Istine i zablude o bombardovanju 1999.

Jevdokan mozemo mi ovde sada da razmatramo sve i svasta, ja sam napisao ono sto sam dobrim delom naucio u Pristinskom korpusu. Ali da mi odgovoris na ovo pitanje. Sta je moglo da spreci LPA koja se nalazi oko svakog aerodroma da dejstvuje po nasim avionima? Njihovi topovi mogu, isto kao i nasi, da dejstvuju bez ikakvog radara najmanje na daljine koje sam naveo za nase Boforse.

Ovo vezano za diverzante, pravi izvidjaci i diverzanti mogu da udju duboko u teren koji kontrolise neprijatelj, da tu ostanu nekoliko dana i da izvrse napad, posle kojeg sledi povlacenje. Nije bilo u planu da se zauzme aerodrom, nego da se napravi sto veca steta, ta steta se moze napraviti na razlicite nacine pa cak i sa protivoklopnim sistemima, koji mogu da dejstvuju i do kilometar i vise od cilja.

Nego, koliko kilometara je udaljena Tuzla od linije razdvajanja RS i FBiH?

Jevdokan mozemo mi ovde sada da razmatramo sve i svasta, ja sam napisao ono sto sam dobrim delom naucio u Pristinskom korpusu. Ali da mi odgovoris na ovo pitanje. Sta je moglo da spreci LPA koja se nalazi oko svakog aerodroma da dejstvuje po nasim avionima? Njihovi topovi mogu, isto kao i nasi, da dejstvuju bez ikakvog radara najmanje na daljine koje sam naveo za nase Boforse.

Ovo vezano za diverzante, pravi izvidjaci i diverzanti mogu da udju duboko u teren koji kontrolise neprijatelj, da tu ostanu nekoliko dana i da izvrse napad, posle kojeg sledi povlacenje. Nije bilo u planu da se zauzme aerodrom, nego da se napravi sto veca steta, ta steta se moze napraviti na razlicite nacine pa cak i sa protivoklopnim sistemima, koji mogu da dejstvuju i do kilometar i vise od cilja.

Nego, koliko kilometara je udaljena Tuzla od linije razdvajanja RS i FBiH?

Sta si ti ucio u pristinskom korpusu neznam ja nisam protiv avionac, ja sam prasinar izvidjac diverazant. Ta tvoja prica o: "pravi izvidjaci i diverzanti mogu da udju duboko u teren koji kontrolise neprijatelj, da tu ostanu nekoliko dana i da izvrse napad, posle kojeg sledi povlacenje" mozemo da diskutujemo ako nam zivot nekad uredi da se vidimo, a ne ovako na forumu. Tu pricu cu ti priznati, ako si samo jednom u zivotu bio u nekoj izvidjackoj, nemora biti i diverzantskoj misiji. Ako nisi onda se ostavi diskusije sta moze, sta nemoze, sta je logicno sta nije logicno kada se ide na zadatak u neprijateljsku pozadinu. Bosna nije Vijetnam ili Francuska iz vremena WW2 pa da se u njih ubacuju izvidjacko diverzanmtske grupe onako kako to zamislja neko ko se nagledao rambo filmova, stvarnost u ranoj Bosni je bila"malo drugacija"

ukoliko je nemoguce da se nasi provuku do rinasa i da se vrate, kako je moguce da su apaci isli uz i niz savu a da ih mi nismo oborili ?

u spasilacke misije, naravno ... da vade one koje smo oborili (i nikada priznali da smo ih oborili, ni mi , ni oni).
Mi smo se obaranjima prilicno hvalili tokom rata, pominjano je nekih 60 aviona ako se dobro secam. Mada su prikazani ostaci samo 2. Kako je moguce da se oni provuku a mi tamo nismo?. Moguce da im je precutno to dopusteno, a treba imati u vidu da su aerodromi okruzeni tehnikom za odbranu, a sume bogu iza ledja gde recimo padne avion nisu.

