Истина о Сребреници

Ништа лично, али до ове приче о Сребреници и Сарајеву, изгледало је да си пристојнија особа.
Рат је зло, но тврдње које си овде изнела, произилазе из тешких лажи и медијских манипилација,
а онај ко набије главу у педу манипулативних медија и то усвоји као своје мишљење, није нормалан,
тај је у стању озбиљног менталног поремећаја. :confused:
Razmisli sam da li si ti u neke manipulativne tekstove isuvise poverovao, ja se bar trudim da prodrem u istinu, ti mantras jedno te isto da si svima ne samo odvratan, nego postajes jos i smesan.

Razmisli sam da li si ti u neke manipulativne tekstove isuvise poverovao, ja se bar trudim da prodrem u istinu, ti mantras jedno te isto da si svima ne samo odvratan, nego postajes i smesan.
У више постова изнела си тврдње који су апсолутно НЕТАЧНИ. Немају уточиште
у било чему, почев од оног лудила "хуманитарни конвоји", "туЊел".. па надаље.
Једноставно ти не разумеш ту причу и тачка!

Ma mici se bre od mene i dokazi tekstovima a ne video klipovima raznih budala da to nije tacno. Ja koristim zvanicne izvore, pisane i trudim se da budu srpski.
Pa gdje da ih iseliš? Znaš li ti koliko je to ljudi?!

Profesor Šehovac je Sarajlija a njega ne vole u Sarajevu jer je Srbin.
Ne znam, samo znam da je sve bolje nego da te neko iz cista mira pogodi snajperom.

Uostalom, ne mora da bude preseljenje i evakuacija, moglo je da se Sarajevo proglasi otvorenim gradom i da okolo bude UN. Zasto to niko nije predlozio?

.

Ne znam, samo znam da je sve bolje nego da te neko iz cista mira pogodi snajperom.

Uostalom, ne mora da bude preseljenje i evakuacija, moglo je da se Sarajevo proglasi otvorenim gradom i da okolo bude UN. Zasto to niko nije predlozio?
Nemoguće je preseliti pola miliona ljudi tako, ti nisi svjesna veličine tog broja.

Ne možeš grad u kojem su vojne jedinice proglasiti otvorenim i zaštićenim. To je nemoguće.

Evo i ja čitam i kontam da to što ona piše ne bi napisalo ni dijete od dvije godine.

Nemoguće je preseliti pola miliona ljudi tako, ti nisi svjesna veličine tog broja.

Ne možeš grad u kojem su vojne jedinice proglasiti otvorenim i zaštićenim. To je nemoguće.
Mogao se sklopiti sporazum da bude ovoren grad i da se demilitarizuje pod kontrolom npr UN, ali se nije htelo. Kad je mogao aerodrom, zasto nije mogao ceo grad?

Nabedjujete muslimane pojedini da su ovakvi ili onakvi, sirite mrznju, a niste daleko od njih, stavise za mene ste isti.

Mogao se sklopiti sporazum da bude ovoren grad i da se demilitarizuje pod kontrolom npr UN, ali se nije htelo. Kad je mogao aerodrom, zasto nije mogao ceo grad?

Nabedjujete muslimane pojedini da su ovakvi ili onakvi, sirite mrznju, a niste daleko od njih, stavise za mene ste isti.
Pa sklopio se za Srebrenicu pa? Ona opet bila puna vojnika koji su se tamo krili i od tamo izlazili i ubijali po Podrinju sve živo.

Zašto muslimanska strana nije ponudila da Sarajevo bude demilitarizovan i otvoren grad? Zašto?!

