Istina o Srbima i Turcima u srednjem veku

Interesantno je da se još uvek zvanično ne objašnjava odnos Srba i Turaka u srednjem veku.
...
glupo je da mi stvaramo sliku o tom periodu na osnovu pristrasnih deseteraca slepih guslara.

У праву си, о многим стваримаиз сопствене историје појма немамо,
а тек светске ...

Погледај ову емисију

Дакле, од 1543. до 1612. године на турском двору било је 10 великих везира Срба,

• Први српски велики везир био је Махмуд паша Анђеловић (за време султана Мехмеда освајача)
  • Мехмед паша Херцеговац
  • Рустен паша Опуковић
  • Омер паша Латас
  • Махмуд паша Бушатлија
  • Мехмед паша Соколовић (велики везир у 5 мандата за време 3 султана)

Осим великих везира на османском двору било је и 23 везира, 8 капудин паша (адмирала), на десетине беглербегова (управници пашалука и провинција), и стотине високих административних службеника.

Закључујем да је велесила Турска, као данас ЕУ,
гутала мале државе и узимала најбоље од сваке.

У почетку су то наши преци подржавали,
а онда је нешто "пукло" !

Прво смо одустали од партиципирања у руковођењу царством,
а када је османски феудални систем изгубио историјску трку са западним капитализмом,
у деветнаестом веку се ослободисмо сваке везе са Истоком.

Није било лако, и наша пропаганда је наравно претеривала у пљувању Турака,
отприлике као што сада Хрватска пљује по нама желећи да новим генерацијама
убије жељу за неким поновним уједињењем !

Дакле слепи гуслари су морали мало да претерују !

Аутор теме је нагласио да кроз тему сагледамо односе Срба и Турака прије и послије косовске битке
Interesantno je da se još uvek zvanično ne objašnjava odnos Srba i Turaka u srednjem veku. Pre i posle kosovske borbe, da budem precizniji.

Čitam strane izvore, recimo Laonika Halkokondila koji u nekoliko navrata piše koliko su Turci (Bajazit posebno), cenili Srbe......
Значи позни средњи вијек, крај XIV те прва половина XV вијека, не постоји ни један разуман разлог да тему разводњавамо на XVII, XVIII или пак XIX вијек и догађаје који суштински немају везе са темом.
Друго, овакве теме су мамац за форумаше који имају порив коју заједљиву и малициозну написати често и кроз "Off topic" објаве на рачун српске историје, те пакосне објаве садрже у себи некад и будаласте наводе (рецимо о наводном праву прве брачне ноћи) или инфантилна "тумачења" о вазалском положају.

Сам вазалски положај у који је Србија потпала, због политичких анспирација и унутрашњег сукоба, након косовске бирке није исто што и потчињеност освајачу, и вазалски однос је (уоппштено пишем) читав кишпобран испод којег су може наћи лепеза различитих односа, ту је вазалски положај знао некад бити чак и повољнијим него што данас имају чланице неке војне алијансе, рецимо НАТО пакта, иако многи трче у тај савез.

Такође, погрешно је гледати на процесе крајем XIV и XV вијека из данашње визуре и са данашњом памети, ми данас имамо насљеђе вијековног јарма под Османлоијама, углавном по лошем упамћена епоха, на крајем XIV вијека Србија јесте имала те окршаје са Турцима, јесте имала и разбиојничке упаде турских пљачкаша, бјеше то опасно вријеме, но на "љествицио негативаца" Османлије су у том времену биле подоста иза рецимо Угара или пак Бугара са којима су српске земље тада имале дужи историјат међусобног крвоипролића.

Ако крсташка војска (тј француски контигент) почини масакре православног становништва 1396-е ту ни Срби ни Власи који су номинално били дeо те коалиције неће благонаклоно гледати на такву војску, и невезано за валалски или друи статус, биће бланоклонији и према Османлијама него онима који чине непочинства.
Зато је важно имати на уму да се разликује тадашња визура од данашње оптерећене каснијом историјом.

