"ISTINA ce vas osloboditi.... "

Sta BIBLIJA kaze o POSTu

nije greh jesti... :aha:
(osim ako se ne radi o prezderavanju i pohlepi )

Isus je rekao u Mateju 15:11 "Jer coveka ne oneciscuje ono sto ulazi u usta; nego sto izlazi iz usta to oneciscuje."
18 medjutim ono sto izlazi iz usta, iz srca izlazi i to oneciscuje coveka.
19 Iz srca izlaze zle misli, ubistva, preljube,blue, kradje, lazna svedocanstva, hule."

Ne znaci da je crkva u pravu sto dodaje nesto sto ne pise u Bozjem zakonu ...

prema Bibliji nije potrebno postiti... drugo je ako neko zeli...

Ali niko ne moze nametati post...jer Bog to ne namece ljudima, zasto bi onda crkva to radila..

Mi ne postimo i pridrzavamo se Bozjeg zakona ... u celini...

evo sta Biblija kaze

Kolosanima 2:16" neka vas niko ne osudjuje za jelo ili za pice ili za kakav praznik, ili za mladine ili za subote.."
17 to su sve senke stvari koje su imale da dodju, ali stvarnost pripada Hristu "

1Korincanima 8 :8 Ali jelo nas ne postavlja pred Bogom; jer niti cemo biti veci ako jedemo, niti manji ako ne jedemo"

evo sta Isaija kaze o POSTU sta je pravi post

Isaija 58:3 "Gle . vi u posni dan svoju volju cinite i tvrdi ste nadnicarima svojim. 4 Eto vi postite da se svadjate i prepirete i bezdusno pesnicom bijete.

6"Evo posta koji mi je po volji: Bezdusnosti veze daj razvezi, ropstva remenje razresi, potlacene slobodne otpusti, i da svaki jaram se izlomi.
7 S onim koji gladuje hleb svoj podeli i u kucu svoju sirotu bez stana uvedi; kad coveka golog vidis, odeni ga, i od bliznjeg svoga ne kloni se."...
9...Ako od sebe ti jaram odbacis, pretnje i govore besne,
10 nasitis li onoga koga glad mori; ako dusu nevoljniku krepis, tada ce nad mrakom zasijati svetlost tvoja, i tama ce tvoja kao podne biti.
11Jehova ce uvek vodjem tebi bitii dusu ce tvoju na susi sititi...

:heart:

:heart: Bozanska LJUBAV :heart:

jer Bog je LJUBAV :heart: 1.Jovanova 4:8

Prva Korinćanima 13 poglavlje

1 Kada bih jezicima ljudi i anđela govorio, a ljubavi ne bi imao, bio bih kao medenica koja zveči ili cimbal koji ječi.

2 Kad bih imao i dar proricanja, i znanje svih tajni i celo poznanje, i kad bih imao i svu veru, da bih i gore mogao premeštam, a ljubavi ne imao, bio bih ništa.

3 I kad bih razdao sve imanje svoje da siromahe nahranim, i predao telo svoje da se sažeže, a ljubavi ne imao, ništa mi sve to ne bi pomoglo.

4 Ljubav je strpljiva, puna dobrote; ljubav nije zavidljiva, ljubav se ne uznosi, ne nadima se;

5 ne čini što ne valja, nije koristoljubiva, ne razdražuje se, nije zloslutna;

6 ne raduje se nepravdi, a raduje se istini;

7 sve podnosi, uvek veruje, svaku nadu čuva, sve snosi.

8 Ljubav nikada ne gine, a proroštva će svršiti, i jezici će prestati; i poznanje će se iscrpsti.

9 Jer je naše poznanje samo delimično i naše je prorokovanje samo djelomično,

10 ali kad dođe ono što je savršeno, nestaće ono što je nepotpuno.

11 Kad bejah dete, kao dete govorah, kao dete mišljah, kao dete prosuđivah, a kad postadoh čovek, nestade ono što je bilo detinje.

12 Mi sad gledamo kao pomoću ogledala u zagonetku, a onda ćemo licem u lice. Sad poznajem samo nešto, a onda ću poznati kao i sam što sam bio poznat.

13 Sad dakle ostaje ovo troje: vera, nada, ljubav, ali je ljubav najveća među njima.

Sretni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba“ (MATEJ 5:3).

SRECA je nesto jako dragoceno.
Sreća je stanje zadovoljstva.

Psalmista David je rekao: ’Blago narodu kojem je Jehova Bog!‘ (Psalam 144:15).
Mi je duboko u sebi osjećamo jer smo svesni da imamo Jehovin blagoslov
(Priče Solomunove 10:22 “22 Blagoslov Gospodnji bogatstvo daje, a trud malo mu dodaje.”).

