Istine i zablude o bombardovanju 1999.

Jevdokan prvo da mi objasnis, sta je to Pristinska LPA? Nikad cuo. Ja sam vojni rok odsluzio u 52. Djakovickoj brigadi 2.000/2.001 i to je to. Nije mi poznat nikakav Skobic. Ali ajd sad ti daj meni odgovore na ono sto sam te pitao.
Pogresno sam se izrazio, LPA divizion u pristinskoj kasarni. Posto si ti sluzio u Djakovici Nemozes poznavatri Skobica.
A sto se tvojih pitanja tice odgovorio sam ti da nemam pojma o udaljenostima koja si spominjao i da nemam nameru da to itrazujem. Sta si me jos pitao i na to cekas odgovor?

Pogresno sam se izrazio, LPA divizion u pristinskoj kasarni. Posto si ti sluzio u Djakovici Nemozes poznavatri Skobica.
A sto se tvojih pitanja tice odgovorio sam ti da nemam pojma o udaljenostima koja si spominjao i da nemam nameru da to itrazujem. Sta si me jos pitao i na to cekas odgovor?

Pitao sam te ovo: Sta je moglo da spreci LPA koja se nalazi oko svakog aerodroma da dejstvuje po nasim avionima?

E sad, posto si mi napisao da nemas pojma koliko je Tuzla udaljena od linije razdvajanja iz 1999. godine od RS, kako mozes da znas, da diverzija na Tuzlanski aerodrom ne bi uspela?

Samo da se razumemo, ja ne kazem da se napadi na te aerodrome nisu desili ali ima toliko otvorenih pitanja oko svega toga, da sam i dalje, bez obzira sta, ko, kome pricao, veoma skeptican. Zato sam i postavio ova pitanja gore. Ne moze niko da mi kaze da Ameri nisu imali apsolutno nikakve PVO sisteme na njihovim vojnim aerodromima, pa makar to bili samo i Stinger rakete sa kojima bi dejstvovali. A ovo za LPA, stvarno, sta je moglo da je spreci? To vazi u oba slucaja.

Ako podletas radar moras se spustiti jako nisko, ako se spustis toliko nisko ne treba radar da te detektuje, vidis se brate i cujes samo tako, kazi Ameri su budale pa nisu imali LPA (sto ne mogu da verujem) na Tuzlanskom aerodromu i ako su sigurno imali makar Stingere, ali za Rinas nema sanse, mozda nisu imali Ameri ali su ih sigurno imali Albanci i sto nisu oni dejstvovali???

Ja sam lepo napisao, da nasim vojnim aerodromima niko tako ne bi mogao da pridje, jer smo svuda imali trupnu PVO sa LPA ali i sa raketnim sistemima Strela 2M a da moze da pridje trupama NATO pakta, pa jos letis preko mora na kojem su takodje NATO brodovi sa radarima ali i sa optronikom za osmatranje, dodamo jos da vojni aerodrom Rinas nije bas na samoj obali vec u unutrasnjosti Albanije, tesko da to sve moze da prodje, mnogo tesko.

I jos nesto, ja na te price ne gledam iz politickog ugla, vise puta sam napisao, voleo bih da se dogodilo i da smo im napravili jos vise stete, ja necu da se pravim sad neki ekspert za odbranu aerodroma ali prosto znam kako to funkcionise, nije nikakva matematika, zato sam toliko skeptican. Mozda se nadje neko, pa mi da neki odgovor koji ce da zvuci logicno, sve ostalo jednostavno ne mogu da prihvatim.

Meni je to od prilike takva prica kao kad bih ja nekome od ovde prisutnih, koji se godinama bavio streljastvom, rekao da sam pogodio metu coveka na daljini od dva kilometra iz M. 70 AB2 ali ne slucajno, vec da sam ga nanisanio i pogodio.

P.S. Namerno sam pisao samo o trupnoj PVO jer je u jednom slucaju navodno radar bio iskljucen a u drugom slucaju su ga podleteli, sto znaci da radarski navodjeni raketni sistemi nisu mogli da deluju, mada, ima i tu raznoraznih kombinacija, na primer navodjenje tv ili termo kamere itd. ali ajde da ostavimo, neka bude ovako.