Interesantno je da se još uvek zvanično ne objašnjava odnos Srba i Turaka u srednjem veku. Pre i posle kosovske borbe, da budem precizniji.

Čitam strane izvore, recimo Laonika Halkokondila koji u nekoliko navrata piše koliko su Turci (Bajazit posebno), cenili Srbe. Za nas kaže da su bili elitna garda kojoj je Bajazit neizmerno verovao i koji su se pokazali u svakoj bitci. Srbi su imali povlašćeni položaj i glupo je da mi stvaramo sliku o tom periodu na osnovu pristrasnih deseteraca slepih guslara.
Ne volim gusle, ali poštujem tradiciju. Ne bih se tako s visoka izražavala o guslanju. Pesma nas je održala, njojzi hvala. Pristasna? Naravno. A no čija da bude, u slavu Turaka? Porobljen narod nikad nije objektivan, što je skroz logično.

Međutim, masa ljudi (praktično svi, uključujući i Srbe) su zaboravili (ili nikad nisu ni znali) da je Otomanska imperija bila visoko civilizovana. Svet se navikao misliti o njima kao o kakvom gologuzom nomadskom plemenu što pije kamilje mleko iz mešine, ali to veze nema s mozgom. Mnogi su sultani bili sjajni pesnici, naprimer. Turski je dvor bio leglo poliglota i naučnika. Da ne pričam o tome da im je politika bila veoma mudra i da su u većini slučajeva ostavljali raju na miru - osim kad se ticalo poreze, ali kad se o tome radi, probajte ne platiti porez danas pa ćete videti da je Poreska uprava ko od Dahija sačinjena. Samo što vas na kolac ne nabodu (možda i bi, kad bi znali da mogu da se izvuku s tim).

Ne, pred Ustanak je sultan pokusao reforme koje su davale hriscanima veca prava. Stavise, sultan je u pocetku podrzavao Ustanak poritv lokalnih poturcenih dahija i poludelih janicara. Problem pred ustana su pravili loklani poturcenjaci a ne porta i sultan.
Naravno da su se Osmanlije svetile Srbima nakon 1699 zbog podrske Habzburzima tokom Velikog Beckog rata. Jedna od glavnih bitaka tog rata je Bitka kod Sente kada je Eugena Savojskog predvodila srpska milicija koja je znala teren te su tako Osmanlije iznenadjene i pobedjene iako su bili brojni.
Isto ovo vazi za ceo 18. vek kada Sumadija i Beograd prelaze iz ruku Habzburga i Osmanlija cesto i lokalno srpsko stanovnistvo zbog toga strada.
Veci deo danasnje centralne Srbije sa Beogradom nakon 1699 uopste nije bio mnogo pod Osmanlijama. Vec 1718 se vraca Eugen Savojski i vlast Habzuburga kroz formu Kraljevine Srbije zavinse od Beca ce biti do 1739 a onda ce opet biti buna i ulazak Habzburga u SUmadiju da bi vec 1804 krenuo Ustanak.

Osmanlije su odmah uspostavile u Srbiji harac kako obican porez tako i danak u krvi.
Istina je da se situacija pogorsavala sa slabljenjem centralne vlasti porte i sultana u carstvu kada lokalni dahije i janicari prakticno preuzimaju vlast i kada se Osmanlijsko carstvo raspada a odzavaju ga vestacki Englezi i kasnije Nemci kako bi sprecili pravoslavne hriscane i Ruse da uzmu Bosfor. Osmanlije su bile pukle vec posle 1699. Sve je kasnije bilo mrcvarenje.
Обичном народу је било сасвим свејдно по чијем наређењу је малтретиран...

Што се устанка тиче, после векова окупације, било је згодно употребити израз "против дахија". Мудрост Карађорђа.
За Други устанак је било већ много лакше... а и књаз Милош је одлично умео да подмазује где и како треба (Карађорђе је био одличан на бојном пољу, а Милош у... назовимо то дипломатијом).

