Истина

Dajte, ljudi, smanjite destruktivne strasti.
I popovanje jedni drugima.
I ko je tu pametniji, i nemoj ti meni.... jer cu ja tebi...
Od lepe teme napraviste arenu za licni obracun i vise mi se uopste na ovom pdf ne pise zbog toga.
Sastanite se lepo u gradu i izmlatite.

...istina je, da Istina ne postoji . Sve sto je jednostrano to ne moze biti Istina u onom smislu u kojem etalonski je postavljena ...axiome bi trebale biti nepobitne Istine ali bi ovdje mogao reci primjer odredjenog integrala koji ce oboriti axiom da dvije velicine jednake trecoj , jednake su medjusobno ali to ide u razvodnjavanje teme i ne bi bilo prinjerno ...Istine su i zvijezde nekretnice prema kojima se upravljamo da se nesto krece ili miruje , ma da je i mirovanje kretanje ali opet o Istini nijesam rekao nista osim da nijesam nihilista. Istina je da ne mogu se pomiriti o pojmu mitskog postojanja kamena mudrosti i besmrtnosti, koje je naslutio Gilgames a danas razaranjem jezgara atomskih mijenjaju se elementi i dobijaju alhemijske zamisli koje je hemija odavno proglasila bulaznjenjem...sve ono sto je sad budalastina , nekad ce biti istina ali drugacije izlozena samo da ne bi Nauka povrijedjena jer joj je dato da rangira ,- bar , za sada ?
- tako misli , Faraonn

Многи филозофи су размишљали а и ткз. обични савремени људи размишљају о томе шта је уствари истина? Па јел имате неко своје виђење истине? :)

Мени се чини да је истина уствари све око нас, реалност, али само је питање на који начин неки појединац схвата реалност у којој је и живот који поседује као и могућности које му он пружа а ваљда од тога како ко види реалност, делимично зависи и како ће му живот изгледати. Нпр. неко види истину искључиво као неку светску правду, неко је види кроз уметност без обзира да ли је за њега уметност сликање, музика или техника и проналасци, неко као смисао живота итд...

Kada je Pilat pitao Isusa:"Šta je istina?", Isus je ćutao.Zbog čega mu nije odgovorio?Zbog toga što istina nije ŠTA, već KO. Niko, u istoriji čovečanstva, do tada, za sebe nije rekao da je ON ISTINA.

Istina znaci da covjek mora da nauci da govori istinu.Nama se cini da je dovoljno pozeljeti,ili odluciti da to cinimo.Ljudi veoma rijetko namjerno govore lazi.U vecim slucajevima oni misle da govore istinu.A ipak sve vrijeme lazu,i onda kada zele da lazu i onda kada zele da govore istinu.Oni sve vrijeme lazu,i sebi i drugima.Stoga niko ne razumije bilo sebe.bilo ikog drugog.Razmislite-da li bi bilo moguce da postoji toliko nesuglasica,tako dubokog ne razumjevanja,toliko mrznje prema misljenju i pogledima drugih,kada bi ljudi bili u stanju da razumiju jedni druge?Ali ne mogu razumjeti jer ne mogu prestati sa laganjem.Govoriti istinu je najteza stvar na svijetu;i covjek mora dugo i mnogo uciti da bi bio sposoban da govori istinu.Samo pozeljeti da to cinis nije dovoljno.
DA BI COVJEK GOVORIO ISTINU ON MORA ZNATI STA JE ISTINA,A STA JE LAZ.
A PRIJE SVEGA DA SPOZNA TO U SEBI SAMOM.A to niko ne zeli da zna???

Znati istinu znaci znti sve.Znti dio bez cjeline znaci ne znati.Da li nam je prava istina dostupna???

Istinu ti mozes nekome prenjeti na svoj nacin, i smatrati je kao takvu, ali isto tako taj neko je moze dozivjeti kao ne istinu, zavisi koliko osoba ima talenta da prenese pravo znacenje jedne stvari, teme ili lika, a druga koliko je u mogucnosti da je shvati...ali u sustini mi cemo istinu gledati samo onoliko koliko mi smatramo i koliko mi vjerujemo da je nesto u stvari tako...a, polazim od sebe, da mi neko kaze samo dio neke price stvari ili bilo cega, ja mogu da razumijem cjelinu i sustinu (mozda ne uvijek, ali 98%)...jer licno, odrastla sam u okolini gde se puno ne pricaju prosto-prosirene recenice, gde su pogledi ponekad samo dovoljni, gde se cita izmedju redova, tako da kod mene i nema puno price... ;) ali to je opet od covjeka do cojveka!

