Иста презимена у Хрвата и Срба

Можда зато су Хрвати покатоличени Срби? Па оно, остало им од предака? :p

otvori temu i dajem ti rijec, da cemo nas dvoje sve te poviesne nesuglasice i mitove razrijesit za nekoliko replika.barem sto se mene tice i uvjerenja u moje pristojno znanje sto se tice tematike.

valja?;)

nego,reci nam svoje prezime,pa da ti nadjemo porijeklo.:mrgreen:

Баја је и чест надимак и хипокористик од личног имена, тако да су неки Бајићи (или Бајини) и по томе добили презиме.

Од ког имена је Баја надимак? На памет ми не пада ниједан Баја осим Николе Пашића и деда-Баје.

majchice draga, pa sad se i ja pitam , mozda mi se od temperature zamantalo

ajd' da provjerim

shta kod vas znachi rijech bubalo? i nemoj da plachem ako niko ne misli da nema veze sa kokoshkama (kuku meni, onda sam se prosula :D )

ja bi "bubalo" ovako preveo,na naski,rvatski:mrgreen:...netko ko
puna buba..lupa,prica,qenja:mrgreen:

a mozda i nisam u pravu...

no,kad se radi o specificnim prezimenima,kao recimo seselj, ili bubalo,ili balaban stvar se malo zakompliciruje.

i upravo zbog tih specificnih prezimena sam najvishe i potegao ovu
diskusiju,da odgonetamo ta atipicna prezimena kod Hrvata i Srba.

Балабан је нека турска реч... заборавио сам шта тачно значи. А Шешељ за своју фамилију говори (преносим) да су пореклом од Бошковића из црногорских Брда који су се населили у Ораховом Долу, одакле се један њихов део у 17. веку преселио избегавајући католичење и који су се прозвали Шешељима и Милићима. Сви као крсну славу славе Лучиндан.

Да ли се презимена Шешлија и Жежељ могу довести у везу са Шешељ, и које је значење тог и тих презимена?

ja bi "bubalo" ovako preveo,na naski,rvatski:mrgreen:...netko ko
puna buba..lupa,prica,qenja:mrgreen:

a mozda i nisam u pravu...

hmm, pa jel' onda josh uvijek hrvatsko ,,po tvome'' :D (jjooojjj oojj)

ma ja sam bila sigurna da sam chula da bubalo kazu za neki deo iznutrice kokoshke, mozda bubac-mishicni zeludac...ali sad nemam pojma...bash sam trazila na gugletu ima li negdje to i uleti mi virus kao vrata, jedva ga savladah rukama

nemam pojma stvarno sam lupila, joj zaboravite ...uzas...

Балабан је нека турска реч... заборавио сам шта тачно значи. А Шешељ за своју фамилију говори (преносим) да су пореклом од Бошковића из црногорских Брда који су се населили у Ораховом Долу, одакле се један њихов део у 17. веку преселио избегавајући католичење и који су се прозвали Шешељима и Милићима. Сви као крсну славу славе Лучиндан.

Да ли се презимена Шешлија и Жежељ могу довести у везу са Шешељ, и које је значење тог и тих презимена?

Hrvat,seselj,po obicaju laze,a i mora..etnicki Hrvat koji se nasao
zbog poviesnih desavanja u pravoslavnom okrugu.

cinjenica je da su svi seselji Hrvati,sem voje i njegove familije.
ta sve govori o seseljima.

a BOSKOvica imas Hrvata i Crnogoraca i Srba..znaci,nikakav dokaz.
ime bosko,josko,pasko...su jako frekventirana kod Hrvata u dalmaciji.
i izvedena prezimena od istih..

sto se tice seselja i zezelja(prvi put cujem za isto)...neznam,di zive
ti zezelji,lokacija..??

Poslednja izmena:
У мом крају је "бубало" израз за онога ко учи много и учи напамет. Бубати - учити опширно градиво напамет.

da,i kod "nas" se kaze za strebere..da bubaju,uce napamet.
ali i ja sam vise misljenja da je i taj termin dosao preko osmana.
kao i prezime bre-kalo,mahom kod Hrvata u zap.ercegovini.

