Istine i zablude o bombardovanju 1999.

valjalo bi da se malo bolje raspitas pre nego sto lupis javno neki zakljucak...ipak si ti moderator...
dakle---iz prve ruke znam 100% da su prilikom asanacije terena na svim ratistima na teritoriji bivse SFRJ svi lesevi koje je kontrolisala JNA ili na KIM VJ nad kojima nije bilo moguce izvrsiti identifikaciju na terenu ako su uslovi na ratistu dozvoljavali--takvi lesevi su odvozeni na VMA radi obdukcije i pokusaja naknadnog utvrdjivanja identifikacije....
ako ne verujes---i ne poznajes nekog lekara sa VMA...a ti pronadji nekog vozaca iz saobracajnog bataljona u BG koji je bio angazovan na prevozu leseva...nije tesko...
ne mogu da osudim ni tebe ni sve one koji u srbiji i van nje lupetaju i pricaju bajke....osudjujem odgovorne u drzavi sto to javno ne obelodane...zna se i gde su mnogi lesevi zavrsili...u jamama napustenih rudnika....medju neidentifikovanim lesevima---nesumljivo se nalaze i srbi...

Apsolutno tacno. Pa koja ozbiljna drzava bi dozvolila stanje priblizno haosu? U ratu se sve desava, mora postojati sanacija terena i mora postojati tim za obdkciju. Ne umiru sve zrtve u ratovima od metka, treba se obdukcijom utvrditi kako je nastupila smrt. Napisao sam ranije pa su mi izbrisali postove: General Lazarevic je naredio sanaciju terena, pre svega zbog velikih gubitaka siptara na Kosarama, kao i u drugim delovima Kosmeta iz jednostavnog razloga sto njihovi saborci nisu skupljali leseve, vec ih ostavljali tako. Zbog postojanja realne opasnosti od pojave raznih zaraznih bolesti, neophodno je bilo sakupiti leseve i prebaciti ih na drugu lokaciju gde bi se mogla obaviti obdukcija ili sta god dalje. Moj prijatelj je bio u sanacionom vodu koji su po Kosarama skupljali mrtve, rekao mi je da je na Kosarama i podnozju (sva ta okolna sela gde su se vodile borbe...) skupljeno oko 1200 leseva!!! Znaci nemam potrebe da iznosim netacne informacije. Uzmimo u obzir i to da je krvna osveta kod siptara jos uvek prisutna i da su se kriminalne grupe razracunavale izmedju sebe.
Ima neki dokumentarac o hladnjaci i lesevima u njoj, a najzanimljiviji mi je tip koji kaze da je "...za mene bio najupecatljivije to, kada je otvorio hladnjacu, u kojoj je bilo mnogo tela, ugledao je plavokosog decaka kome je utroba bila rasecena motornom testerom...!!!???"
Znate, mi koji smo tamanili ovk teroriste po Kosmetu nosili smo i posebnu opremu, pored pancira i licnog naoruzanja sa dosta municije, nosili smo i motorne testere, a za nama je isla cisterna sa gorivom za iste, pa cim udjemo u neko selo, mi ne jurimo za teroristima, vec grabimo priliku da ugledamo neko plavokoso dete da bi smo ga isekli motorkom. Ali najveci problem je bio kada motorka nece da upali, a ti sa sve njom moras juriti plavokosu decu i u trku paliti motornu testeru...Da nije bilo toga, nasi rezultati bi bili mnooogo bolji...

Znači Milošević je u stvari kriv za sve. Kriv je i za demonstracije početkom osamdesetih godina (beše '84) ? Nisu krivi šiptari koji su još tada vikali ''kosovo republika''. Borili se da postanu republika jer bi tako imali koliko toliko legitimno pravo da se odcepe. Milošević je šiptare nagovarao da sanjaju san o velikoj albaniji? Ma da, on je sve kriv. On je lično išao po srpskim selima i pretio Srbima, palio im kuće a onog jadnika je lično nabio na flašu, sećate li se tog slučaja? Uz to je pričao šiptarski da Srbi ne posumnjaju na njega. Srbi su lepo živeli u harmoniji sa dobrim bratskim narodom šiptarima ali eto dođe Sloba i sve pokvari. Sram ga bilo.