Ma mici se bre od mene i dokazi tekstovima a ne video klipovima raznih budala da to nije tacno. Ja koristim zvanicne izvore, pisane i trudim se da budu srpski.
Мичи се ти од мене ако ти се не допада! z:lol: Натичеш ми се већ по девети пут, кмечиш,
мешаш, муљаш, а онда "мичи се"... Ослободи нас твојих "званичних" бауштел "извора",
немаш појма, МАРИЦЕ! ;)

Мичи се ти од мене ако ти се не допада! z:lol: Натичеш ми се већ по девети пут, кмечиш,
мешаш, муљаш, а онда "мичи се"... Ослободи нас твојих "званичних" бауштел "извора",
немаш појма, МАРИЦЕ! ;)
Nemoj da lazes, sam si se meni prvi nakacio provokacijama i to stalno tadis.

https://forum.krstarica.com/threads/istina-o-srebrenici.924125/page-27#post-43130898

Sikter!

Pa isto muslimani.
Ma kako bre muslimani, kad i sam kazes u nekom postu ranije da su Srbi bilo oko Sarajeva nego samo navodno po tebi nije bilo u blokadi? A i medjunarodna komisija koju je finansirala RS kaze da je bila blokada.

Ako smo mi odgovorni bili za Sarajevo, onda smo trebali i da predlozimo resenje tj, da bude otvoren grad.

Mozda bi bilo bez uspeha, ali trebalo je predloziti.

Ma kako bre muslimani, kad i sam kazes u nekom postu ranije da su Srbi bilo oko Sarajeva nego samo navodno po tebi nije bilo u blokadi? A i medjunarodna komisija koju je finansirala RS kaze da je bila blokada.

Ako smo mi odgovorni bili za Sarajevo, onda smo trebali i da predlozimo resenje tj, da bude otvoren grad.

Mozda bi bilo bez uspeha, ali trebalo je predloziti.
Nije bilo u opsadi. Sam grad su kontrolisali muslimani. Čak su i na nekim kotama iznad grada bili muslimani.

Uostalom, to ne radi druga strana već onaj ko kontroliše grad. On fino kaže hajde da mi budemo otvoreni grad bez vojske i pod zaštitom UN.

Muslimani to nikada nisu tražili. A zašto? Jer su se nadali da će osvojiti srpske dijelove.

Nije bilo u opsadi. Sam grad su kontrolisali muslimani. Čak su i na nekim kotama iznad grada bili muslimani.

Uostalom, to ne radi druga strana već onaj ko kontroliše grad. On fino kaže hajde da mi budemo otvoreni grad bez vojske i pod zaštitom UN.

Muslimani to nikada nisu tražili. A zašto? Jer su se nadali da će osvojiti srpske dijelove.
Muslimani su kontrolisali jedne, a Srbi druge delove grada. Zasto to niko nije poredlozio, i oni i Srbi?

Taj ko bi predlozio imao bi bolju startnu poziciju da ima najbolje namere, a nije niko.

Njih ne poznajem, i mozda moze kod njih nerazum da prevlada, ali nama ne prilici.

Muslimani su kontrolisali jedne, a Srbi druge delove grada. Zasto to niko nije poredlozio, i oni i Srbi?

Taj ko bi predlozio imao bi bolju startnu poziciju da ima najbolje namere, a nije niko.
Srbi nisu kontrolisali ni 10% gradskog dijela. Imali smo samo Grbavicu, dio Dobrinje i Ilidžu.

Nemoj da sada vrdaš tamo - vamo ko muva bez glave! Zna se ko je morao i mogao da traži demilitarizaciju.

Srbi nisu kontrolisali ni 10% gradskog dijela. Imali smo samo Grbavicu, dio Dobrinje i Ilidžu.

Nemoj da sada vrdaš tamo - vamo ko muva bez glave! Zna se ko je morao i mogao da traži demilitarizaciju.
Ne vrdam, citam iz pisanih izvora.

„Činjenica da je humanitarna pomoć morala da se šalje u grad i da je UN-u za to bila potrebna dozvola bosanskih Srba jasno pokazuje da je grad bio u okruženju, pod opsadom, te da je SRK imao kontrolu nad stanjem stvari“, navodi se u presudi Karadžiću.