Poslednja izmena:
hmm, pa jel' onda josh uvijek hrvatsko ,,po tvome'' :D (jjooojjj oojj)

ma ja sam bila sigurna da sam chula da bubalo kazu za neki deo iznutrice kokoshke, mozda bubac-mishicni zeludac...ali sad nemam pojma...bash sam trazila na gugletu ima li negdje to i uleti mi virus kao vrata, jedva ga savladah rukama

nemam pojma stvarno sam lupila, joj zaboravite ...uzas...

nema problema,svaka sugestija nam je dobro dosla.
nemoj da se ustrucavas,samo hrabro van sa svim sto mislis
da bi dobro doslo da odgonetamo te "bubale"..;)

Hrvat,seselj,po obicaju laze,a i mora..etnicki Hrvat koji se nasao
zbog poviesnih desavanja u pravoslavnom okrugu.

Он притом наводи литературу за то. Не само ти Шешељи и Милићи, него и још пар презимена воде порекло од Бошковића. По њему, Бошковићи из зап. Херцеговине су се тамо населили као православци, из региона Брда, а након неке неуспеле буне мањег интензитета против локалних Турака.

cinjenica je da su svi seselji Hrvati,sem voje i njegove familije.
ta sve govori o seseljima.

Исто као и о Хорватима којих у Хрватској има око 8.000 породица а у Мађарској више од 40.000.

a BOSKOvica imas Hrvata i Crnogoraca i Srba..znaci,nikakv dokaz.
ime bosko,josko,pasko...su jako frekventirana kod Hrvata u dalmaciji.
i izvedena prezimena od istih..

Свакако. Наравно да не мора да значи, међутим он порекло Шешеља (и тих Милића) изводи од тих конкретних Бошковића настањених у том месту одакле су се ове две фамилије преселиле.

ti zezelji,lokacija..??

Шешлија и Шешума има доста свугде. Жежеља такође. Не знам одакле конкретне породице воде порекло.

У Новом Саду постојао је Жежељев мост, назван по његовом градитељу.

А сад видим да је тај градитељ Бранко Жежељ рођен у Бенковцу, значи Далматинац... Ко ће га знати. Чим први пут чујеш за презиме Жежељ, можда их међу Хрватима и нема много, мада ко зна.

ti zezelji,lokacija..??

Исправка. Ево, колико видим, хрватски именик проналали 184 Жежеља (наспрам 90 и нешто Шешеља). Поређења ради, само у Београду их има нешто више од 100 (нема за целу државу, него само по општинама).

Едит: а видим, постоји и презиме "Шешеља".

Он притом наводи литературу за то. Не само ти Шешељи и Милићи, него и још пар презимена воде порекло од Бошковића. По њему, Бошковићи из зап. Херцеговине су се тамо населили као православци, из региона Брда, а након неке неуспеле буне мањег интензитета против локалних Турака.

ako ti seselja uzimas za ozbiljnog "istoricara", onda to dosta o tebi,
koji se amaterski bavi poviejscu,govori.i ne sluti na dobro.on je lazov koji se nasao u moru vlastitih lazi.i kao takav mora da dokaze srbendama zasto su SVI seselji,Hrvati.dok je samo on i njegova obitelj cudnim cudom "Srbi".a sto se tice famozne zap.hercegovine,bogarte,
Hrvati su zivjeli daleko dublje u "srpskoj" ist.ercegovini nego sto ti je milo.nemoj da ti opet vadim evliju celebiju i Hrvate u niksicu i pivi.;)

Исто као и о Хорватима којих у Хрватској има око 8.000 породица а у Мађарској више од 40.000.

to sto je prezime/etnonim Horvat(Hrvat) frekventirano u jednoj Madjarskoj, samo dobro pokazuje, koliko je moderna madjarska nacija sklepana na slavenskim etnosom,poglavito hrvatskog prefiksa.