Ajmo sad ozbiljno. I ja smatram da je Sloba poprilično kriv. Ne za sve ali za mnogo toga. Prvo, nije uspeo da napravi popis na KiM. Trebao je da raspiše popis, ko se ne popiše nije državljanin i leti iz Srbije. Drugo, policija je trebala non stop da legitimiše građane. Ko nema ličnu kartu leti napolje iz države. Trebao je da raspiše komasaciju na celom prostoru KiM. Ko nema ličnu kartu (nema državljanstvo) ne može da ima imovinu i ista se oduzima. Državljanstvo ne davati nepismenima. Ko hoće da bude državljanin mora da prođe osnovnu školu makar i skraćenu. Po zvaničnom srpskom programu naravno. Sloba je kriv što je dozvolio da na KiM postoje sela u koja od kraja osamdesetih nije smeo policajac da uđe. Koliko je šiptara plaćalo porez, struju, vodu, komunalije, građ. dozvole.... To se nije smelo dozvoliti. Da se to sprovelo šiptarija bi videla da pred sobom ima državu i ne bi smela da digne glavu. Ovako, šta mislite neki šiptarčić koji odraste u nekoj selendri i u životu nije video policajca, ćale mu ne plaća struju (koju koristi), porez, ma nema ništa sa državom. Ide u neku školu koju je organizovao ko zna ko, po nekom albanskom programu. Šta će taj misliti o državi Srbiji nego da je nikakva i neće se libiti da je napadne.

Apsolutno nikakvu krivicu ne snosi Milosevic. Popis je napravljen, siptari su bojkotovali, policija je non-stop legitimisala sve gradjane Kosmeta (ne pise ti na celu koje si nacionalnosti) i procesuirala one koji nemaju l.k. Dalje, drzavljanstvo i licnu kartu nije imalo preko 300.000 siptara na Kosmetu, na Kosmetu su postojala sela u koja nisu policajci krocili od pre drugog svetskog rata, siptari jesu placali komunalije, nisu gradjevinske dozvole, videli su i znali su i dalje znaju siptari ko je i sta je drzava Srbija, jos uvek seru krec i tako ce biti i u buduce. Znaju oni da ce se Srbija vratiti na te prostore, a siptarcice danas kao i pre uce da je ovo njihova teritorija i da su Sloveni dosli i oduzeli im zemlju. Sve se prijatelju zna, postoji evidencija za sve, samo se ceka trenutak, a kada ce to doci jos uvek se ne zna, ali uveren sam da ce doci. Toliko sam uveren da se mogu kladiti u svoj zivot.

Apsolutno tacno. Pa koja ozbiljna drzava bi dozvolila stanje priblizno haosu? U ratu se sve desava, mora postojati sanacija terena i mora postojati tim za obdkciju. Ne umiru sve zrtve u ratovima od metka, treba se obdukcijom utvrditi kako je nastupila smrt. Napisao sam ranije pa su mi izbrisali postove: General Lazarevic je naredio sanaciju terena, pre svega zbog velikih gubitaka siptara na Kosarama, kao i u drugim delovima Kosmeta iz jednostavnog razloga sto njihovi saborci nisu skupljali leseve, vec ih ostavljali tako. Zbog postojanja realne opasnosti od pojave raznih zaraznih bolesti, neophodno je bilo sakupiti leseve i prebaciti ih na drugu lokaciju gde bi se mogla obaviti obdukcija ili sta god dalje. Moj prijatelj je bio u sanacionom vodu koji su po Kosarama skupljali mrtve, rekao mi je da je na Kosarama i podnozju (sva ta okolna sela gde su se vodile borbe...) skupljeno oko 1200 leseva!!! Znaci nemam potrebe da iznosim netacne informacije. Uzmimo u obzir i to da je krvna osveta kod siptara jos uvek prisutna i da su se kriminalne grupe razracunavale izmedju sebe.
Ima neki dokumentarac o hladnjaci i lesevima u njoj, a najzanimljiviji mi je tip koji kaze da je "...za mene bio najupecatljivije to, kada je otvorio hladnjacu, u kojoj je bilo mnogo tela, ugledao je plavokosog decaka kome je utroba bila rasecena motornom testerom...!!!???"
Znate, mi koji smo tamanili ovk teroriste po Kosmetu nosili smo i posebnu opremu, pored pancira i licnog naoruzanja sa dosta municije, nosili smo i motorne testere, a za nama je isla cisterna sa gorivom za iste, pa cim udjemo u neko selo, mi ne jurimo za teroristima, vec grabimo priliku da ugledamo neko plavokoso dete da bi smo ga isekli motorkom. Ali najveci problem je bio kada motorka nece da upali, a ti sa sve njom moras juriti plavokosu decu i u trku paliti motornu testeru...Da nije bilo toga, nasi rezultati bi bili mnooogo bolji...

