Истина

"istina je da je istina stvar dogovora" - to je samo po sebi besmislena izjava.

MOZE da bude stvar dogovora, samo u konkretnom slucaju, i pod uslovom da Monti popusti;)
Retki imaju osecaj iz kojeg proistice njihova tvrdnja da je ljubav u nedostajanju, a ne u prisustvu.
Sta bi ovde bila ISTINA?!

Sta god da jeste (a volela bih da mi kazes) bices u pravu, kao sto cu i ja biti u pravu sta god od ovo dvoje da izaberem, stavise, da izaberem oboje:think:

ako je Isus razapet na krstu i ako je to istina onda sam i ja Isus!
isus sa istinom realnosti veze nema! Ali istina bitka idealizma ima veze sa razapecem isusa i to je istina koju ja smatram univerzalnom!
Stvaralacki duh moze naci pravu istinu ali nju ostali ne mogu prihvatiti sve dok je sami ne otkriju! Ne izgleda im stvarno i moguce!

Istina je da je Isus razapet na krstu

Onda mora da grese jevandjelja,po Luki,Marku,Jovanu i Mateju kad kazu da je razapet na krstu

grese prevodi a ne jevandjelja

izvorna grcka rec je stauros koja oznacava obican stub...

a to ste je pogresno prevedeno sa krst je druga stvar..

evo imas ovde sve o tome :)

Evo i nekih Biblijskih stihova koji to potvrdjuju

prevod Danicic Karadzic Dela Apostolska 5:30
"Bog otaca vasijeh podize Isusa, koga vi ubiste objesivsi na drvo ."

a prevod Dr Lujo Bakotic :"
"Bog otaca nasih uskrsnu Isusa koga vi ubiste obesivsi ga na drvo."
prevod Danicic Karadzic
Dela apostolska 10:39 "Mi smo svedoci svemu sta ucini u zemlji Judejskoji Jerusalimu; kojega i ubise objesivsi na drvo .
i jos jedan
Dela Ap. 13:29 "i kad svrsise sve sto je pisano za njega skinuse ga s drveta i metnuse u grob"
isto prevod Danicic Karadzic ...
Galatima 6:14 "Neka mi se nikada ne dogodi da se hvali, osim mucenickim stubom naseg Gospoda Isusa Hrista , posredstvom koga je svet pribijen na stub za mene, i ja za njega ".

inace rec krst je u nekim prevodima kasnije od strane crkve stavljena da bi poduprla svoje verovanje .....
znaci originalne reci su mucenicki stub i stub a ne krst .

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7497884&postcount=1

Istina je ko ogledalo. Sta je desno, tamo je levo; Sta je levo u ogledalu je desno;
;)
Sada me je bas nesto zamislilo:confused:Zasto nije gore, dole a dole gore?:mrgreen::)
Ako postavimo ogledalo ispod svojih stopala ili iznad glave okrenuto prema dole onda bude i ovo što se pitaš.
Koliko ljudi, toliko istina. .

Istina je ono u sta mi verujemo,sto se podudara sa nasim razmisljanjima!:think:

Ako se ne varam ove dve tvrdnje mi liče jedna na drugu.

Ja bih jedno potpitanje, ako ne smeta.

Da li se suštinski nešto menja u poimanju života ako je Isus razapet na drvenom stubu umesti na krstu (ili obrnuto)?

Многи филозофи су размишљали а и ткз. обични савремени људи размишљају о томе шта је уствари истина? Па јел имате неко своје виђење истине? :)

Мени се чини да је истина уствари све око нас, реалност, али само је питање на који начин неки појединац схвата реалност у којој је и живот који поседује као и могућности које му он пружа а ваљда од тога како ко види реалност, делимично зависи и како ће му живот изгледати. Нпр. неко види истину искључиво као неку светску правду, неко је види кроз уметност без обзира да ли је за њега уметност сликање, музика или техника и проналасци, неко као смисао живота итд...