Poslednja izmena:
Meni je to od prilike takva prica kao kad bih ja nekome od ovde prisutnih, koji se godinama bavio streljastvom, rekao da sam pogodio metu coveka na daljini od dva kilometra iz M. 70 AB2 ali ne slucajno, vec da sam ga nanisanio i pogodio.

da li bi pogodili pojma nemam, ali obojica bi bila dovoljno luda da pokusaju, a posebno kad ne bi postojao drugi izbor. to ti vazi i za ovo ...

Kakvu je odbranu imala 3 armija ( sediste u Skoplju ) prema Albaniji. Bas nikakavu, sve je bilo usmereno ka Bugarskoj i Grckoj. Smatrali smo da ne postoji sansa da nesto ozbiljno doleti iz tog pravca. Takav tretman je imala i avijacija Srbije. Bahatos na kvadrat. Zato smo i iznenadili. Da su bili spremni mi nebi stigli ni do nase granice.
Cela istorija ratovanj jeste u tome da slabiji pomocu herojstva, spremnosti i pameti pobedi jaceg.
Ratovanje na papriru gde 20 vojnika uvek pobedjuje 10 vojnika ne odgovara stvarnom stanju na bojistu.

Istrebljivac ne znam na koji period mislis kada pises o trecoj armij ali 1998. i 1999. godine ne bi se reklo da Pristinski korpus nije imao nikakvu odbranu iz pravca Albanije. Aerodrom Slatina kod Pristine je bio jedan od najmodernijih aerodroma u Evropi, njegova odbrana bi u opisanim scenarijama oborila najmanje pola, i vise od pola, aviona koji su navodno izvrsili napade. E, sad moras da dodas i moju brigadu koja je "cucela" tik uz granicu sa Albanijom, to je bila trupna PVO sa BOV 3 i Pragama i Strela 2M, da je neko podletao radare morao bi da leti jako nisko, tako da ne bi preziveo ni taj prvi talas a Boforsi na i oko Slatine bi odradili ostalo.

Pri tome se mora reci da je nasa vojna tehnika jako zastarela, ne verujem da smo bili nesto mnogo bolji od albanske vojske koja je sasvim sigurno zajedno sa Amerima cuvala Rinas, ali dok dodjes do Rinasa, i tu bi te cekala PVO, dakle, nema ni teorijske sanse da to izvedes. Uz to su Ameri jos pre rata sigurno malo "pomogli" albanskoj vojsci i sigurno su i sami imali makar minimum tehnike za PVO. Na Tuzlanskom aerodromu su morali sve sami da odrade i sasvim sigurno nisu bili "goli", ne samo kad je poceo rat sa SRJ vec i iz ranijeg perioda jer su bili u "vrucoj" zoni.

E, a sad neko od vas da mi objasni kako su nasi uspeli sve ovo da zaobidju, da bi uspesno obavili te akcije. Ne verujem da je bilo ovako kako se prepricava, sa time sto ne mora da znaci da nije bilo uopste ...

P.S. Namerno sam pisao samo o trupnoj PVO jer je u jednom slucaju navodno radar bio iskljucen a u drugom slucaju su ga podleteli, sto znaci da radarski navodjeni raketni sistemi nisu mogli da deluju, mada, ima i tu raznoraznih kombinacija, na primer navodjenje tv ili termo kamere itd. ali ajde da ostavimo, neka bude ovako.

Poslednja izmena:
Meni i dalje neverovatno. Nizak let, da bi se podleteli radari jeste moguc ali postoji i nesto, sto se u vojsci zove RV i PVO (nekad se zvalo) a postoji i VOJ, Vazdusno Osmatraljenje i javljanje. Vidis, to vazdusno osmatranje i javljanje se ne vrsi samo radarima, ima tu i optike, elektronike, zatim postoji i EO i PEB elektronsko otkrivanje i protivelektronska borba, to su jako slozeni i umrezeni sistemi. Dakle, ukoliko podletis radar uocicete na drugi nacin, posto si nisko LPA ce dejstvovati samo tako a tu su i Stingeri.