a to plavokoso dete..?? sva je verovatnoca da je "siptarsko"...toliko budalastina na jednom mestu---i sve prolaze...jer srbija nije bila spremna od 90-tih pa do danas za propagandni rat...nije cak bila u stanju da ni istinu kaze i dokumentuje...a mogla je samo tako...

Apsolutno nikakvu krivicu ne snosi Milosevic. Popis je napravljen, siptari su bojkotovali, policija je non-stop legitimisala sve gradjane Kosmeta (ne pise ti na celu koje si nacionalnosti) i procesuirala one koji nemaju l.k. Dalje, drzavljanstvo i licnu kartu nije imalo preko 300.000 siptara na Kosmetu, na Kosmetu su postojala sela u koja nisu policajci krocili od pre drugog svetskog rata, siptari jesu placali komunalije, nisu gradjevinske dozvole, videli su i znali su i dalje znaju siptari ko je i sta je drzava Srbija, jos uvek seru krec i tako ce biti i u buduce. Znaju oni da ce se Srbija vratiti na te prostore, a siptarcice danas kao i pre uce da je ovo njihova teritorija i da su Sloveni dosli i oduzeli im zemlju. Sve se prijatelju zna, postoji evidencija za sve, samo se ceka trenutak, a kada ce to doci jos uvek se ne zna, ali uveren sam da ce doci. Toliko sam uveren da se mogu kladiti u svoj zivot.

Ti si sa KiM i ja ti verujem. Nisam bio tamo i sve što znam, znam i druge ruke. Kaži mi molim te, da li je neki šiptar proteran sa KiM zbog toga što nema ličnu kartu? Šta je sa stotinama hiljada njih što su se doselili iz Albanije tokom proteklih 30-40 godina? Što država nije ništa učinila da spreči te ljude da se nasele tu i menjaju demografsku sliku. Ja Miloševića krivim što nije bio oštriji, da se razumemo. Država mora oštro da se brani. Na svaki znak slabosti pojavljuju se razni koji je komadaju. Znalo se da šiptari stvaraju paralelne institucije, škole... To je trebalo bre hapsiti, streljati, proterivati. Neka probaju u Americi napraviti nezavisnu državu. Progutao bi ih mrak.
Što se tiče povratka, i ja se nadam da će Srbija povratiti te teritorije ali mislim da je neophodan uslov za to ekonomski jaka zemlja. Po meni treba staviti moratorijum na svaki dalji razgovor o budućnosti KiM, ulasku u EU i slično dok se ne oporavi zemlja ekonomski, ne učvrste prijateljske veze sa jakim zemljama kod kojih imamo šanse da se povežemo (sve osim NATO zemalja)., obnovi vojska i tehnika. E tada ući u pregovore. Pregovara se u dva slučaja, kada dogori do noktiju i mora se i kada si u dobroj poziciji i imaš prednost. Ostalo je ludost. Mi sada pregovaramo kada smo slabi i kada ne možemo ni minimum izvući a još nam nije dogorelo. Prodajemo teritoriju za obećanja.