E jesi tezak covek. :D

Kad budes sledeci put vodio na pice podeseti me da ti ispricam detalje.Znam ljude koji su ucestvovali, prema tome nemam link imam znanje.

Nije nigde objavljeno zato sto je takav dogovor. zlocincu su suvise veliki i jako da bi dozvolili daih ponizava neka Srbija.
Sta mislite zasto BG ima mostove ili zasto nikad nije gadjana neka termocentrala. Zato sto metalni bolesnik general klark ima veliku ljubav prema Srbiji. :D
Narocito je slab prema beogradjankama pa smo zato zadrzali mostove.
Most u Ostruznici u tom trenutku nije bio povezan sa nikakvim putem i nije bio bita za BG saobracaj zato je i srusen.

Za vas neverne Tome zar stvarno mislite da klark iz cistog covekoljublja nije srusio mostove i termocentrale. :hahaha:
To je teze objasniti nego tehnicku premoc amerikenjaca.
To nije odgovor na pitanje zasto nigde nije objavljeno s dokazima ni posle bombardovanja. Sto se centrala tice gadjane su, evo nasao sam za pocetak podatke o bombardovanju TE "Drmno", ''Kolubara'', "Nikola Tesla" ... spisak sigurno nije konacan, ovo je prvi sajt koji sam nasao u vezi s tim: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1271

Sta si ti ucio u pristinskom korpusu neznam ja nisam protiv avionac, ja sam prasinar izvidjac diverazant. Ta tvoja prica o: "pravi izvidjaci i diverzanti mogu da udju duboko u teren koji kontrolise neprijatelj, da tu ostanu nekoliko dana i da izvrse napad, posle kojeg sledi povlacenje" mozemo da diskutujemo ako nam zivot nekad uredi da se vidimo, a ne ovako na forumu. Tu pricu cu ti priznati, ako si samo jednom u zivotu bio u nekoj izvidjackoj, nemora biti i diverzantskoj misiji. Ako nisi onda se ostavi diskusije sta moze, sta nemoze, sta je logicno sta nije logicno kada se ide na zadatak u neprijateljsku pozadinu. Bosna nije Vijetnam ili Francuska iz vremena WW2 pa da se u njih ubacuju izvidjacko diverzanmtske grupe onako kako to zamislja neko ko se nagledao rambo filmova, stvarnost u ranoj Bosni je bila"malo drugacija"

Prijatelju, mnogo si otisao u krajnost, sam si napravio misteriju oko diverzantskih grupa i njihovih zadataka kao da je to najteze nesto u vojsci sto moze biti. Ako si bio diverzant znas da postoje razne vrste zadataka, pa i oni koji ih planiraju nisu glupi toliko da izloze ljude neizbeznoj pogibiji. Znas i sam na koji nacin se odredjuje koji zadaci mogu se uzeti u obzir kao moguci uspesni.

To nije odgovor na pitanje zasto nigde nije objavljeno s dokazima ni posle bombardovanja. Sto se centrala tice gadjane su, evo nasao sam za pocetak podatke o bombardovanju TE "Drmno", ''Kolubara'', "Nikola Tesla" ... spisak sigurno nije konacan, ovo je prvi sajt koji sam nasao u vezi s tim: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1271

Centrale nisu gadjane. Jer treba vam desetak godina da napravite nove. Gadjane su neke cvorne trafostanice i bacane su bombe koje prave kratke spojve na zicama.

Ovde neki pate od ozbiljnog gubitka pamcenja. Znate da je struja stizala par sati posle prekida. Kako mislite da je to moguce ako je neko pogodio centralu, to ne moze ni Hari Poter.
Bombe izbace vlakna koja naprave kratke spojeve. Proradi zastita i iskljuci struju. Onda vam treba vreme da sve ocistite i ponovo uspostavite sistem snabdevanja. Restrikcije su bile zbog pogodjenih tarfo stanica i prekinute su cim su dovezeni novi trafoni.