„Da SRK nije bio opkolio grad i zaustavio njegovo snabdijevanje, ne bi ni postojala potreba za tunelom, kao ni za humanitarnom pomoći”, dodaje se u presudi.

https://balkaninsight.com/2021/04/2...aj-o-stradanju-srba-u-sarajevu-tacan/?lang=sr

Leševi su pokopani u masovnim grobnicama. Neki su i prekopavani, neki još uvijek nisu nađeni ali to nema veze sa brojem.

Ja te pitam " da li je ubistvo 100 srpskih civila u Trnovu genocid"?

Da ili ne, jer je, po tvojoj logici ubijen dio zaštićene grupe.

Dakle?
Slažem se sa tobom, ali mislim da je još jasniji primer Smoluće 1992-e godine. Tu je bilo 7000 srpskih civila. Pitam se, odakle početkom rata balijama toliko granata, oružja? Stalno kukaju da su bili goloruki............... Evo priče Saše Cvjetinovića...

Ratne 1992. godine osamnaestogodišnji Saša Cvjetinović iz Smoluće bio je u okruženju sa sunarodncima puna četiri mjeseca, a usljed povrede od nagazne mine, koja mu je otkinula koljeno, bilo je potrebno da mu amputiraju nogu – i to je učinjeno naživo?!
Smoluca
“Bez ikakvih lijekova, anestezije ili skalpela – amputacija je obavljena običnim noževima, testerom za željezo…“, priča Cvjetinović, prisjećajući se tih dana i proboja vojske Republike Srpske 29. na 30. avgust 1992. godine.
Svjedoci navode da je period od četiri mjeseca bio vrijeme velikog zla, vrijeme kada su se žene porađale ispod drveća, djeca nisu imala ni hrane, ni odjeće, a stariji i bolesni – lijekova.
“Četiri mjeseca života u Smolući, Potpeći i Tinji za Srbe koji su naseljavali ova mjesta, kao i za one koji su utočište iz Tuzle i Lukavca našli tu, bio je život u kocentracionom logoru. Našli su se u okruženju neprijateljskih muslimanskih snaga“ , sjeća se Saša.
Za više od sedam hiljada ljudi za sve to vrijeme maltene se nije ni znalo, nisu imali ničiju pomoć ni podršku. “Ljude su operisali naživo, vadili im crijeva, a poslije su umirali, jer nisu imali mogućnost da dobiju infuziju ili krv…Žene su se porađale u najtežim mukama, ljudi su umirali zbog najbezazlenijih rana“, kaže Saša Cvjetinović.
Za zločine nad stanovništvom ovog kraja nikada niko nije odgovarao. Ovaj, kako kažu preživjeli, genocid, počinjen nad njima, svi ignorišu.
Vlado Todorović, komandant odbrane ovih sela, kaže da su dani u ovim selima te 1992. godine bili dani u kojima se narod herojski branio sve dok nije ponestalo municije…
“Nismo mogli ni pomisliti da će dojučerašnje komšije, sa kojima smo dijelili sve, zvjerski nasrnuti na nas, da će svakodnevno bombardovati i svakodnevno napadati. Svaki dan imali smo ili ranjenog ili mrtvog čovjeka“, priča Vlado i podsjeća da je više od 200 ljudi ostalo ranjeno – a branili su gole živote i svoju nejač.
Todorović, među svojim saborcima poznat kao “Vlado major”, ističe da – i nakon 21 godine – nekadašnje komšije ispoljavaju mržnju prema njima.
“Srpske grobove ruše, krstove lome i zamjenjuju ih nišanima, u Smolući je popaljeno sve. Tamo više nema ništa. Od grobova naših predaka do kuća, šuma koje su sasječene, a ono drveće koje je u toku dvadest godina naraslo sijeku svakodnveno“, priča Todorvić i ističe da ništa nije preduzeto o tom pitanju.
Ljudi iz naselja Tinja, Potpeć i Smoluća, koji su bili u okruženju velikih muslimanskih snaga, izašli su iz obruča zahvaljujući Gardi “Panteri“ – na čijem čelu je bio Ljubiša Savić – Mauzer, te ozrenskim i semberskim jedinicama koje su pristigle i oslobodile ih.
Predsjednik Udruženja građana Smoluće Mirko Trifković rekao je da u četiri mjeseca u okruženju poginulo 68 vojnika i civila, a 161 ranjen u neprekidnim napadima iz Tuzle, Lukavca, Srebrenika.
Više od 7.000 građana bilo je izloženo “genocidnoj namjeri“ neprijatelja, jer ljudi u okruženju su živjeli u nenormalnim uslovima – bez vode, hrane, lijekova, struje.
“Neshvatljivo je danas da ove ljude, koji su se borili za goli život, u Tužilaštvu BiH pokušavaju da okrive za ratne zločine, a po svemu što se događalo postojala je namjera da se Srbi tamo unište” – navodi Trifković.
Borci, tadašnji pripadnici Garde “Panteri“, kažu da su za opsadu Smoluće čuli tek nekoliko dana prije akcije i da su u sadejstvu sa ostalim jedinicama Vojske Republike Srpske iznenadili neprijatelja i ušli u Smoluću.
Tamo su zatekli katastrofalnu situaciju, jer su mještani bili gladni i iscrpljeni, a da je akcija kasnila još koji dan vjerovatno bi bilo kasno!
U Smoluću se do danas skoro niko nije vratio, a od predratnih 900 srpskih kuća popravljene su samo dvije. Vratilo se nekoliko staraca koji su riješili da tamo okočaju svoje živote. Donaciju za povratak, iako su tražili, nikada nisu dobili.
Nekadašnji žitelji Smoluće, Potpeći i Tinje neće odustati od svoje djedovine, a pravdu će, ako je ne nađu u BiH, tražiti u evropskim sudovima.
Preživjeli stanovnici Smoluće, Tinje i Potpeći danas, uglavnom, žive u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama.