Свакако. Наравно да не мора да значи, међутим он порекло Шешеља (и тих Милића) изводи од тих конкретних Бошковића настањених у том месту одакле су се ове две фамилије преселиле.

to su sve amaterska i nenaucna laprdanja..
prezime BOSKOvic nista drugo ne znaci nego da se je predak,neki pradid zvao BOSKO.a prezime MILIC potjece najvirovatnije od zenskog slavenskog imena MILA...i ima ih u Hrvatskoj ohohoo
kao i u Crnojgori i Srbiji i nemaju zasigurno NISTA ZAJEDNICKOG.

Шешлија и Шешума има доста свугде. Жежеља такође. Не знам одакле конкретне породице воде порекло.

У Новом Саду постојао је Жежељев мост, назван по његовом градитељу.

А сад видим да је тај градитељ Бранко Жежељ рођен у Бенковцу, значи Далматинац... Ко ће га знати. Чим први пут чујеш за презиме Жежељ, можда их међу Хрватима и нема много, мада ко зна.

a benkovac je u a-)tunguziji b-)hrvatskoj c-)srbiji.:mrgreen:

Исправка. Ево, колико видим, хрватски именик проналали 184 Жежеља (наспрам 90 и нешто Шешеља). Поређења ради, само у Београду их има нешто више од 100 (нема за целу државу, него само по општинама).

Едит: а видим, постоји и презиме "Шешеља".

daj mi molim te link za beogradski tel.imenik?

Не разумеш.

Шешељ није историчар и није правио никаква сопствена истраживања. Он је правник, политичар. А ја сам, ево, био толико докон да потражим одакле потичу те његове тврдње. Њих цитира из књиге "Ровца и Ровчани у историји и традицији" аутора Стевана Поповића, штампане у Никшићу 1990.

Поповић наводи да су се Бошковићи населили у Ораховом Долу код манастира Завале, описује куда су се одатле расељавали, а прати их по крсној слави св. Луки и по њиховим сопственим породичним традицијама о пореклу из Роваца. Даље се позива на академика Љубинка Филиповића и Љубу Мићевића, који као време преласка на католичанство Бошковића из Ораховог дола узимају 17. век. Он наводи да се тада један део Бошковића, који су се назвали Шешељима и Милићима, преселили из Дола у Величане, где наводно и данас постоји крај зван Шешељевина.

Тиме се не каже да су сви Бошковићи на овом свету пореклом из Роваца, већ се прати пресељење Ровчана у Херцеговину, где се прате по презименима, крсној слави и црквеним књигама.

a benkovac je u a-)tunguziji b-)hrvatskoj c-)srbiji.:mrgreen:

Па, док је тамо било Жежеља, био је у Р. Српској Крајини... :)

А ево линка за именик:
http://www.belestrane.nadlanu.com/site/

BUBALO, prezime nastalo od glagola bubati, trabunjati, trućati.

Prvi zapis Bubala je sa otoka Visa od 1675. godine, a 1743. godine često je prezime bosanskih katolika prema franjevačkim popisima. Bubala žive u Turčinovićima u Hercegovini od starine, ima ih u Vinici, Dobrenici, Pritoci, Vidovskoj i Šiljkovači u Pounju u Bosni od kojih su ostali neki do dan-danas. Kao prezime javlja se kod Bokelja (Boka kotorska u Crnoj Gori), i postoji nekoliko porodica u Azbukovici u Mačvi od starine.

Danas u moderno vreme najviše Bubala ima u selu Beška u Sremu i u Mostaru, a u Hrvatskoj je jako često prezime po Hrvatskoj; kod Korenice, Donjeg Lapca, Osijeka, Imotskog, Šibenika i Drniša.

BOŠKOVIĆ, pored crnogorskih Boškovića, ima ih oko Ivanca i Slavonskog Broda u Hrvatskoj, i to je to.

ŽEŽELJ, ime često u Hrvatskoj kod Knina, Šibenika, Podravske Slatine, Donjeg Lapca, Preloga, Zadra i Ludbrega. Ono je dobilo ime po reči "Žeželj" direktno, a nisam uspostavio značenje.

Back