а тек светске ...

Погледај ову емисију

Дакле, од 1543. до 1612. године на турском двору било је 10 великих везира Срба,

• Први српски велики везир био је Махмуд паша Анђеловић (за време султана Мехмеда освајача)
  • Мехмед паша Херцеговац
  • Рустен паша Опуковић
  • Омер паша Латас
  • Махмуд паша Бушатлија

Осим великих везира на османском двору било је и 23 везира, 8 капудин паша (адмирала), на десетине беглербегова (управници пашалука и провинција), и стотине високих административних службеника.

а када је османски феудални систем изгубио историјску трку са западним капитализмом,

Fala ti za ovo veliko otkrice!:ok: Eto nijesmo znali da su vecina turski pasa i vezira bili Balkanci a ne Turci. I da su im najbolji vojnici vjekovima bili Balkanci.

Znaci nije on bio srpski pasa nego turski?? :eek:
Зна се ко је имао велике везире, чији је то државни систем, то нећу објашњавати.

Не знам колико је укупно било великих везира, али Албанци су били изузетно успешни мерено у простој бројности на тој позицији. Могуће је да су неки од њих били успешни државници, али ми о томе нисмо чули ни слово.
Ми памтимо (замагљено и погрешно) тек једног.

Многе године помножене са неписменим народом су савршен услов за стварање погрешних предубеђења и митологије. Догађаји, људи и године се лако "промешају".
Неке личности су незаслужено хваљене, друге незаслужено критиковане.

Зна се ко је имао велике везире, чији је то државни систем, то нећу објашњавати.

Не знам колико је укупно било великих везира, али Албанци су били изузетно успешни мерено у простој бројности на тој позицији. Могуће је да су неки од њих били успешни државници, али ми о томе нисмо чули ни слово.
Ми памтимо (замагљено и погрешно) тек једног.

Многе године помножене са неписменим народом су савршен услов за стварање погрешних предубеђења и митологије. Догађаји, људи и године се лако "промешају".
Неке личности су незаслужено хваљене, друге незаслужено критиковане.
Bas takve i sl. stvari su najveci problem. Lazi, gluposti i niko nije spreman za istinu ma kakva bila (iz toga se nesto i nauci na ovaj ili onaj nacin).

to sto su izmisljotina sto se tice istorijskih cinjenica ne znaci da nisu ocuvale duh i dale hrabrost u nekim vremenima

nije marko orao drumove i ostalo - bio je turski vazal

mrzi me da trazim pesme , ali vecina govori o velikoj hrabrosti pojedinih srba , mnogi od njih nisu istorijski bitni
Песма је алегорична, Марко је само примио својства предходника и
конкретно у тој песми представља месец који оре млечни пут а Турци
представљају звезде. Историјски Марко Мрњавчевић је највероватније
имао поштење и превду као веома изражен део карактера, што можемо
видети у песми где он одлучује 'ни по бабу, ни по стричевима' на коме ће
'останути царство'. Народ га је препознао као таквог и одао му почаст
дајући му главну улогу у народним песмама, коју највероватније преузима
од неког старијег витеза.
Хуманизам и осећај за правду је очигледно присутан у већини епских песама.
'Боље ти је изгубити главу него своју огрешити душу' каже мајка Јевросима сину Марку.
Марко кад критикује кума Костадина рече му : 'Ти имадеш и оца и мајку ни једнога за асталом нема'.
Онда неки кажу није било ренесансе код Срба.
Биће ипак да је код нас стигла пре него на запад.

Fala ti za ovo veliko otkrice!:ok: Eto nijesmo znali da su vecina turski pasa i vezira bili Balkanci a ne Turci. I da su im najbolji vojnici vjekovima bili Balkanci.

Турци су једно мало племе са врхунском идејом државотворности
коју су ширили и дужили где год су освајали.

Била је то јако заводљива идеја
султан је имао моћ да нареди нечије самоубиство на даљину од пар хиљада километара !
Једноставно му пошаље свилено гајтанче ...