Govorio je ISTINU.
"OKRECE SE"
Zavrsio na lomaci.:mrgreen:
Nije sve tako crno.
Sad svako ima svoje istine, makar bile samo teze.
Zbog toga nece na lomacu.
ISTINA je covjeku veliki pokretac, novim izazovoma kako do istine.Nezaustavljiva radoznalost da odskrine sva zatvorena vrata znanja....
ZNANJE su ta odskrinuta vrata......:D

Istina je samo ono što ti se događa:neutral:

Ja bih dao malo izmenjenu definiciju - istina je ono sto se desilo.

Vidim da se vecina forumasa veze za svoju ili neciju definiciju istine, prakticno za laz (ne mislim samo na namernu/zlonamernu laz). Ali istina je jedna - ono sto se desilo - a kako je ko vidi je potpuno nebitno osim za njega samog.

Do krivljenja istine (lazi) dolazi jer je covek bice ogranicenih culnih i mentalnih sposobnosti i nemoguce mu je da spozna culima i umom (tj iskusi i razume) celokupnu Bozju kreaciju i samog Boga. Zato mi svet dozivljavamo kroz svoj mali prozor, i naravno da tada pravimo greske.

A sto se tice istine, mi svakog trenutka pravimo izbore, svako od nas, i od beskonacno mogucnosti za delovanje odabiramo jednu. Tako ceo Univerzum vibrira svojim izborima i to stvara Istinu. Sto je covek duhovno uzdignutiji, videce veci deo Istine i moci ce da cini svoje izbore u vecem skladu sa Bozjom voljom.

Svi ucestvujemo u stvaranju Istine.

Ne može se stvoriti ono što već postoji. Istina poistoji i ljudski rod je deo te istine. Ali ono što pokušava čovek u odnosu na apsolutnu istinu, koju je utvrdio univerzum, a to je da se on sa svojim egom postavi za jedinog kreatora istine, koja po meni, ne mora nužno biti laž, ali je konstantno pod velikim znakom pitanja.

Upravo to.Realnost istine čini je istinom. Ali pri tom uvek treba imati na umu da nerealno nemora nužno biti laž. Neralna istina se stvara i maštom i strahom od realnosti... etc.

Poslednja izmena:
Prema Platonu, najmudriji i najhrabriji treba da vladaju. Prema tome, onaj koji ima najveci broj obistinjenih predvidjanja u najvaznijim stvarima, treba da vlada.
Ko ne proba da predvidja, taj i ne moze da vlada!

E pa, znao sam da ces to reci! ;-)

Kod predvidjanja nema lazi, ili je pogodjeno, ili nije, a kod "spoznaje" i "prepoznaje" i utvrdjivanja "onog sto jeste", tu uvijek moze da bude spekulacija i varanja.

Ko zna unaprijed, taj se oprao od svake lazi i podvale!

Prema Platonu, najmudriji i najhrabriji treba da vladaju. Prema tome, onaj koji ima najveci broj obistinjenih predvidjanja u najvaznijim stvarima, treba da vlada.
Ko ne proba da predvidja, taj i ne moze da vlada!

Moze li nesto bez izumrlih filozofa, njihovih teza, cinjenica, radnjih, djela, izreka ili bilo cega drugog...pitam se da li ovde iko ima svoje misljenje ili se uvijek moramo poistovjecivati sa nekim...kad cemo poceti da dajemo svoje licno misljenje??? :)

Stari Grci su jedan visi evolutivni stepen. To sto tebi izgledaju mali je zato sto su daleko iznad tebe. Sto su dalji od tebe, to ti izgledaju sitniji.

Starim Grcima moze da se bavi samo neko ko nije podlozan medijima i dnevnim autoritetima i ko strogo misli svojom glavom.

A oni koji "daju svoje misljenje" su mahom oni koji se ne usudjuju da razmisljaju niocemu sto nije "politicki korektno" i sto ne mirise na zadnje skupstinsko zasijedanje ili zadnju propovijed u crkvi.

"Da prepricas svojim rijecima", to ti se bas dopada?

