Nikole Skobaljića, a ne nekog bugarskog hana.

Не знам из ког си града – говорим о ономе што причају Сурдулчани – они кажу да је цела територија источно од линије Лесковац – Владичин Хан крајем 19. века била насељена колонистима са Косова и Црне Горе.
Наиме, они су били учесници Топличког устанка, а не неки аутохтони Срби, којих у то време наравно тамо није било.
Ko “kaže”? Tvoja lična izmišljotina. Oseća se žalost zbog propasti projekta bugarizacije Niša.

Back