Ajde se malo uozbiljite. Da li su mogli da sruse Bg mostove, jesu. Da poruse sve termocentrale, jesu. A sto nisu, zato sto nas vole. To je najverovatnije, samo fali novi utah koji ce da krene da objasnjava da su nas bombardovli iz ljubavi.
Kljucni deo dogovora osim vracanja zarobljenika je da nikad ne "isplivaju" svi podaci.
Zvanicno ce se moci videti za koju deceniju kad ameri dopuste uvid u njihove spiskove.
Ne ocekujem da mi iko veruje na rec, samo malo upotrebite mozak, zasto se nesto desilo ili se nije desilo.
Ako izbacite gluposti tipa: bombardovali smo vas zbog humanitarne krize, Mi vas volimo, samo smo mrzeli milosevica pa smo poravnili Srbiju sve jureci njega, general klark je oduvek vole Srbe i Srbiju zato nije dao da se ruse mostovi u Bg. I tako dalje. Sta ostaje. Mi smo imali nesto sto je njima trebalo a nama su trebali mostovi, centrale i jos ponesto.

Secam se nekog pojma koje kaze "dubinsko izvidjanje" pa operacija "Udar Groma" itd. ali ajde, nije bitno. Nego, ja sam tebi postavio dva pitanja, a ti nisi odgovorio ni na jedno.

Centrale nisu gadjane. Jer treba vam desetak godina da napravite nove. Gadjane su neke cvorne trafostanice i bacane su bombe koje prave kratke spojve na zicama.

Ovde neki pate od ozbiljnog gubitka pamcenja. Znate da je struja stizala par sati posle prekida. Kako mislite da je to moguce ako je neko pogodio centralu, to ne moze ni Hari Poter.
Bombe izbace vlakna koja naprave kratke spojeve. Proradi zastita i iskljuci struju. Onda vam treba vreme da sve ocistite i ponovo uspostavite sistem snabdevanja. Restrikcije su bile zbog pogodjenih tarfo stanica i prekinute su cim su dovezeni novi trafoni.

Ajde se malo uozbiljite. Da li su mogli da sruse Bg mostove, jesu. Da poruse sve termocentrale, jesu. A sto nisu, zato sto nas vole. To je najverovatnije, samo fali novi utah koji ce da krene da objasnjava da su nas bombardovli iz ljubavi.
Kljucni deo dogovora osim vracanja zarobljenika je da nikad ne "isplivaju" svi podaci.
Zvanicno ce se moci videti za koju deceniju kad ameri dopuste uvid u njihove spiskove.
Ne ocekujem da mi iko veruje na rec, samo malo upotrebite mozak, zasto se nesto desilo ili se nije desilo.
Ako izbacite gluposti tipa: bombardovali smo vas zbog humanitarne krize, Mi vas volimo, samo smo mrzeli milosevica pa smo poravnili Srbiju sve jureci njega, general klark je oduvek vole Srbe i Srbiju zato nije dao da se ruse mostovi u Bg. I tako dalje. Sta ostaje. Mi smo imali nesto sto je njima trebalo a nama su trebali mostovi, centrale i jos ponesto.
Sto im je trebalo uzeli su sami, a ne pricamo uopste o tome koliko je Klark los nego zasto smo trubili o moru drugih navodno unistenih letelica i svega drugog, a o onom navodnom napadu ni reci. Da je to tako cutali bi i o onom 117, pa to im je bila bruka masivna, a pri tom jos i dokazana. za razliku od mnogo cega drugog.

Ne znam odakle ti ideja da mi smeta pominjanje Klarka? Bice da si nesto pobrkao.

Poslednja izmena:
I tebi smeta pominjanje klarka. On je bio glavnokomadujuci pa prema tome neizbezna figura ove teme. Na koga me samo podseca to nervozno ponasanje kad se pomene mentalno bolesni general :think:
Ajde malo da upalimo mozak.
Kad smo srusili nevidljivog, pa na samom pocetku. To je bio nevidjen samar amerikenjcima koji ih osim ugleda kostao i milone jer su otkazan sve porudzbine. Posle toga su resili da to ne sme vise da se dopusti, i pocela je trampa.