Istinu ti mozes nekome prenjeti na svoj nacin, i smatrati je kao takvu, ali isto tako taj neko je moze dozivjeti kao ne istinu, zavisi koliko osoba ima talenta da prenese pravo znacenje jedne stvari, teme ili lika, a druga koliko je u mogucnosti da je shvati...ali u sustini mi cemo istinu gledati samo onoliko koliko mi smatramo i koliko mi vjerujemo da je nesto u stvari tako...a, polazim od sebe, da mi neko kaze samo dio neke price stvari ili bilo cega, ja mogu da razumijem cjelinu i sustinu (mozda ne uvijek, ali 98%)...jer licno, odrastla sam u okolini gde se puno ne pricaju prosto-prosirene recenice, gde su pogledi ponekad samo dovoljni, gde se cita izmedju redova, tako da kod mene i nema puno price... ;) ali to je opet od covjeka do cojveka![/QUO
RAZUMIJEVANJE pocinje kad nekoga pazljivo pratis,pa bio to Platon,Kant, ili Patak.........
Sustina je ono u nama sto je urodjeno,licnost je ono sto smo stekli.Sustina je nasa sopstvena,licnost ne pripada nama.Citav unutrasnji zivot COVJEKA,sva njegova opazanjai i reakcije podijeljene su na ova dva dijela.
Neke stvari dobili smo rodjenjem,kao npr.odredjene fizicke osobine,zdravstveno stanje,odredjene vrste predispozicija,naklonosti,teznji itd.One pripadaju sustini.
Licnost je ono sto smo tokom zivota stekli-pogledi,misljenja,rijeci.
Iako su one u zivotu covjeka izmjesane,lakse je da se licnost i sustina razlikuju kod drugih ljudi nego kod sebe,jer se licnost vrlo cesto mjenja sa izmjenom okolnosti,ali sustina ostaje ista.Veoma je vazno da se ova podjela razumije,jer se mnoge stvari koje govorimo o covjeku odnose na sustinu,dok se druge odnose na licnost.

To znaci jak uticaj onog sto nije tvoje sopstveno,vec onog sto si stekao-rijeci drugih ljudi,pogleda i teorija drugih ljudi.One mogu da oko sustine formiraju tako debelu koru da kroz nju nista ne moze da prodje i stigne do tebe,da stigne do onog sto jesi!

.
DA BI COVJEK GOVORIO ISTINU ON MORA ZNATI STA JE ISTINA,A STA JE LAZ.
A PRIJE SVEGA DA SPOZNA TO U SEBI SAMOM.A to niko ne zeli da zna???

Svaki pojedinac nosi svoju istinu sobom - sem apsolutnih istina .
Zanima me zasto ne zeli niko tu istinu u samom sebi da zna ?

Nakon sto covek pocne da razmislja samostalno bez pomoci drustva,
tada ce poceti da uvidja istinu o sebi, o drugima o citavom svetu.

Poslednja izmena:
@Arhimed 1

To je zato sto su takve osobe jako retke. Danas je potrebna hrabrost reci coveku istinu u lice.
Ipak, postoje idalje takvi ljudi...sreca je poznavati nekog od njih.

Prisutna retkost takvih osoba je uslovljena opšteprihvaćenim modelom života u laži.
Dakle,ili si svojom voljom Don Kihot,i svesno pristaješ da se boriš sa vetrenjačama,ili si deo mase koja živi svakodnevno lažući samu sebe ili zatvara oči pred lažima drugih.
Malo istine je opasno,a mnogo - pogubno.
Odnos prema istini,je odnos prema sebi samom,i govorenje istine,bez obzira na posledice koje ono proizvodi bi se moglo podvesti,u današnjem (i ne samo današnjem) vremenu,
pod dve kategorije - hrabrost i ludost.Mislim ,da i jedna i druga mogu biti primenjene i negirane istovremeno,kod onih koji su dobrovoljno pristali da budu Don Kihot - zavisno od
toga ,kakav čovek ih ocenjuje.

Poslednja izmena:
Volim pisati..i isto tako citati..ali odamna nisam zabelezila neku dobru misao za da mogu lepo odgovoriti..a i u zadnje vreme sam sve zauzetija ali zelim se potruditi i da napisem nesto sada..Najbitnije je da znas ko si i sta zelis...Sta sam ja jos nisam otkrila jos ne znam moje pravo lice i moje sposobnosti..imam puno zelje ali ne trudim se da ih ispunim...Volim plesati..volim citati..vezbati..ali nekako ne nadjem vreme za sve to..Osecam da mi zivot curi a ja ne mogu nista protiv toga..Nemam lek za bolji zivot...Znam da volim istinu..ali ima puno vrsti istine..Moja istina je da zelim da zivim...

Konstan bi rekao da Istina je doz\voljena u krugu prijatelja i istomisljenika ali u dva tabora je uzrok isatrebljenja ...Kant mu je oponirao time sto Istina mora uvijek biti to sto jeste bez obzira na rezultate .- to je replika , da li reci krvniku da se zrtva krije u tvom stanmu !??
Isti autor / Konstan/ osporava neophodnodt istine u emotivnim vezama i ljubavi koja caruje medju dvoje , tu istina nema ono znacenje koje joj Logos rangira ...i medvedjeim istinama pripada....

Volim pisati..i isto tako citati..ali odamna nisam zabelezila neku dobru misao za da mogu lepo odgovoriti..a i u zadnje vreme sam sve zauzetija ali zelim se potruditi i da napisem nesto sada..Najbitnije je da znas ko si i sta zelis...Sta sam ja jos nisam otkrila jos ne znam moje pravo lice i moje sposobnosti..imam puno zelje ali ne trudim se da ih ispunim...Volim plesati..volim citati..vezbati..ali nekako ne nadjem vreme za sve to..Osecam da mi zivot curi a ja ne mogu nista protiv toga..Nemam lek za bolji zivot...Znam da volim istinu..ali ima puno vrsti istine..Moja istina je da zelim da zivim...

To je tvoja želja. Istina je da živiš sve dok imaš želja.:lol:

Back