Ja bih voleo da se to desilo na taj nacin, na koji je opisan ali tesko mi je da poverujem da je ovo sve zakazalo. To je, bar meni, nemoguce, za vasu informaciju, sluzio sam ARJ PVO, ne lupetam bez veze, to cak ni kod nas, sa zastarelim sistemima ne bi moglo da prodje a kamoli i kod njih. Koliko LPA moze da odradi posao, to sam svojim ocima video za vreme rata gde su nasi iz topova slucajno oborili Nevu, tako da ...

Edit:

Zaboravih da napisem, nase aerodrome su, sto se lake cevne artiljerije tice, branili topovi Bofors 40 mm umrezeni sa radarskim sistemom Zirafa, topovi su mogli da dejstvuju i bez tog sistema preko IC nisana, domet horizontalni 4.000 metara. Aerodromi se naravno branili i drugim sredstvima ali ovo je samo za primer koliko su ove price neverovatne. Tehnicki gledano, to ne bi mogli da izvedu ni kod nas jer bi u tako niskom letu ti je dovoljno divizion topova 20/3 mm uz koji obavezno idu i topovi 30/2 mm, poznati kao Prage, ma sve bi ih poskidali, tesko da bi se neki avion izvuko.

E sad, mi pricamo o tadasnjoj supersili broj jedan na svetu, takodje o najjacoj vojnoj alijansi ikada, tu nisu samo glupi Ameri (a realno, nisu bas tako glupi) tu si i drugi iz tog pakta. Zaboravih i da napisem, postoje radari za visok i za nizak let, radari sistema S 300 otkrivaju sve sto leti iznad visine od dvadesetak metara, ne mogu se setim bas tacno ali da se to iscackati, ako nekog bas interesuje. Sistem S 300 je zapravo cedo sedamdesetih godina, mislite da NATO nema takvih radara??? Nemoj da se zezamo. E sad zamisli, ti letis na 20 metara visine da te ne bi primetio radar, mislis da ces ostati neprimecen???

Kazem, voleo bih da se odigralo tako kao u prici ali tehnicki nemoguce, jednostavno neizvodljivo.

nisi bas mnogo toga naucio...
radar ne moze da vidi kroz zemlju..dakle ako avion leti kotlinom i to krstarecom brzinom od 400 km na cas kojom orao moze da leti--nece se videti na radaru...S-300 je ruski raketni sistem...a ti si verovatno cuo sa S-600 engleski osmatracki radar....sledeca zabluda...LPA posade su na sredstvima samo kad im se da borbena uzbuna...dakle bitan faktor je REALNO VREME...ako ne otkrijes letilice na vreme da uzbunis PVO zakasnio si za dejstvo PVO...
sto se tice zilavosti PVO...nadam se da si cuo za sletanje onog sportskog aviona u moskvi na crveni trg--a niko ga nije video....ili 11 septebra u SAD navodni teroristicki napad---kako se mogao desiti u toj kako ti rece najacoj vojnoj sili..?? sto ti avioni koji su oteti nisu oboreni..??

po pitanju verovatnoce pogadjanja :

2000. godine sam stavio malu kantu za benzin na oko 35 m, da bih je gadjao iz vrlo koriscenog tece. prvi metak je prosvirao po sredini,
i ja sam se primio kao penzija. to mi je bio jedini pogodak, ostatak paklice metaka je samo preorao zemlju oko kante.

da ne kvarim dalje temu ...

Pitao sam te ovo: Sta je moglo da spreci LPA koja se nalazi oko svakog aerodroma da dejstvuje po nasim avionima?

E sad, posto si mi napisao da nemas pojma koliko je Tuzla udaljena od linije razdvajanja iz 1999. godine od RS, kako mozes da znas, da diverzija na Tuzlanski aerodrom ne bi uspela?

Samo da se razumemo, ja ne kazem da se napadi na te aerodrome nisu desili ali ima toliko otvorenih pitanja oko svega toga, da sam i dalje, bez obzira sta, ko, kome pricao, veoma skeptican. Zato sam i postavio ova pitanja gore. Ne moze niko da mi kaze da Ameri nisu imali apsolutno nikakve PVO sisteme na njihovim vojnim aerodromima, pa makar to bili samo i Stinger rakete sa kojima bi dejstvovali. A ovo za LPA, stvarno, sta je moglo da je spreci? To vazi u oba slucaja.