Ti si sa KiM i ja ti verujem. Nisam bio tamo i sve što znam, znam i druge ruke. Kaži mi molim te, da li je neki šiptar proteran sa KiM zbog toga što nema ličnu kartu? Šta je sa stotinama hiljada njih što su se doselili iz Albanije tokom proteklih 30-40 godina? Što država nije ništa učinila da spreči te ljude da se nasele tu i menjaju demografsku sliku. Ja Miloševića krivim što nije bio oštriji, da se razumemo. Država mora oštro da se brani. Na svaki znak slabosti pojavljuju se razni koji je komadaju. Znalo se da šiptari stvaraju paralelne institucije, škole... To je trebalo bre hapsiti, streljati, proterivati. Neka probaju u Americi napraviti nezavisnu državu. Progutao bi ih mrak.
Što se tiče povratka, i ja se nadam da će Srbija povratiti te teritorije ali mislim da je neophodan uslov za to ekonomski jaka zemlja. Po meni treba staviti moratorijum na svaki dalji razgovor o budućnosti KiM, ulasku u EU i slično dok se ne oporavi zemlja ekonomski, ne učvrste prijateljske veze sa jakim zemljama kod kojih imamo šanse da se povežemo (sve osim NATO zemalja)., obnovi vojska i tehnika. E tada ući u pregovore. Pregovara se u dva slučaja, kada dogori do noktiju i mora se i kada si u dobroj poziciji i imaš prednost. Ostalo je ludost. Mi sada pregovaramo kada smo slabi i kada ne možemo ni minimum izvući a još nam nije dogorelo. Prodajemo teritoriju za obećanja.

U pravu si, ne kazem da nisi, niko nije proteran, ali eto, to je zapadna politika, Milosevic je, barem dole, hteo da sve svede u okviru zakona, ali ako plan o menjanju demografske slike postoji vise od 100 godina, jbg. ne mozes da isterujes pravdu ako oni koji su bacili oko na tvoja prirodna bogatstva ne vide tu pravdu. Na sve moguce nacine mogu tumaciti ljudska prava. Postoji taj govor na Gazimestanu 1989 kada je Milosevic govorio o ulasku u Evropu. Tada je to govorio, a taj govor su definisali kao govor mrznje. Da se razumemo, ne podrzavam niti jednog politicara niti stranku, ponavljam po ko zna koji put - moja stranka je Srbija i Srpski narod, ali me boli laz i neistina, boli me u dusi, ali sam obucavan da identifikujem tu vrstu specijalnog rata, istovremeno ga ignorusuci i ne smatrajuci ga licnim. Strasne su se stvari desavale na Kosmetu, a i dan danas sa Kosmetom se trguje, ljudi zaradise ogromne pare na svemu, a sta je sa onima koji su svesno rizikovali svoje zivote. Pominju Milosevicevog sina, kad god se pomene ko je isao da brani zemlju a ko nije. Pa uzmite drugo nesto za primer, ljudi su dole na Kosmetu imali citavo bogatstvo, pa se nisu odazivali na pozive da brane zemlju. Tuzno, pretuzno, ali eto to je prokletstvo srpsko, da nemamo mrvicu patriotizma onda kada treba, a ne u miru kurceci se pricama i epskim govorima. Od 1991 sam birao ekipu, ako nisi spreman da budes u najvecim iskusenjima, pa makar i poginuo, da branis svoju zemlju i narod v- ne trebas mi. To je jasno, ali zato mozes nesto drugo doprineti, ali izgleda da dosta njih misle da mogu doprineti na taj drugi nacin...Tuga...

a to plavokoso dete..?? sva je verovatnoca da je "siptarsko"...toliko budalastina na jednom mestu---i sve prolaze...jer srbija nije bila spremna od 90-tih pa do danas za propagandni rat...nije cak bila u stanju da ni istinu kaze i dokumentuje...a mogla je samo tako...

Najveca nasa nesreca je sto smo, mozda, najdemokratskiji narod na kugli zemaljskoj. Pa pogledaj samo koliko tolerancije imamo prema svima i verujem da bi smo opet ziveli sa svim tim dupeuvlakacima na ovim prostorima, samo zato sto u genima nosimo osecaj za pravo i pravdu. Odastle i proistice to da nismo bili spremni, zato sto ni sam , priznaj, ne mozes da zamislis da neko, sa kime si veoma blizak, moze da ti zabije noz u ledja. Ali neka, zato sam ponosan i zato smo mi, kako nam se rugaju, nebeski narod. Neka se rugaju, rugaju se slabi, jaki cute i trpe i cekaju trenutak.