Ta je sreća odraz prisnog odnosa s našim nebeskim Ocem i toga što znamo da vršimo njegovu volju (Psalam 112:1 “Aleluja! Blagoslovljen je čovjek, koji se boji Gospoda, koji od srca ljubi zapovijedi njegove!”;
.Psalam 119
1 Blagoslovljeni su oni, koji su čista života, koji idu po zakonu Gospodnjem.
2 Blagoslovljeni su oni, koji čuvaju svjedočanstva njegova, koji ga traže svim srcem,”)

Zanimljivo je da je Isus naveo devet razloga zašto možemo biti sretni. Razmotrit ćemo te razloge, a to će nam pomoći da shvatimo koliku nam sreću može doneti verno služenje ’sretnom Bogu‘, Jehovi (1. Timoteju 1:11).

Svesni svojih duhovnih potreba

Godine 31. n. e. Isus je izneo jedan od najpoznatijih govora svih vremena.
Naziva se Propoved na gori jer ga je održao na obronku jedne gore koja gleda na Galilejsko more.
U Matejevom Jevanđelju piše: ”A [Isus] videvši mnoštvo, popeo se na goru; i kad je seo, prišli su mu njegovi učenici; a on je otvorio svoja usta i počeo ih poučavati, govoreći:
’Sretni su oni koji su svjesni svojih duhovnih potreba, jer njima pripada nebesko kraljevstvo‘“ Matej 5:1-3.

Reči kojima je Isus započeo svoju propoved prevedene doslovno glasile bi: ”Sretni su oni koji su siromašni u duhu“ ili ”Sretni su oni koji mole da dobiju duha“.
U jednom drugom prevodu stoji: ”Sretni su oni koji znaju da su duhovno siromašni“ (Today’s English Version).

U propovedi koju je održao na toj gori Isus je istaknuo da je čovek puno sretniji ako je svestan da je u duhovnom pogledu u potrebi.

Ponizni hršćani koji su potpuno svesni svog grešnog stanja usrdno mole Jehovu za oprostenje na temelju Hristove otkupne žrtve (1. Jovanova 1:9 “ Ako ispovedamo grehe svoje, veran je on i pravedan da nam oprosti grehe naše, i očisti nas od svake nepravde.”).

Tako pronalaze duševni mir i istinsku sreću. ”Blago onome, kojemu je oproštena krivica, kojemu je greh pokriven“ (Psalam 32:1; 119:165).

Ako smo svesni svojih duhovnih potreba, onda ćemo svaki dan čitati Bibliju, uzimati duhovnu hranu koju nam ”vjerni i razboriti rob“ daje ”u pravo vrijeme“ i biti redovnii na Hršćanskim sastancima (Matej 24:45; Psalam 1:1, 2; 119:111; Jevrejima 10:25).

Ljubav prema bližnjima pomaže nam da budemo svesni da i drugi imaju duhovne potrebe te nas podstiče da revno propovedamo dobru vijest o Kraljevstvu i poučavamo o njoj (

Marko 13:10 “10 Svim narodima treba da se najprije propoveda jevanelje.”;
Rimljanima 1:14-16 “14 Dužnost me zove i Grcima i Varvarima, i naučenima i neveštima.
15 Zato živo želim da propovedam jevanđelje i vama koji ste u Rimu.
16 Jer se ne stidim Hristova jevanđelja; sila je to Božja na spasenje svakome koji veruje, u prvom redu Judejinu, a zatim i Grku.”).

Prenošenje biblijskih istina drugima usrećuje nas (
Dela apostolska 20:20, 35” 20 Znate da vam nisam krio ništa od onoga što bi vam moglo biti korisno i da se nisam ustezao da vam propovedam i da vas poučavam pred narodom i po kućama,
35 U svemu vam dadoh izgled da tako radeći treba podržati one koji su slabi, i pamtiti riječi Gospoda Isusakoje on reče: “Više ima radosti u davanju nego li u primanju”.).

Naša sreća raste i kada razmišljamo o divnoj nadi u Kraljevstvo i blagoslovima koje će ono donijeti.

Za ”malo stado“ pomazanih Hršćana nada u Kraljevstvo podrazumijeva besmrtan život na nebu gdje će zajedno s Hristom vladati u Kraljevstvu (Luka 12:32; “32 Ne boj se, maleno stado! Jer bi volja Oca vašega da vama da kraljevstvo.
1.Korinćanima 15:50, 54 50 A ovo što govorim, braćo, to je da put i krv ne mogu naslediti kraljevstva Božjega, niti raspadljivost neraspadljivosti nasleđuje.
54 I kad se ovo telo raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo telo smrtno obuče u besmrtnost, onda će se ispuniti ona riječ što je napisana: “Pobeda je smrt progutala.).

Za ”druge ovce“ to znači večni život na rajskoj Zemlji pod vlašću tog Kraljevstva
(Jovan 10:16 “16 Ja imam i druge ovce, koje nisu od ovoga tora. I one mi valja dovesti. Cuće one glas moj, i biće jedno stado i jedan pastir.;
Psalam 37:11 “ A smerni ce posjedovati zemlju i radovace se punini mira.
29 Pravednici ce posedovati zemlju i doveka ce u njoj stanovati.