Ako podletas radar moras se spustiti jako nisko, ako se spustis toliko nisko ne treba radar da te detektuje, vidis se brate i cujes samo tako, kazi Ameri su budale pa nisu imali LPA (sto ne mogu da verujem) na Tuzlanskom aerodromu i ako su sigurno imali makar Stingere, ali za Rinas nema sanse, mozda nisu imali Ameri ali su ih sigurno imali Albanci i sto nisu oni dejstvovali???

Ja sam lepo napisao, da nasim vojnim aerodromima niko tako ne bi mogao da pridje, jer smo svuda imali trupnu PVO sa LPA ali i sa raketnim sistemima Strela 2M a da moze da pridje trupama NATO pakta, pa jos letis preko mora na kojem su takodje NATO brodovi sa radarima ali i sa optronikom za osmatranje, dodamo jos da vojni aerodrom Rinas nije bas na samoj obali vec u unutrasnjosti Albanije, tesko da to sve moze da prodje, mnogo tesko.

I jos nesto, ja na te price ne gledam iz politickog ugla, vise puta sam napisao, voleo bih da se dogodilo i da smo im napravili jos vise stete, ja necu da se pravim sad neki ekspert za odbranu aerodroma ali prosto znam kako to funkcionise, nije nikakva matematika, zato sam toliko skeptican. Mozda se nadje neko, pa mi da neki odgovor koji ce da zvuci logicno, sve ostalo jednostavno ne mogu da prihvatim.

Napisao sam da pojma nemam jer me je mrzelo da trazim karrte i sekcije koje sam zastekao a isto tako me mrzelo da idem na googl maps pa da odatle to istrazujem,
A sto se tice uspeha takve akcije napisao sam da nebi imala sanse na uspeh iz licnog iskustva u planiranju i organizovanu pa i u ucestvovanju u divezantskim akcijama.
Isto tako sam napisao da se o takvoj akciji razmisljalo ali ne od strane vojske SRJ nego od strane grupe bivsih divezzanata i zo nakon muckog ubistva cuvara pruge od strane iforovaca. Nama je vec onda debelo bio pun q+rac i ifora i stokojekakvog olosa sto je bazao RS-om i lovio nase vojnike i oficire koji su kao pocinili ratne zlocine.
I kada smo mi koji smo ucestvovali u mnogim akcijama i imali debelo cetvorogodisnje iskustvo, zakljucili da bi to bila samoubilacka misija sa 20% sansi da se neko izvuce, a svi smo ratovali u Bosni, sta mislis kakva bi bila sansa da diverzanti ubaceni iz Srbije koji u vecini slucajeva nisu imalo borbenog iskustva, uspeju u tome. Za ovo nemam link imam samo iskustvo od 48 meseci ratovanja.
Mozda bi i uspeli da se ubace i da ispale neku raketu na aerodrom i na avione ili helikoptere na stajanci, ali da bi izvukli zivu glavu nema sanse, tim pre sto bi se u lov na njiih bacili i svi mestani iz okoline i ifor i svi ostali.
Da malo parafraziram, zamisli situaciju kada neko diverzant sretne nekog mestanina i pita ga: jel bre cica koliko je daleko Tuzlanski aerodrom, a ovaj mestanin mujo, sta mislis kolike bi taj divezant imao sanse da stige i do aerodroma i da se vrati.
A za drugo pitanje nisam ni mislio da je upuceno meni posto ja nisam protivaavionac pa i ne razmisljam kao vi iz LPA ill kako su nekad artiljerci ozbiljnijih kalibara vas zvali pricija artiljerija.