Срби су купили ту фору
и од тад ми немамо проблема са лидерима.
Као што Његош рече "У великим народима генију се гњездо вије"
ја бих рекао "У великим народима вођама се гнездо вије".

Није Тито џабе баш одавде кренуо, што није пошао из Крватске ?
Они тамо су у државотворном смислу потпуно закржљали !

Та закржљалост управо разара Украјину,
Руси их пустили на слободу
они брже боље потрчали у Нато вазалство !

Е па пошаљи лудо у војску и седи и плачи !

Poslednja izmena:
Evo ovakve stvari ne doprinose istini.
Bec je zbog sebe na ne zbog Srba sve radio 300 godina da izbaci Turke sa Balkana i naravno prikljuci te zemlje sebi. Srbi su sami izabrali stranu posto nijesu htjeli da zive pod Turcima i kad su se Turci najbolje ponasali prema njima.

Kako/zasto je propao pohod austrijski na Jug?? Samo da napakoste Srbima i izdaju Srbe?
Можда би било најближе истини рећи да Аустријанци нису били превише љути на Турке после 1699. - потисли су их тако да трећег похода на Беч није било.
Али, и друге државе су постојале у близини.
Аустријанцима су сметали потпуно проруски Срби - што објашњава касније кисело гледање на јачање Србије.
Дуго опадање Турака и раст Русије је мењао потребе деловања, гледано из Беча.

Могло би да се дискутује да ли би Први светски рат почео тад кад јесте и тим начином (неком приликом би извесно био, супротстављеност великих сила би експлодирала кад тад, многе кризе су се десиле до 1914.) да није претходно дошло до Првог и Другог балканског рата.
Исход та два рата је одредио страну Србије и Бугарске у Првом светском рату.

...

Та закржљалост управо разара Украјину,
Руси их пустили на слободу
они брже боље потрчали у Нато ропство !

Е па пошаљи лудо у војску и седи и плачи !

Да додам да Руси нису Срби,
изнервирали су се и кренули да казне, поправе, не знам ни ја шта Украјину.

Ми смо наше будале,
које безглаво за шаку долара потрчаше у западно вазалство,
пустили.

Можда би било најближе истини рећи да Аустријанци нису били превише љути на Турке после 1699. - потисли су их тако да трећег похода на Беч није било.
Али, и друге државе су постојале у близини.
Аустријанцима су сметали потпуно проруски Срби - што објашњава касније кисело гледање на јачање Србије.
Дуго опадање Турака и раст Русије је мењао потребе деловања, гледано из Беча.

Могло би да се дискутује да ли би Први светски рат почео тад кад јесте и тим начином (неком приликом би извесно био, супротстављеност великих сила би експлодирала кад тад, многе кризе су се десиле до 1914.) да није претходно дошло до Првог и Другог балканског рата.
Исход та два рата је одредио страну Србије и Бугарске у Првом светском рату.
Austrijanci su imali upad u Srbiju 1716-te i vladali su do 1739 Beogradom i Šumadijom što je dobrih 40 godina nakon Karlovačkog mira.
Posle toga se vodi rata za austrijsko nasleđe i ratovi u Šleziji što traje nekih dvadesetak godina za vreme Marije Terezije, pa onda niz manjih ratova uključujući i onaj sa Turcima krajem 18-og veka u kojem su mnogi kasniji ustanici učestvovali na austrijskoj strani(uključujući Karađorđa), ustanaka i pobuna.
Potom kreću napoleonovi ratovi gde je sam opstanak AU bio doveden u pitanje do 1815.