Malo skretanje sa teme u cilju pojasnjenja ratnih desavanja. Nemacka i engleska obavestajna sluzba su pored ratovanja i saradjivale tokom celog 2 svetskog rata. Jedna ekipa je ratovala druga trgovala. Kupovana je oprema ljudi i podaci. Placanje u neutralnoj valuti pretezno u dijamantima.
Kod nas je bilo slicno trgovali smo informacijama i ljudima za objekte. Obe starane se jos vek cvrsto drze postignutog dogovora.

Sto se tice PVO, nato nije ni organizovao odbranu aerodroma okolo Srbije. Imali su ogromnu prevlast u vazduhu i nisu nasli za potrebno da prave klasicni PVO. Iskreno nije ni bilo potrebe jer su nase snage bile minorne u odnosu na protivnika. Izbegavali su da drze ljutstvo u blizini nasih granica u strahu od napada ( sto je i logicno jer smo to i radili ) Bilo je minimum ljutstva i ekipe za spasavanje pilota. Ti aerodromi su sluzili za prihvat pogodjenih letilica jer nato nije nista baziro na obliznim pistama u krug oko Srbije. Istini za volju na Tuzlanskom aeodromu su bile pretezno letilice koje su vec bile pogodjene. Tako da smo samo dokusurili ono sto je zapoceto iznad neba Srbije. Sto ne umanjuje hrabrost i slavu pilota.
Borbena avijacija nato pakta je bazirana daleko i gubila je mnogo vremena i goriva na dolazenje i odlazenje. Potrosnja je bila tolkia da su dovlaceni tankeri iz celog sveta da rade dopunu goriva. Zbog toga nisu drzali nebo 24 sata. Mi smo iskoristili vreme izmedju odlaska i dolaska sledeceg talasa. Imali smo tacno vreme poletanja i sletanja avona tako da nije bilo tesko izabrati pogodno vreme.