Poslednja izmena:
Napisao sam da pojma nemam jer me je mrzelo da trazim karrte i sekcije koje sam zastekao a isto tako me mrzelo da idem na googl maps pa da odatle to istrazujem,
A sto se tice uspeha takve akcije napisao sam da nebi imala sanse na uspeh iz licnog iskustva u planiranju i organizovanu pa i u ucestvovanju u divezantskim akcijama.
Isto tako sam napisao da se o takvoj akciji razmisljalo ali ne od strane vojske SRJ nego od strane grupe bivsih divezzanata i zo nakon muckog ubistva cuvara pruge od strane iforovaca. Nama je vec onda debelo bio pun q+rac i ifora i stokojekakvog olosa sto je bazao RS-om i lovio nase vojnike i oficire koji su kao pocinili ratne zlocine.
I kada smo mi koji smo ucestvovali u mnogim akcijama i imali debelo cetvorogodisnje iskustvo, zakljucili da bi to bila samoubilacka misija sa 20% sansi da se neko izvuce, a svi smo ratovali u Bosni, sta mislis kakva bi bila sansa da diverzanti ubaceni iz Srbije koji u vecini slucajeva nisu imalo borbenog iskustva, uspeju u tome. Za ovo nemam link imam samo iskustvo od 48 meseci ratovanja.
Mozda bi i uspeli da se ubace i da ispale neku raketu na aerodrom i na avione ili helikoptere na stajanci, ali da bi izvukli zivu glavu nema sanse, tim pre sto bi se u lov na njiih bacili i svi mestani iz okoline i ifor i svi ostali.
Da malo parafraziram, zamisli situaciju kada neko diverzant sretne nekog mestanina i pita ga: jel bre cica koliko je daleko Tuzlanski aerodrom, a ovaj mestanin mujo, sta mislis kolike bi taj divezant imao sanse da stige i do aerodroma i da se vrati.
A za drugo pitanje nisam ni mislio da je upuceno meni posto ja nisam protivaavionac pa i ne razmisljam kao vi iz LPA ill kako su nekad artiljerci ozbiljnijih kalibara vas zvali pricija artiljerija.

Brate...uz sve duzno postovanje, preterao si ga sa Mujom i pitanjima o aerodromu...

po pitanju verovatnoce pogadjanja :

2000. godine sam stavio malu kantu za benzin na oko 35 m, da bih je gadjao iz vrlo koriscenog tece. prvi metak je prosvirao po sredini,
i ja sam se primio kao penzija. to mi je bio jedini pogodak, ostatak paklice metaka je samo preorao zemlju oko kante.

da ne kvarim dalje temu ...

Verovatnoca:
Na izmerenih 50m stavio sam metu, dimenzija 50cmX50cm ubacio 6 komada u sarzer. Pogodio svih 6 komada u metu. Oruzje - Browning herstal 9mm. Mislim da sam slucajno pogodio.

Brate...uz sve duzno postovanje, preterao si ga sa Mujom i pitanjima o aerodromu...

Namerno sam karikirao mogucnost da lokalno stanovnistvo provali da se u njihovoj okolini nalaze diverzanti. Taj kraj je jako naseljen i isklkjucivo muslimanskim zivljem tako da bi na prvi sumniv znak odmah javili gde treba i citava akcija propada, a da ne govorim o potrazi i poteri koja bi usledila.
Zato je meni nelogicno da neko ko nema nikakvo ratno iskustvo, pogotovu ne u diverzantskim akcijama poteze pitanje : zasto se nije pokusala diverzantska akcija koja bi imala vise sansi na uspeh od napada avionima itd, itd.
Ako malo pratis forum zapazio si da je Paja cesto na forumu, a paja je profesionalni oficir i kada on napise ono sto je u nekom od prethodnih postova napisao onda bi trebalo da ti bude jasno ozbiljnost iskazane sumnje u vazdusni napad na tuzlanski aerodrom + predlog diverzantske akcije i sta dalje da pisem, trebalo bi da ti sve bude jasno.

- - - - - - - - - -

Verovatnoca:
Na izmerenih 50m stavio sam metu, dimenzija 50cmX50cm ubacio 6 komada u sarzer. Pogodio svih 6 komada u metu. Oruzje - Browning herstal 9mm. Mislim da sam slucajno pogodio.

Koji Brovning? GP 35 ili Mod. 10/22 poznatiji kao vojnodrzavni?