Drugim rečima imali su itekako mnogo više o čemu će da brinu nego ruski uticaj (mislim da su bili saveznici u svim prethodno pomenutim ratovima) u Srbiji ili turski raspad. Tačno je naravno da im je odgovarala više trula imperija u raspadu nego nova nacionalna država u doba revolucija i izgradnje nacija ali mislim da njihova pasivnost u tom periodu prema Turcima nije bila samo stvar izbora i geostrateških planova,

Poslednja izmena:
Austrijanci su imali upad u Srbiju 1716-te i vladali su do 1739 Beogradom i Šumadijom što je dobrih 40 godina nakon Karlovačkog mira.
Posle toga se vodi rata za austrijsko nasleđe i ratovi u Šleziji što traje nekih dvadesetak godina za vreme Marije Terezije, pa onda niz manjih ratova uključujući i onaj sa Turcima krajem 18-og veka u kojem su mnogi kasniji ustanici učestvovali na austrijskoj strani(uključujući Karađorđa), ustanaka i pobuna.
Potom kreću napoleonovi ratovi gde je sam opstanak AU bio doveden u pitanje do 1815.

Drugim rečima imali su itekako mnogo više o čemu će da brinu nego ruski uticaj (mislim da su bili saveznici u svim prethodno pomenutim ratovima) u Srbiji ili turski raspad. Tačno je naravno da im je odgovarala više trula imperija u raspadu nego nova nacionalna država u doba revolucija i izgradnje nacija ali mislim da njihova pasivnost u tom periodu prema Turcima nije bila samo stvar izbora i geostrateških planova,
Тврдим да смо ми били двоструки проблем - и растемо и проруски смо.
Да смо само расли, то не би било тако страшно, али наше искуство са Аустријанцима је било свакојако.
Поменуо си аустријску краљевину Србију - из које је народ почео да бежи у Турску јер је притисак покатоличавања био суров.

Слажем се да су Аустријанци имали превише проблема и код себе, не само на границама.
Можда су највећи проблем били Мађари, који нису направили богзна шта по многим питањима, осим једног - да што више власти и моћи уграбе за себе. Мишљења сам да би кроз још неко време (без Првог рата) избио отворени сукоб Аустријанаца и Мађара (могуће наоружан), где би Мађари покушали да задрже оно што им је дато папирима из Беча, а да буду самостална држава/краљевина сусед Аустрије.

Тврдим да смо ми били двоструки проблем - и растемо и проруски смо.
Да смо само расли, то не би било тако страшно, али наше искуство са Аустријанцима је било свакојако.
Поменуо си аустријску краљевину Србију - из које је народ почео да бежи у Турску јер је притисак покатоличавања био суров.

Слажем се да су Аустријанци имали превише проблема и код себе, не само на границама.
Можда су највећи проблем били Мађари, који нису направили богзна шта по многим питањима, осим једног - да што више власти и моћи уграбе за себе. Мишљења сам да би кроз још неко време (без Првог рата) избио отворени сукоб Аустријанаца и Мађара (могуће наоружан), где би Мађари покушали да задрже оно што им је дато папирима из Беча, а да буду самостална држава/краљевина сусед Аустрије.
Pa Mađari su i bili glavna brana Ferdinandovim planovima o trojnoj monarhiji. Svakako da bi Mađari čim bi se ukazala prilika kao i 1848 ustali da prave svoju državu opet. U to uopšte ne sumnjam.
Gledajući nacionalno njih je poraz AU upropastio daleko više nego Austrijance koji su manje više zadržali svoj nacionalni životni prostor. Mađari su apsolutni gubitnici broj 1 u prvom svetskom ratu. A da apsurd bude veći uopšte nisu imali direktan interes da Austrija pobedi i proširi se.

а тек светске ...

Погледај ову емисију

• Мехмед паша Херцеговац
  • Рустен паша Опуковић
  • Омер паша Латас
  • Махмуд паша Бушатлија

Mislim da je Bušatlija bio Albanac.

Dublje srpsko poreklo je nebitno.