A ja bas volim da pricam tudjim rijecima, jer nastojim da uticem na dogadjaje koji se samo mene ticu.
Lakse cu napraviti promjenu ako o necemu pricam i ja i Platon, nego ako ja sam dajem svoje misljenje.
Zar ne?

A tebi bas i nije stalo do promjene...

Poslednja izmena:
Stari Grci su jedan visi evolutivni stepen. To sto tebi izgledaju mali je zato sto su daleko iznad tebe. Sto su dalji od tebe, to ti izgledaju sitniji.

Starim Grcima moze da se bavi samo neko ko nije podlozan medijima i dnevnim autoritetima i ko strogo misli svojom glavom.

A oni koji "daju svoje misljenje" su mahom oni koji se ne usudjuju da razmisljaju niocemu sto nije "politicki korektno" i sto ne mirise na zadnje skupstinsko zasijedanje ili zadnju propovijed u crkvi.

"Da prepricas svojim rijecima", to ti se bas dopada?

A ja bas volim da pricam tudjim rijecima, jer nastojim da uticem na dogadjaje koji se samo mene ticu.
Lakse cu napraviti promjenu ako o necemu pricam i ja i Platon, nego ako ja sam dajem svoje misljenje.
Zar ne?

A tebi bas i nije stalo do promjene...

Ne znam iz kojeg si konteksta izvukao da ja ne volim promjene, naprotiv, ja volim promjene, a kolotecinu i predvidljivost ne, u kojoj mislim da se ti nalazis, jer ti bi da "pricas" sa Platonom i njegovim misljenjem, a znas da je njegovo misljenje davno zapecaceno i mnogi ga ljudi postuju,(i ja pre svega) ali me interesuje zasto ti njegovu definiciju istine ovde dajes a ne sopstvenu...zar tvoj zivot se svodi samo na njega?
Ok. poistovjecujes se sa njim, onda napisi ja npr. DJELIM misljenje sa Platonom, a ne da ga citiras, posto mislim da je ovde ipak pitanje sopstvenog misljenja i nastojanje da se medjusobno komunicira sa ljudima koji su tu...a ne da nekim ko ti taj odgovor ne moze uzvratiti...da je to svrha ovog foruma, nebi se ni prijavljivala, nego bi trazila knjige u kojima su svi ti odgovor sa potpunom definicijom...razumjes...?

Meni nije do promjene radi promjene, nego do promjene radi predvidivog cilja.
Ja uopste ne mislim da je Platon definisao istinu, nego je smatrao da je ona bozanska i da se nista bozansko ne moze definisati. A ja ne smatram da je ona bozanska, ali smatram da vrijedi mnogo, bas i upravo zbog svoje predvidivosti.
Ne znam cemu bi inace sluzila ma koja vrsta nepredvidivosti? Jedino ako mislis da izludjujes i sebe i ostale...

Meni nije do promjene radi promjene, nego do promjene radi predvidivog cilja.
Ja uopste ne mislim da je Platon definisao istinu, nego je smatrao da je ona bozanska i da se nista bozansko ne moze definisati. A ja ne smatram da je ona bozanska, ali smatram da vrijedi mnogo, bas i upravo zbog svoje predvidivosti.
Ne znam cemu bi inace sluzila ma koja vrsta nepredvidivosti? Jedino ako mislis da izludjujes i sebe i ostale...
Pa mozda bi sluzila da nas izbavi iz kolotecine...a sto se tice tvog misljenja sto se tice promjene slazem se jer se tada najcesce dolazi do predvidljivog cilja, slazem se u potpunosti jer one same po sebi nas uce iz kog ugla mu je najbolje prici...iskreno nisam mislila nista lose, sa tim svojim stavom, samo me izludjuje pomalo to konstantno ubacivanje misljenja raznoraznih filozofa, a voljela bi da neko lajacki kaze svoje sopstveno misljenje, ali sta bi sad, nasao si mi se ti...iiii tako ispalo :D

Back