Najveca nasa nesreca je sto smo, mozda, najdemokratskiji narod na kugli zemaljskoj. Pa pogledaj samo koliko tolerancije imamo prema svima i verujem da bi smo opet ziveli sa svim tim dupeuvlakacima na ovim prostorima, samo zato sto u genima nosimo osecaj za pravo i pravdu. Odastle i proistice to da nismo bili spremni, zato sto ni sam , priznaj, ne mozes da zamislis da neko, sa kime si veoma blizak, moze da ti zabije noz u ledja. Ali neka, zato sam ponosan i zato smo mi, kako nam se rugaju, nebeski narod. Neka se rugaju, rugaju se slabi, jaki cute i trpe i cekaju trenutak.

srbi ceo vek rade u korist svoje stete...i to placaju krvavo...

Фина логика, као наручена од наших крвника.. Дакле, да запад не мисли да смо ми убице и манијаци, треба му дати комплетан војни и државни врх, сваког патриоту који је учествовао у рату за одбрану своје земље,јел? Треба да изручимо сваког ко је по њиховом, иначе, изузетно исправном мишљењу, пријетња да Срби буду мирни,јел? Ххахахахаххаха, до које си мјере провидан са том својом пропагандом, свестан ниси! Порука теби, теби сличнима и нашим крвницима са запада - зајебали сте се грдно, ако мислите да тим методама сломите дух овог народа! На мјесто сваког од оних које сте похапсили и убили одмах стаје 10 Срба, младих, спремних, кадрих "стићи и утећи и на страшном мјесту постојати"!
Зајебали сте се дебело, а виђећете до које мјере кад крене следећи рат, показаће се колико Срба има спремних да узму пушку у руке и да настави ђе су стале старије генерације.:ok:

Нема нас нешто Бог зна колико, али овим текстом и ја желим потврдити да бих се радо нашао међу тих десетак, који се нађу на месту тог једног. Сваког дана барем једном проверим око и руку, али и вежбам.

Нема нас нешто Бог зна колико, али овим текстом и ја желим потврдити да бих се радо нашао међу тих десетак, који се нађу на месту тог једног. Сваког дана барем једном проверим око и руку, али и вежбам.

ima nas jos koji bi stali u tih 10.

ono sto jeste cinjenica, da rat za kosovo nece da se desi brzo, a verovatno nece nikada. srbija ce kosovo da vrati za pregovarackim
stolom. najverovatnije ce se uz povratak kosova da se desi i pripajanje republike srpske, jer srbe u bih niko silom ne moze da zadrzava
beskonacno dugo.

ukratko, sada cekamo i jacamo diplomatiju i medjunarodni uticaj koliko mozemo.

Данас је 30. септембар, 15 година од заседе на Кошарама. Слава херојима!
Слава погинулима и нека им је лака црна земља. Нека Бог чува оне, који су преживели све то. Ваљаће нам једног дана њихово искуство.
A jel' se racunamo i mi 40+ u te mlade jake....?
Прочитај пар страница назад о командиру, ког су од милоште звали "деда". Теба увек бити млад срцем. Ја се чувам, па нека ме дочека прилика и са више година од четрдесет. Само да једног дана отресемо са себе зло.

- - - - - - - - - -

ono sto jeste cinjenica, da rat za kosovo nece da se desi brzo, a verovatno nece nikada. srbija ce kosovo da vrati za pregovarackim
stolom. najverovatnije ce se uz povratak kosova da se desi i pripajanje republike srpske, jer srbe u bih niko silom ne moze da zadrzava
beskonacno dugo.

Како време одмиче, све више сам свестан управо овог, али као што горе напоменух - злу не требало, чувајте своје здравље и своје главе.

Boze sacuvaj me od prijatelja, a od neprijatelja cu se sacuvati i sam

beskonacno dugo.