Secam se nekog pojma koje kaze "dubinsko izvidjanje" pa operacija "Udar Groma" itd. ali ajde, nije bitno. Nego, ja sam tebi postavio dva pitanja, a ti nisi odgovorio ni na jedno.
Koliko sam video, postavio si pitanje o udaljenosti entitetske granice od aerodroma u tuzli. Nego, koliko kilometara je udaljena Tuzla od linije razdvajanja RS i FBiH?
Napamet pojma nemam a sada me mrzi da trazim mape ili otvaram googl eart.
Ali to koliko je udaljena granica stvarno veze nema. Ti si ocito zaboravio koliko je proslo vremena od zavrsetka rata u Bosni do pocetka bombardovanja SRJ. Situacija je tada u Bosni bila jos uvjek poluratna, malo je ko od Srba, pogotovu ako je bio u gordinama da je ucestvovao u ratu isao preko teritorije federacije. Osim toga Ifora je bilo na sve strane, patrolirali su i nadgledali entitetsku granicu i fizicki i elektronski. Aerodrom Tuzla je okruzen teritorijom naseljenom isklucivo muslimanskim zivlje tako da neka diverzantska akcija nije dolazila u obzir, bar sa nekim koliko toliko izvesnim sansama da ce se diverzanti vratiti.
A ako si mislio da bi mozda diverzanti mogli da se primaknu na udaljenost da ispale neku raketu na aerodrom onda stvarno nemas pojma o tome koliko je Ifor bio dobro opremljen. Na snajperski hitac su odgovarali tolikom brzinom da je snajperista imao male sanse da se izvuce ziv, valjda si suo za protivsnajperske radare. A da ne govorimo o tome kakve bi sanse diverzanti imali da se provuku kroz teritoriju naseljenu neprijateljskim zivlem. Osim ako ih je obucio Dzon rambo, a on nesto bas i nije gotivoi srbe i nije hteo da obucava nase diverzante.
Ti si ocito zaboravio, da je Ifor u jednom trenutku minirao prugu koja je prolazila teritorijom BiH, a bila je od vitalnog znacaja za sRJ. Tom prilikom su hladnokrvno ubili cuvara pruge, ne trepnuvsi.
Jedino se tada general Milovanovic oglasio kako je to neprihvatljiva akciija koja je izvedena krajnje neprofesionalno sto je bilo tacno, ali to je bio i kraj bilo kakve reakcije RS-a
Tvoja sjecanaja o dubinskom izvidjanju i td da sada ne tupimo o tome. Mene vise zanima zasto ti koji nikada nisi bio ni u izvidjackoj ceti kao klinac volis da teoretises i eventualnoj divezantskoj akciji na teritoriji BiH.
Ocito ne poznajes situaciju.
- Kada se malo vratim na nase diskusije o nozevima i izradi nozeva, ja sam diskutovao na osnovu znanja stecenog tokom studija ui tokom rada, ti si diskutovao onako uopsteno.
- Kada je bilo diskusije o zakonu o oruzju ti si opet poceo da nam delis lekcije kako mi pojma nemamo sta je zakon i kako treba da se pobunimo kada nam policija brani da nosimo nozeve, pardon "alatke" dvoseklice duzne 15, 20 i vise cm.
- Sada si opet poceo da mudrujes o necemu o cemu ocito nemas pojma, ali tebi tvoja "logika" kaze da to nije moguce
Meni sve ovo sto sam napisao o tvojim diskusijama jako lici na neku seosku sveznalicu, ili da budem malo blazi kafansku sveznalicu koja svoja znanja crpe iz bog te pito kakvih izvora i voli da uvek sve zna i da je uvek u pravu i nije spremna da prihvati ni jedan argumenat koji nije u skladu sa "njegovom logikom" i njegovim misljenjem.
Takvih sam se kafanskih filozofa u svom zivotu nagledao i naslusao da ti je samo znati koliko.
A ako si zaboravio, tema je: ISTINE I ZABLUDE O BOMBARDOVANJU 1999 , zato ti uzivaj u "svojim istinama", a nas pusti da se mucimo sa nasim zabludama i to ce biti najbolje, da skratimo tiskusiju u kojoj sa jedne strane diskutuje neko ko o necemu zna malo ili nimali i neki koji su u svemu ucestvovali

Prijatelju, mnogo si otisao u krajnost, sam si napravio misteriju oko diverzantskih grupa i njihovih zadataka kao da je to najteze nesto u vojsci sto moze biti. Ako si bio diverzant znas da postoje razne vrste zadataka, pa i oni koji ih planiraju nisu glupi toliko da izloze ljude neizbeznoj pogibiji. Znas i sam na koji nacin se odredjuje koji zadaci mogu se uzeti u obzir kao moguci uspesni.

Ne cini mi se bas da sam ja otisao u krajnost samo sam napisao o razmisljanjima eventualne akcije na tuzlanski aerodrom i sta bi se sve desilo, odnosno kolike bi sanse bile da takva akcija uspe. I naveo istina uopsteno zasto takva akcija nije imala ni 20% sansi za uspeh.
Stilet je postavio pitanje zasto, se nije izvela diverzantska akcija jer je to kao bilo lakse izvodivo i logicnije, po njegovoj "logici" od avionskog napada na aerodrom koji po njemu nikad nije ni izveden nego je samo stvar maste nekog novinara ili vec koga.

I tebi smeta pominjanje klarka. On je bio glavnokomadujuci pa prema tome neizbezna figura ove teme. Na koga me samo podseca to nervozno ponasanje kad se pomene mentalno bolesni general :think:
Kad smo srusili nevidljivog, pa na samom pocetku. To je bio nevidjen samar amerikenjcima koji ih osim ugleda kostao i milone jer su otkazan sve porudzbine. Posle toga su resili da to ne sme vise da se dopusti, i pocela je trampa.