A evo sta kaze i "tvoj" Sehovac:

U užem smislu i pogledu pod Sarajevskim ratištem treba podrazumijevati većinska područja grada Sarajeva koja pripadaju opštinama Stari grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, koje je bilo pod kontrolom vlasti i Armije Republike Bosne i Hercegovine. (To se najbolje vidi na poznatoj mapi Opkoljenog Sarajeva), zajedno sa dijelovima tih opština koje je kontrolisala vlast i Vojska Republike Srpske, i većinske djelove opština Pale, Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža.

.........

Za one koji znaju nije viška da pomenem, a za one koje ni znaju ili neće da znaju, da su prije rata (1992. godine) na područjima grada Sarajeva gdje su Srbi bili većina ili u značajnom broju formirana je SAO Romanija, (SAO-Srpska autonomna oblast) sa svojim političkom zakonodavnom i izvršnom vlašću, i naravno sa naoružanim narodom koji je stao na svoje zamišljene etničke granice, ponekad, da budem pošten i na etnička područja i drugih naroda.

http://91.222.6.72/hronika/dusan-se...anizaciji-i-demonizaciji-srba.html?alphabet=l

Dakle cak i on priznaje da je to bio znatan deo, samo ne onoliki koliko se obicno pripisuje kad se govori o "opsadi Sarajeva", odnosno o blokadi.

I ne pisem ovo da bih osudila nekoga jer ne znam sta je tamo bilo, vec da prekinete da opravdavate zlocin zlocinom.

Drugi primer je ofanziva balija, HVO-a, HV, na Nevesinje - Mitrovdanska ofanziva. Preko 20.000 granata je ispaljeno na grad i srpske položaje. To je novembar 1992. Opet se pitam, odakle im toliko oružje i kuda su krenuli, kad je Nevesinje SRPSKI grad. Zar nisu bili goloruki i vodili odbrambeni rat? Nije mi jasan cilj ofanzive.

Back