Čitam strane izvore, recimo Laonika Halkokondila koji u nekoliko navrata piše koliko su Turci (Bajazit posebno), cenili Srbe. Za nas kaže da su bili elitna garda kojoj je Bajazit neizmerno verovao i koji su se pokazali u svakoj bitci. Srbi su imali povlašćeni položaj i glupo je da mi stvaramo sliku o tom periodu na osnovu pristrasnih deseteraca slepih guslara.
Uobicajena propaganda TİKA p(l)acenika. :roll: :roll: Turski konjvelt i Srbija kao cenjeni deo istog. :roll:

Toliko su Srbi povlašćeni bili pod Turcima da su renesansu propustili.
Uvek će se naći 500 ratnika da nekome budu garda, ali kako je živeo ostali narod?
Cak i da nije bilo Turaka, renesansa i slicni procesi bi bili propusteni.

Popovi bi (slicno mulama, mazgama i ajatolasima u Iranu) huskali narod dobri protiv toga u smislu ''nista nam ne treba sa trulog Zapada i zle Evrope, imamo mi nas orijentalni put''. :roll: :roll:

Arhitektonski stilovi, narocito oni crkveni se ne bi menjali ni za jotu i strcali bi u odnosu na skoro celu Evropu i to na prilicno los nacin. Mentalitet bi i dalje bio orijentalan par ekselans - teokratija, despotija, kolektivizam i slicne gadosti.

Реално, "народ" је и пре Турака, и са Турцима, и после Турака лоше живео. "Народ" и сад лоше живи. Извините што спамујем. Волим да вас читам!
Kad su Srbi loše živeli?

Srbi nikada nisu umirali od gladi npr. Gomila naroda je umirala u stotinama biljada pa i milionima od gladi. Npr. Irci sredinom 19 veka, 3 miliona umrlih od gladi.

To što mi non-stop kukumavčimo i želimo nešto više, pa Srbinu ne valja da vozi Reno 2010. godište, nego hoće BMW 2021. Ili živi loše jer je bio na samo jedno letovanje, i to u Grčku umesto, umesto dva letovanja u Majorku i Nicu.

Jedan od boljih drugova prima samo 500 evra, nema da plati račune, pa mu isključuju struju. A ne ***** što ostavlja svaku subotu po 70-80-90 evra u gradu.

Srbi ne znaju koliko im je bolje nego milijardama po Africi, Juž. Americi, Bliskom Istoku i južnoj Aziji. Imaju da jedu, imaju da se opijaju, imaju da j*bu, imaju za kladionice, imaju za utakmice, imaju za kafiće, imaju kola i za kola, imaju kuću i za kuću... e nemaju za luksuz, yebi ga sad.

Kad su Srbi loše živeli?

Srbi nikada nisu umirali od gladi npr. Gomila naroda je umirala u stotinama biljada pa i milionima od gladi. Npr. Irci sredinom 19 veka, 3 miliona umrlih od gladi.

To što mi non-stop kukumavčimo i želimo nešto više, pa Srbinu ne valja da vozi Reno 2010. godište, nego hoće BMW 2021. Ili živi loše jer je bio na samo jedno letovanje, i to u Grčku umesto, umesto dva letovanja u Majorku i Nicu.

Jedan od boljih drugova prima samo 500 evra, nema da plati račune, pa mu isključuju struju. A ne ***** što ostavlja svaku subotu po 70-80-90 evra u gradu.

Srbi ne znaju koliko im je bolje nego milijardama po Africi, Juž. Americi, Bliskom Istoku i južnoj Aziji. Imaju da jedu, imaju da se opijaju, imaju da j*bu, imaju za kladionice, imaju za utakmice, imaju za kafiće, imaju kola i za kola, imaju kuću i za kuću... e nemaju za luksuz, yebi ga sad.
Можда нисмо страдали од глади, али од богиња, јектике, тифуса... Онолики пострадаше у мирнодопско време.
И запалење плућа је било довољно.

Ирце је урнисала енглеска политика монокултуре - могли су да гаје кромпир и ништа више (друге колоније су такође имале по једну ствар, тако да вечно робују), што је некако и ишло, док им није дошла златица... Онда су буквално остали гладни.
Велика маса их се иселила за Америку. Данас их има више него Енглеза тамо.

Back