Ne treba da se brines za Platona, njegovu drzavu i razumijevanje njega od strane modernih ljudi, kojima i ti, cini mi se, pripadas.
Platon je Sparta u kojoj je doslo do procvata umjetnosti i filozofije. - To je moje najkrace objasnjenje.
Ti mi izgledas bez ikakvog divljenja za Platona, pa me nista ne motivise da razgovaram s nekim ko je siban iskljucivo mrznjom, jer toliko sumnji se drukcije ne moze objasniti.
U dobroj namjeri se "laze" kada se postave ciljevi, a sve opet ispadne drukcije. Ali cilj opravdava sredstvo.
Drukcije se djeca ne mogu odgajati. Odgoj opravdava sve.
Nema nista gore od neodgojenih "ljudi". To je vise nalik zivotinji i jos hoce da odgojene ljude svede na svoj nivo pomocu "jednakih prava".
Kao "da ja dam tvojoj djeci moja prava(i duznosti) jer ja to znam bolje od tebe".
Nadam se da pod modernim ljudima ne podrazumijevaš pomodne,površne ljude.
Bila bi to još jedna etiketa,uz onu da sam šibana mržnjom.
To nije tačno, ja samo nisam pristrana.
Pronađi gore šta sam stavila o Istini Budinoj, bio bi to dobar životni moto kada je riječ o svjesnim i savjesnim ljudima.
Na to me podsjeća i Sokratova teorija:
"Sokrat je bio uvjeren da je istina apsolutna, jedna i konačna, a prebiva u duši svakog čovjeka gdje ju svatko može i mora sam pronaći. Do spoznaje čovjek ne dolazi usvajanjem istine izvana, već njezinim pronalaženjem u sebi samome. Stoga je i Sokratovo osnovno životno načelo bilo: upoznaj samoga sebe. Dosljedno tome Sokrat je smatrao da nitko, pa ni on sam, ne može nikoga ničemu naučiti, već mu može samo pomoći da spozna istinu u sebi, tj. njegovoj duši može pomoći roditi istinu kojom je ona otprije bremenita. Za sebe je tvrdio da je majeutičar, čiji je zadatak da ljudima pomaže doprijeti do istine u njima samima, a ne učitelj."
http://www.radionicapolic.hr/filozofija/FOprirucnik/fi18.htm
Nažalost,ogromna većina ljudi, pa i oni koji se mogu svrstati u svjesne, u sebi traže samo Istinu koja njima odgovara za različite kratkoročne ili dugoročne ciljeve - dakle savjest im ne radi dobro.
Spominješ životinje i odoj , pa evo da vidimo šta imamo kod Platona - koji formalno pita, a zatim daje pripremljen odgovor. Uglavnom - sam se sa sobom narazgovarao. Kad sam u dilemi i dubiozi i ja sa sobom u sebi razgovaram, ali se ne pretvaram da razgovaram sa nekim drugim.
Da vidimo:
"Platon je veliku pažnju posvetio zajednici žena i djece. Žene čuvari moraju da dobiju isto vaspitanje i obrazovanje kao muškarci čuvari. Sokrat dalje navodi da te žene moraju pripadati svim čuvarima, i ne smiju živjeti sa jednim čuvarem. I djeca, također, moraju biti zajednička, a roditelji ne smiju poznavati svoju djecu. To može dovesti do nekontrolisanog mješanja, što država ne može dopustiti. Pravilo je, dakle, da najbolji ljudi što češće imaju odnos s najboljim ženama, da bi se izrodila najbolja djeca. Hrabri i snažni ratnici dobijaće najbolje žene, a djecu će odgajati država, hraniće ih majke, ali tako da ne znaju koje je njihovo dijete. Svako oplođavanje van dozvoljenih godina biće sankcionisano, a nakon tih godina biće dozvoljeno uzimanje žena za saputnice. Pošto se neće znati ko je kome roditelj, žene i muškarci će smatrati svojom djecom svu djecu, a ta djeca će smatrati svojom bračom i sestrama drugu djecu. U rat idu zajedno, vode i stariju djecu sa sobom, da bi neposredno učila vještinu. Ovi ratnici neće uzimati druge Helene za robove, već samo barbare. Od palih Helena uzimaće samo oružje i neće ih pljačkati. Državni ratnici neće pljačkati ni zemlju hramove, neće paliti kuće niti smatrati sve za neprijatelje, već samo mali broj, jer su svi Heleni."
http://bs.wikipedia.org/wiki/Država_(Platon)
Pa zar mu ovaj 'recept' nije uzet iz priode, čopora, a u novije doba se pojavljuje kao organizacioni model sekti.
Bilo bi dobro da su ljudi organizovani kao mravi ili pčele, al' eto ljudi nisu ni mravi , ni pčele, a ovakvi odgojni modeli su pogodni za različite zloupotrebe, indoktrinacije.
Zar nije i komunizam , sa idealnim modelom - Od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama - zloupotrebljen i profanisan.
Izvinjavam se na opširnosti. Nadam se da neću opet dobiti etiketu.