Malo skretanje sa teme u cilju pojasnjenja ratnih desavanja. Nemacka i engleska obavestajna sluzba su pored ratovanja i saradjivale tokom celog 2 svetskog rata. Jedna ekipa je ratovala druga trgovala. Kupovana je oprema ljudi i podaci. Placanje u neutralnoj valuti pretezno u dijamantima.
Kod nas je bilo slicno trgovali smo informacijama i ljudima za objekte. Obe starane se jos vek cvrsto drze postignutog dogovora.
Placanje u neutralnoj valuti pretezno u dijamantima I jos vise falsifikovanim engleskim funtama. Predpostavljam da ti je poznato da su nacisti u WW2 oganizovali jedno odeljenje u konclogoru u kome su zaposlili najbolje gravere i stampare jevreje da falsifikuju funte.
falsifikati su imali cetiri ranga kvaliteta. Prvi kvalite je bio taka da ga je prakticno bilo nemoguce otkriti, prolazio je i najrigoroznije kontrole u Svajcarskim i Svedskim bankama i nime su Svacarskoj i svedskoj placane isporuke vojnog materijala.
Drugi kvalitet je bio takav da je prolazio povrsne kontrole u bankama i njime su placani spijuni viseg ranga, recimo cicero je placen tim funtama.
Treci kvalitet je bio takav da je uglavnom retko prolazio ozbiljnije kontrole i njime su placani nizerangirani spijuni u Latinskoj Americi
Cetvrti kvalitet je bio takav da je bilo planirano da se masovno izbacuje na engleskoj teritoriji i teritoriji engleskih kolonija da bi stanovnistvo izgubilo poverenje u takvu valutu i samim tim usrusila se engleska ekonomija.

Jevdokan prijatelju mnogo se uzdizes, o nozevima u praksi nemas pojma, vidim da vise volis teoriju. Dobro, neka ti bude. Inace, ovaj "klinac" koji ovde pise ima verovatno duplo vise godina od tebe. Ne znas da odgovoris ni na jedno pitanje, pa ko je onda sveznalica, ti ili ja? Za tvoju informaciju, pocetkom marta meseca, par dana pre izbijanja agresije na SRJ ovaj sto ti ovde pise, presao je celu istocnu Bosnu, od Visegrada, Ustiprace, Kopaca kod Gorazda do Rogatice, Romanije, Pala, Sokoca, Han Pijeska, pa sisao sa Romanije pravac Zvornik i presao granicu ka Srbiji.

Znam veoma dobro kakva je tada bila situacija u BiH, ne moras da me ucis a linija razdvajanja je tada bila jos uvek prisutna, na primer kod Kopaca gde je bela linija razdvajala srpske Kopace od muslimanskog Gorazda. Jbga, nisi bas nasao pravog sagovornika za neke stvari. Dobro je kad ti sve znas ...

Jevdokan prijatelju mnogo se uzdizes, o nozevima u praksi nemas pojma, vidim da vise volis teoriju. Dobro, neka ti bude. Inace, ovaj "klinac" koji ovde pise ima verovatno duplo vise godina od tebe. Ne znas da odgovoris ni na jedno pitanje, pa ko je onda sveznalica, ti ili ja? Za tvoju informaciju, pocetkom marta meseca, par dana pre izbijanja agresije na SRJ ovaj sto ti ovde pise, presao je celu istocnu Bosnu, od Visegrada, Ustiprace, Kopaca kod Gorazda do Rogatice, Romanije, Pala, Sokoca, Han Pijeska, pa sisao sa Romanije pravac Zvornik i presao granicu ka Srbiji.