Moje misljenje je drugacije. Slazem se da rat za Kosovo nece brzo da se desi,ali ce se desiti druge nema. Ja na zalost necu u njemu ucestvovati, tada necu biti ni ziv, ali nazalost tj rat se nemoze izbeci ko sto se nemoze izbeci ponovna prekompozicija Evrope.
Nemacka je ojacala, prvo je krenula da nagradi saveznike iz dva rata, i da kazni protivnike, a onad ce krenuti na istok. Samo ovaj put je izabrala savezniak koji ima isti interes, a to je Amerika. Namere amerike je pre par godina razotkrila kretenusa Hilari Kljinton kada je javno izjavila da prirodna dobra Sibira nisu samo Ruska nego da su vlasnistvo celoga sveta. Naravno nije rekla da ostatak sveta je po njenom misljenju Amerika i da ona treba da raspolaze tim prirodnim dobrima po svom nahodjenju.
A nama je bog dao kucu na sred puta, pa onda to, po treci put putesestvije germana na istok na zalos nas nece mimoici. Mi jedimo sto mozemo da uradim je da nase naslednike, buduce generacije ucimo da vole svoju zemlju i da budu vicni oruzju jer ce ga morati koristiti kad tad.

ukoliko nas posluzi sreca buce rat za kosovo za zelenim stolom, ukoliko ne, sudbina.

nije prvi rat koji je srbija morala da vodi, a verovatno ni poslednji.

moje nade se oslanjaju na modernu ratnu tehniku (naravno, vazi za one koji je imaju), tako da putevi nemacke ne moraju da budu uvek
kopneni. osim toga, nemacka se ipak namucila sa srbijom 2 puta, i za pametne bi to bilo dosta. mozda, ako bude srece, tu pomogne i ova
nasa novoproglasena vojna neutralnost, mada se to nekada zvalo okupacija.

to u zbiru daje realnu sansu da srbija vrati kosovo posle tog nekog sledeceg rata diplomatskim putem.

sto se vojnih vestina tice, ma koliko glupo bilo sluzenje vojnog roka, tu su oni koji treba da brane zemlju bar naucili sta je puska. sada toga nema.
to je isto posledica okupacije, i nisam siguran da ce srbija moci da racuna na masovnu vojsku ukoliko se to ne promeni.
ratna iskustva stecna devedesetih se sada ne prenose dalje.

ukoliko uspe da se zivot u srbiji normalizuje, da se postigne neki pristojan standard stanovnistva i postigne se bar deo bezbriznosti zivota iz sfrj,
dobar pocetak za srbiju bi bio da pocne da razvija svajcarski model vojske. oni nemaju nosace aviona, ne napadaju siriju, ne lansiraju krstarece rakete
po svetu itd, ali im je vojska takva da bi bilo kakav napad na svajcarsku bio dugotrajan i tezak. sa druge strane, svajcarci resavaju te vojne obaveze prema drzavi
koliko sam mogao do sada da shvatim sa prilicnim entuzijazmom , i jos se uz sve i zabavljaju.

do takvog stanja u srbiji, oslonicu se na ona prorocanstva o trecem ratu gde ce srbi sve samo da posmatraju, a ako uspe da se u srbiji vojska povrati, rat za
kosovo moze da bude realna opcija (sa velikom verovatnocom u potpuni uspeh).

Onaj koji zeli da osvoji svet, mora drzati Balkan, inace od osvajanja nema nista. Dovoljno je pogledati mapu sveta, vojnim stratezima je to znano, moze se osvojiti i bez Balkana (i Srbije na Balkanu), ali se ne mogu zadrzati polozaji. To je znao i najveci vojskovodja, koga je svet ikada poznavao, Aleksandar Veliki, zato mu je ovaj deo, tada znanog sveta, bio prioritetan.

Apelacioni sud u Beogradu je danas saopštio da je potvrdio kazne trojici nekadašnjih pripadnika jedinice MUP-a Srbije "Škorpioni" za ratni zločin u Podujevu, na Kosovu 1999. godine
Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja osuđeni su juna prošle godine zbog ratnog zločina nad civilima u Podujevu 28. marta 1999. godine.
Oni su, prema presudi, po dolasku u to mesto i razmeštanju jedinice po kućama, u dvorištu kuće porodice Gaši ispalili više hitaca u grupu od 19 žena i dece, žitelja Podujeva albanske nacionalnosti i ubili 14 osoba, među kojima sedmoro dece.
S teškim ranama je preživelo petoro dece iz porodice Bogujevci koja su svedočcila na suđenju - Saranda, koja je tada imala 14 godina, Fatos (13), Jehona (11), devetogodišnja Lirije i šestogodišnji Genc.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/193995/Apelacioni-sud-potvrdio-presudu-trojici-Skorpiona

Back