Secam se nekog pojma koje kaze "dubinsko izvidjanje" pa operacija "Udar Groma" itd. ali ajde, nije bitno. Nego, ja sam tebi postavio dva pitanja, a ti nisi odgovorio ni na jedno.
Koliko sam video, postavio si pitanje o udaljenosti entitetske granice od aerodroma u tuzli.
Nego, koliko kilometara je udaljena Tuzla od linije razdvajanja RS i FBiH?
Napamet pojma nemam a sada me mrzi da trazim mape ili otvaram googl eart.
Ali to koliko je udaljena granica stvarno veze nema. Ti si ocito zaboravio koliko je proslo vremena od zavrsetka rata u Bosni do pocetka bombardovanja SRJ. Situacija je tada u Bosni bila jos uvjek poluratna, malo je ko od Srba, pogotovu ako je bio u gordinama da je ucestvovao u ratu isao preko teritorije federacije. Osim toga Ifora je bilo na sve strane, patrolirali su i nadgledali entitetsku granicu i fizicki i elektronski. Aerodrom Tuzla je okruzen teritorijom naseljenom isklucivo muslimanskim zivlje tako da neka diverzantska akcija nije dolazila u obzir, bar sa nekim koliko toliko izvesnim sansama da ce se diverzanti vratiti.
A ako si mislio da bi mozda diverzanti mogli da se primaknu na udaljenost da ispale neku raketu na aerodrom onda stvarno nemas pojma o tome koliko je Ifor bio dobro opremljen. Na snajperski hitac su odgovarali tolikom brzinom da je snajperista imao male sanse da se izvuce ziv, valjda si suo za protivsnajperske radare. A da ne govorimo o tome kakve bi sanse diverzanti imali da se provuku kroz teritoriju naseljenu neprijateljskim zivlem. Osim ako ih je obucio Dzon rambo, a on nesto bas i nije gotivoi srbe i nije hteo da obucava nase diverzante.
Ti si ocito zaboravio, da je Ifor u jednom trenutku minirao prugu koja je prolazila teritorijom BiH, a bila je od vitalnog znacaja za sRJ. Tom prilikom su hladnokrvno ubili cuvara pruge, ne trepnuvsi.
Jedino se tada general Milovanovic oglasio kako je to neprihvatljiva akciija koja je izvedena krajnje neprofesionalno sto je bilo tacno, ali to je bio i kraj bilo kakve reakcije RS-a
Tvoja sjecanaja o dubinskom izvidjanju i td da sada ne tupimo o tome. Mene vise zanima zasto ti koji nikada nisi bio ni u izvidjackoj ceti kao klinac volis da teoretises i eventualnoj divezantskoj akciji na teritoriji BiH.
Ocito ne poznajes situaciju.
- Kada se malo vratim na nase diskusije o nozevima i izradi nozeva, ja sam diskutovao na osnovu znanja stecenog tokom studija ui tokom rada, ti si diskutovao onako uopsteno.
- Kada je bilo diskusije o zakonu o oruzju ti si opet poceo da nam delis lekcije kako mi pojma nemamo sta je zakon i kako treba da se pobunimo kada nam policija brani da nosimo nozeve, pardon "alatke" dvoseklice duzne 15, 20 i vise cm.
- Sada si opet poceo da mudrujes o necemu o cemu ocito nemas pojma, ali tebi tvoja "logika" kaze da to nije moguce
Meni sve ovo sto sam napisao o tvojim diskusijama jako lici na neku seosku sveznalicu, ili da budem malo blazi kafansku sveznalicu koja svoja znanja crpe iz bog te pito kakvih izvora i voli da uvek sve zna i da je uvek u pravu i nije spremna da prihvati ni jedan argumenat koji nije u skladu sa "njegovom logikom" i njegovim misljenjem.
Takvih sam se kafanskih filozofa u svom zivotu nagledao i naslusao da ti je samo znati koliko.
A ako si zaboravio, tema je: ISTINE I ZABLUDE O BOMBARDOVANJU 1999 , zato ti uzivaj u "svojim istinama", a nas pusti da se mucimo sa nasim zabludama i to ce biti najbolje, da skratimo tiskusiju u kojoj sa jedne strane diskutuje neko ko o necemu zna malo ili nimali i neki koji su u svemu ucestvovali