Znam veoma dobro kakva je tada bila situacija u BiH, ne moras da me ucis a linija razdvajanja je tada bila jos uvek prisutna, na primer kod Kopaca gde je bela linija razdvajala srpske Kopace od muslimanskog Gorazda. Jbga, nisi bas nasao pravog sagovornika za neke stvari. Dobro je kad ti sve znas ...
Nema potrebe da diskutujemo dalje. O tome ko ima pojma o nozevima u praksi ili nema ni o tome nebih diskutovao, ti znas ili mislkis da znas nesto o tome, ja znam koliko znam i zasto da onda dalje smaramo forum o tome.
To sto pises da si prosao sva ta mesta koja si prosao i o tome nebih diskutovao, verujem ti na rec, nisam juta da trazim link.
Neznam odakle si izvukao ono "klinac" ja nikada nisam nesto tako napisao o tebi, ali ti neverujem da imas dva puta vise godina od mene, bioloski nemoguce.
Posto si napisao da su te necemu naucili u pristinskom LPA, ako si stvarno bio tamo onda sigurno znas da je bio jedan staresina, prezivao se Škobić. Moje pitanje je kako se zvao i koji je cin imao 1998 godine.
Ali kao sto sam napisao tema je: ISTINE I ZABLUDE O BOMBARDOVANJU 1999, pa ja tebi ostavljam da uzuvas u svojoj istini, a ti mene pusti da se patim sa mojim zabludama.

Poslednja izmena:

Kod nas je bilo slicno trgovali smo informacijama i ljudima za objekte. Obe strane se jos vek cvrsto drze postignutog dogovora.
Sve to moze da bude, ali uopste ne mora. Dokaza nema uopste. Cak ni ono za centrale nije umnogome tacno jer se u nekim bombardovanjima pominju grafitne bombe, a u drugima ne. I nije tacno da bi nam se sistem raspao ako bi neka bila unistena. Sve je projektovano da radi i kad neki pogoni stoje. Tako i mora biti jer bi inace povremen remont bio nemoguc. Ali ovde je klucno pitanje zasto je pri kraju rata receno da smo srusili 60 aviona (a nismo), dok se cutalo o daleko manjem broju koji po tebi jesmo.

Sto se tice PVO, nato nije ni organizovao odbranu aerodroma okolo Srbije. Imali su ogromnu prevlast u vazduhu i nisu nasli za potrebno da prave klasicni PVO. Iskreno nije ni bilo potrebe jer su nase snage bile minorne u odnosu na protivnika. Izbegavali su da drze ljutstvo u blizini nasih granica u strahu od napada ( sto je i logicno jer smo to i radili ) Bilo je minimum ljutstva i ekipe za spasavanje pilota. Ti aerodromi su sluzili za prihvat pogodjenih letilica jer nato nije nista baziro na obliznim pistama u krug oko Srbije. Istini za volju na Tuzlanskom aeodromu su bile pretezno letilice koje su vec bile pogodjene. Tako da smo samo dokusurili ono sto je zapoceto iznad neba Srbije. Sto ne umanjuje hrabrost i slavu pilota.
Borbena avijacija nato pakta je bazirana daleko i gubila je mnogo vremena i goriva na dolazenje i odlazenje. Potrosnja je bila tolkia da su dovlaceni tankeri iz celog sveta da rade dopunu goriva. Zbog toga nisu drzali nebo 24 sata. Mi smo iskoristili vreme izmedju odlaska i dolaska sledeceg talasa. Imali smo tacno vreme poletanja i sletanja avona tako da nije bilo tesko izabrati pogodno vreme.
Italija za nadzvucni avion uopste nije daleko, Madjarska jos manje, a odatle su uglavnom dolazili avioni. Daleko je leteo jedino B2, ali on nije bitan za ovu pricu. Borbeni avioni nisu bukvalno drzali nebo svih 24 sata, ali Avaksi jesu, u vazduhu se dopunjujuci gorivom. Tome se moraju dodati i sateliti kojih je bilo dosta. Logicno je za verovati da su pod kontrolom drzali pre svega nase aerodrome i PVO sisteme. Znaci da nijedno poletanje nije moglo proci neopazeno. A da ne pricamo da je teorija po kojoj su drzali okolne aerodrome bez zastite sasvim nelogicna. I sam kazes da su se bojali za svoje ljude blizu granice. Pa kako se onda nisu bojali za svoje aerodrome??
S druge strane, nasi su se trudili da sto vise sacuvaju tehniku. To je bila mudra taktika jer se nije znalo da li ce biti i kopnenog napada. Danas, 14 godina posle, znamo da zapravo uopste nisu to nameravali nego je ideja bila da se u kasnijoj fazi znacajno prosiri spisak ciljeva sto bi dovelo do nasih velikih zrtava. Tad bi zaista fasovale sve nase centrale, pored ostalog. Ali, posto sve to nismo znali tada, komandant koji bi se kockao na opisan nacin bi bio jednostavno neodgovoran.