Verovatnoca:

za ovakav rezultat je potrebno da budes dobar strelac i u dobroj formi, i da ti browning bude utegnut kao struna.

ja za los rezultat ne krivim samo tecu, sigurno sam i ja kriv. logicno, prvi pogodak, par promasaja i ide emotivna reakcija koliko god
ja to pokusavao da eliminisem. za bar 10 promasaja sam ja sigurno kriv jer teca jeste bio razvaljen ali ne toliko da promasi
24 puta.

jevdokan je postavio dobro pitanje, koji je browning bio, 1910/22 ili hp 35 ?

- - - - - - - - - -

od toga sam imao samo jednom gori rezultat, ali sam objektivno bio toliko pod stresom iz privatnih razloga da je bilo pametnije da nisam ni pokusavao
da gadjam.

za ovakav rezultat je potrebno da budes dobar strelac i u dobroj formi, i da ti browning bude utegnut kao struna.

ja za los rezultat ne krivim samo tecu, sigurno sam i ja kriv. logicno, prvi pogodak, par promasaja i ide emotivna reakcija koliko god
ja to pokusavao da eliminisem. za bar 10 promasaja sam ja sigurno kriv jer teca jeste bio razvaljen ali ne toliko da promasi
24 puta.

jevdokan je postavio dobro pitanje, koji je browning bio, 1910/22 ili hp 35 ?

- - - - - - - - - -

od toga sam imao samo jednom gori rezultat, ali sam objektivno bio toliko pod stresom iz privatnih razloga da je bilo pametnije da nisam ni pokusavao
da gadjam.
Postavio sam pitanje koji je Browning bio zato sto nijedan od njih dca ne spada u neka posebno precizna oruzja. To su solidni vojnicki pistolji cenjeni svaki u svoje vreme, ali da se sa bilo kojim od njih pogodi meta 50x50cm na 50 metara, tu treba i dosta vise od toga da "browning bude utegnut kao struna" i da si utreniran strelac, ti to sigurno dobro znas.

Postavio sam pitanje koji je Browning bio zato sto nijedan od njih dca ne spada u neka posebno precizna oruzja. To su solidni vojnicki pistolji cenjeni svaki u svoje vreme, ali da se sa bilo kojim od njih pogodi meta 50x50cm na 50 metara, tu treba i dosta vise od toga da "browning bude utegnut kao struna" i da si utreniran strelac, ti to sigurno dobro znas.

1910-22 belgijanac
Pa kazem...slucajno sam pogodio

Poslednja izmena:
У Атини је 2000. извршена “смртна казна” над НАТО генералом због бомбардовања Србије

Српској јавности је мало познато, да је 8 јуна 2000 године у Атини извршена “смртна казна” над британским НАТО генералом Стивеном Саундерсом, аташеом британске амбасаде, у знак одмазде за НАТО бомбардовање Југославије 1999.

То је једина званично забележена “смртна казна” извршена на једним припадником НАТО снага због ратних злочина против СР Југославије (Србије). Одмазду је извршила легендарна грчка револуционарна група “Н17″, која је у Грчкој деловала у периоду од 30 година (1973- 2003) против “евроатлантских” (углавном британских и америчких) и турских “циљева”, и неколико “домаћих издајника”. У том временском размаку, Н17 је извршио 103 напада и ликвидирао 23 високопрофилних окупаторских званичника.

Ова група је ушла у све уџбенике за анти-терористичко деловање, по својој ефикасности и способности да опстане, упркос највећем “анти-терористичком лову” у историји Европе и Запада.

Један од разлога за њихов успех, поред фанатичне родољубиве посвећености, јесте и подршка од стране становништва, затвореност и лојалност у оквиру групе, коју је чинило пар десетина блиско повезаних рођака и пријатеља. Један члан групе је коментарисао њихов крај- као “замор материјала”…

ЦИТАТ: “У лето 2000. британски војни аташе, генерал Стефен Саундерс убијен је у својим колима. Двојица мотоциклиста су му пришли са обе стране возила и отворили ватру из аутоматског оружја. Опет нико од чланова 17Н није идентификован, нити ухваћен. Ипак, била је то последња успешна мисија ове групе…”

http://srbin.info/2013/11/16/u-atini-je-2000-izvrsena-smrtna-kazna-nad-nato-generalom/

Back