; Matej 25:34, 46 “ Tada će reći kralj onima što mu stoje s desne strane: Hodite blagosloveni Oca moga, primite kraljevstvo koje vam je spremljeno od postanja sveta.”
46 …”a pravednici u život večni. “).

Reči kojima je Isus započeo svoju propoved prevedene doslovno glasile bi: ”Sretni su oni koji su siromašni u duhu“ ili ”Sretni su oni koji mole da dobiju duha“.

Ako Isusove reči (Matej 5:3) doslovno glase: ”Sretni su oni koji su siromašni u duhu“, zašto onda u prevodu Js piše:

’'Sretni su oni koji su svjesni svojih duhovnih potreba, jer njima pripada nebesko kraljevstvo‘'

Ako Isusove reči (Matej 5:3) doslovno glase: ”Sretni su oni koji su siromašni u duhu“, zašto onda u prevodu Js piše:

vec smo o tome bili elaborirali... to je ta ista misao tj to znaci...

sve jedno koji je prevod ista je misao....

Oni koji su svesni da su siromasni duhovm iliti da imaju duhovne potrebe... su SRECNI....

tj da im treba Bog, duh itd... ista je misao...

a preveli smo tako da bi se lakse razumelo... to je samo SAVREMENI prevod...

vec smo o tome bili elaborirali... to je ta ista misao tj to znaci...

sve jedno koji je prevod ista je misao....

Oni koji su svesni da su siromasni duhovm iliti da imaju duhovne potrebe... su SRECNI....

tj da im treba Bog, duh itd... ista je misao...

a preveli smo tako da bi se lakse razumelo... to je samo SAVREMENI prevod...

Ovo boldovano je vrlo interesantno. Vi (vaše glavešine) protumačite biblijski stih, i onda ga stavite umesto ispravnog prevoda. A, šta ako određeni stih niste ispravno protumačili? Zašto ispravno ne prevedete, pa ostavite da ljudi protumače sami za sebe?.

Ovo boldovano je vrlo interesantno. Vi (vaše glavešine) protumačite biblijski stih, i onda ga stavite umesto ispravnog prevoda. A, šta ako određeni stih niste ispravno protumačili? Zašto ispravno ne prevedete, pa ostavite da ljudi protumače sami za sebe?.

aj ne budi smesan Bibliju prevodi strucni tim ... i uzimaju se izvorne reci...

a ti koristi prevod koji ti je bolji za razumevanje, ne vidim problem...

nego drzi se teme ne moras na svakoj jedno te isto...

na ovo stavljam tacku.

aj ne budi smesan Bibliju prevodi strucni tim ... i uzimaju se izvorne reci...

a ti koristi prevod koji ti je bolji za razumevanje, ne vidim problem...

nego drzi se teme ne moras na svakoj jedno te isto...

na ovo stavljam tacku.

Ne vidim zašto sam smešan:dontunderstand:

Stručni tim? Kule stražare?

Izvorne reči? Pa, sama si rekla:
a preveli smo tako da bi se lakse razumelo...

Držim se teme, odgovaram na tvoj post.

Mi ne postimo i pridrzavamo se Bozjeg zakona ... u celini...

Apostol Pavle je postio.

"Više sam se trudio, više sam boja podneo, više puta sam bio u tamnici, mnogo puta sam dolazio do straha smrtnoga; od Jevreja primio sam pet puta četrdeset manje jedan udarac; triput sam bio šiban, jednom su kamenje bacali na me, tri puta se lađa sa mnom razbijala, noć i dan proveo sam u dubini morskoj. Mnogo puta sam putovao, bio sam u strahu na vodama, u strahu od hajduka, u strahu od rodbine, u strahu od neznabožaca, u strahu u gradovima, u strahu u pustinji, u strahu na moru, u strahu među lažnom braćom; u trudu i poslu, u mnogom nespavanju, u gladovanju i žeđi, u mnogom pošćenju, u zimi i golotinji...." (Druga poslanica Korinćanima 11:23-27)

Apostol Pavle je postio.

"Više sam se trudio, više sam boja podneo, više puta sam bio u tamnici, mnogo puta sam dolazio do straha smrtnoga; od Jevreja primio sam pet puta četrdeset manje jedan udarac; triput sam bio šiban, jednom su kamenje bacali na me, tri puta se lađa sa mnom razbijala, noć i dan proveo sam u dubini morskoj. Mnogo puta sam putovao, bio sam u strahu na vodama, u strahu od hajduka, u strahu od rodbine, u strahu od neznabožaca, u strahu u gradovima, u strahu u pustinji, u strahu na moru, u strahu među lažnom braćom; u trudu i poslu, u mnogom nespavanju, u gladovanju i žeđi, u mnogom pošćenju, u zimi i golotinji...." (Druga poslanica Korinćanima 11:23-27)

naravno da nije zabranjeno postiti i da su Bozji ljudi nekada postili ali sa svrhom...

Ali novi zavet ne propisuje post kao obavezu niti ceremoniju :))))

Back