Dakle nema dokaza, validnih informacija, niceg opipljivog da se moze tvrditi da se to zaista desilo. Verovatno je bilo takvih ideja, ali nista drugo.

Ne znanje ne opravdava.
Nadzvucni avini ne lete stalno nadzvucnim brzinama. Samo kad im je frka. :D
Avionima iz italije trebaju bukvalno sati da stignu do nas. Iz prostog razloga zato sto ne vise u vazuhu pa samo okrenu ka nama. Avaks treba da snimi poletanje ( stalno smo nesto pokretali neke avione kad nije bilo nikog na nebu ). Da identifikuje pretnju, sto je obicno kasno jer smo vec na granici, da obavesti stab. Dezurni da digne uzbunu i pokusa da organizuje vanredni let za Srbiju. Nadje slobne avione, pilote, napuniti ih oruzijem i gorivom objasniti pilotima zadatak i poslati ih za Srbiju. Sve to u onom haosu gde gomila avion (pilota) ima danima unapred odredjen raspored. Moze samo da zakasni i poslje kaznenu ekspediciju kao sto su i uradili svaki put posle akcije.

Da objasnim unapred da ne bi morao da se mucis da pitas.
Dezurna par je nesto drugo, Piloti su obuceni ( mislim na letacka odela ) i avioni napunjeni sa malo goriva i lakim oruzijem. treba da eventalno skinu neki putnicki avion. Nikad se ne slece sa punim rezervoarima zato i nemaju mnogo kerozina ni pomocne rezervoare.
U zlocinackoj akciji ( ma sta ti mislio o njoj ) je bila pokrenuta velika masinerija koja da bi uopste funkcionisla mora da se striktno drzi rasporeda inace se sve raspada. Oni koji se vracaju nemaju gorivo ni oruzije da se vrate za Srbiju oni koji treba da krenu za 2 sata nisu spremni.

Mrzi me vise da objasnjavam elemtarne stvari. Ako vas bas interesuje nije tesko se malo raspitati ili lepo zamoliti nekog da vam objasni.
Manite se mastanja. Naslusao sam o neoborivim avinima, zaboga oni su americki nemogu da padnu. Mi mali i nikakavi oborismo im najbolje sto su imali u tom trenutku.
Platili smo skupo svako obaranje, izgubili smo rat. Ali smo pokazali hrabrost i odlucnost, da znamo da ratujemo.
Sve ostalo je politika

Samo jedno pitanje zasto Beograd ima mostove
Ljubitelji amerike koriste utah taktiku ne odgovaraju. Jer bi odgovor bio los i poljuljao ugled nepobedive zemlje.:D
Pokazali smo na TV ona tri prasinara, digla se prasina do neba, a ono su latinosi, najnizi sloj kod njih. Sta bi bilo da smo poceli da slikamo bele oficire, kakva bi to tek frka bila.
:D zasto Beograd ima mostove :D

Poslednja izmena:
Sve to moze da bude, ali uopste ne mora. Dokaza nema uopste. Cak ni ono za centrale nije umnogome tacno jer se u nekim bombardovanjima pominju grafitne bombe, a u drugima ne. I nije tacno da bi nam se sistem raspao ako bi neka bila unistena. Sve je projektovano da radi i kad neki pogoni stoje. Tako i mora biti jer bi inace povremen remont bio nemoguc. Ali ovde je klucno pitanje zasto je pri kraju rata receno da smo srusili 60 aviona (a nismo), dok se cutalo o daleko manjem broju koji po tebi jesmo.

kumanovska kapitulacija.

...pa ne bih bas rekao, fali 999 nasih vojnika (regularnih jedinica) na Kosmetu.

Back